Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
    

Všechny naše deníky

  • _AKTUÁLNĚ  (167 článků)
    Tipy na zajímavé akce, na právě vydané knížky, na kulturní záležitosti, které můžete využít s celou rodinou.
  • 05. setkání 17. listopadu 2007  (3 články)
    Přijaté dítě a jeho romství. Petra Margita Gelbart - moravská Romka žijící v USA, absolventka Harvardu, se na čas vrátila do Čech, aby mohla adoptovat dva černooké cherubínky.
  • 08. setkání 28.března 2009  (2 články)
    Romský svět, jaký býval dřív. Tentokrát v Muzeu romské kultury v Brně. První ze série tří setkání, připravených speciálně pro nás pracovníky Muzea.
  • 09. setkání 28.listopadu 2009  (2 články)
    Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou. Romská literatura, pohádky, hádanky a písničky. Druhé ze série setkání v Muzeu romské kultury.
  • 10.setkání 20. února 2010  (2 články)
    Beseda se zajímavými lidmi z romské komunity nám přiblíží pohled samotných Romů na jejich identitu a zkušenosti ze života v dnešní společnosti.
  • 11.setkání 24.července 2010  (1 článek)
    Opět s Margitkou Gelbart Místo konání: Praha - Palmovka Téma: Romství všemi smysly Tvůrčí dílna, kde nebudou chybět písničky, tvořivé ruce, trochu poučení a hlavně legrace...
  • 12. setkání: Oslava svátku Romů  (1 článek)
    Spolu s námi oslaví Mezinárodní den Romů lektorky a pedagožky ze sdružení Romodrom, a hosté Mgr. David Beňák a Mgr. Dana Moree
  • 13a. setkání 27.června 2012  (1 článek)
    Dům rodin Smečno. Téma: Romano drom (Romské putování). Lektorky: Petra Margitka Gelbart, Martina Vančáková, Jana Frantíková
  • 14. pobyt Romano Drom 2013  (1 článek)
    Pětidenní setkání rodin, které přijaly romské dítě/děti do náhradní rodinné péče. Dům rodin Smečno. Lektorky: Mgr. Martina Vančáková, Petra Gelbart, MA
  • 16.setkání pobyt Romano Drom 2014  (1 článek)
    Dům rodin Smečno. Pobyt pro rodiny, které přijaly romské děti do náhradní rodinné péče. Termín: 22.-29.8. 2014
  • 18. Pobyt Romano Drom 2015  (1 článek)
    Tentokrát se sejdeme v Poniklé v Krkonoších. Programem nás opět provedou naše známé lektorky a náhradní maminky romských dětí: Margitka Gelbart PhD. a Mgr. Martina Vančáková.
  • Filmotéka  (3 články)
    Informace o filmech romských autorů, s romskými herci nebo s romskou tematikou, které stojí za shlédnutí
  • Jak žít s jinakostí?  (16 článků)
    Tipy rodičů romských dětí, užitečné rady, vlastní zkušenosti, zajímavé články apod.
  • Letní pobyt 2006  (2 články)
    Letní pobyt pro rodiny s romskými dětmi, 5.-12.srpna 2006, chata Webrovka, Voletiny u Trutnova
  • Obecné informace  (12 článků)
    Informace o projektu Naše romské dítě a ze souvisejících oblastí
  • Romská literatura  (17 článků)
    Co si přečíst? Tipy, recenze a ukázky z literatury romské a o Romech
  • Romské organizace v regionech  (10 článků)
    Vyhledejte si romskou organizaci v místě Vašeho bydliště. Prosíme o spolupráci - víte-li o romském sdružení u vás, dejte nám vědět!
  • Romské osobnosti   (14 článků)
    Profily a medailonky zajímavých romských osobností ze současnosti i z historie
  • Romština  (2 články)
    Odkazy na výuku romštiny, online kurzy, anotace učebnic...
  • Vzdělávání, stipendia, školy  (18 článků)
    Tipy na školy, kurzy, výhody pro romské děti, zejména pro děti vyrůstající v náhradní rodině, také nabídka dalšího vzdělávání pro rodiče

