|
Deník 09 Recepty ... pro mlsné jazýčky a pilné kuchařinky ;-)
[<<Předchozích 20] Články 21 až 30 z 54 [Dalších 24 >>]
|
GULÁŠ BEZ MÍCHÁNÍ - OPRAVDU, SKVĚLÝ !!!!!!!! | 09 Recepty |
|
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg vepř. masa - nejlepší je z plecka, 3 větší cibule, 5 stroužků česneku, 2 čaj. lžičky guláš koření (může být i kari), 3 čaj. lžičky sladké ml. papriky, 3 polévkové lžíce solamylu, sůl, pepř, 2 masoxy , feferonka, 0,75-1 l vody
POSTUP PŘÍPRAVY
maso a cibuli nakrájet, smíchat ostatní suroviny, pořádně promíchat (masoxy rozpustím v malém hrníčku a pak doliju do 1 l vodu), dát vše do pekáče, je lepší do simaxové misky, přikrýt alobalem a péct na 250 st. asi 1,5 hodiny. NEDOLÍVAT VODU, NEMÍCHAT, NESUNDÁVAT ALOBAL. Výborné s chlebem, těstovinama, rýží, knedlíkem. |
Více ... |
Vložil: Radus+V+J dne 5.5.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Smažené žluté nudle se zeleninou - 4 porce
200 g žlutých nudlí 100 g cibule 100 g jarní cibule 120 g mrkve 80 g pórku 100 g čínského zelí 150 g sojových klíčků střik sojové lehké omáčky střik ústřicové omáčky 1 vejce olej
1. Nudle zalijeme horkou vodou, jakmile nabobtnají, scedíme je, propláchneme studenou vodou a pak promícháme s pár kapkami oleje. 2. Veškerou zeleninu nakrájíme na nudličky. 3. Rozšlehané vajíčko upečeme na rozpálené pánvi s olejem, roztrháme jej a také dáme stranou. 4. Na rozpálené pánvi s olejem osmahneme zeleninu, přidáme nudle, sojové klíčky, zastříkneme omáčkami, zarestujeme, doplníme usmaženým vejcem a podáváme.
Já k tomu ještě přidělám na tenouký plátky osmahnutý kuřecí maso,to ochutím taky těma omáčkama.A bacha na ty nudle já je včera rozvařila.Stačí fakt chvilku. |
Více ... |
Vložil: Pajul,Tom a Natálka dne 4.5.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Zapálená kuchařka - Lilek | 09 Recepty |
|
Zelenina pečená MUŠKÁTOVÁ KOLÍNKA V ROZPUŠTĚNÉM SÝRU
600g lilku, 400g těstovinových kolínek, 200g čedaru, 100ml mléka, 4 stroužky česneku, 1 lžička sladké papriky, sůl, olivový olej
Uvařit těstoviny, lilek pokrájet na kostky nebo nudličky a opéct na troše oleje dozlatova. Smíchat těstoviny se strouhaným sýrem, mlékem, paprikou a rozmačkaným česnekem, vmíchat lilek, osolit. Směs dát do zapékací misky a zapéct pod grilem cca 5 minut při 220.
