| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol

 Celkem 138 názorů.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 7:56:08)
Odpověděla sis sama. Stravou se cukr regulovat dá, ale ne bez omezení sacharidů (a nejde jen o cukr, ale i polysacharidy - škrob - mouka!, tj. koláče se stévií to nevyřeší) alkoholu, popř. porcí.
 wer 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 17:17:14)
To určitě ne. Pětkrát denně, menší porce.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:07:14)
Třeba by rodiče byli svolnější k přístupu "tu a tam postupně ubrat", než "všeho se vzdát".
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:10:35)
Buchli,
no může to bejt poměrně bezbolestnej přechod. Kdy zjistíš, že ty dílčí změny tak nezasáhnou, tj. zachová se vůle ke změně jako takové.
Protože vůči radikálnímu převrácení návyků prostě bude odpor.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:15:46)
Buchli, ano, radikální změna návyků je těžká a skoro to nelze zvládnout.
Ale třeba když v buchtách snížíš množství cukru na polovinu, zjistíš, že dobrý jsou stejně a je to bezbolestný. Podobným způsobem postupně na více frontách regulovat ty nežádoucí potraviny a nahrazovat novými a žádoucími, s tím, že si chuť zároveň navyká... to funguje pak dlouhodobě.
 ..mira.. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:35:43)
Jak v čem - třeba u soli, cukru se podle mě vyplatí snižovat postupně (tím nemyslím nesmyslně pomalu), tělo si zvykne. Přidávání "zdravých potravin" je podle mě lepšíí taky postupně, a postupně měnit poměry, postupně přidávat nové druhy a ty zařazovat do trvalého jídelníčku. Ale třeba u cigaret je podle mě lepší radikální střih. Jinak, není to jen o cukru, polysacharidech a mono- či disacharidech, ale o celkové skladbě stravy, obávám se, že tělo funguje mnohem složitěji, aby na cukrovku stačilo přestat sladit kafe a péct buchty. V tom s Buchli souhlasím.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:21:55)
Jano,
diet je hafo druhů, mohla dělat i nějakou podstatnou chybu, že ten cukr měla vysokej.
 Alena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:58:28)
BUchli, ale Jana pise, ze maminka ma fyzicky narocnou praci. To pro me fakt neni "odmita se hybat". To ma jiste vetsi vydej nez kancelaska krysa co hodinu denne beha.
 Alena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:48:07)
Tak ona se sestra muze i dost nachodit, ze je to pravdepodobne jednostranne, to asi je. Nicmene kdyz se koukam do kalorickych tabulek, tak je prumerna sestra za smenu o 2900 kj v minusu proti urednici. Coz je vic nez by spalila za hodinovy beh.
 Alena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:08:14)
Chces mi Danulu tvrdit, ze pokud zdravotni sestra nechodi v kuse pul hodiny,ze se nehybe a ze ma energeticky pracovni vydej srovnatelny s kancelarskou praci? Nejak nechapu, co jsi tim chtela rict.
 iiiiiiiiii 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:15:59)
Záleží, na kterém oddělení pracuje. Na některém oddělení může chodit vycházkovým tempem, jinde se naběhá z pokoje do pokoje nebo při doprovodu pacientů na zákrok, tam se opravdu chodí hodně svižně.
 Alena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:25:46)
"dovolila bych si předpokládat, že jestli se opravdu v práci pohybuje hodně svižně" to si nedovolim vyvozovat. Znam vypasene stavebni delniky, co se v praci nezastavi. Jidlo je proste laska :)
 iiiiiiiiii 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:32:20)
Nevím, Buchli.
Jana uvádí, že :

"Mamka měla vysoký cukr i po tom, co loni několik měsíců abstinovala kvůli dietě a hodně zhubla."