[<<Předchozích 20] Poslední články ze všech deníků 2130 z 319 [Dalších 289 >>] 
 KHAMORO 2012 se blíží, zapište si do diářů_AKTUÁLNĚ

Světový romský festival Khamoro míří po čtrnácté do české metropole. Vystoupí i Nightwork
Praha, 23.4.2012 16:33, (ROMEA)

Nejen koncerty tradiční a současné romské hudby, ale i módní přehlídku známého návrháře Osmanyho Laffity, divadelní inscenaci Národního divadla, dvoudenní odborný seminář o nesnášenlivosti vůči Romům nebo výstavu o tradičních romských řemeslech nabídne již čtrnáctý ročník Světového romského festivalu KHAMORO. Za jeho organizací stojí už od roku 1999 občanské sdružení Slovo 21 a Studio Production Saga. Záštitu nad letošním ročníkem festivalu KHAMORO, který na různých místech Prahy proběhne ve dnech 28. 5. – 6. 6. 2012, převzali předseda vlády ČR Petr Nečas a primátor hl. města Prahy Bohuslav Svoboda.

Pocta romskému spisovateli Vladu Oláhovi, který zemřel koncem ledna tohoto roku, otevře program letošního ročníku festivalu. Na prozaika a básníka se bude vzpomínat v pondělí 28. května v Galerii Montmarte v knihovně Václava Havla. Po vzpomínkovém večeru pak festival odstartuje hudební program, který bývá tím největším lákadlem celého KHAMORA. Už v pondělí se návštěvníci můžou těšit na romskou skupinu Mec Yec z Belgie, která vystoupí na koncertě současné romské hudby v Retro Music Hall.

Úterý a středa nabídnou koncerty Gypsy jazzu, v Jazz Docku návštěvníci uvidí a hlavně uslyší špičky tohoto světoznámého žánru. „Představí se Fapy Lafertinz Belgie a Nizozemí a skupina Sonnekai, jejíž členové jsou potomci zakladatele Gypsy jazzu Django Reinhardta,“ říká producent festivalu Džemil Silajdžić.

Ve čtvrtek a v pátek se v rámci hudebního programu vystoupí v klubu ROXY kapely tradiční romské hudby z celkem osmi zemí světa včetně České republiky, kterou bude reprezentovat českokrumlovská romská formace Cindži Renta. Vedle ní vystoupí Urs Karpatz Gipsy Band (Francie), Kočani Orkestar(Makedonie – Belgie), Nikolay Verbitsky (Rusko), Romathan (Slovensko), Stevan Familić (Srbsko), Carmen Fernandez (Španělsko).„Všechna hudební uskupení najednou budou moci návštěvníci vidět na defilé účinkujících, které v pravé čtvrteční poledne projde historickým centrem Prahy, nebo na závěrečném sobotním galakoncertu v SaSaZu.Tam jako hosté vystoupí také skupina Nightwork a zpěvák Martin Svátek,“ doplňuje Silajdžić.

Festival KHAMORO ale není zdaleka jen o hudbě - svým návštěvníků nabídne také bohatý doprovodný program. V rámci něj proběhne pod širým nebem na karlínském Lyčkově náměstí módní přehlídka, kterou si exkluzivně pro KHAMORO vzal pod taktovku známý módní návrhář Osmany Laffita. Návštěvníky festivalu ale čekají také výstavy. První je zavede do světa tradičních romských řemesel, na druhé pak zhlédnou olejomalby Míly Doleželové. KHAMORO nezapomíná ani na odbornou část programu, kterou letos bude představovat dvoudenní mezinárodní seminář nazvaný "Nové podoby nesnášenlivosti vůči Romům v moderní Evropě".

