Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník RECEPTY
vše co se komu povedlo a co se nám ostatním může hodit;-)


[<<Předchozích 10] Články 1120 z 26 [Dalších 6 >>] 
 Beanovi utopenciRECEPTY

Beanovi utopenci

Unikátní technologie výroby této národní pochoutky

 

Ingredience:

Materiál: buřty či špekáčky 20 ks, cibule (mnoho), sklenice steril. papriky, sklenice dlouhých feferonek, sklenice kulatých feferonek, sklenice kyselých okurek, 1 l octa, 1 l vody, sklenice od okurek 3 litry, pepř bílý mletý.

 

Koření a pochutiny nutné: cukr 4 lžičky, sůl 2 lžičky, pepř celý 10 kuliček, nové koření 4 kuličky, bobkový list 10 kousků, hřebíček 4 ks, feferonky kulaté extra pálivé 8 ks.

 

Koření a pochutiny doporučené: jalovec 4 ks, anýz-fenykl-tymián-libeček – špetku, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička oleje.

 

Postup:

Příprava nálevu: ocet smícháme s vodou, přidáme všechny pochutiny a koření (mimo kulatých feferonek) a uvedeme do varu. Vaříme 5 minut (dost to smrdí). Poté vhodíme 2 rozpůlené kulaté pálivé feferonky a necháme chladnout.

 

Příprava utopenců: Buřty oloupáme a nařízneme. Buřty vymažeme bílým pepřem a vložíme do nich kus papriky, tenký plátek kys. okurky a půl kolečka cibule. Dno sklenice vysteleme cibulí, pak dáme vrstvu utopenců, doplníme dlouhou feferonkou, poté opět cibule,utopenci,cibule….

 

Finále: Teplý nálev (ne horký, ne studený), nalijeme do naplněné sklenice, koření, které nám zbylo v hrnci rovněž lžičkou nandáme do sklenice. Poté zavíčkujeme (nebo igelit s gumičkou) a necháme 14 dní stát v chladnu. Je dobré jednou za dva dny sklenici někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak promíchat, poté sklenici otevřít a případný úbytek nálevu doplnit octem.

 

 

Více ...
Vložil: petraluk dne 19.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Domácí utopenciRECEPTY

Domácí utopenci

 

Ingredience:
1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleni­ny),
porcelánový či kameninový hrnec o obsahu něco přes 2 litry (případně skleněná tří­litrová láhev),
1,5 l vody,
0,5 l octa,
400-500 g cibule,
20 špekáčků (což je něco přes ki­lo, ale nálev stačí do 2 kg),
6 kuliček nového koření,
3 bob­kové listy,
1 lžíce moučkové­ho cukru (nebo 2-4 pecičky umělého sladidla),
může být 4-6 menších plátků křenu a 1/2 feferonky - když děláme pro rodinu, nedáváme.

Příprava:
Svaříme vodu s octem, vsype­me celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100 g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky obupáme, rozkrojí­me napůl, ale nedokrojíme (mů­žeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka.

Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zahrne téměř chladným.nálevem. Nechá­me zrát ve špajzce 10 dní, pokud nevydržíme, alespoň týden.

Doporučená příloha:
čerstvý chléb, peči­vo, případně na dochucení pepř a cibule, pro dospělé na zapití výhradně pivo.

Více ...
Vložil: petraluk dne 19.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pikantní utopenciRECEPTY

Pikantní utopenci

Ingredience:
nakrájené špekáčky nebo kabanos,
nakrájená cibule na kolečka,
15 lžic vody,
5 lžic octa,
4 lžíce worcesteru,
4 lžíce oleje,
2 lžíce hořčice,
1 bobkový list,
mletý pepř,
2 kuličky nového koření,
chilli koření,
sůl,
4 lžíce kečupu

Příprava:
Do sklenice narovnáme na kolečka nakrájenou uzeninu, prokládáme na kolečka nakrájenou cibuli.

