Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Všechny naše deníky

  • Láska a manipulace  (26 článků)
    kniha Láska a manipulace; Isabelle Nazare-Aga Portál, Praha 2003
  • Zákony a legislativa  (8 článků)
    Neznalost zákona neomlouvá a znalost může i zachránit život a důstojnost ...

[<<Předchozích 30] Poslední články ze všech deníků 3140 z 49 [Dalších 9 >>] 
 1. kapitola - I.Láska a manipulace
Jak poznat manipulátora

Manipulátoři jsou mezi námi, a dokonce zaujímají prestižní místa na sociálním žebříčku. Činnost, které se věnují, z nich manipulátory nedělá.
Manipulátor je typ osobnosti, není to ten, kdo někdy užije taktiku manipulace. Jedná se o narcistickou osobnost, která je z psychiatrického hlediska patologická, ale četnější hlubší studie o ní chybí.
Je tedy zásadní rozdíl mezi být manipulátor a používat manipulaci.

Čím se manipulátor vyznačuje?
Jako všichni lidé mají i manipulátoři pozitivní vlastnosti, a právě proto je obtížné rychle a jednoznačně jejich osobnost odhalit. Svými slovy, činy a postoji neustále lidi ve svém okolí matou. Manipulátory charakterizuje třicet znaků. Pokud chcete vědět, zda máte co činit s manipulátorem, musíte zjistit, jestli odpovídá nejméně deseti charakteristickým znakům.
Manipulátor:

1. Navozuje u ostatních pocit viny a dovolává se přitom rodinných vztahů, přátelství, lásky, profesionální zodpovědnosti atd.

2. Dává druhým najevo, že nesmějí nikdy měnit názor, musí být dokonalí, všechno vědět a okamžitě reagovat na žádosti i otázky.

3. Využívá morálních zásad druhých k naplnění vlastních potřeb (zdvořilosti, lidskosti, solidarity, laskavosti, štědrosti, hodnocení "dobrá" nebo "špatná" matka apod.)

Manipulátor je mistrem v postupu zvaném "dvojitá vazba" (double bind). "Dvojitá vazba" je paradoxní komunikace, při níž jsou dvě navzájem si odporující zprávy vysloveny tak, že když vyhovíte jedné, neuposlechnete druhé. Ať uděláte cokoli, vždycky budete mít pocit, že za nic nestojíte.


Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 3. kapitola - I.Láska a manipulace
Když se něco začne, nemá se od toho utíkat!


Oběti manipulátorů ukazují, že se princovo či princeznino chování radikálně změní, jakmile se mezi partnery vytvoří nějaká pevná vazba. K tomu dochází např.:

  • svatbou
  • těhotenstvím nebo narozením prvního dítěte
  • soužitím pod jednou střechou
  • koupí společného bytu

Teď, když jsme se vzali...
Pro manipulátora/ku představuje svatba jen předěl - konec procesu svádění a začátek druhé části fáze ovládnutí druhého.

Na scénu vstupuje spasitel
Manipulátor dokáže zaujmout pozici oběti. Dovolává se našeho soucitu. Vyjadřuje svou touhu po lásce a podpoře. Vyžaduje od nás nezměrnou trpělivost...
Přílišná láska je citová porucha, projevuje se přehnanou starostlivostí, oddaností, pozorností k druhému, ale současně i zanedbáváním a popíráním vlastních potřeb. Pokud se plně soustředíme na druhého a činíme z něho smysl vlastního života, svou každodenní životní náplň, vlastně na něho dotíráme, jsme mu stále v patách a vnucujeme se mu do života (Josette Stanké - Pouta lásky).
Svatba se odkládá na neurčito
Jedním z rysů systematicky manipulujícího typu osobnosti je vrtkavost a nestálost. Manipulátoři nikdy nepřipustí, že názor změnili. Bez váhání druhého obviní, že si vymýšlí verzi, o níž nemají ani ponětí.

Přes varovné signály vztah trvá dál
Příznačné pro jedince s manipulativním jednáním je, že lže. Nic nepřizná, popírá zcela zřejmá fakta, v hovoru uhýbá, překrucuje situaci, kterou partner prožívá jinak. Osoba s manipulativním chováním rozehrává totiž několik vztahů současně a jejím cílem je nikde neprohrát. Nechce ztratit svou kořist ani obraz, který si o ní lidé vytvoří. Pokud partner zapochybuje o její věrnosti, vzbouří se, řekne mu, že je blázen, a ještě ho obviní z podvádění.

