Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Všechny naše deníky

  • Láska a manipulace  (26 článků)
    kniha Láska a manipulace; Isabelle Nazare-Aga Portál, Praha 2003
  • Zákony a legislativa  (8 článků)
    Neznalost zákona neomlouvá a znalost může i zachránit život a důstojnost ...

[<<Předchozích 20] Poslední články ze všech deníků 2130 z 49 [Dalších 19 >>] 
 ÚvodLáska a manipulace

Láska je "vůle překonat sebe s cílem podněcovat vlastní duchovní rozvoj nebo rozvoj někoho jiného". Jistěže jde o cit, ale také o sílu. Hlubokou nedefinovatelnou sílu, která přispívá k našemu rozvoji a růstu a pomáhá také našemu vyvolenému, aby se rozvíjel.
Snáz se však pozná, co láska ani její vnější projev není. Manipulace je hlavním nástrojem některých lidí kolem nás. Manipulátoři, muži či ženy, se navenek tváří a chovají příjemně, ale jen proto, aby své oběti dostali do psychického područí.
Rozum nám káže co nejrychleji prchnout. Nashromáždila jsem mnoho výpovědí (duševně zdravých) osob, avšak zjistila jsem pravý opak - zamilovaná oběť se predátorovi podřizuje. Následky jsou vážné - ztráta sebevědomí a sebedůvěry, úzkost, rostoucí pocit viny, strach, nejistota ve společnosti, osamělost. Somaticky se taková situace projevuje poruchami spánku, nezvyklými fyzickými příznaky, každodenními nevolnostmi, depresemi, myšlenkami na sebevraždu apod.
Láska je slepá. Ale přijde den, kdy je třeba prohlédnout a probrat se.
Manipulátoři jednají stereotypně a v soužití s nimi budou oběti schopny jejich jednání předvídat. Scénář se nikdy nemění.

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 1. kapitola - III.Láska a manipulace

Manipulátorovi "vadí" lidé kolem něj, kteří si dobře rozumějí.

21. Sází na nedostatečné znalosti druhých a snaží se vyvolat dojem, že "má navrch".

22. Je egocentrický.

23. Jeho slovní projev zní logicky a koherentně, ale jeho postoje, činy a způsob života svědčí o pravém opaku.

24. Často až na poslední chvíli vysloví požadavky, dává pokyny a nutí druhé jednat.

25. Nedbá na práva, potřeby a přání druhých.

26. Nedbá na žádosti druhých (ačkoli tvrdí pravý opak).

27. V jeho přítomnosti se lidé cítí nepříjemně a nesvobodně.

28. Přiměje nás dělat věci, které bychom pravděpodobně o vlastní vůli nedělali.

29. Jde za svými cíli důsledně, ale na úkor druhých.

30. Lidé, kteří ho znají, o něm stále hovoří i v jeho nepřítomnosti.


Masky těchto lidí jsou leckdy mnohem příjemnější. Nejčastěji se vyskytují: sympatický, okouzlující, altruistický, vzdělaný, nesmělý, a nakonec ta, kterou lze rozpoznat nejsnadněji - diktátor (nepříjemná maska).

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 2. kapitola - II.Láska a manipulace

Váha vžitých představ a přesvědčení
Mnohé ženy jen těžko samy zvládají každodenní starosti a obávají se, že se na ně okolí jako na svobodné špatně dívá. Proto vstoupí do vztahu, který není založen na lásce. Zásady typu "žena nemá zůstat bez muže" nebo "dítě má mít otce" je mnohdy doženou k rozhodnutí, které ve skutečnosti nevychází z toho, co samy chtějí.
První stadium vztahu s manipulátorem:

1. Milostný vztah ženy a manipulátora se zřejmě liší od milostného vztahu muže a manipulátorky.

2. Muž zřejmě víc trvá na své nezávislosti, zatímco žena citlivěji vnímá mínění okolí, a tím se stává závislejší.

3. Nic nenasvědčuje tomu, že se vztah jednou zvrátí v pravé peklo. Fáze svádění leckdy trvá i několik let až do chvíle, kdy dojde k nějakému konkrétními závaznému korku (svatba, dítě, sestěhování do jednoho bytu...)

4. Takřka všichni, kdo se stali obětí manipulátora nebo perverzního manipulátora, intuitivně cítili: "Věděl/a jsem, že něco nehraje, ale nevěděl/a jsem, o co se jedná."

