Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

JAK SI VYBRAT PRACÍ PROSTŘEDEK

Autor: inishkea , 27.3.2008

Prací prostředky v různém rozsahu poškozují prádlo, jejich nevymáchané zbytky mohou způsobovat alergie a některé složky mají jako součást odpadních vod negativní dopad na životní prostředí.




Nejstarším a dodnes k pokožce, pranému materiálu i životnímu prostředí nejšetrnějším pracím prostředkem je mýdlo. Jeho nevýhodou je, že se ve tvrdé vodě sráží a v měkké zase příliš pění, takže není vhodné do automatických praček. Kromě jiných složek obsahuje přírodní tenzidy, což jsou látky, které snižují povrchové napětí (tenzi), a napomáhají tak uvolňování nečistot. V mnohem účinnějších moderních pracích prostředcích, vyráběných chemicky především z ropy, jsou tenzidy také, ale uměle vyrobené, tedy saponáty. Ty jsou však neblaze proslulé škodlivým působením na životní prostředí, a tak je většina výrobců uvádí pod obecnějším, méně známým a neškodně znějícím názvem tenzidy. Dále jsou součástí pracích prášků tzv. aktivační přísady, které snižují tvrdost vody. Jejich účinnou složkou bývají pro životní prostředí škodlivé fosfáty.
Bělicí látky obsahují aktivní kyslík nebo chlor, oba se během praní teplem uvolňují. Zjasňující prostředky pohlcují tu část světla, která způsobuje nažloutlý odstín látek, a posilují vyzařování složek vyvolávajících modrý nádech, díky němuž se prádlo zdá jasnější a bělejší. Jako zvláštní přísady se do prášků přidávají enzymy, někdy také dezinfekční látky či antistatické přísady aj. Moderní prací prostředky mívají nejčastěji podobu granulovaných prášků, které se snadno rozpouštějí, nehrudkují a nepráší. Vyrábějí se také jako pasty nebo roztoky, v poslední době i v podobě větších tablet. Prací prostředky do automatických praček musí mít podstatně sníženou pěnivost. Nadměrné množství pěny ohrožuje některé citlivé součástky a změkčuje dopad prádla na vodní hladinu, a tím snižuje mechanický účinek praní. Z ekologického hlediska jsou nejvhodnější takzvané kompaktní prací prostředky, kterých je na tuzemském trhu stále velký nedostatek. Výhodou kompaktů není jen to, že jsou bezfosfátové, ale neobsahují ani plnidla přidávaná do pracích prášků proto, aby zůstaly sypké


Jsou prací prostředky ekologické?
Ekologicky zcela nezávadné jsou pouze ty, jejichž všechny složky se po použití rozloží na látky, které jsou pro přírodu běžné a neškodné. Říká se o nich, že jsou odbouratelné biologickou cestou. Na výrobcích, jež tento požadavek splňují, to výrobce zaručeně nezapomene uvést; na našem trhu jsou však naprostou výjimkou. Jinak se z údajů uvedených na drtivé většině běžných výrobků nedá o ekologické nezávadnosti nic vyčíst. Navíc se je mnoho výrobců v rozporu se stávajícími zákony ani nenamáhá přeložit do češtiny, a pokud ano, běžný spotřebitel se v nich bez vysokoškolských znalostí chemie (a někdy ani s nimi) nevyzná.
Zahraniční i domácí výrobci pracích prostředků bohužel využívají nepřehledné situace a často dodávají na náš trh i výrobky, které by vzhledem ke složení v mnoha evropských zemích vůbec neobstály, nebo jsou tam dokonce zakázány. Látky v nich obsažené se totiž často nedají bezezbytku odstranit ani v čistírnách odpadních vod. Těmi u nás navíc splaškové vody z menších měst a obcí mnohdy ani neprocházejí.



Biologický neznamená ekologický
Přestože naprosto drtivé většině běžně používaných pracích prostředků přívlastek ekologický nenáleží, snaží se výrobci v tomto směru spotřebitele různě zmást. To je také případ enzymatických prášků. Z ekologického hlediska jsou přínosné pouze v tom, že znečištěné prádlo stačí díky nim místo vyváření vyprat při teplotách 60, někdy jen 40 °c, což znamená úsporu energie. Označují se však jako biologické, přestože to pouze vypovídá o původu jedné složky, tedy enzymů. S ekologickou nezávadností obsahu, přesněji s biologickou odbouratelností, to nemá vůbec nic společného! Výrobci tento všeobecně rozšířený omyl pochopitelně nevyvracejí, ale naopak využívají


Jedním z důležitých kritérií je i ekologická certifikace. Proto se u výrobků můžeme setkat např. i s těmito značkami:



















Ekologicky šetrný výrobek
Umweltzeichen Dear blaue Engel
The flower
značka Ekologicky šetrný výrobek
rakouská ekoznačkaněmecká ekoznačka
Česká republika
Rakousko
Německo
Evropská unie


Jakákoli jiná "ekoznačka", se kterou se u pracích prášků setkáte, je jen a jen reklama a nic více.


Ocenění OSN - Na obalech se můžete dočíst, že firma je zařazena na čestné listině 500 vybraných firem OSN (viz www.global500.org/ViewLaureate.asp?ID=208). Toto označení je pod patronací Programu OSN pro životní prostředí (UNEP). Pro získání tohoto ocenění není potřeba splnit konkrétní podmínky, tedy nejde o ekoznačku v pravém smyslu slova, ale je to čestné uznání osobnostem a organizacím za jejich činnost v ochraně životního prostředí.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1353 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.