Narození dítěte
Narozením prvního dítěte počatého s manipulátorem se pouto posílí ještě více než svatbou.

* Co dělat?
Možnost opravdového dialogu s člověkem, který staví na lži, je planou nadějí. Zkuste to a uvidíte. Důvěřujte vlastnímu pozorování a všímejte si podivných skutečností, které vás trápí... Naučte se vidět rozpory mezi slovy osoby užívající manipulace a jejími činy.

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 5. kapitola - I.Láska a manipulace
Co s tím má společného sex?


Systematicky manipulující osobnosti užívají sexualitu jako prostředek, aby si podrobily druhého, aby ho ponížily do stavu "předmětu".
Mezi ženami a muži s manipulativním chováním je však rozdíl, protože této "taktiky" nepoužívají stejným způsobem.

Žena manipulátorka trestá abstinencí
Sexuální založení každého člověka je tak složité, že není možné pouštět se zde do psychoanalytických rozborů.
U většiny dvojic je v sexualitě obsažena nevědomá hra o moc. Odrážejí se v ní partnerské problémy.
Všeobecně vzato žena (nemusí nutně být manipulátorka) projevuje svou nespokojenost odmítáním pohlavního styku. Je-li vztah celkově pozitivní, pokles touhy není trvalý.
Manipulující žena používá sexuální akt v rámci hry o moc. Více či méně jasně vyslovenou abstinenci používá jako zbraň. Vyjadřuje odmítnutí, které obvykle trvá dlouho... někdy hodně dlouho.

Muž manipulátor se považuje za dobrého milence
Téměř všechny ženy, jichž se problém týká, říkají, že jejich partner nebo manžel se považuje za dobrého milence. Všechny se mi svěřily, že podle jejich zkušenosti tomu zdaleka tak není.
Muž s manipulativními rysy myslí egoisticky jen na vlastní sexuální ukojení.
Ženy, které jsou v manželství pravidelně sexuálně týrány, se nakonec zařídí tak, aby se samotnému aktu vyhnuly.
Jestliže manipulátor trpí sexuálními poruchami (obvykle se jeho potíže už táhnou dlouho), nerad to připouští. Odmítá jakoukoli zodpovědnost a svaluje vinu na partnerku.

Perverzní sexuální akt
Některé oběti manipulátorů podávají podrobné svědectví o těžko snesitelných sexuálních aktech, které je soustavně ponižovaly.
Sexuální partner je fetišizován. Stává se nástrojem manipulátorových sexuálních fantazií. Je degradován na pouhý předmět. Perverznímu manipulátorovi pranic nezáleží na tom, po čem partner touží, co potřebuje, co mu působí potěšení. Stejně tak nikdy nebere v úvahu to, co si partner nepřeje, co mu nepůsobí potěšení, v čem má zábrany.

* Co dělat?
Nezapomínejte, že sexualita je vzájemné objevování důvěrného potěšení. Klíčová slova jsou "souhlas" a "potěšení". Pravidla hry si stanovují oba partneři.
Jste žena? Jestliže nesouhlasíte, máte odpor k milování, které vám nepůsobí potěšení (nehovořím o anorgasmii), cítíte se špatně pokaždé, když se s partnerem milujete, promluvte si o tom s osobou, již se můžete svěřit, třeba s přítelem, přítelkyní, gynekologem, sexuologem...
Jste muž? Pokuste se vystopovat hru o moc, která je podtextem dlouhé abstinence. Ověřte si, jestli takové období začíná u příležitosti nějaké specifické události a jestli ostatní chování celkově odpovídá stálému znevažování vaší osoby. Nic vám nebrání, abyste si o tom s někým promluvil, i když to "nemáte ve zvyku".

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 8. kapitola - I.Láska a manipulace
Hovory k zbláznění


Manipulátoři nekomunikují s ostatními lidmi prostě, autenticky, jasně a normálně. Dokážou odvést komunikaci od jejího prvotního cíle a přitom tvrdí, že špatně komunikuje partner.

Bez diskuse
Jakým způsobem se manipulátor hovoru vyhýbá?

  • Otevřeně odmítá veškerou diskusi (např. odmítá navštívit s partnerem manželského poradce).
  • Nedostaví se, ačkoli to slíbil.
  • Přijde pozdě (manipulátoři jsou většinou nedochvilní a nechají na sebe čekat).
  • Odejde, když je diskuse v plném proudu (přejde do jiné místnosti, jde se "projít" nebo náhle zavěsí telefon).
  • Náhle utne hovor (zejména pokud právě mluvíte vy) a začne někomu telefonovat.
  • Projevuje zájem o něco jiného, když mluví partner (naslouchá s patrnou nechutí).
  • Otevřenou diskusi stále odkládá a vymýšlí si pro to nové a nové výmluvy.
  • Trucuje, dokud hovor neskončí.


