Zapečené zelené papriky s kukuřičným rizotemAutor: Čížek Karel , 12.8.2019 13:34:41
Také vám se stoupající teplotou klesá chuť na těžká jídla? Potom je nejvyšší čas přepnout se do „italského“ režimu a povolat do jídelníčku zeleninu a rýži. Opravdové italské rizoto se nikdy nepřejí a díky našemu receptu si ho můžete připravit i doma.
Suroviny 6 zelených paprik • 100 ml bílého vína • 2 jarní cibulky • 1 litr kuřecího vývaru • 2 lžíce extra panenského olivového oleje Vasco da Gama • stroužek česneku • 2 hrnky rýže arborio • 150 g čedaru • 100 g fety • lahůdková kukuřice Znojmia • pepř a sůl dle chuti • Postup Vývar zahřejeme na plotýnce. Neměl by vařit, jen být teplý.
Na vedlejší plotýnce rozehřejeme olivový olej a zvolna na něm opečeme cibulku nakrájenou na kostičky. Opékáme zhruba 8 až 10 minut a pak přidáme nasekaný česnek. Ten už opečeme jen krátce, stačí minutu, dvě. Přisypeme propláchnutou rýži arborio a za stálého míchání krátce orestujeme. Podlijeme bílým vínem. Necháme tekutinu téměř vyvařit a při tom špachtlí pečlivě hmotu oddělujeme ode dna. Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme papriky na pečení. Zalijeme dvěma naběračkami teplého vývaru a necháme zvolna vařit na mírném plameni, až tekutina téměř zmizí. Potom podlijeme další naběračkou. Nezapomínáme často míchat. Vždycky, než přidáme další vývar, by měla být předchozí dávka téměř úplně vsáknutá do rýže. Zhruba po 20 až 30 minutách vaření bychom měli spotřebovat skoro všechen vývar a rýže by měla být téměř uvařená al dente. S posledním podlitím přidáme scezenou kukuřici a zamícháme nastrouhaný světlý čedar. Podle chuti přidáme sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý. Hotové rizoto odstavíme z plotny. Každou papriku omyjeme, odkrojíme vršek a zbavíme semínek. Naplníme hotovým rizotem a vložíme do pekáče nebo zapékací misky zlehka potřené olejem. Posypeme nadrobenou fetou a dáme na 15 minut zapéct. Zobrazeno doposud 192 x.
|
Všichni uživatelé |