Můj soused, můj nepřítel v inscenaci Národního divadla je jevištní koláží, sestavenou především z veřejných dokumentů a projevů, které reflektují soužití Čechů s Romy. Představení režisérky Viktorie Čermákové, které ND uvedlo v premiéře v září tohoto roku, bude také na programu KHAMORA. A vedle toho i představení Open for Everything, které nabídne neotřelý pohled na současnou společnost a dotýká se života v romské komunitě. Po celou dobu festivalu proběhnou i mezinárodní workshopy nazvané Jdeme dlouhou cestou, během nichž se setkají mladí Romové z Česka, Itálie, Litvy a Bulharska.

Více ...
Vložil: Romčátka dne 27.4.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Gypsy jazz na Khamoru 2012_AKTUÁLNĚ

Jste-li fajnšmekry a rádi byste si vybrali tu nejlepší a vám nejbližší kapelu z oblasti Gypsy jazzu a současné romské hudby, máte možnost se s předstihem seznámit s některými účinkujícími světového festivalu Khamoro na stránkách Romea.cz. Stručné anotace a videoukázky vám jistě napoví, na který koncert si uděláte čas!

Více ...
Vložil: Romčátka dne 27.4.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Radek Banga (Gipsy.cz) se tajně oženil_AKTUÁLNĚ
Děvčata, vytáhněte kapesníčky...

Zpěvák a hudebník Radek Gipsy Banga se tajně oženil
Praha, 6.4.2012 9:52, (ROMEA)

FOTO: Kateřina Faltýnková

Svatba se konala 4.4. v konferenčním centru AV ČR - zámku Liblice bez přítomnosti médií, jen v kruhu blízkých rodinných příslušníků a přátel. "Přáli jsme si to tak a jsme rádi, že se nám tenhle důležitý okamžik podařilo prožít v tak krásném prostředí, jen s lidmi, kteří jsou nám blízcí“, uvedl čerstvý novomanžel. Mezi svatebními hosty se objevili například moderátor Dominik Turza, který šel Gipsymu za svědka, či herec a režisér Milan Šteindler. Životní partnerkou se Radkovi stala 22ti letá vysokoškolačka Veronika Konopíková.

Pár se rozhodl říct si své ano po tříletém vztahu. "Víme, že v současné době není moc in uzavírat manželství, ale myslíme si, že je to škoda. Mnozí vrstevníci na nás koukali divně, když jsme říkali, že se chceme vzít a být spolu navždy,“ uvedli novomanželé.

"Když jsem si v salonu Adina vybírala šaty, nechtěli mi věřit, že si jdu opravdu pro svatební. Nevěsta pod 30 let se pomalu stává raritou," říká s úsměvem novomanželka.

Obřad začal v 11 hodin příjezdem nevěsty kočárem taženým párem černých koní. První manželský polibek trval tak dlouho, až se dočkal bouřlivého potlesku svatebčanů. Po hostině na zámku se všichni přemístili na afterparty, kam novomanželům přišla popřát dokonce i smrtka v podání Dj Rockstara, kterou jste mohli vidět například na předávání cen Český Lev.

„Většina známých se mimochodem divila, proč se bereme zrovna ve středu, ale pro nás je 4. dubna šťastné datum. V tento den jsme se před třemi lety dali dohromady, za dva roky jsme se zasnoubili a nyní jsme se 4.dubna i vzali. Pro nás je tohle datum prostě magické, „ dodal zamilovaný a šťastný Radek Banga.

Radek Gipsy Banga, který pár dní před svatbou oslavil také své 30tiny se aktuálně chystá se svou skupinou Gipsy.cz na natáčení nové desky. Věřím, že deskou potěšíme všechny naše fanoušky. Přinese zase něco nového, kromě jiného i proto, že skupina má nové členy - velmi talentované mladé i zkušenější muzikanty.

