|
Deník 09 Recepty ... pro mlsné jazýčky a pilné kuchařinky ;-)
Články 1 až 10 z 54 [Dalších 44 >>]
|
inspirace na dorty | 09 Recepty |
|
http://bajerovi.rajce.idnes.cz/dorty/
|
Více ... |
Vložil: Andrey dne 9.11.2009 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
koložvárské zelí | 09 Recepty |
|
moc dobrý, zkuste zelí trochu jinak než ke knedlíkům;o)
Potřebujeme: 500gr kys. Zelí, 500gr rýže, 500gr mletého masa… pokud máte víc jedlíků, přidejte suroviny jak chcete, snažte se dodržet poměr surovin 1:1:1. + 1 kelímek smetany na vaření, nebo šlehačky.
Mleté maso osmahneme na cibulce, přidáme sůl, pepř, kmín, případně směs koření na guláš. Podlijeme cca 1,5dcl vody, a dusíme do změknutí masa, cca 15minut. Rýže se uvaří klasicky dle návodu.
Do zapékací mísy dáme na spodek vrstvu kys. Zelí, na to vrstvu hotového masa, a uvařené rýže. Vrstvení opakovat až do zaplnění mísy, poslední vrstvu dejte zelí. Zalijeme smetanou na vaření nebo šlehačkou (1kelímek), lehce osolit i poslední vrstvu zelí. Zapéct cca 30minut, až začne zelí hnědnout. Zelí dáváme syrové, přímo z pytlíku, nijak předem nedusíme. Nález ze zelí klidně nalít taky do mísy, dle toho kdo jak má rád kyselou chuť. |
Více ... |
Vložil: didka+Pája06+Viki09 dne 11.2.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
bramboračka pro mrňouse u nás jsou to 2 porce | 09 Recepty |
|
250 g brambor nakrájených na drobno
60 g mrkve nastrouhané na hrubo
20 g celeru nastrouhaného na hrubo
20 g květáku (obměna 20 g čínského zelí na nudličky)
2 polévkové lžíce ovesných vloček (zalít vřelou vodou a nechat nabobtnat)
vajíčko (nebo jen žloutek)
dá se zjemnit lžící jogurtu nebo zakysané smetany
Do vařící vody dáme kmín, brambory, mrkev, celer, květák (nebo čínské zelí) a vaříme do měkka, na závěr přidáme zcezené ovesné vločky a vajíčko a vaříme ještě 10 minut, přidáme lžíci oleje, dochutíme trochou majoránky, stranou dám trochu mrkve a brambor zbytek rozmixuju na hladkou kaši a kousky vrátím do kaše aby mělo pídě co žvýkat, stejně to spolkne :o))
někdy dám vajíčko, někdy ne, někdy vynechám květák, někdy místo něj čínské zelí, prostě obměňuji různě, ale je to u nás favorit
|
Více ... |
Vložil: Del dne 16.1.2008 | | 1 komentář | Přidej komentář | |
|
|
Domácí bejlííííz | 09 Recepty |
|
Dnes mám extra tip pro všechny, kteří mají rádi sladké likéry, kterým moje babička s oblibou říkávala "lepihub" :-)))) Příprava tohoto likéru možná vypadá složitě, ale věřte, že trochu té práce při výrobě opravdu stojí zato.
Co budete potřebovat:
-
2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
-
2 krabičky neslazeného TATRA mléka
-
8 lžic strouhaného kokosu
-
2 vanilkové cukry
-
500 - 750 ml rumu (podle chuti)
-
Dvě plechovky slazeného kondenzovaného mléka dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly potopené, mírným varem vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout, v žádném případě neotvíráme horké!!
-
Na suché teflonové pánvi opražíme dorůžova osm lžic strouhaného kokosu a ještě horký ho nalijeme do misky, kam jsme nalili dvě krabičky neslazeného TATRA mléka. Necháme 24 hodin v lednici macerovat.
-
Druhý den slijeme přes plátýnko a dobře vyždímáme, kokos vyhodíme, popř. můžeme použít do bábovky.
-
Smícháme svařené slazené mléko, ze kterého se nám udělal hustý karamel s kokosovým mlékem a dvěma vanilkovými cukry, nejlépe v mixéru a postupně přiléváme rum (podle chuti, tak mezi 500 ml - 750 ml).
-
Slijeme do lahví. Pokud ho ihned nevypijete, vydrží v chladu měsíce (sama jsem to ještě nevyzkoušela, nějakou záhadou je do pár týdnů pryč…)
TIP: Pokud nemáte rádi kokos, použijte namleté oříšky…
|
Více ... |
Vložil: Beezi,V+J dne 1.12.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Dortík a ´la Medovník | 09 Recepty |
|
Suroviny na těsto: 2 vejce, 15dkg tuku (Hera, máslo), 2 lžíce medu, 45dkg hladké mouky, 15dkg mouck. Cukru, 1 lžíce jedle sody, 2 lžíce mléka.
