Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník 05 Zajímavosti k porodu
Dula? Pupečníková krev? Epidurál?


 Články 19 z 9 
 Nástřih hráze - episiotomie05 Zajímavosti k porodu

 

Proč se dělá nástřih?


  • Aby se o několik minut urychlil porod, jestliže se v jeho závěru miminku nedaří dobře.

  • Aby se snížil tlak na hlavičku miminka, pokud se děťátko rodí nedonošené nebo s nějakými jinými problémy.

  • Aby se předešlo trhlinkám v oblasti poševního východu.

  • Aby bylo snazší zavést kleště, pokud je třeba jich použít.

  • Někdy je vchod poševní velmi úzký a může bránit porodu miminka. V tom případě může nástřih značně pomoci. Stává se ale jen velmi vzácně, že se pochva při průchodu miminka dostatečně nerozšíří.

  • Jako prevence proti přílišnému roztažení vchodu poševního. Neexistují však dlouhodobé výzkumy, které by tuto domněnku potvrdily. Výzkum spíše potvrzuje, že v tomto ohledu je důležitější posilování dna pánevního.



Kdy je nástřih indikován z lékařského hlediska?


  • Jestliže se na konci porodu daří miminku výrazně špatně.

  • Jestliže porodu brání pevná a nepoddajná hráz.

  • Je-li ten, kdo porod vede, přesvědčen, že dojde k natržení porodních cest. V této oblasti se ale můžeme setkat v dnešní době se značně kontroverzními názory. Některé porodní asistentky a lékaři provádějí nástřih rutinně. Prostě se učili, že se hráz vždycky ošklivě roztrhne, pokud ji předem nenastřihnou. Jiní jsou zase toho názoru, že nástřih by se měl provést jen tehdy, je-li k tomu skutečně vážný důvod. A tak jej provádějí jen zřídka a spoléhají se na svou zkušenost a zručnost při chránění hráze. Ta první skupina provádí nástřih téměř při každém produ. Ta druhá pouze asi v 10 – 20 % případů.

  • Je-li tkáň v pochvě příliš křehká. To se někdy stává například u žen, které trpí anémií nebo opakovaným zánětem pochvy. V tom případě může nástřich předejít mnohem závažnějšímu rozsáhlému poranění.


Nevýhody nástřihu


  • Nástřih je rozhodně vážným zásahem do celistvosti hráze. Vznikne poranění, které si vyžádá šití, období hojení a následně určitou dobu, kdy bude matka pociťovat nepohodlí, eventuálně bolest. Pokud by se nástřih neprováděl, byla by asi tak padesátiprocentní naděje, že hráz zůstane bez poranění. Výzkum ale prokazuje, že pokud se hráz natrhne, je poranění většinou mnohem menší a lépe se hojí, než běžná episiotomie.

  • Nástřih se někdy ještě více rozšíří. To znamená, že i po provedení nástřihu se přiléhající tkáň může dále roztrhnout. To se stane přibližně asi tak u jedné ženy z dvaceti. Pokud vznikne samovolná trhlina (bez předcházejícího nástřihu), jen ojediněle je stejně rozsáhlá jako nástřih s následným roztržením (stane se to možná jedenkrát ze stovky porodů). Řečeno jinak – nebezpečí většího poranění hrozí spíše s nástřihem než bez něho.



Jaké jsou jiné možnosti?


Pokuste se požádat toho, kdo porod povede, aby se pokud možno nástřihu vyhnul, i když se bude zdát, že dojde k natržení hráze. Pokud bude porodní asistentka nebo lékař souhlasit, je pravděpodobné, že matka porodí bez poranění nebo jen s malými trhlinkami, které svým rozsahem zdaleka nepřekročí poranění při nástřihu. Mnohé porodní asistentky a porodníci vědí, jakým způsobem lze ochránit hráz před vážným poraněním: mohou například v době, kdy se rodí hlavička, přiložit na hráz teplý obklad, mohou brzdit postup hlavička a ramínek, nechají matku, aby si přitlačovala podle svého, a nenutí ji k usilovnému tlačení. A co více, pokud si matka v těhotenství masírovala hráz (nebo ji masíroval partner), je pravděpodobné, že nástřih během porodu nebude nutný.