Od konce loňského roku se Radek Gipsy Banga také rozhodl pomoci s prevencí rizikového chování u dětí a dospívajících. V rámci programu "Když chceš, tak to dokážeš!" se setkává se žáky a studenty základních a středních škol a snaží se je na základě svého autentického životního příběhu a zkušeností motivovat k životu bez násilí, drog, nesnášenlivosti.

"Při těchto setkáních často vidím, že mnoho dětí vyrůstá v nesnadných podmínkách, stejně jako já. Je úplně jedno, jestli jsou to romské děti nebo ne. Sociální problémy nebo domácí násilí se bohužel týká čím dál většího počtu dětí napříč celou populací. Stejně tak chybějící pozornost rodičů," uvedl radek Gipsy Banga.

"Všichni jsme čím dál více zaměstnáni uspokojováním materiálních potřeb a na to, abychom se věnovali jeden druhému nám chybí čas. Vztahy se pak rozpadají, rodiny jsou nefunkční a dětem chybí zázemí. Snad jim i v tomto budu moct být příkladem," uzavřel známý český hudebník Radek Gipsy Banga.

zdroj: [www.romea.cz]

Více ...
Vložil: Romčátka dne 26.4.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Stipendia pro romské vysokoškoláky 2012/2013Vzdělávání, stipendia, školy
Romský vzdělávací fond (Roma Education Fund) vyhlašuje třináctý ročník pamětního stipendijního programu pro romské vysokoškolské studenty (RMUSP) v bakalářském, magisterském a doktorandském programu.

Romský vzdělávací fond (Roma Education Fund) vyhlašuje třináctý ročník pamětního stipendijního programu pro romské vysokoškolské studenty (RMUSP) v bakalářském, magisterském a doktorandském programu. Stipendijní program se vztahuje na občany Albánie, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Černé Hory, České republiky, Chorvatska, Kosova, Maďarska, Makedonie, Rumunska, Slovenské republiky, Turecka a Srbska.

V České republice je pro již třetím rokem kontaktním sdružením, které prošlo výběrovým řízením REF, ROMEA, o.s.

Stipendia se udělují na akademický rok 2012-2013.

Podávání přihlášek probíhá pouze elektronickou formou skrze online aplikaci, kterou naleznete na oficiálních webových stránkách Roma Education Fund www.romaeducationfund.hu. Online aplikace je přeložena do českého jazyka, stejně tak ostatní potřebné informace naleznete i v českém jazyce.

POZOR - uzávěrka pro podávání žádostí 30. 4. 2012!

!! UZÁVĚRKA PRODLOUŽENA DO 15.5. 2012 !!

Žádosti nebude možné podat po uzávěrce!!!

V případě jakýchkoliv nejasností kontaktujte koordinátorku projektu Mgr. Ivu Hlaváčkovou na tel. čísle: +420 257 329 667 nebo na e-mailové adrese stipendia.romea@gmail.com.

Další informace najdete na www.romea.cz.

Užitečné informace o studiu na VŠ naleznete na www.dzadureder.cz.

Více ...
Vložil: Romčátka dne 10.4.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
BRNO: Dětský muzejní klub
Autor: Romčátka, 10.4.2012
(Romské organizace v regionech)
Klub při Muzeu romské kultury v Brně pořádá pravidelné i jednorázové aktivity pro děti, navazuje na další, zejména vzdělávací aktivity.

Celý text ... | Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem

 Oslava Mezinárodního Dne Romů_AKTUÁLNĚ

V neděli 8. dubna 2012 oslaví Romové na celém světě Mezinárodní den Romů. Připomenou si tak historicky první světový kongres Mezinárodní romské unie, který se konal poblíž Londýna v roce 1971 především díky iniciativě Grattana Puxona a Donalda Kenricka z Velké Británie, Matéo Maximoffa, zástupce francouzských Romů, takzvaných Manuša, Jarko Jovanoviće z bývalé Jugoslávie a dalších Romů a romistů. Účastníci kongresu, kterých byly necelé tři desítky, se usnesli na podobě romské vlajky a romské mezinárodní hymny. V té době delegáti sjezdu oficiálně ustanovili první Mezinárodní romskou organizaci IRU (International Romani Union), zpočátku známou pod názvem World Romani Union. Dále již tehdy schválili oficiální označení Rom místo Cikán.