A dále píše, že maminka vaří zdravě, jejím prohřeškem jsou pečení sladkostí a to víno.
Je možné, že je Janina maminka hodně ve stresu, vzhledem k jejímu zaměstnání je to i pravděpodobné. Tak možná tím sladkým i sklenkou vína "zajídá" pracovní problémy a smutky. Místo diety by byl možná vhodnější nějaký program, kdy by si maminka mohla pořádně psychicky odpočinout (myslím tím odpočinout si od pacientů a jejich osudů, ne že by měla psychické problémy).
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:38:58)
Právě si myslím, že procházka na vzduchu by jí pomohla i s tím odbouráním stresu. Odbourávat stres cukrem a alkoholem je dosti nevhodné.
 ..mira.. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:39:32)
Buchli, no zjednosdušuješ to slušně, pracovala jsi někdy na směny? Stačí si uvědomit, že sestra dost pravděpodobně nemá pravidelný režim: většina nepracuje 8, ale 12 hodinové směny, střídá denní a noční, občas třeba nestíhá oběd a pak to dohání jinak - nevhodně, jak jíst či nejíst při noční směně je samo o sobě dost tvrdý oříšek, k tomu přičti stres, vliv narušení cirkadiálních rytmů, kam po 12h nacpat večeři, v práci na to často není dost času, doma je zase člověk relativně pozdě, podobný problém se snádaní, jak den po noční dohánět spánek, nebo zanedbané pohybové aktivity, k tomu sportovní aktivity u nevyspalého člověka mají vyšší riziko zranění, ad. Ta nepravidelnost je samo o sobě rizikovým faktorem nadváhy a kardiovaskulárních onemocnění, se kterým se každý jedinec vyrovnává trochu jinak. Ano, vím, že sestry nejsou jediné, kdo pracují v noci.
 ..mira.. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 13:32:06)
Buchli, reagovala jsem na tohle: "dovolila bych si předpokládat, že jestli se opravdu v práci pohybuje hodně svižně, neměla by problémy s nadváhou a krevním cukrem. Podle mě to zase tak svižné nebude."
Mně přijde, že to právě neumíš úplně docenit, podle toho co píšeš, to je vše.
 . . 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:47:25)
Buchli, znám dost lidí, kteří jsou pracovně hodně v pohybu, a přesto mají nadváhu či jsou obézní. Je to spíš o tom způsobu jídla a dispozicích. Hladina cukru s pohybem nemusí souviset vůbec (prober s Cimbur).
Specielně zdravotní sestry i ty kmitající opravdu svižně znám obézní, vůbec nechápu, jak to fyzicky zvládají (při tom, co si nosí na sobě za přítěž) - možná se dopují sladkým ~d~
 Alena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:06:24)
Protoze tech urednic a dalsich lidi co sedi u pocitacu jsou mraky. Psala jsem to proto, ze vycitat zdravotni sestre, ze nema zadny pohyb a vecer se ji nechce cvicit mi pripada ponekud neprimerene.
 Eudo 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:56:33)
Buchli, ono je to dneska vsecko jaksi dle vselijakych doporuceni a mody celkem na hlavu.
Nikdo nema zapotrebi cvicit 3x tejdne v naky posilovne /behat 4x tejdne 10 km.Urcite skupiny jsou tim dost posedly a hlasaji celemu okoli, ze bez toho dotycnej neprezije. Posleze je ve stresu, ze to 3x cviceni, 4x behani, rodinu, praci, krouzky deti, vejlety nestihnou a slozi se z toho.
54 leta zdravotn i sestra muze mit ten vysoky cukr z jinych duvodu jen proto, ze nechodi behat nekolikrat tydne a pece buchty. Mne napr. velice potesila zdravotni sestra pres telefon, kam jsem musela volat, abych byla odkazana na nejake zdravotni stredisko kvuli mizivemu problemku. Dle data narozeni, aniz bych vubec nejak naznacila, jaky mam "problem", nic o vaze ani nahodou, mi doporucila se zhubout a vice se hejbat. Jsem se ji zeptala, jestli staci 6 hodin tydne nebo mam jeste par hodin pridat. Po chvili mlceni vydechla: "Do pr..ele, ty cvicis vic nez ja....!"

Tim, jako chci rict, ze o te mamince nic nevime, nez ze zdravotnice pece a ma vysoky cukr. Predpokladam, ze se v praci nahejbe dost, a ze neprocvicuje veskere casti tela dle pocitace v cvicebne - na tom tak nak uz nezalezi.
 Eudo 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 14:02:17)
Buchli, ja to pisu v kostce - ted je "moda", tak lidi, co jim to vyhovuje, maji pocit, ze tim musi byt posedly kde kdo.

On clovek, ktery je na nohou cely den, uz k k nejakemu extra pohybu/na prochazky/ cviceni zadnou chut nema, je rad, ze je rad.
Mekolegyne toho veku ve sborovne mi jdou na nervy predvadenim si ruznych cviku a doporucovani toho ci on onoho, posleze si stezujou, ze jsou ve stresu a nic nestacej a je toho na ne moc. Ale na ty, co to nemaji chut delat, se divaji utrpne.