5. Muž manipulátor mnohdy vystupuje jako milá a přívětivý člověk. Někdy však vzbudil v partnerce zcela opačný dojem, který vede spíš k odporu. Ten však dlouho netrvá!

* Co dělat
Máte-li silný pocit, ženěco nehraje na druhém nebo ve vašem vztahu s ním (s ní), vyčkávejte, pozorujte a uvažujte. Volte si partnera bez ohledu na vnější tlaky a materiální hlediska.
Není-li možné dospět k žádnému pokroku a proměně vzájemných vztahů, je třeba umět včas odejít.

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 4. kapitola - II.Láska a manipulace

Izoluje partnera od ostatních
Žena manipulátorka: Zůstaň po práci se mnou!

Žena s manipulativním způsobem chování partnera nežádá, aby zanechal práce, alespoň jsem na to ve své praxi nikdy nenarazila. Zato ho však připoutá doma o každém víkendu pod záminkou nutných domácích prací a oprav.
Jde o systém myšlení vyžadující, že "veškerý volný čas se musí věnovat druhému".
Ani jeden z partnerů se nerozvíjí mimo partnerský vztah, i když se lze domnívat, že skutečný dlouhodobý osobní rozvoj je za těchto podmínek možný.
Nebezpečnější je jiné podobné schéma: "Když se mají dva rádi, musí cítit potřebu být stále spolu; pokud ne, tak to není opravdová láska."
Manipulátorka odmítá vyslechnout partnerovy názory. Mluví o tom, co by měl pociťovat. Vyhrožuje, ale přitom na sebe nebere odpovědnost za případné rozhodnutí.

Muž manipulátor: Přestaň pracovat!
Muž s manipulativním typem jednání kromě toho, že stále kritizuje lidi v okolí, hned se k nim chová mile, hned zas nepříjemně, snaží se přinutit partnerku, aby zanechala zaměstnání.
Pracovní prostředí jí totiž poskytuje příležitost, aby:

  • projevila své schopnosti
  • uplatnila své znalosti
  • rozvíjela své kvality
  • dosáhla uznání svého nadání
  • se setkávala s dalšími ženami a muži
  • navazovala hlubší vztahy


Některé ženy mohou mít solidní sebedůvěru, a přece ji ztratí, než uplyne jediný rok. Dochází ke značným psychickým i somatickým poškozením. Pochybnosti o sobě zapustí v nitru partnerky manipulátora hluboké kořeny, pokud je přátelé, kolegové a chápaví členové její rodiny neuvedou na pravou míru.
Osoba s manipulativním jednáním nerada vidí jakoukoli sílu která by působila proti jejímu tlaku. Muž manipulátor partnerku může přimět, aby odešla ze zaměstnání.
Manžel manipulátor těchto závislých žen si osobuje právo kontrolovat veškeré výdaje. Finanční nesamostatnost představuje značnou překážku v emancipaci ženy.

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 5. kapitola - I.Láska a manipulace
Co s tím má společného sex?


Systematicky manipulující osobnosti užívají sexualitu jako prostředek, aby si podrobily druhého, aby ho ponížily do stavu "předmětu".
Mezi ženami a muži s manipulativním chováním je však rozdíl, protože této "taktiky" nepoužívají stejným způsobem.

Žena manipulátorka trestá abstinencí
Sexuální založení každého člověka je tak složité, že není možné pouštět se zde do psychoanalytických rozborů.
U většiny dvojic je v sexualitě obsažena nevědomá hra o moc. Odrážejí se v ní partnerské problémy.
Všeobecně vzato žena (nemusí nutně být manipulátorka) projevuje svou nespokojenost odmítáním pohlavního styku. Je-li vztah celkově pozitivní, pokles touhy není trvalý.
Manipulující žena používá sexuální akt v rámci hry o moc. Více či méně jasně vyslovenou abstinenci používá jako zbraň. Vyjadřuje odmítnutí, které obvykle trvá dlouho... někdy hodně dlouho.