Ačkoliv se posléze konaly další dva kongresy IRU, 8. duben byl uznán mezinárodním svátkem až mnohem později, v roce 1990 ve Varšavě, kde se konal čtvrtý kongres. Má připomínat den, kdy se oficiálně zpečetila mezinárodní spolupráce Romů a romské hnutí dostalo mezinárodní a politicko-společenský rozměr. V tento den si mají účastníci oslav každoročně připomenout společný původ, jazyk, kulturu, společné sjednocení a spolupráci a především „romipen“ (přeloženo „romství“).

Zatím nejsilnější tradici mají oslavy 8. dubna v zemích postjugoslávských a vůbec na Balkáně. V České republice není tradice tak silná i proto, že se tu o svátku začalo hovořit až ve druhé polovině 90. let.

Českým Romům letos poblahopřál k jejich svátku i velvyslanec USA v Praze Norman L. Eisen. Připomněl nedávné aktivity ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové — to, že se osobně zasazuje o lepší postavení Romů na celém světě a že se letos v únoru sešla s mladými romskými aktivisty v bulharské Sofii. "Na počest letošního Mezinárodního dne Romů doporučuji Čechům bez ohledu na původ, aby si na chvíli uvědomili důležitou roli různorodosti české společnosti a usilovali o rovná práva pro všechny," uvedl Norman L. Eisen.

Mezinárodni den Romů si připomene společně s Romy 8. dubna i zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková, která tento den vnímá jako příležitost k tomu, aby si Romové připomněli svůj společný původ, jazyk, svébytnou kulturu, sjednocení a sounáležitost a především „romipen“ – svou romskou identitu. "Všem Romům přeje při této příležitosti vše nejlepší," uvedla zmocněnkyně v tiskové zprávě.

"Jednou z priorit zmocněnkyně vlády pro lidská práva je zlepšení společenské pozice Romů a dosažení bezkonfliktního soužití mezi romskou menšinou a většinovou společností v ČR. Proto také vítá veřejné oslavy Mezinárodního dne Romů, které otevírají Romům prostor prezentovat vlastní kulturu a tradice ostatním obyvatelům měst a obcí. Ti mají zároveň jedinečnou možnost dozvědět se více o této menšině. Veřejné oslavy vnímá jako cestu k odstranění bariér mezi oběma skupinami, jako příležitost k navázání dialogu, k dosažení porozumění a k odbourání předsudků a stereotypů, které jsou tradičně s Romy spojovány," uvádí se n závěr v tiskové zprávě zmocněnkyně.

Největší letošní oslavy Mezinárodního dne Romů proběhnou v Praze a v Brně. Pražské oslavy pořádá sdružení ROMEA a klub Cross, v Brně událost organizátorsky zajišťují brněnské organizace: Ratolest Brno, o. s., DROM, romské středisko, IQ Roma servis, o. s., Muzeum romské kultury, Společenství Romů na Moravě, Romodrom, o. s a o. s. Petrov.

Více ...
Vložil: Romčátka dne 6.4.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
Romská vlajka, romská hymna
Autor: Romčátka, 6.4.2012
(Střípky romské kultury)


Celý text ... | Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem

 Mezinárodní den Romů 2012 Brno_AKTUÁLNĚ

Vážení přátelé,

rádi bychom vás společně s našimi partnery (Ratolest Brno o. s., Romodrom o. s., DROM, romské středisko, Společenství Romů na Moravě, o. s. Petrov a IQ Roma servis) pozvali na oslavu Mezinárodního dne Romů.