Ceska strava neni nijak moc zdrava, pomalu se to (snad) meni. Ale tloustnout a problemy s cukrem a kolesterolem muze mit i ten, co knedliky a buchty vubec neni. A i ten, co ani netloustne.
 Girili 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:14:07)
Jano, to je dost velke snizeni cukru. V tom pripade bych zmenu zivotospravy zkonzultovala s nejakym odbornikem, pokud i pri zminovanem rezimu mela vysoky cukr. O moc vic sacharidy uz omezit nejde, do toho bych se sama rozhodne nepoustela. ~d~
 wer 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 17:33:04)
Jogurt, kyška i mléko taky dost zvyšují cukr. V těch dietách bez pečiva toho bývají dost velké porce. Lepší je třeba půl jogurtu (bílého) a kousek chleba, nebo Graham. rohlíku.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:36:37)
ale snížení stresu a zvýšení pohybu (nejlépe na čerstvém vzduchu) ten cholesterol snižuje.
 Girili 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:19:12)
Šuplík, s tim cholesterolem je to slozitejsi. Vliv stravy tam je veliky, ale tak, jak se to rikalo driv, ze spatna jsou vejce a zivocisne tuky, to uplne neni. Cholesterol se totiz usazuje na cevach az kdyz jsou poskozene zanetlivymi procesy ze spatne stravy s vyssim mnozstvim jednoduchych cukru. Velmi zjednodusene receno.
Muj otec jedl cely zivot vysoce cholestorolovou stravu, plnou vajec a zivocisnych tuku a cevy mel uplne ciste. Ale vubec nebyl na sladke. Veskere sacharidy prijmul z ovoce, priloh a trochy chleba. Ani bile pecivo moc nemusel.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(24.3.2018 10:59:19)
Hlasuju pro pestrou stravu spíš středomořského typu, 6x denně menší porci, večer odlehčit, ráno si dopřát sladký, nikdy se nepřejídat, ale nic si definitivně neodpírat, to u mě vede k depce a následnýmu přejedení se tou potravinou a zhroucení dietního režimu, denně nějaký pohyb, 3x týdně o něco víc pohybu ~d~.
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(24.3.2018 11:03:36)
Nově se teď zkouší při nástup cukrovky II. typu zavést režim jen 2 až 3 jídle denně.
Kolegyni to nařídil lékař, vč. toho, že jí napsal rozpis jídel a měla prý šílený hlad ( jedno jídlo z toho byla třeba hrstička oříšků). Oni to právě léčí vyhladověním. Zhubla a teda hladina cukru v krvi se normalizovala. Držela to několik měsíců a vyhla se lékům a inzulínu.
A to nebyla ani předtím nijak tlustá, hádám tak 160 cm a max 65 kg, ale měla zvýšenou glykémii.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(24.3.2018 11:21:07)
To bych zase ztloustla, moje tělo má hrůzu z vyhladovění~t~, po těch všech dietách, co jsem kdy zkoušela, musí mít pravidelně přísun.
 Girili 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:10:41)
Buchli, ja myslim, ze to jde, kdyz si clovek naplanuje ulevy, tj. ze jednou za presne stanoveny cas si proste to sladke + sklenicku dovoli. Clovek pak nemam pocit, ze je otrokem zivotosrpavy, to dobre stale muze, jen ne kazdy den. Mne to pri hubnuti pomahalo a da se to dlouhodobe.
Nejsem ale diabetolog a nevim, co s clovekem, ktery cely tyden omezuje cukr, udela planovany povoleny nedelni moucnik. ~d~
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:33:48)
taky bzch řekla, že toho alkoholu je moc. Já jsem v lednu dostala asi 5 litrů vína, teď jsem to dopila a dávám si pauzu. začala se mi ta sklenička večer líbit. představa, že vyzunknu 1/2 l vína denně je pro mě děsná. Navíc myslím, že maminka zdravotnice si dá i v práci frťana. Aspoň co vím, měly vždycky sestry flašku v lednici a ke kafi si daly frťana.
 iiii 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:47:43)
Tak to je jednoduchy, proste si ten chlebicek/zakusek/cokoli nevezmu, a je to. Je to jen o vuli a chteni.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:49:48)
A taky říct těm, co to pořád nosej, že to nemůžu. Cukr. Tečka. Omezit příliv. Naučit dárce nosit kytky, knihy, cojávím ~t~
 iiiiiiiiii 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:02:42)
Magrata1: "Navíc myslím, že maminka zdravotnice si dá i v práci frťana. Aspoň co vím, měly vždycky sestry flašku v lednici a ke kafi si daly frťana. "