Rafinovanější a nenápadnější prostředky, k nimž manipulátor sahá, aby unikl autentické diskusi jsou:

  • Změní téma.
  • Když se partnera/ky zmocní hněv, vysloví znenadání věty typu: "Víš, máš tak krásné oči." Nebo: "Jsi tak krásná, když se zlobíš"
  • Interpretuje, tedy překrucuje partnerova slova a přikládá jim jiný význam.
  • Používá projekci, tzn. že obviňuje partnera z chování nebo sklonů, které odpovídá spíš jeho vlastním záměrům (např.: "Přiznej, že máš milence/ku", ačkoli sám/a má mimomanželský vztah nebo po něm touží).
  • Tvrdí, že nesnáší konflikty (ve skutečnosti je vyvolává). Tím ospravedlňuje svou nechuť pustit se do hovoru o problému, který jeho partnera trápí.
  • Odpovídá vyhýbavě.
  • Používá nesrozumitelné formulace (slova, syntax); partnerova argumentace se tudíž nemůže opřít o nic konkrétního.
  • Lže.
  • Projevuje se jen neverbálně (pokrčení rameny, povzdech, nesouhlasný pohled, obracení očí vzhůru, ironický úsměv, svraštění obočí atd.).


Manipulátor často trucuje. Trucuje celé hodiny a říká, že partner musí vědět proč.

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 ZávěrLáska a manipulace

Partnerský vztah, který nám po několik měsíců nepřináší nic jiného než pochybnosti, ponižování, ztrátu sebedůvěry, konflikty a ničení našeho já, je ve své podstatě nenormální.
Pomineme-li spojenectví oběti a kata (model, který se vztahuje spíš k sadomasochistickému partnerskému vztahu), každý z nás svým způsobem k trvání vztahu přispívá. Jen my můžeme za to, že jsme popřeli své nejzákladnější potřeby. Přitom ještě přispíváme k vlastnímu neštěstí tím, že se stále podřizujeme přesvědčením, obecným principům, které bývají povýšeny na jakási nevyhnutelná, univerzálně platná životní pravidla. Pokud se neodhodláme měnit některé své představy o tom, "jaký by svět měl být", a nevzdáme se některých svých očekávání (ve vztahu k manipulátorovi naprosto marných), s největší pravděpodobností pasivně přispíváme k politováníhodnému stavu partnerského vztahu s manipulátorem.
Nemůžeme se vymanit z manipulátorova sevření, pokud se nezbavíme hluboce zakořeněné představy, že všichni nás musí mít rádi a vážit si nás.
Komunikace mezi partnery nefunguje, ale to je jen logický následek toho, že nefunguje patologický jedinec.
Ve vztahu, v němž jeden ponechává druhému úplnou moc, takže ten druhý může dokonce určovat smysl existence toho prvního, nedochází k žádnému přizpůsobování.
Je nutné zdůraznit, že manipulátor sice vyhrožuje, ale síla, kterou mu dodává jeho přesvědčení o vlastní neomezené moci, je neúčinná, střetne-li se s pevným odhodláním oběti nepodvolit se, s odporem okolí a s pravomocí soudu.
Nejlepším lékem proti působení manipulátora je bezpochyby sebeláska. Ověřte si, že jsem schopni mí rádi sami sebe, a až potom si slibme: "To už se nesmí opakovat!"

Literatura:
Scott PECK - Nevyšlapanou cestou, Odeon 1993
Josette Stanké - Pouta lásky
M.Murni a G.Stoll - Nenávist k lásce


Zdroj: happy
Zpřístupněno 12.1.2005
http://plicnik.jinak.cz
Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Oběti a násilí ve Vašem okolíDomácí násilí jako takové ....