Muž manipulátor se považuje za dobrého milence
Téměř všechny ženy, jichž se problém týká, říkají, že jejich partner nebo manžel se považuje za dobrého milence. Všechny se mi svěřily, že podle jejich zkušenosti tomu zdaleka tak není.
Muž s manipulativními rysy myslí egoisticky jen na vlastní sexuální ukojení.
Ženy, které jsou v manželství pravidelně sexuálně týrány, se nakonec zařídí tak, aby se samotnému aktu vyhnuly.
Jestliže manipulátor trpí sexuálními poruchami (obvykle se jeho potíže už táhnou dlouho), nerad to připouští. Odmítá jakoukoli zodpovědnost a svaluje vinu na partnerku.

Perverzní sexuální akt
Některé oběti manipulátorů podávají podrobné svědectví o těžko snesitelných sexuálních aktech, které je soustavně ponižovaly.
Sexuální partner je fetišizován. Stává se nástrojem manipulátorových sexuálních fantazií. Je degradován na pouhý předmět. Perverznímu manipulátorovi pranic nezáleží na tom, po čem partner touží, co potřebuje, co mu působí potěšení. Stejně tak nikdy nebere v úvahu to, co si partner nepřeje, co mu nepůsobí potěšení, v čem má zábrany.

* Co dělat?
Nezapomínejte, že sexualita je vzájemné objevování důvěrného potěšení. Klíčová slova jsou "souhlas" a "potěšení". Pravidla hry si stanovují oba partneři.
Jste žena? Jestliže nesouhlasíte, máte odpor k milování, které vám nepůsobí potěšení (nehovořím o anorgasmii), cítíte se špatně pokaždé, když se s partnerem milujete, promluvte si o tom s osobou, již se můžete svěřit, třeba s přítelem, přítelkyní, gynekologem, sexuologem...
Jste muž? Pokuste se vystopovat hru o moc, která je podtextem dlouhé abstinence. Ověřte si, jestli takové období začíná u příležitosti nějaké specifické události a jestli ostatní chování celkově odpovídá stálému znevažování vaší osoby. Nic vám nebrání, abyste si o tom s někým promluvil, i když to "nemáte ve zvyku".

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 10. kapitola - I.Láska a manipulace
K rozchodu je třeba sebrat veškerou odvahu!

Zákon představuje pro manipulátora jakousi výzvu - s potěšením jím pohrdá a porušuje ho.
Umění manipulovat spočívá v tom, že dotyčný člověk velmi rychle partnera zmate a vyvolá v něm pochybnosti o sobě samém. Nedostatek sebelásky je nejslabší bod, trhlina, kterou jim manipulátor pronikne do života. Oběti nevědomky očekávají, že partner tuto trhlinu, tuto prázdnotu v nich vyplní.

Lež na lež
V tomto stadiu je manipulátor schopen všeho, jen aby jeho obraz neutrpěl.
Nejlepší obrana, kterou zná: útok. Jedna z nejoblíbenějších zbraní: lež. Velikost lži: čím větší, tím pro okolí přesvědčivější. Pohotovost k ozbrojení: okamžitá. Jeho cíl: dorazit partnera dříve, než ho zasáhne on.
Manipulátorovy lži jsou určeny přátelům, rodině i cizím lidem. Mají ničivé následky, pokud jsou použity u soudu. Manipulátor totiž bez ostychu ovlivňuje všechny, kteří by mu mohli posloužit jako svědci.

Žádost o svěření dětí do péče
Soustavně spouští "mechanismy" zvané "pozice oběti" a "vyhlášení války". Pokouší se přesvědčit děti, že je druhý rodič k němu nespravedlivý, když ho pouští. Manipulátorovy snahy "přetáhnout děti (starší 10let) na svou stranu" většinou marné.
Otec manipulátor často žádá, aby mu byly děti svěřeny do péče.
Zanedbávání každodenní péče o děti, ačkoli tomu časově nic nebrání, není přirozeně chování typické pouze pro manipulátory; stejně se chová mnoho jiných otců. Tito otcové požadují, aby jim byly svěřeny do péče děti jakéhokoli věku - žádná hranice neexistuje.

Rozchod po dobrém je utopie
Jen zřídkakdy manipulátor iniciuje rozchod nebo skutečně podá žádost o rozvod, byť tím už dávno vyhrožuje.
Manipulátor po celý život kontroluje ostatní. Jeho já utrpí velký otřes, když se mu snaží uniknout jeho vlastní životní druh/žka.