Z knihy: Penny Simkinová – Partner u porodu (autorka pracuje jako fyzioterapeut v porodnictví.Přípravám a pomoci ženám během porodu se věnuje již od roku 1968)


Více ...
Vložil: Beezi,V+J dne 15.11.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Předporodní kurz od Aperia05 Zajímavosti k porodu

Holky, kdybyste některá z Pražaček a nebo okolňaček měla zájem, tak Aperio pořádá další kurz "Pomůcky a polohy pro normální porod". Byla jsem na něm před měsícem a můžu jen doporučit! Je to hodně praktické.

Tady je k tomu info:

  *Kurz "Pomůcky a polohy pro normální porod"*
** Praha 2 ,  Šmilovského 5                                                           
   tel: +420 222513099                                                     
   aperio@aperio.cz 
   * *www.aperio.cz

Lektoři: Bc. Věra Nováková, Olga Riedlová
Kdy:  6.11. 2006 16-19 hod.
Cena: 500,-/pár

Ojedinělý kurz poskytuje těhotným ženám a jejich partnerům u porodu
možnost včas se seznámit s možnostmi, jak využívat úlevové polohy a
masáže k mírnění porodních bolestí a pomůcky pro normální porod (porodní
vak, stolička aj...). Díky těmto znalostem a dovednostem může žena lépe
prožít první i druhou dobu porodní a snížit potřebu léků k tlumení bolesti.

Kurz je vhodný pro ženy, které z různých důvodu nemohou nebo nechtějí
absolvovat běžný kurz přípravy k porodu a přesto se chtějí na porod
dobře připravit. Poskytuje užitečné informace a dovednosti i ženám,
které již vlastní zkušenost porodu mají.

Přihlášky a informace: Marcela Šubrová a Jitka Čejková 739 062 011,
222 513 099 aperio@aperio.cz <mailto:aperio@aperio.cz>

Více ...
Vložil: kaMyš dne 31.10.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Bolesti zad při porodu, zadní postavení miminka05 Zajímavosti k porodu
...a jak pomoci miminku přetočit se do předního postavení. Zdroj: Penny Simkin, Partner u porodu

Bolesti v zádech při porodu
"Intentzivní bolest v zádech při porodu je většinou důsledkem postavení miminka v děloze. Děťátko bývá v poloze podélné hlavičkou, obličejem je natočeno kupředu a zádíčky k páteři matky. Hlavička tlačí na křížovou oblast páteře. Říkáme tomu "zadní postavení" a bolest v tomto případě bývá skutečně velká.
...
Velká část dětí se během první doby porodní sama otáčí, takže se dostávají do tzv. "postavení předního". K tomuto přetočení může dojít kdykoli během produ. Porodnická branka se většinou v tomto případě otevírá pomaleji, jako by čekala, až se hlavička miminka správně natočí. Jakmile se miminko otočí, bolest v zádech většinou poněkud ustoupí a porod začne postupovat rychleji

Jak přimět miminko, aby se otočilo
Je třeba zjistit, jak je děťátko v děloze uloženo. Nastávající maminka... označí místo, kde cítí nejvíce drobnjěších pohybů děťátka. Ručky a nožky jsou pravděpodobně přesně na opačné straně než jeho zádíčka. Zrovna tak vám může pomoci porodní asistentka - může e pokusit nahmatat přes břišní stěnu tzv. "malé části plodu" - tj. ručky a nožky miminka. Jestliže víte, že miminko je v tzv. zadním postavením, snažte se matce pomoci zaujmout různé pozice. Užitečné je také pohupování pánví a hlazení břicha (i když nevíte, v jakém je dítě postavení, pohybem a hlazením nic nezkazíte, rozhodně neotočíte miminko, které je v postavení předním do postavení zadního).

Pozice a pohyby doporučované při bolesti v zádech (každou pozici vyzkoušet na 20-30 minut a přejít k jiné):
1) Pozice na všech 4: Matka by měla nějaký čas trávit na všech čtyřech nebo jen klečet a horní polovinu těla mít opřenou třeba o židli, postel, klín partnera.
2) Pohupování pánví: Matka klečí na všech 4 a pohupuje pánví, jakoby ji chtěla podsadit pod sebe a opět uvést do normální pozice. Jinou variantou je vyhrbení a prohnutí zad, účinné bývá také vrtění zadečkem ze strany na stranu nebo opisování koleček.
3) Stání a chůze: Při chůzi dochází v pánvi k pohybům kyčelních kloubů, které mohou přispět ke správnému natočení děťátka."

