|
Všechny naše deníky
|
-
Éčka
(2 články)
co je co...
|
|
-
látkové plínky
(4 články)
nechci fušovat látkovkám do řemesla, jen vysvětlit, proč jsou fajn:o)
|
-
Lavera
(2 články)
přírodní kosmetika, www.lavera.cz
|
-
nákupy
(3 články)
kde nakupovat, kde ne, co ano, co ne...
|
-
Odkazy
(4 články)
Kde je to taky fajn:o)
|
-
Pradla a Mydla
(4 články)
v čem prát, v čem ne, kolik čeho kam ... a čím to umyjeme ...
|
-
Recepty
(10 článků)
Umíte nějakou dobrotu? A je ještě k tomu zdravá? Sem s ní:o)
|
-
Salus
(7 článků)
česká přírodní kosmetika, www.salus-mh.cz
|
-
Urtekram
(1 článek)
dánská přírodní kosmetika, www.urtekram.cz
|
| |
|
[<<Předchozích 10] Poslední články ze všech deníků 11 až 20 z 44 [Dalších 24 >>]
|
|
Sonett tuhé mýdlo na skvrny | Pradla a Mydla |
|
Mám vyzkoušené žlučové mýdlo na skvry - je skvělé, předpírám s ním látkové plínky, trička po nehodách s přesnídávkou... |
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 7.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Sonett tekutý na vlnu a hedvábí | Pradla a Mydla |
|
Dnes jsem zkoušela poprvé, je fajn, hezky voní, moc nevysušuje kůži. Stačí ho docela maličko:o) |
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 7.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Sonett do myčky | Pradla a Mydla |
|
Vyzkoušela jsem tablety i prášek, obojí obstálo na 1. Stejně tak regenerační sůl do myčky a leštidlo. Jen u leštidla jsem si musela oproti původnímu pohrát s dávkováním. Myje výborně a ještě to i hezky voní:o) |
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 7.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
|
nevim, zda je to v Cechach levne jidlo, ale rozhodne je jednoduche a u mych deti oblibene 250 g tvarohu 4 lzice hladke mouky 3 vejce 3 lzice rozehrateho masla 1/2 lzicky soli 1 - 2 lzicky cukru smichat tvaroh a mouku a pridat vse ostatni poradne rozmichat a na vymazane panvicce na nizsim stupni smazit placicky/livanecky
Podavat mozne s marmeladou, ale i kaviarem a zakysem |
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 28.3.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Bio Kuskus se zeleninou | Recepty |
|
Bio prý je drahé. Tak pár receptů, jak by tak drahé být nemuselo...většinu ingrediencí používám bio, jsem sama s malou dcerkou a věřte,pokud chcete, jde to finančně zvládnout. Kuskus
Jakákoli bio zelenina,na kterou máte chuť
Olivový olej + cibule
Kurkuma,pepř,sůl
Na olivovém oleji zpěníme cibulku,přidáme nakrájenou zeleninu-(já používám mrkev,celer,rajčata,papriky...),osolíme,opepříme,okurkumujeme...lehce podusíme,přisypeme kuskus a zalijeme vodou v poměru 1 díl kuskusu : 2 díly vody. No a a vaříme než se voda ztratí:).Jídlo je zdravé,rychlé,levné a bio. |
Více ... |
Vložil: madlenka07 dne 28.3.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Bylinková pomazánka | Recepty |
|
velmi dobré, velmi rychlé, ideální pro náhlé návštěvy;-) 1 tvaroh
1 zakysaná smetana
bylinky dle vlastní chuti, klidně i jen pažitka:o) (čerstvé nebo mražené)
Všechno smícháme a mažeme ideálně na tmavé pečivo (nebo kvasový chléb;-)) |
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 27.3.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
nevyzkoušeno, jen staženo z http://www.nasezdravi.ic.cz Pečená dýně Hokaido
Dýni nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Plech lehce potřeme rostlinným olejem, nakládáme dýni a jemně ji posypeme mletým závorem a dle chuti jiným kořením. Pečeme do měkka. Po vyjmutí z trouby ji potřeme sojovou omáčkou.