Vázání stužek u stromu tolerance
8. dubna 2012 ve 14 h, park Lužánky, hlavní budova
V tento den bude Muzeum romské kultury otevřeno pro návštěvníky zdarma.

Ples k Mezinárodnímu dni Romů
13. dubna 2012 od 19 h, Musilka, Lidový dům, Musilova 2, Brno Husovice
Program: EPAŠ, MERCI, PIROŠ ROUŽA, DIVADLO IQRS.
Vstupné: 100,- Kč
 

 

Srdečně zveme!

Muzeum romské kultury

Více ...
Vložil: Romčátka dne 5.4.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Romové na Nové scéně Národního divadla_AKTUÁLNĚ
Nová scéna Národního divadla připravila na období duben až červen 2012 blok akcí pod názvem Romové na Nové scéně (v budoucnu se chystají věnovat dalším minoritám různého druhu).

Celý projekt otevře literární dílna ve dnech 11., 13. a 14. dubna, kterou postupně provedou Michal Viewegh, Karolína Ryvolová (pokud neporodí) a René Nekuda.  

Po účastnících se žádá pouze aktivní účast. Dílna je zdarma a jejím cílem je především umožnit zástupcům menšiny a většiny, aby se blíže poznali, přečetli si spolu nějaké texty, popovídali si o nich a ve finále aby taky něco společně - ve smíšených dvojicích - napsali. Předchozí literární činnost se nevyžaduje, hlavní je chuť to zkusit a otevřenost vzájemně se učit.

 

Veškeré informace ráda zodpovím na tomto mailu, případně i telefonicky: 604 912 581.

 

Všechny zájemce srdečně zvu a lákám,

 

všechny zdraví Karolína Ryvolová

Více ...
Vložil: Romčátka dne 4.4.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Koncert ke Dni Romů 2012 Praha_AKTUÁLNĚ

ROMEA, o. s. a klub Cross pro Vás na Mezinárodní den Romů připravil párty plnou hudby a oslav. Po boku romských projektů jako je kapela Kale, Bitumen Beat, Mario Bihari, se postaví Philip TBC s Vojtou Lavičkou z Gipsy.cz, Babe LN, Gadjo.cz a Medis. Od 15:00 budou v kavárně připraveny debaty a dokumenty.

Tahle oslava života je ZDARMA a druhý den je VOLNO...

 

Kam?

Cross Club

Plynární 23, 170 00 Praha

Program:

radio 1

14:00 Všechny hudby světa - hodinová selekce romského hudebního temperamentu

 

kavárna

15:00 dokument Černá srdce

17:00 Etnic Friendly Zaměstnavatel a projekty

17:15 dokument Rom ID

18:15 debata Život v ČR

 

hlavní sál

20:15 - 21:30 Mario Bihari & Gadjo.cz & Jam Soundsystem

21:30 - 23:00 Kale

23:30 - 00:45 Bitumen Beat

01:00 - 02:30 Philip TBC & Vojta Lavička (gipsy.cz)

02:30 - 04:00 Babe LN

04:00 - ??:?? Medis

 

spodní stage

21:00 - 00:30 Medis

00:30 - 04:00 Gadjo.cz & Jam Soundsystem

 

Kale

http://bandzone.cz/kale

 

Bitumen Beat

http://bandzone.cz/bitumen

 

Mario Bihari

http://www.romskahudba.cz/mario-bihari/

 

Gadjo.cz & Jam Soundsystem

http://www.gadjo.cz/

 

Philip TBC & Vojta Lavička

http://philiptbc.com/

http://www.osobnosti.cz/vojta-lavicka.php

 

Vstup ZDARMA

Více ...
Vložil: Romčátka dne 3.4.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 20] Poslední články ze všech deníků 2130 z 319 [Dalších 289 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.