Hlazení bříška
Pokud víte, jak děťátko v děloze leží, kde má záda, začněte s hlazením od jeho zad tím směrem, kterým chcete miminko dostat. Budete postupovat od boku ke středu břicha. Je to podobné, jako byste se snažili miminko přetlačit ze strany dopředu. Maminka by to měla pociťovat jako velice příjemné. Kdybyste nemohli přijít na správnou techniku a kdyby toto pevné hlazení bylo matce nepříjemné, dále v tom nepokračujte.

Více ...
Vložil: kaMyš dne 11.10.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Čaj proti tvrdnutí bříška - I. Stadelmann05 Zajímavosti k porodu
Pro ty z vás, které berou magnézko, aby ho mohly brát míň nebo vůbec.

I. Stadelmann (německá porodní asistentka) k předčasným stahům (=tvrdnutí bříška) píše, že:

V určité míře jsou normální (10x za den), jde o cvičení dělohy před porodem. Pokud se během dne objeví dvacet kontrakcí, měla by žena vyhledat lékaře a sdělit mu to. Ten pak musí zkontrolovat, zda tyto stahy mají vliv na děložní hrdlo a zda nehrozí předčasný porod. Obvykle nehrozí. Ke změně děložního hrdla má dojít až v 36. týdnu těhotenství).

Čaj proti předčasným stahům: směs baldriánu, chmele, třezalky, majoránky, meduňky a tymiánu, vypít denně 2 hrnky směsi (a večer si navíc vzít hořčíkový preparát).

Éterické oleje proti předčasným stahům: majoránka, levandule, linaloové dřevo - smíchat zse základním olejem a jemným masírováním vetřít do břicha nebo nanést jako teplý zábal.

Je třeba vyhnout se těmto bylinkám a koření: bazalka, zázvor, hřebíček, verbena, skořice, kafr, japonská máta, túje, kardamom. oregano

Více ...
Vložil: kaMyš dne 11.10.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Příklad porodního plánu - Kamyš05 Zajímavosti k porodu
Tady je můj porodní plán tak, jak jsem ho měla připravený na druhý porod.

Na úvod bych ráda poznamenala, že se jedná o můj druhý porod. Poprvé jsem rodila v září 2002. První porod byl zcela přirozený a bezproblémový, v duchu tohoto porodního plánu (který jsem ale tehdy připravený neměla). Porodila jsem bez urychlování porodu léky, bez tlumení bolesti, bez nástřihu hráze (i bez natržení, možná proto, že jsem rodila do vody). Moje minulé i současné těhotenství probíhalo bez problémů.

Následující porodní plán se týká situace, ve které nejsou komplikace ani ze strany rodičky, ani ze strany miminka. Jsem si plně vědoma toho, že tato ideální situace nemusí nastat a komplikace se mohou objevit.

V případě komplikací
Chápu, že nastanou-li komplikace, je třeba porodní plán upravit. Byla bych ráda, kdyby v takovém případě mě (případně mého manžela) porodní asistentka nebo lékař o vzniklé situaci co nejlépe (úměrně časové tísni) informovali a seznámili mě (mého manžela) s možnostmi řešení situace a možnými dopady těchto řešení na rodičku i novorozence. Zároveň si přeji, aby mi byl ponechán čas na rozmyšlenou.

V PRŮBĚHU CELÉHO PORODU
- přeji si co možná nejpřirozenější průběh bez lékařských zásahů
- přeji si přítomnost duly i partnera po celou dobu porodu i po porodu
- ráda bych byla informovaná o osobách přítomných u porodu - jméno, pozice
- přeji si otevřenou komunikaci s personálem - vysvětlení alternativ, postupů, jejich výhod / nevýhod, možnost volby, ponechání času na rozmyšlenou

Příchod do porodnice
- přeji si možnost volby polohy při monitorování miminka
- nepřeji si klystýr, holení