Špíz z dýně hokaido a sejtanu
Kousky sejtanu namočíme od nálevu ze sojové omáčky, vody, cibule a česneku a necháme uležet nejméně půl hodiny. Na špejli napichujeme střídavě dýni, sejtan, cibuli a mrkev. Takto připravený špíz klademe na vymazaný plech a podlívanou zálivkou ze sejtanu. Pečeme, až je zelenina měkká. Jako obměnu můžeme používat jakoukoliv zeleninu, např. petržel, celer či červenou řepu.
|
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 27.3.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Seitan - rostlinné maso | Recepty |
|
Nezkoušela jsem, vegetarián nejsem, ale dostalo mě to:o) (Nic proti vegetariánům;-)) Na http://www.nasezdravi.ic.cz/hlavni_jidla_seitan.html jsou i fotky.
Rostlinné maso má mnoho názvů: seitan, gluten, klokanní maso a jeho zlepšenou variantou je i známé Robi maso. Příprava se může zdát zprvu trochu náročná, a tak jsem se rozhodla vám recept usnadnit fotografiemi, abyste věděli, jak to má všechno vlastně vypadat.
Takže vyhrňme si rukávy a dejme se do toho.
Vezmeme si hladkou mouku – jakékoliv množství. My dnes použíjeme dvě kila a postupným přidáváním vlažné vody poctivě uhněteme těsto.
Těsto necháme uležet dobrou hodinku, klidně i déle. Potom dáme mísu do umyvadla pod mírně tekoucí teplejší vodu a začneme z těsta vymývat škrob. Rukama přitom dáváme stále těsto dohromady, protože zpočátku má tendenci se oddělovat na menší kousky. Po několikerých pokusech si již určitě vypracujete bezchybnou techniku zpracovávání těsta pod tekoucí vodou, takže vám neuteče ani kousíček. Rozhodně se nelekněte prvního nezdaru.
Bílou škrobovou vodu vyléváme a vymýváme těsto dále.
Vymývání hnětením těsta pod tekoucí vodou trvá asi 15-20 minut. Ke konci to zvládnou i malé děti.
Když již není co vymývat, máme krásně soudržnou elastickou hmotu. Seitan.
Takto připravený seitan dáme na krájecí podložku a začneme ho krájet na řízky.
Ještě předtím si však dáme vařit hrnec s vodou a různým kořením, kterými chceme seitan ochutit. Já většinou do vody dám nakrájené dvě tři cibule, zeleninový sušený bujon wurzl nebo solčanku (vegeta bez glutamanu), sušenou naťovou zeleninu, sušenou cibuli, sojovou omáčku, sůl, červenou papriku, sušený česnek, tebi aj. Často seitan vaříme jen v osolené vodě.
Řízky, pokud chceme, ještě vytvarujeme či vyklepeme do požadovaného tvaru a tloušťky a rozložíme si je na pracovní desku, abychom je mohli najednou dát do vroucího vývaru.
No a potom seitan dáme do vroucí vody a jemně zamícháme vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu. Naši dávku ze dvou kil mouky jsme dali do hrnce vařit najednou.. Vaříme za občasného promíchání asi pět minut a i když seitany již plavou napovrchu doporučuji ještě pár minut povařit navíc.
No a potom seitany vytáhneme na nějaký tácek či plech, a pokud je chceme použít jako řízky, tak je ještě za horka znovu vyrovnáme a nedáváme je na sebe.
No a potom je již obalíme nebo nakrájíme na nudličky či kostky. Obalit můžeme třeba jen v hrubé mouce, já obaluji ješté mokré a horké seitany ve směsi bramborového škrobu s tebim, solí a potom v hrubé celozrnné mouce. Někdy přidám do směsi hrašku vegan. Jinak můžeme seitan péct, vařit, dusit, smažit dle libosti. Vývar použíjeme jako základ třeba guláše, polévky nebo omáčky. A to je vše. Tady máme seitan obalený pouze v celozrnné mouce.
V lednici uvařený seitan vydrží i několik dní, ale většinou ho rodina sní hned. Uvařený seitan můžete i zmrazit a tak ho mít vždy po ruce. Ze dvou kilo hladké mouky jsme udělali asi dvacet řízků. No nezdá se vám to i cenově lákavá nabídka? :-) Tak s chutí do toho. Výsledkem budete nadšeni! |
Více ... |
Vložil: majdaleenka+Adu07 dne 27.3.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
[<<Předchozích 10] Poslední články ze všech deníků 11 až 20 z 44 [Dalších 24 >>] |
|