Mýty kolem DN

  • Neměl bych se do toho plést. Není to moje věc.
    (Rozměry jsou enormní - např. Florida: každých 36 hodin zemře rukou člena rodiny oběť.
  • Je to chyba oběti
    (Místo abyste se ptali proč ji uhodil, mějte na mysli, že nikdo nemá právo...)
  • Měla by ho opustit.
    (Místo abyste se ptali "proč ho neopustí" se ptejte, proč společnost DN toleruje! Pokud se oběť pokusí tyrana opustit - je to obvykle ještě horší. Agresor má pocit, že ztrácí moc - je připraven zajít daleko.)
  • Nevypadá jako žena, kterou by někdo bil.
    (DN má mnoho podob - fyzické, psychické, sexuální, sociální izolaci, finanční závislost - jediné, co je společným znakem - oběti jsou ženy.)
  • Bije ji, protože pije.
    (Drogy a alkohol nejsou příčinou, spíše fungují jako omluva DN, násilníci budou ubližovat partnerům opilí i střízliví.)
  • Nemůžu pomoci
    Pět vět, které sestavili oběti DN jako "kouzelnou formulku"

    1. Bojím se o tvé bezpečí.
    2. Bojím se o bezpečí tvých dětí.
    3. Bude se to zhoršovat.
    4. Jsme ti připraveni pomoci, až budeš schopna odejít.
    5. Zasloužíš si něco lepšího.

 

Co potřebuji vědět o domácím násilí ?

Někdy je těžké rozpoznat týranou ženu, jestliže nevyhledává pomoc v akutní fázi po incidentu.
Týrané ženy často trpí studem a mohou uvádět jiné důvody pro příznaky svých posttraumatických projevů a reakcí. Mají tendenci minimalizovat, skutečnost je zpravidla horší, než uvádějí.

Musíte se výslovně ptát po incidentech DN.

Buďte trpěliví. Mnoho týraných žen potřebuje pomalý postup (drobné krůčky raději než radikální řešení), ačkoliv jejich situace hoří.


"Psychologické" signály DN :

  • manipulace s realitou (laxnost, odmítání pomoci)
  • neschopnost ventilovat vztek
  • disociace
  • minimalizace násilí
  • naučená bezmoc, sebedestruktivní a sebeobviňující reakce


Jak rozpoznat DN od jiných typů rodinných problémů a krizí

1. Přímým dotazováním - klíčové jsou dotazy na fyzické, psychické, sexuální a také ekonomické násilí
(co se děje, první DN, poslední DN, nejhorší DN,co se mění na agresi partnera, jak jste se chovala při prvním DN, posledním DN, co bezprostředně předchází útoku, jaké máte těsně po útoku potíže, bolesti, problémy, zranění, vyhledala jste ošetření, pomoc - kam jste se obrátila…..)

2. Pomocná vodítka pro odlišení: DN versus jiný problém mezi partnery
diferenciálně diagnostická kriteria jsou tři:

A. startér násilí
DN není vyprovokované chováním oběti!
klíčové otázky poradce "co předcházelo incidentu"

B. opakování
DN není jednorázový akt!
DN je proces, má svůj start, vývoj a spěje k nějakým koncům.
Zásadně mění povahu vztahu.
klíčové otázky poradce "kdy to začalo, jak dlouho to trvá, co se děje nyní"

C. pocit oběti
Oběť DN má typické pocity: strach z opakování násilí.
klíčové otázky poradce "jak reagujete, co vám běží v mysli…"

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Odborné radyDomácí násilí jako takové ....

Zásady komunikace s obětí domácího násilí


Ptejte se oběti.

Odpovědi vám poskytnou přesnější představu o skutečnosti.
- Byla jste již dříve napadána a týrána (historie týrání)?
- Byly napadány i děti?
- Kde jsou děti v tuto chvíli?
- Popište mi dřívější násilné incidenty?
- Pozorujete, že se násilí zhoršuje, dochází k němu častěji a je více intenzivní?
- Došlo i k poškozování věcí?
- Jaké vznikly škody?
- Byly proti vám nebo vašim dětem použity (věci jako) zbraně?


Věřte oběti
,

když vám říká, že ji blízká osoba týrá a jinak ubližuje.
Skutečné oběti domácího násilí zpravidla ve vyprávění minimalizují to, co se u nich doma děje. Realita bývá mnohem horší.

Poskytněte oběti důvěru a porozumění.

Jednání s obětí domácího násilí vyžaduje citlivou a trpělivou komunikaci
(Představte se a dejte oběti eventuálně vaši vizitku. Vysvětlete jí, co je vaší úlohou v tuto chvíli. Potvrďte, že chápete, jak je její momentální situace náročná. Povzbuďte ji.)

Předejte oběti kontakty na další služby.

Veškeré kontakty oběti předá v kteroukoliv dobu linka DONA na telefonním čísle 2 5151 1313. Na této lince získají potřebné informace i profesionálové, například adresu nejbližšího azylového domu, poradenského centra a jiných služeb.

Myslete na bezpečí oběti.