Smícháme 15 lžic vody, 5 lžic octa, 4 lžíce worcesteru, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hořčice a přidáme 1 bobkový list, mletý pepř, 2 kuličky nového koření, chilli koření a sůl. Povaříme 5 minut, necháme vychladnout a vmícháme 4 lžíce kečupu. Studeným nálevem prolijeme uzeninu, sklenici zavřeme a necháme 24 hodin v chladu uležet.

 

Více ...
Vložil: petraluk dne 19.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Rychlý utopenciRECEPTY

Rychlí utopenci

Ingredience:
1/2 kg točeného salámu či špekáčků
4 cibule

lák: 4 lžíce octa
4 lžíce oleje
4 lžíce plnotučné hořčice
4 lžíce worčestru
4 lžíce kečupu
8 lžic vody
1/2 lžičky chilli
sůl, pepř, špetka sladké papriky- vše se povaří až vznikne hladká hmota

Příprava:
uzeninu i cibuli nakrájíme na kolečka, narovnáme do sklenic, asi do půlky a zalijeme lákem, pak znovu dáme vrstvu cibule a uzeniny. Zavřeme, dáme vychladit. Konzumujeme vychladlé. Nemusí se nechat uležet.

Doporučená příloha:
chleba a pivečko:-)

Více ...
Vložil: petraluk dne 19.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Žižkovští utopenci s hořčicí a česnekemRECEPTY

Žižkovští utopenci s hořčicí a česnekem

Ingredience:
15 buřtů,
2 lžíce nastrouhané mrkve,
plnotučná nebo fran­couzská hořčice,
3-4 bobkové listy,
6-8 kuliček nového koře­ní,
hrstka (kolem 40 kuliček) celého pepře,
2 nastrouhané (či na plátky nařezané) fefe­ronky,
případně 3 lžičky kou­pených mletých feferonek ze skleničky,
4 sterilované, po­délně nakrájené okurky,
6-8 (i více) stroužků česneku na­krájeného na plátky,
ocet,
ná­lev z Deka uděleny podle ná­vodu na sáčku, oslazený 3-5 kousky umělého sladidla,
4 až 6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.

Příprava:
Vuřty sloupneme a z jedné strany (podélně) asi do 2/3 na­řízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na dru­hé straně uděláme několik krat­ších a méně hlubokých řezů a do nich vložíme po 1 2 plátcích česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme.

Do sklenice dáme vrstvu zele­niny, vrstvu vuřtů, cibule a koře­ní a stále pokračujeme v naklá­dání, až je sklenice plná (končí­me cibulí).
Do vychladlého nálevu z Deka přilijeme ještě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naložené vuřty. Zbytek nálevu schováme na příště. Zbylé plátky česneku přdáme do nádoby k vuřtům.

Necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce pokryje­me alobalem). Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.

Doporučená příloha:
slaný rohlík, dobrý chléb.

Více ...
Vložil: petraluk dne 19.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Utopenci se zelimRECEPTY

Utopenci se zelím

Ingredience:

špekáčky, chilli koření, cibule, kysané zelí
Nálev: 1/2 l octa, 1/4 l vody, 20 x cukerin, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 4 bobkové listy, 1 lžička soli

Postup přípravy:

Špekáčky podélně nařízneme,opepříme, přidáme chilli dle chuti a vložíme cibuli. Do 4 litrové lahve prokládáme vrstvu zelí vrstvu cibule a špekáčky. Nakonec přidáme feferonku. Vše zalijeme horkým nálevem.

 

Více ...
Vložil: petraluk dne 19.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Beanův nakládaný hermelínRECEPTY

Beanův nakládaný hermelín

Ingredience:

Hermelíny – nejlépe se zeleným pepřem

Česnek – podle chuti

Paprika sladká, pálivá, příp. chilli

Feferonky kulaté

Pepř celý – může být černý,bílý, červený, zelený – je to spíš pro oko

Jalovec, tymián, rozmarýn – lze nahradit provensálským kořením

Černé olivy

Cibule

Bobkový list

Olivový olej – může být i rostlinný

Sterilovaná červená kapie

 

Postup:

 

Česnek rozmačkáme a smícháme s červenou a pálivou paprikou. Poměr záleží na vaší drsnosti, já dávám 5/1. Hermelíny rozkrájíme a hmotou vymažeme. Vložíme kolečko cibule a půlky oliv. Dáme do sklenice a prokládáme cibulí, feferonkama, olivama, kořením, kapií. Zalijeme olejem a necháme alespoň týden být.

