Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Mléčné výrobky II.

Autor: inishkea , 21.4.2008

Sýry- Problém sýrů je ještě vážnější. Lidé si neuvědomují, že sýry jsou velmi koncentrovanou potravinou. Na výrobu 1 kg sýra je třeba průměrně 11 až 15 litrů mléka (podle tvrdosti sýra). Je-li některá potravina tak velmi koncentrovaná, nemusíte mnoho jíst, abyste přibrali na váze. Navíc je většina sýrů solena. Jak víte, mnoho soli nejen, že zadržuje vodu v těle a tím zatěžuje organismus, ale zároveň stupňuje riziko srdečních onemocnění. Navíc s problémem sýrů souvisí i otázka bolestí hlavy. Již před více než 200 lety se dobře vědělo, že mnoho sýrů způsobuje bolesti hlavy. Již roku 1780 na to upozorňoval vynikající britský vědec John Fetherle. Uveřejnil statisticky podložené údaje o vztahu mezi požíváním sýrů a těžkými migrénovými bolestmi hlavy. Studia mnoha dalších vědců tyto Fetherlovy nálezy po letech potvrdily. Podle studií je příčinou značné části bolestí hlavy mléčná bílkovina. Při zraní sýrů z bílkovin také vzniká Tyramin – amin a také v sýrech nalezený fenyl­ethelamin. Všechny tyto látky přispívají k bolestem hlavy. Sýry však nezpůsobují bolesti hlavy vždycky. Jisté pokusy potvrzují, že se tak děje hlavně dospělým, kteří užívají mléčné výrobky, ale nedokáží je dobře strávit.
Nezapomínejme, že zelenina svými minerály, vitamíny a energií pomáhá některé škodlivé vlivy sýrů zmírnit.

Kefír, jako jediný obsahuje enzymy, které pomáhají mléko trávit. Navíc není pasterizovaný a obsahuje ty nejlepší probiotické kultury ze všech mléčných výrobků.


Jogurty-


Alternativa... mléko kozí a "mléka" rostlinná

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 3 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1034 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.