Dělení majetku
Manipulátor stále prohlašuje, že nemá rád konflikty a chce, aby vše proběhlo hladce. Ale jeho činy svědčí o pravém opaku.
Manipulátor je schopen připravit svou oběť o všechno. V některých případech si však odnáší své osobní věci jednu po druhé.

Podpora druhých
Vnitřní síla a sebedůvěra dotyčného jedince i podpora ze strany společnosti a rodiny mají vliv na délku trvání vztahu. Jen v malé míře však mohou ovlivnit intenzitu bolesti i druh a závažnost utrpěných psychických a somatických poškození.

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Oběti a násilí ve Vašem okolíDomácí násilí jako takové ....

Mýty kolem DN

  • Neměl bych se do toho plést. Není to moje věc.
    (Rozměry jsou enormní - např. Florida: každých 36 hodin zemře rukou člena rodiny oběť.
  • Je to chyba oběti
    (Místo abyste se ptali proč ji uhodil, mějte na mysli, že nikdo nemá právo...)
  • Měla by ho opustit.
    (Místo abyste se ptali "proč ho neopustí" se ptejte, proč společnost DN toleruje! Pokud se oběť pokusí tyrana opustit - je to obvykle ještě horší. Agresor má pocit, že ztrácí moc - je připraven zajít daleko.)
  • Nevypadá jako žena, kterou by někdo bil.
    (DN má mnoho podob - fyzické, psychické, sexuální, sociální izolaci, finanční závislost - jediné, co je společným znakem - oběti jsou ženy.)
  • Bije ji, protože pije.
    (Drogy a alkohol nejsou příčinou, spíše fungují jako omluva DN, násilníci budou ubližovat partnerům opilí i střízliví.)
  • Nemůžu pomoci
    Pět vět, které sestavili oběti DN jako "kouzelnou formulku"

    1. Bojím se o tvé bezpečí.
    2. Bojím se o bezpečí tvých dětí.
    3. Bude se to zhoršovat.
    4. Jsme ti připraveni pomoci, až budeš schopna odejít.
    5. Zasloužíš si něco lepšího.

 

Co potřebuji vědět o domácím násilí ?

Někdy je těžké rozpoznat týranou ženu, jestliže nevyhledává pomoc v akutní fázi po incidentu.
Týrané ženy často trpí studem a mohou uvádět jiné důvody pro příznaky svých posttraumatických projevů a reakcí. Mají tendenci minimalizovat, skutečnost je zpravidla horší, než uvádějí.

Musíte se výslovně ptát po incidentech DN.

Buďte trpěliví. Mnoho týraných žen potřebuje pomalý postup (drobné krůčky raději než radikální řešení), ačkoliv jejich situace hoří.


"Psychologické" signály DN :

  • manipulace s realitou (laxnost, odmítání pomoci)
  • neschopnost ventilovat vztek
  • disociace
  • minimalizace násilí
  • naučená bezmoc, sebedestruktivní a sebeobviňující reakce


Jak rozpoznat DN od jiných typů rodinných problémů a krizí

1. Přímým dotazováním - klíčové jsou dotazy na fyzické, psychické, sexuální a také ekonomické násilí
(co se děje, první DN, poslední DN, nejhorší DN,co se mění na agresi partnera, jak jste se chovala při prvním DN, posledním DN, co bezprostředně předchází útoku, jaké máte těsně po útoku potíže, bolesti, problémy, zranění, vyhledala jste ošetření, pomoc - kam jste se obrátila…..)

2. Pomocná vodítka pro odlišení: DN versus jiný problém mezi partnery
diferenciálně diagnostická kriteria jsou tři:

A. startér násilí
DN není vyprovokované chováním oběti!
klíčové otázky poradce "co předcházelo incidentu"

B. opakování
DN není jednorázový akt!
DN je proces, má svůj start, vývoj a spěje k nějakým koncům.
Zásadně mění povahu vztahu.
klíčové otázky poradce "kdy to začalo, jak dlouho to trvá, co se děje nyní"

C. pocit oběti
Oběť DN má typické pocity: strach z opakování násilí.
klíčové otázky poradce "jak reagujete, co vám běží v mysli…"

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Odborné radyDomácí násilí jako takové ....

Zásady komunikace s obětí domácího násilí


Ptejte se oběti.