Více ...
Vložil: petraluk dne 19.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Nakládaný hermelín jemně kořeněnýRECEPTY

Nakládaný hermelín jemně kořeněný

Ingredience:
4 hermelíny,
9 stroužků česneku,
2 pálivé papričky,
na špičku nože sladké nebo pálivé papriky,
15 kuliček jalovce,
10 kuliček černého pepře,
10 kuliček zeleného pepře,
2 kávové lžičky tymiánu,
1 kávová lžička rozmarýnu,
2 bobkové listy,
olej

Příprava:
Tymián, rozmarýn, jalovec, černý pepř a papričky rozdrťte a smíchejte s paprikou a rozdělte na devět dílků. Hermelíny rozkrojte na polovinu. Na dno sklenice (sklenice by měla být tak široká, jako jsou kolečka hermelínu, jinak spotřebujete hodně oleje) dejte nakrájený stroužek česneku a jeden dílek koření, na to plátek hermelínu a pokračujte až do doplnění sklenice.

Vrch posypte posledním dílkem koření, přidejte kuličky zeleného pepře, po stranách vložte bobkové listy a zalijte olejem. Špejli zasunujte do sklenice tak, aby vyplavaly všechny vzduchové bubliny a olej pronikl všude.

Zavíčkujte a neotevírejte dříve než za čtyřiadvacet hodin.

 

Více ...
Vložil: petraluk dne 19.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Nakládaný ementálRECEPTY

Nakládaný ementál

 

Ingredience:

 

po 1 sklenici nakládané cibulky, kousků papriky a malých okurek, 500 g ementálu, 2 snítky rozmarýnu, 8 bobkových listů, 10 kuliček černého pepře, 500 ml olivového oleje

 

Postup:

Cibuli, kousky papriky a okurky vložíme do síta a necháme dobře okapat. Ementál nakrájíme na 3-4 cm velké kostky. Kousky ementálu, zeleninu, rozmarýn, bobkový list a zrnka pepře naskládáme do uzavíratelné sklenice. Všechny přísady zalijeme olejem tak, aby byly zcela ponořené. Přes noc necháme uležet (min.4 hodiny).

 

Více ...
Vložil: petraluk dne 19.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Nakládaný pokrájený hermelínRECEPTY

Nakládaný pokrájený hermelín

Ingredience:
5 hermelínů,
1 -2 cibule,
2-3 stroužky česneku,
5 polévkových lžic oleje,
sójová omáčka,
1-2 polévkové lžíce octa,
mletá paprika sladká,
bílý mletý pepř nebo 5 kuliček celého bílého pepře,
3-4 kuličky nového koření,
nalámaný bobkový list

Příprava:
Do misky nakrájíme hermelíny na drobné kostky, přidáme najemno pokrájenou nebo nastrouhanou cibuli, vylisovaný česnek, 5 polévkových lžic oleje, zakapeme sojovou omáčkou (hodně), přidáme ocet, mletou papriku (pokud to chceme ostřejší, můžeme přidat trošku ostré papriky). Dále přidáme bílý mletý pepř nebo 5 kuliček celého bílého pepře (dle chuti), nové koření a rozlámaný bobkový list.

Všechno dobře promícháme a nejlépe je vložit do uzavřené plastové misky, která má dobře těsnící poklop a uložíme do chladničky.
Konzumovat se může hned za dva dny, ale nejlepší je uležený za týden a později.
Může se podávat i samostatně s chlebem nebo pečivem, nebo taky předem plnit do vydlabaných rohlíků, nebo rozříznutých vek a pak spojených k sobě.

Více ...
Vložil: petraluk dne 19.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 10] Články 1120 z 26 [Dalších 6 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.