1. DOBA PORODNÍ
- volnost pohybu, možnost změny polohy
- využití míče, masáží, sprchy / vany, aromaterapie
- chci mít možnost pít, případně i jíst
- přeji si minimální počet vnitřních vyšetření
- preferuji sledování ozev miminka stetoskopem, ne na monitoru
- nepřeji si urychlování porodu, nebude-li to nutné (ani léky, ani např. protržením vaku blan)
- nepřeji si léky proti bolesti

2. A 3. DOBA PORODNÍ
- možnost výběru a změny polohy
- tlačení podle vlastního pocitu (ne podle instrukcí)
- dávám přednost natržení hráze před nástřihem (v době před porodem jsem prováděla masáž hráze)
- v porodní místnosti bych si přála tlumené osvětlení, případně tichou příjemnou hudbu
- po narození miminka si přeji nechat dotepat pupečník, tento bod je pro mě velmi důležitý,
- tatínek nechce pupečník přestřihovat
- miminko si přeji hned po porodu položit na moje břicho, přeji si pokusit se o přiložení k prsu
- porod placenty si nepřeji urychlovat oxytocinem (nebude-li to nutné)

OŠETŘENÍ MIMINKA BEZPROSTŘEDNĚ PO PORODU
- po celou dobu ošetřování miminka si přeji přítomnost tatínka a fyzický kontakt tatínka s miminkem, případně ošetřování miminka v dohledu maminky
- miminko si přeji neumývat, pouze otřít
- zejména si přeji, aby miminku nebyly umyty ručičky, aby nedostalo rukavičky na ruce
- přeji si neodsávat miminko rutinně - pouze bude-li to třeba
- vitamín K podat v kapičkách, ne injekčně
- neměřit délku miminka hned po narození, ale až před odchodem z porodnice
- celkově uvítám snahu o minimalizaci stresu miminka (žádné prudké světlo, hluk, nepříjemná ošetření, která nejsou nezbytně nutná)

POBYT V NEMOCNICI
- nepřeji si oddělování miminka od maminky
- přeji si, aby všechna vyšetření byla prováděna v přítomnosti jednoho z rodičů
- nepřeji si, aby miminko bylo bez vědomí rodičů přikrmováno nebo aby dostalo dudlík
- nepřeji si odstranění pahýlu pupečníku (počkáme, až sám odpadne)
- miminko si přeji výlučně kojit
- z porodnice plánuji odejít tehdy, když miminko začne přibírat na váze, případně dle pokynů lékařů

Více ...
Vložil: kaMyš dne 14.8.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Epidurál?05 Zajímavosti k porodu
Pro a Proti ...

Ještě jednou o epidurálu, vyhledala jsem si literaturu - je to z Henci Goer - Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu: Výhody epidurální analgezie: Epidurál dokáže ve všech případech úplně eliminovat bolest, aniž by vás zároveň zbavil vědomí a aniž by vás zároveň zbavil vědomí a aniž by otupoval nebo zastíral vaše vědomí. To vám dovoluje odpočívat, případně i spát. Při těžkém porodu může epidurální analgezie proměnit to, co by se za jiných okolností stalo mučivým a bolestivým zážitkem, v prožitek pozitivní. Nasazení epidurálu zřejmě někdy dokáže povzbudit progresi u porodů, které se takzvaně "zasekly" Nevýhody: Epidurální analgezie zpomaluje průběh porodu, což má za následek častější používání oxytocinových infuzí ke stimulaci silnějších děložních stahů, a obvykle vede také ke zvýšení počtu nástřihů hrází, klešťových porodů, vakuových extrakcí a císařských řezů, to platí zejména u žen, které rodí poprvé. Provádění epidurální analgezie vyžaduje nasazení elektronického monitoru a preventivní zavedení infuze. Při použití epidurálu bývá také častěji potřeba ženu cévkovat, tj. zavést cévku do močového měchýře. S postupem času se rovněž zvyšuje tělesná teplota, takže je pravděpodobnější vznik horečky.