PARMEZÁNOVÉ KLÍNKY MLSNÝCH TATARŮ
4ks lilku po 300g, 100g strouhaného parmezánu, sůl, olivový olej, tatarka, listový salát
Lilek nakrájet na klínky, osolit a nechat vypotit. Pak klínky osušit, pokapat olejem, promíchat a obalit v parmezánu. Vyskládat na plech na pečící papír, pokapat olejem a péct cca 20min při 220 dozlatova. Na posledních 5 minut lze přidat gril. Do misek servírovat klínky s trhaným listovým salátem, pokapat tatarkou (nebo jogurtovo-česnekovou omáčkou) a podávat ještě teplé. Lze použít i jako přílohu k masu
NIVOTVORNÝ LILEK PROSTĚ POHÁDKOVÝ
2 velké lilky (cca po 400g), 150g nivy, 2 rohlíky, 4 rajčata, 4 stroužky česneku, sůl, olivový olej, bazalka na ozdobu
Lilky podélně rozkojit, řeznou plochu nakrojit do mřížky a dužninu lžící vydlabat - zbyde tenká vrstva dužniny se slupkou. Dužninu nasekat nadrobno a opéct s trochou soli a oleje na pánvi. Přidat bazalku, sekané rajče a rohlík na kostičky spolu s rozmačkaným česnekem a hrudkami nivy. Posolit lilkové lodičky a naplnit směsí. Pokapat olejem (včetně okrajů lilkové slupky), dát do zapékací misky, podlít trochou vody a zapékat při 200 cca 30min. Lilky jsou hotové, až je povrch zlatavý a do okraje lilku se slupkou zlehka vklouzne nůž. Podávat s listovým salátem. |
Více ... |
Vložil: Akret+Linda12/06+Mikuláš09/09 dne 25.4.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
3 hrníčky polohrubé mouky, 2 hrníčky krupicového cukru, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce jedlé sody, 1 vanilkový cukr, 2 hrníčky kefíru, 1/2 hrníčku oleje
V míse smícháme všechny suché ingredience, přidáme kefír a olej a umícháme těsto, které upečeme na vymazaném a vysypaném plechu. Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou (1 tabulka čoko na vaření, 2 lžíce ztuženého tuku), po ztuhnutí krájíme na kostičky a zdobíme šlehačkou (na to teda peču :-) ).
|
Více ... |
Vložil: Pajul,Tom a Natálka dne 17.4.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Cheesecake z Lučiny | 09 Recepty |
|
Výýýborný a snadný, ale dooost výživný "Cheesecake jako z New Yorku"
200 g sušenek (používám Esíčka, jinak jakýchkoli hrubších, např. skořicových) 30 g rozpuštěného másla (možná o maličko víc)
Náplň: 340 g lučiny nebo tvarohu (popř. půl na půl) (ale nejlepší je to z čisté Lučiny) 120 g cukru krupice 3 vejce lžička citronové šťávy špetka soli
Poleva: 225 g husté zakysané smetany 2 lžičky cukru špetka soli
Sušenky rozdrobíme do mísy a promícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směsí naplníme dno rozvírací dortové formy o průměru 28 cm.Troubu předehřejme na 190 stupňů. Lučinu důkladně rozmixujeme s cukrem, citronovou šťávou a vejci a vylijeme ji na připravené sušenkové dno. Cheesecake dáme na 20 minut péct do trouby, poté ho vyndáme, lehce posypeme skořicí a necháme vychladnout. Na povrchu jej přelijeme zakysanou smetanou rozmíchanou se dvěma lžičkami cukru a špetkou soli a vrátíme na 5 minut do trouby předehřáté na 210 stupňů. Cheesecake necháme chladit 6 až 12 hodin.
Tipy:
-sušenky nedávám je jen na dno, ale snažím se je přichytit i na stěny formy – spotřeba tak 1 a půl krabice (1 krabice je 200 g)
-do formy 28 cm dávám dvojitou (nebo alespoň 1 a půl) dávku náplně a polevy, cheescake je pak vyšší a lepší
-peče se tak dlouho, než začne náplň jen lehce tuhnout, nesmí být úplně tekutý, ale zase aby nebyl přepečený (i když někdo ho rád hodně upečený :-) |
Více ... |
Vložil: kaMyš dne 12.4.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Tiramisu po česku | 09 Recepty |
|
Rozpis na 4 porce:500g lučiny,4 LŽ zakysané smetany,200g dlouhých piškotů,4 vejce,100g cukru,150ml silné kávy,50ml likéru amaretto,kakao na posyp
Lučinu smícháme se zakys. smetanou,přidáme asi 20ml likéru a žloutky utřené s cukrem.Pak vmícháme tuhý sníh z bílků..