Odpovědi vám poskytnou přesnější představu o skutečnosti.
- Byla jste již dříve napadána a týrána (historie týrání)?
- Byly napadány i děti?
- Kde jsou děti v tuto chvíli?
- Popište mi dřívější násilné incidenty?
- Pozorujete, že se násilí zhoršuje, dochází k němu častěji a je více intenzivní?
- Došlo i k poškozování věcí?
- Jaké vznikly škody?
- Byly proti vám nebo vašim dětem použity (věci jako) zbraně?


Věřte oběti
,

když vám říká, že ji blízká osoba týrá a jinak ubližuje.
Skutečné oběti domácího násilí zpravidla ve vyprávění minimalizují to, co se u nich doma děje. Realita bývá mnohem horší.

Poskytněte oběti důvěru a porozumění.

Jednání s obětí domácího násilí vyžaduje citlivou a trpělivou komunikaci
(Představte se a dejte oběti eventuálně vaši vizitku. Vysvětlete jí, co je vaší úlohou v tuto chvíli. Potvrďte, že chápete, jak je její momentální situace náročná. Povzbuďte ji.)

Předejte oběti kontakty na další služby.

Veškeré kontakty oběti předá v kteroukoliv dobu linka DONA na telefonním čísle 2 5151 1313. Na této lince získají potřebné informace i profesionálové, například adresu nejbližšího azylového domu, poradenského centra a jiných služeb.

Myslete na bezpečí oběti.

Nabídněte oběti základní informace k bezpečnostnímu plánu. Sdělte jí adresu nejbližšího azylového domu nebo krizového centra.


Kdokoliv se může stát obětí domácího násilí, může to být vaše matka, sestra nebo kolegyně. Chovejte se ke každé oběti tak, jak by od vás v podobném případě očekávaly tyto osoby.


Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Další kontakty .....Důležité kontakty

PARDUBICE
BÍLÝ KRUH BEZPEČÍ 466 265 264    
       
PLZEŇ
BÍLÝ KRUH BEZPEČÍ 377 637 695    
       
TRUTNOV
MOST K ŽIVOTU 499 841 998 499 841 998 most.k.zivotu@volny.cz
       

 

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak ochránit svůj domov před vloupánímBezpečnostní plán

Důkladně svůj dům prozkoumejte zevnitř I zvenku a všímejte si cest, kudy by se mohl někdo dostat dovnitř, a stejně tak i vy v nebezpečné situaci ven. Živý plot by měl být sestříhán a vytvarován tak, aby nebránil vašemu výhledu zevnitř . Důležitý je výhled na prostranství okolo domu. Zajistěte garáž. Pokud si to můžete dovolit, nainstalujte elektronické zabezpečovací zařízení.

Dveře by měly být zamčené, nezávisle na tom jste-li doma nebo ne. Nechte si zámečníkem nainstalovat závoru a patentní zámek. Řetízek na dveřích zevnitř je užitečný, ale neočekávejte, že odolá hrubé síle, pokud se někdo pokusí vniknout dovnitř. Většina těchto řetízků je jištěna jen krátkým šroubkem. Na knoflík dveří zavěste zvonek, abyste slyšeli, když se otevírají. Ve dveřích zesilte sklo nebo použijte tenké dřevěné desky na zesílení. Uvažujte I o nahrazení dřeva či skla ocelí. Zasunovací skleněné dveře na verandu jsou z hlediska bezpečnosti problematické, takže se poraďte, jak je zajistit. Předtím, než otevřete dveře, se podívejte, kdo je za nimi. Naučte to i své děti.
Zvažte, zda si pořídíte mříže na okna v přízemí. Pokud bydlíte v bytovém domě s požárním východem nebo balkonem, nemůžete tam legálně zablokovat přístup, protože v případě požáru se musíte dostat ven. Ale můžete tam pověsit nějaké zvonečky, takže budete varováni, když někdo přichází. Zabezpečte zámky na oknech. Sklepní okna mohou být zabezpečena mřížemi nebo tyčemi s bezpečnostními zámky.

Vnější světlo by mělo osvětlovat obvod vašeho domu, zvláště okolí dveří. Ale příliš jasná světla zhoršují viditelnost. Ujistěte se, že světlo je instalováno mimo dosah a chráněno před počasím. Používejte časové spínače, které světlo zapínají a vypínají.

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 20] Poslední články ze všech deníků 2130 z 49 [Dalších 19 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.