Nabídněte oběti základní informace k bezpečnostnímu plánu. Sdělte jí adresu nejbližšího azylového domu nebo krizového centra.


Kdokoliv se může stát obětí domácího násilí, může to být vaše matka, sestra nebo kolegyně. Chovejte se ke každé oběti tak, jak by od vás v podobném případě očekávaly tyto osoby.


Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Další kontakty .....Důležité kontakty

PARDUBICE
BÍLÝ KRUH BEZPEČÍ 466 265 264    
       
PLZEŇ
BÍLÝ KRUH BEZPEČÍ 377 637 695    
       
TRUTNOV
MOST K ŽIVOTU 499 841 998 499 841 998 most.k.zivotu@volny.cz
       

 

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pokud jste nepohybliví nebo v důchodovém věku nebo pokud máte děti ....Bezpečnostní plán

Pokud jste nepohybliví nebo v důchodovém věku

Pokud v situaci eskalace domácího násilí nemůžete utéci, přemýšlejte, která místnost ve vašem domě je nejbezpečnější, například ta, kde se můžete zamknout a zatelefonovat pro pomoc nebo zavolat o pomoc z okna.

Pěstujte vztahy s lidmi, nezůstávejte v izolaci. Stačí telefonický pravidelný kontakt, o takovou pomoc požádejte například i některou z nestátních organizací ve vašem regionu. Informaci o nich získáte na sociálním odboru nejbližšího úřadu místní správy.

Pokud máte děti

Utíkat s dětmi je vždy komplikovanější. Dojde-li k útoku v bytě nebo domě tak rychle, že je při útěku nemůžete vzít s sebou, vraťte se co nejdříve zpět s policistou a vyzvedněte je. Mohou se totiž ocitnout v nebezpečí napadení samy, ale násilná osoba se může rozhodnout, že si je nechá jako rukojmí. Ohrožené osoby často neutečou z domu právě proto, že mají strach o své děti nebo se bojí, že je násilník později nevydá.

Pamatujte na své děti při promýšlení bezpečnostního plánu a nacvičte jej s nimi. Označte jim bezpečné místo, kde se mohou schovat a vysvětlete jim, aby utekly k sousedům, když uslyší že začíná násilný incident. Opakovaně je učte, že jejich úkolem je být v bezpečí a ne vás chránit.

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak ochránit svůj domov před vloupánímBezpečnostní plán

Důkladně svůj dům prozkoumejte zevnitř I zvenku a všímejte si cest, kudy by se mohl někdo dostat dovnitř, a stejně tak i vy v nebezpečné situaci ven. Živý plot by měl být sestříhán a vytvarován tak, aby nebránil vašemu výhledu zevnitř . Důležitý je výhled na prostranství okolo domu. Zajistěte garáž. Pokud si to můžete dovolit, nainstalujte elektronické zabezpečovací zařízení.

Dveře by měly být zamčené, nezávisle na tom jste-li doma nebo ne. Nechte si zámečníkem nainstalovat závoru a patentní zámek. Řetízek na dveřích zevnitř je užitečný, ale neočekávejte, že odolá hrubé síle, pokud se někdo pokusí vniknout dovnitř. Většina těchto řetízků je jištěna jen krátkým šroubkem. Na knoflík dveří zavěste zvonek, abyste slyšeli, když se otevírají. Ve dveřích zesilte sklo nebo použijte tenké dřevěné desky na zesílení. Uvažujte I o nahrazení dřeva či skla ocelí. Zasunovací skleněné dveře na verandu jsou z hlediska bezpečnosti problematické, takže se poraďte, jak je zajistit. Předtím, než otevřete dveře, se podívejte, kdo je za nimi. Naučte to i své děti.
Zvažte, zda si pořídíte mříže na okna v přízemí. Pokud bydlíte v bytovém domě s požárním východem nebo balkonem, nemůžete tam legálně zablokovat přístup, protože v případě požáru se musíte dostat ven. Ale můžete tam pověsit nějaké zvonečky, takže budete varováni, když někdo přichází. Zabezpečte zámky na oknech. Sklepní okna mohou být zabezpečena mřížemi nebo tyčemi s bezpečnostními zámky.

Vnější světlo by mělo osvětlovat obvod vašeho domu, zvláště okolí dveří. Ale příliš jasná světla zhoršují viditelnost. Ujistěte se, že světlo je instalováno mimo dosah a chráněno před počasím. Používejte časové spínače, které světlo zapínají a vypínají.

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 30] Poslední články ze všech deníků 3140 z 49 [Dalších 9 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.