Magrato, to myslíte vážně? ~8~

Tou maminkou zdravotnicí myslíte Vaši nebo Janinu maminku?
Neumím si představit na oddělení sestřičky pod vlivem ~e~. Vzhledem k odpovědnosti, která je na ně kladena, by to byl docela velký risk a hazard a průšvih.
Co vím, tak na našem oddělení mají sestřičky v lednici zeleninové a těstovinové saláty, džusy a mléko do kávy, alkohol žádný.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:13:57)
moje maminka není zdravotnice. Možná se to za posledních 10 let změnilo, přeptám se kamarádek. Netvrdím, že tam někdo pracuje v podnapilém stavu, to malý panák nezpůsobí. A zdravotníci jsou jednou z nejohroženějších skupin alkoholismem.
 Li. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:22:53)
Magráto, děsíš mě. Například u nás v práci se nejen nesmí pít, nesmí být nikde na pracovišti ani žádný alkohol. Velmi tvrdě se to trestá. A to přeneseně řečeno nerozhoduju o životě a smrti lidí. Jsem hluboce přesvědčená o tom, že ani lékaři a zdr. personál nesmí v zaměstnání pít. Jestli víš o pracovišti, kde je to jinak (moc tomu nevěřím), je třeba s tím něco dělat.

To, že některé profese mají blíž k alkoholismu, není o tom, že by ti lidé v práci pili alkohol. Jen mají psychicky vypjatější profesi a po práci častěji sáhnou po flašce.
 iiiiiiiiii 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:26:38)
Tak to je od Vás docela odvážné, tvrdit o Janině mamince a dalších zdravotních, že v zaměstnání si u kávy dávají frťana ~d~
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:31:27)
ano, možná v posledních letech došlo ke změně. Před 10 lety občas dal pacient jako poděkování flašku, ta se šoupla do lednice a postupně vypila. Netvrdím, že to tak musí být všude a že se to nemohlo změnit. ale spíš si myslím, že to tak je často i teď.
 Li. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:34:21)
Tak už před 10lety si tím koledovali o poměrně velký průšvih. Každopádně bych zkušenosti z druhé ruky o jednom pracovišti nepřenášela automaticky i na jiná oddělení.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:38:38)
A tobě připadá i bez toho frťana v práci 3 litry vína týdně málo? Nebo bezpečné množství? Mně to připadá šíleně moc. a deci rumu denně pro tatínka taktéž. Nemluvila bych v jejich případě o mírném požívání alkoholu, ale o nebezpečném pití nebo možná už o alkoholismu.
 libik 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:43:16)
Magráto, v tonhle objemu chlastá strašná spousta lidí, já to trochu poznávám, nevede to pod most.
Od té doby, co nepiju, mám nárazově vyšší tlak~:-D
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:52:01)
ano, chlastá tak kde kdo. Proto tady je tolik alkoholiků. Alkoholismus nemusí vést pod most, ale pokud člověk nevydrží 3 měsíce bez problémů abstinovat, je alkoholik nebo má notně nakročeno.
 libik 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:58:33)
Alkoholik je ten, komu chlastání ztěžuje společenské role, tj. sere na děti, na práci, na kamarády.

Popíječi půl litru vína denně toto zvládají hravě a poměrně dlouhou dobu se cítí i fyzicky dobře.

Mně by to v mém věku bralo energii, ale ve 35 letech žádný problém, normálně jsem chodila do práce, s dětmi na akce, veselila se..

je fakt, že vínečku vděčím možná za 15 kg nadváhy~d~
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:08:23)
Alkoholik je ten, kdo je závislý na alkoholu. Nemusí být namazaný. Je spousta "hladinkářů". Navíc ten, co tolik pije pravidelně, snadno pod vlivem okolností (stres, bolest...) to množství navýší. A ta pravidelnost je hodně nebezpečná. Nejtěžší závislost na nikotinu jsem si vytvořila pravidelností. Když jsem kouřila v práci pravidelně o přestávkách ve stanovenou dobu, měla jsem o víkendu v čase přestávky těžkou klepatici na cigáro. Dávky jsem si 20 let držela stejné, ale v té době se ta závislost těžce prohloubila. Předpokládám, že u pravidelného popíjení třeba večer u seriálu, to bude mít stejný efekt.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:32:45)
Co mám děti, tak mi k navození hladinky stačí deci ~t~ nic nevydržím, po půl litru ji mám jak z praku ~t~
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:44:07)
zefýr,
no tak nejsem modelová, cejtim to hodně dlouho.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:45:39)
Zefýr, když myslíš, že je 3 l. vína týdně OK, tak to klidně pij, já to dělat nebudu. Alkoholiků mám kolem sebe dost, abych si myslela, že když to dělá plno lidí, je to správné nebo v pohodě.
 libik 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:46:33)
Zefýr, já jsem tedy pila dost džentlmensky (po setmění), celej den nějak přejíždím. Pokud bych si to cucala během dne, tak bych asi byla nafrčená nebo ospalá.