Dál už to není přesná citace, ale zestručňuji: Elektronické monitorování plodu zvyšuje vyhlídky, že bude porod ukončen císařským řezem, infuze může způsobit přetížení organismu tekutinou, což může vést ke vzniku mateřské anemie a k narušení chemických procesů v krvi - jak u matky, tak u dítěte. Cévkování může mít za následek infekci močového ústrojí, oxytocin může vyvolat tíseň plodu, výsledky některých studií naznačují, že použití epidurálu zvyšuje pravděpodobnost vzniku infekce u dítěte. Mezi potenciální poporodní komplikace patří dočasná inkontinence, poranění nervů, poruchy vnímání, vznik hematomů, nesnesitelná bolest hlavy, která může trvat i několik dní, použití epidurálu může mít nepříznivý vliv na fyzické zdraví i chování novorozence. Epidurály mají nežádoucí vliv na psychiku - porod se změní v technickou záležitost, žena může mít pocit, že z ní dítě bylo vytaženo jak králík z klobouku.

Jinak pro pořádek - autorka knížky čerpá z lékařské literatury a výzkumů,nejsou to žádné názory nějaké přírodní porodní báby :-)

Více ...
Vložil: SPRÁVCE78 dne 9.8.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Dula k porodu??05 Zajímavosti k porodu

Pro ty, kdo ještě o dulách moc nevědí - www.duly.cz

Jinak je důležité hlavně toto:
"V proslulé knize o významu duly (M. Klaus, J. Kennell, P. Klaus: Mothering the Mother, 1993) se uvádí, že přítomnost duly u porodu snižuje:

* počet císařských řezů o 50%,
* délku první doby porodní (fázi "otevírání") o 25%,
* použití oxytocinu o 40%,
* užívání léků proti bolestem o 30%,
* použití kleští o 40%,
* žádosti o epidurální anestezii o 60%

Péče duly o matku a novorozence má pozitivní vliv
* na kojení
* na délku času, který matka s dítětem tráví
* na výskyt poporodní deprese
* na teplotu rodičky

Já sama jsem dulu u porodu měla a bylo to skutečně skvělé, cítila jsem se jak královna. Manžel tam byl taky, ale ženská podpora je něco jiného. Kromě toho po porodu se manžel staral o to, aby miminko nebylo samo s cizími lidmi a aby mu nikdo nedělal něco, s čím bychom nesouhlasili, a dula mi byla stále k dispozici.

Finančně vyjde porod s dulou asi na 3-4 tisíce (nevím přesně, kolik si různé duly říkají), před porodem je třeba ještě nějakých setkání, kde si ujasníte, co chcete, která jsou také placená.

Více ...
Vložil: SPRÁVCE78 dne 9.8.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 PŘEMÝŠLELI JSTE JIŽ NĚKDY NAD ODBĚREM PUPEČNÍKOVÉ KRVE ? 05 Zajímavosti k porodu

Věda postupuje neuvěřitelně rychle. Co ještě včera bylo nemožné, je dnes běžnou praxí, což je hlavně v oblasti medicíny velice pozitivní a povzbudivé. Ale ne vždy má laik informace o všech možnostech, nejnovějších léčivých postupech. Určitě i vy jste již něco slyšeli nebo četli o odběru pupečníkové krve. Aby byly vaše informace dostatečné, chceme se s vámi podělit o některé poznatky, které jsou o pupečníkové krvi v současnosti k dispozici ...


Co je vlastně pupečníková krev a jaké je její využití?

Pupečníková krev ( také placentární – asi 97% pupečníkové krve se nachází v placentě a asi 3 % v pupečníku ) je krev novorozence, která zůstane po přerušení pupečníku v placentě. Jedná se vlastně o biologický odpad. Nenahraditelnost placentární krve spočívá v tom, že obsahuje buňky, které se již nikdy v průběhu života v organismu v takové podobě nevyskytnou. Jsou to tzv. zárodečné buňky.

Zárodečné buňky mají společnou vlastnost – jsou schopné se množit a přeměňovat na různé typy buněk, které organismus potřebuje. Výzkum ukazuje, že kromě krvetvorných buněk jsou zárodečné buňky schopné přeměnit se i na kostní buňky, buňky produkující inzulin, specifické buňky nervových tkání, buňky srdečního svalu a jiné. V současnosti se však v praxi využívají hlavně krvetvorné zárodečné buňky, které se používají při transplantaci jako náhrada za poškozené, resp. Zničené buňky kostní dřeně. Dnes se transplantace krvetvorných buněk používá až u 50 onemocnění.