Kávu a zbylý likér nalijeme do misky.Do takto vzniklé směsi namočíme polovinu piškotů a klademe je vedle sebe.Vrstvu potřeme polovinou krému a poklademe druhou částí piškotů.Ty potřeme zbylým krémem.
Vše posypeme kakaem a v lednici necháme 2 hodiny uležet. |
Více ... |
Vložil: Pajul,Tom a Natálka dne 12.4.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
TIRAMISU "ORIGOŠ" | 09 Recepty |
|
Asi na 6 porcí potřebujem: - 2 vajíčka, bílky a žloutky zvlášt, + 2 žloutky navíc - 100g krupicovýho cukru - 1 lžička vanilkový esence - 500g sýra mascarpone - 175ml silný černý kávy - 125ml rumu nebo brandy (obzvlášt vhodný pro kojící:-) - 24 cukrářských piškotů - 2 lžíce kakaa - 2 lžíce hořké nastrouhané čokolády(dávám víc)
Postup: 1. ve vodní lázni za mírnýho varu rozšlehám 4 žloutky s cukrem a vanil.esencí.Když je směs světlá a tak hustá,že se udrží na metle,odstavim nádobu ze sporáku a nechám ÚPLNĚ vychladnout.Občas promíchám, at se neudělá škraloup.
2. když je žloutková směs uplně studená,zašlehám do ní mascarpone.Ušlehám tuhý sníh z bílků a vmíchám ho do směsi sýra a žloutků.
3. v misce smíchám kafe a alkohol(neupíjíme!!).Do směsi pak rychle namáčím piškoty(rychle aby se nerozmáčely uplně) a vykládám na dno misky.
4. na piškoty dám asi půlu sýrové směsi.Opakuju znova,zakončíme sýrovou směsí.Nejlíp přes noc necháme vychladit.
5. před podáváním posypu kakaem a bohatě strouhanou čokoškou |
Více ... |
Vložil: Jiřka+2 dne 12.4.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
8 vajec, 8 lžic krupicového cukru, 8 lžic polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, čoko poleva Krém: 2 hrníčky mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 kostka másla, 6 lžic moučkového cukru - mléko povaříme s pudinkovým práškem do zhoustnutí. Máslo utřeme s cukrem, po částech vmícháme prochladlý pudink a našleháme.
Vejce s cukrem ušleháme do pěny a lehce promícháme s moukou smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme. Vychladlý plát potřeme krémem a polijeme čoko polevou. Po ztuhnutí nakrájíme na obdélníčky. |
Více ... |
Vložil: Beezi,V+J dne 12.4.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
6 vajec, 6 lžic horké vody, 6 lžic krupicového cukru, 12 lžic polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, čokoládová poleva
Tvarohová náplň: 2 balíčky měkkého tvarohu, 1 kostka másla, moučkový cukr dle chuti - vše dohladka utřeme.
Žloutky ušleháme s vodou a cukrem do pěny. Do žloutkové hmoty střídavě vmícháme mouku smíchanou s kakaem a tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme. Prochladlý piškot potřeme tvarohovou náplní a polijeme čokoládovou polevou, kterou můžeme ještě před ztuhnutím posypat nasekanými ořechy nebo kokosem.
|
Více ... |
Vložil: Beezi,V+J dne 3.4.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
ořechový koláč
těsto: 28dkg másla 24dkg cukru 28dkg strouhaných vlašských ořechů 14dkg hrubé mouky 1 vejce
všechno se smíchá a přidá se do těsta sníh ze 6 bílků, nalije na plech a upeče. Na upečený koláč okamžitě nalijeme polevu ze 6 žloutků a 30dkg cukru moučky (ještě přidávám trochu vody na rozředění, bývá to moc hustý). Nakonec pokapeme rozehřátou čokoládou (rozpustím klasickou na vaření s trochou másla, ale může být jakákoliv).
|
Více ... |
Vložil: Pajul,Tom a Natálka dne 3.4.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
[<<Předchozích 20] Články 21 až 30 z 54 [Dalších 24 >>] |
|