Kdysi jsme si dala v pracovní pauze 3x 1 dcl k delšímu obědu v restauraci, kterou pošteloval Polreich (takže nějaká zajímavá jídla v kameninovém nádobí). Normálně mě to katapultovalo, úplně jsem se sledovala, jak jsem "ožralá" v nevhodné okamžiky.
 libik 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:01:48)
Já ti rozumím, ale nepočítám, že by si to někdo dávkoval jako inzulín, ale dal si 3x s tím, co to obnáší (euforka, ospalost, malý dojezd)

 libik 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:15:02)
řekl abstinent~t~

Ale máš pravdu, ale není to za půl roku, vypiješ si pár kil za 5 let, je otázka, jestli lidi se sklonem k závislostem by to nerealizovali třeba v brambůrkách nebo čokoládě.
 Slonisko 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:24:35)
Libiku, mě se podařilo přibrat deset kilo za tři roky, alkohol (na kterým mi začala v tý době hezky vznikat závislost~f~) v tom hrál docela podstatnou roli.
Vědoma si toho, že máme sklony k závislostem "v rodině" si radši dávám pozor.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:20:38)
Zefýr a co teda rozporuješ? Psala jsem někde, že tato konkrétní paní je hladinkářka? O hladinkářích jsem psala já pouze v tomto příspěvku:


magrata1

Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol
(23.3.2018 11:08:23)
Alkoholik je ten, kdo je závislý na alkoholu. Nemusí být namazaný. Je spousta "hladinkářů". Navíc ten, co tolik pije pravidelně, snadno pod vlivem okolností (stres, bolest...) to množství navýší. A ta pravidelnost je hodně nebezpečná. Nejtěžší závislost na nikotinu jsem si vytvořila pravidelností. Když jsem kouřila v práci pravidelně o přestávkách ve stanovenou dobu, měla jsem o víkendu v čase přestávky těžkou klepatici na cigáro. Dávky jsem si 20 let držela stejné, ale v té době se ta závislost těžce prohloubila. Předpokládám, že u pravidelného popíjení třeba večer u seriálu, to bude mít stejný efekt.

čteš tam někde, že píšu, že hladinkářovi stačí 1/2 l vína na den? Reagovala jsem na to, že alkoholik je ten, komu alkohol komplikuje život. To není pravda. Alkoholikovi alkohol začne většinou komplikovat život až dost dlouho po získání závislosti.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:37:17)
ano, 4 dcl vína denně jsou považovány za rizikové pití alkoholu. i při takovém množství vzniká závislost. nebo chceš tvrdit, že ne? To, že tobě to tak vyhovuje, neznamená, že je to obecně vhodný přístup k požívání alkoholu. O sobě vím, že bych z toho závislá byla, mám větší sklony k závislostem.
 iiiiiiiiii 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:42:29)
Paní Máchová pije pravidelně. Hrozí jí závislost nebo už je závislá ~;)?

"Den začíná hltem slivovice, neodepře si škvarky ani cukr, výborně zpívá a luští křížovky. Po stopáté, ale s úsměvem a elegancí přijímala Anna Máchová gratulace k narozeninám."

Zdroj: https://zlin.idnes.cz/seniorka-105-let-oslavenkyne-bystrice-pod-hostynem-narozeniny-pub-/zlin-zpravy.aspx?c=A180320_390411_zlin-zpravy_ras

-----------------------------------------
(19.3.2018 oslavila své 105. narozeniny. Je v úctyhodné kondici, smekám před ní a přeji vše nejlepší. ~x~)
 libik 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(24.3.2018 0:36:54)
Ty jo, tak konečně někdo, kdo opravdu vypadá o 10 let mladší~R^
 libik 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:15:32)
Valkýro, já teď (tak půl roku) fakt nechlastám. Mě to zkrátka přestalo bavit.

Dám si někdy o víkendu, když mám společnost, ale šklebím se na to a moc toho nevypiju, prostě mi přišla taková konstantní záklopka~:-D

Neříkám, že je to navždy, ale momentálně mi to vyhovuje.