Porucha krvetvorby může být způsobena buď onemocněním , jako je např. leukémie anebo je poškozená léčbou, nejčastěji při léčbě zhoubných nádorů. Léčba zhoubných nemocí totiž výrazně poškozuje kostní dřeň. To tedy znamená, že v mnoha případech je možné odstranit nádorové buňky pouze za cenu zničení buněk kostní dřeně. Standardně se zničená kostní dřeň nahrazuje krvetvornými buňkami od sourozence, ovšem pouze v případě, že se shoduje s nemocným v tzv. transplantačních antigenech. Pokud pacient nemá shodného sourozence, dá se hledat dárce v mezinárodních registrech dobrovolných dárců kostní dřeně.

Transplantace od nepříbuzného dárce je však rizikovější než transplantace od sourozence. Vlastní krvetvorné buňky se v určitých indikacích sice také dají použít, ale ne vždy se je podaří nasbírat ( např. když je krvetvorba zničená dlouhotrvajícím onemocněním anebo opakovanou protinádorovou léčbou ) a nebo jsou znehodnocené přítomností nádorových buněk. Kdyby však měl pacient v takovém případě k dispozici náhradní zdroj krvetvorných buněk, je možné udělat jejich transplantaci, která ve zničené kostní dřeni obnoví krvetvorbu.

Zdroj: studio zdraví HEDIS

Další informace naleznete ZDE Banka pupečníkové krve ČR

Více ...
Vložil: SPRÁVCE78 dne 9.8.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 BANKY PUPEČNÍKOVÉ KRVE 05 Zajímavosti k porodu

Banky pupečníkové krve jsou instituce, které zajišťují odběr, vyšetření, zamražení a skladování štěpů pupečníkové krve vhodných k transplantaci. Placentární krev je totiž bohatá na buňky pocházející z kostní dřeně, které se podílejí na stálé obnově krvinek. Tyto buňky mohou být transplantovány pacientům, jejichž kostní dřeň selhala.

Odběr není v žádném případě nebezpečný ani nepříjemný pro matku ani pro dítě. Aby mohla maminka pupečníkovou krev darovat, musí být po dobu těhotenství v řádné lékařské péči a její krev musí být vyšetřena testem na hepatitidu B a C, na přítomnost viru HTLV 1 a HIV (AIDS) a na syfilis. Placentární krev se odebírá po narození děťátka, po přestřižení pupeční šňůry. Banka pupečníkové krve ČR disponuje štěpy pupečníkové krve v tzv. příbuzenské a nepříbuzenské části. Štěp je mamince odebrán a do příbuzenské části BPK uložen poté, když v rodině (např. u staršího sourozence) je diagnostikováno onemocnění léčitelné transplantací kmenových buněk z kostní dřeně či pupečníkové krve. Mladší sourozenec se tak stane dárcem, u něhož je 25% pravděpodobnost shody transplantačních antigenů (HLA) s příjemcem. Do nepříbuzenské části BPK jsou ukládány štěpy anonymních dobrovolných dárců. Žádná z těchto aktivit nevyžaduje finanční účast dárce ani pacienta-příjemce. První pupečníková krev určená pro konkrétního pacienta u nás byla odebrána od zdravého sourozence v roce 1994 v rámci programu uchovávání příbuzenských pupečníkových krví a v říjnu téhož roku úspěšně transplantována dětskému pacientovi s vrozenou poruchou imunity. Po roce 1996 se ve spolupracujících porodnicích začalo se systematickými odběry pupečníkové krve příbuzenských i nepříbuzenských dárců. Základní údaje o vyšetřených štěpech nepříbuzenských dárců jsou poté poskytnuty Českému registru dárců kostní dřeně v IKEM, který informace vloží do databáze napojené na mezinárodní registr. Štěp tak může být vybrán podle přísných kritérií k transplantaci kdekoliv na světě. Po vyžádání jsou štěpy pupečníkové krve, na rozdíl od kostní dřeně, velmi rychle k dispozici. Česká republika je zatím jedinou z postkomunistických zemí, kde Banka pupečníkové krve funguje. V posledních týdnech se ke stávajícím třinácti porodnicím, ve kterých je možné v ČR pupečníkovou krev darovat, připojily další tři, a to v Příbrami, Strakonicích a Čáslavi.
Více ...
Vložil: SPRÁVCE78 dne 9.8.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 19 z 9 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.