Tuk s medem rozpustíme v kastrolku, přidáme do zbývajících přísad těsta a vypracujeme na vále těsto, které rozdělíme na 2 časti.
Na pečícím papíru vyválíme z poloviny těsta placku, kterou upečeme. Z druhé poloviny těsta vyválíme taky placku,
ještě na syrové těsto dáme opražené ořechy a také upečeme.
Příprava ořechů: 8dkg mouck cukru, 2 lžíce medu, 10dkg másla, 20-30dlg vlas. Ořechů a mandlí.
Vše dohromady osmažíme na másle na pánvičce.
Krém: uvaříme puding z 1/2 litru mléka a 2 balíčků vanilkového pudingu, ale bez cukru!.
V míse utřeme 10dkg másla a 10dkg moučk. Cukru a postupně přidáváme vychladlý puding.
Placky spojíme krémem a nejlépe necháme dortík odležet do druhého dne. |
Více ... |
Vložil: Beezi,V+J dne 30.11.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Vaječák od babičky-výýýýborný | 09 Recepty |
|
8 žloutků (nejlépe domácí),přibližně 1/2kg moučka cukru,4 vanilkové cukry,3 salka,rum dle chuti
Do mísy dáme žloutky a zasypeme cukrem a míchám,až to bude hooodně hustý tak už cukr nesypeme.Přidáme vanil.cukry a pak přidáme salko a rum a mícháme a mícháme a mícháme.pokud by to bylo moc husté ředíme tatrou mlíko jak potřebujeme. |
Více ... |
Vložil: Pajul,Tom a Natálka dne 29.11.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
2x bari mandle,1x tatra mléko,1x salko,0,25l rumu,1/4l mléka
Do vodní lázně vložíme hrnec s mlékem a bari mandlemi.Bonbóny rozpustíme za stálého míchání.Po vychladnutí přidáme ostatní přísady. |
Více ... |
Vložil: Pajul,Tom a Natálka dne 29.11.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Tchýnino výtečné kuře s tatarkou | 09 Recepty |
|
Pro 4 osoby:600g kuřecího masa (může být cokoliv-špalíčky,stehýnka,prsa dle chuti),2 větší cibule,sůl,pepř,máslo na vymazání pekáčku,tatarku light)může být i obyč.),sýr eidam plátky 100g-150g
Pekáček vymažeme máslem a poklademe na kolečka nakrájenou cibuli,kousky osoleného a opepřeného masa.Zalijeme celou tatarkou (mámeli víc masa můžeme tatarku naředit půlkou bílého jogurtu asi 75g).Nakonec poklademe sýsr a zabalíme alobalem,pečeme asi 20min. při 250°C,pak odkryjeme a pečeme než sýr zrůžový.Cibulka pustí dost šťávy a tatarka taky udělá své tak je pak maso krásně šťavnaté a křehoučké.Na přilepšení můžeme dát na maso plátky šunky. |
Více ... |
Vložil: Pajul,Tom a Natálka dne 4.10.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Zapečené filé-rychlovka | 09 Recepty |
|
rybí filé,mraž. zelenina,vejce,strouhanka,tvrdý dýr,sůl,vegeta,máslo,prdopeč
Pekáč vyložíme plátky másla a na něj položíme vegetou okořeněné plátky rybího filé.To posypeme mraženou zeleninou a strouhaným sýrem.Vše zalijeme rozkvedlanými vejci,v nichž jsme zamíchali trochu strouhanky (na zhoustnutí),trochu soli a asi 1/2 prdopeče.Necháme zapéct (180°C asi 20-30minut) |
Více ... |
Vložil: Pajul,Tom a Natálka dne 4.10.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Nemilejší těstoviny-favorit mých dětí | 09 Recepty |
|
1/2 až 3/4 balířku těstovin (gnocchi,vřetčena....)1 cibule,20dkg kvalitní dušené šunky na plátky,2 velké tavené sýry á50g (nejlépe se šunkovou příchutí-já kupuji s příchutí "šunka-cibule"(,olej,1,5-2dcl mléka
Uvaříme si těstoviny klasickým způsobem.Ve vedlejším hrnci si orestujeme cibulku nadrobno nakrájenou,přidáme k ní na malé kousky nakrájenou šunku,restujeme za stáleho míchání (jinak se rádo připaluje),po chvíli přidáme tavené sýry a necháme roztavit.Nesolíme-sýr je již slaný!
Těsně před koncem přilijeme na hotový pokrm mléko,zamícháme a chvíli povaříme-omáčka nám malinko zhoustne.Odstavíme a smícháme ve velkém hrnci s uvařenými těstovinami.Servírujeme. |
Více ... |
Vložil: Pajul,Tom a Natálka dne 4.10.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Články 1 až 10 z 54 [Dalších 44 >>] |
|