Co je teda smutný, na váze se to až tak neprojevilo.
 Girili 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:22:29)
Taky pul roku nepiju kvuli lekum. Predtim jsem dlouhodobe nepila kvuli tehotenstvi a kojeni. Paradoxne nejtezsi neni nepit, ale obhajit to v nasi spolecnosti. Tehotenstvi, kojeni a leky nastesti spolecnost chape. Jakakoli jina zduvodneni, vcetne dietetickych, uz mene... ~d~
 Evelyn1968,2děti 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 20:34:50)
Piju skoro denně a hubnu, suchý bílý víno, skleničku těším se na to od rána~t~
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 13:34:59)
Alkohol nezatracuju, všem závidím, kdo může normálně ( občasně) pít.
Já piju cca jednou za 14 dní o víkendu dvě sklenky vína ( buď s mužem doma nebo se sousedy z chaty)a jsem druhý den nepoužitelná. A také mi to zasahuje do imunity...
~:(
Takže bohužel...
Nemyslím si, že by Jandi rodiče byli alkoholici.
 Li. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:45:01)
Já nijak nehodnotila množství alkoholu. Já se pozastavuji nad tím, jak automaticky předpokládáš, že je-li matka zdravotnicí, tak zákonitě pije v práci. To mi od tebe přišlo hodně mimo.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:47:51)
3 litry týdně je 4 dl denně. To mi nepřijde nijak extrémní. Sklenička k obědu sklenička k večeři.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:58:42)
http://www.alkoholik.cz/zavislost/nejcastejsi_otazky_o_alkoholu/jake_mnozstvi_alkoholu_je_bezpecne_a_kdy_hrozi_zavislost_tedy_alkoholismus.html
 iiiiiiiiii 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:03:15)
Jak je to s tím alkoholem na pracovišti:


http://www.alkoholik.cz/zavislost/piti_v_zamestnani/piti_pozivani_alkoholu_na_pracovisti_a_zakonik_prace.html

Nejenže ta načatá lahev alkoholu nemůže být v ledničce, alkohol nemůžete pít v rámci oslavy na pracovišti ani po pracovní době. Tolik k těm sestřičkám - alkoholičkám
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:02:35)
Dvě sklenky bílého ale nejsou půl litru.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:10:34)
Žženo, 3 l vína na týden je bezmála půl litru na den. Nebo ne? Tobě připadá vypití 3 l vína za týden v pohodě? Mně ne.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:12:50)
magrato,
vkládáš mi do klávesnice něco, co tam není. Psala jsem toliko zefýrovi, že dvě sklenky vína nejsou půl litru. Je to mnohem míň.
Tj. k těm třem litrům na osobu se kulinářským doplněním vína ke krmi nedostaneš.
 libik 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:17:08)
Žženo, půl litru vína jsou 3 necelé skleničky, nespatřuji až takový rozdíl.
 Alena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:18:34)
a ono je to jeste min, on to neni pulitr (tyden ma sedm dni) ale neco pres 4 deci. Coz jsou 2 sklenicky.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:21:58)
libiku,
půl litru vína prostě není množství, které si pro doplnění chuťového zážitku dáš denně s obědem a jdeš pokračovat v krasojízdě.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:18:57)
My dáváme do koláčů a cukroví max. půlku cukru, co je v receptu. I děti mají raději 70% čokoládu než nějakou přeslazenou mléčnou. Jazyk si na míň cukru zvykne. Ale kromě toho bych omezila četnost pečení, pokud pečou i přes týden, ať pečou jen o víkendu a míň to sladí. a ať pečou se skořicí, ta snižuje krevní cukr. Taky citrónová kůra je dobrá.
 Velšice 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:46:28)
Muj tata ma 62kg, neji ani tucne, ani sladke a ma taky vysoky cholesterol. Mamka je taky v norme a vyssi cholesterol ma uz od ctyriceti. Muze za to asi genetika. Podle me museji chtit udelat zmenu oni. A otazkou je, zda neni pricina jinde, nez v jejich strave.
 wer 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 17:40:01)
Alkohol má strašně moc cukru.
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:36:31)
Prosím tě, umělá sladidla ne, je to svinstvo.

Radši zkusit omezit množství cukru třeba v těch buchtách, i když mě to s polovičním množstvím cukru stejně nikdy nechutná, ale ubrat třeba lžíci nebo dvě, to zvládám i já. Občas.

Jinak, pokud mamka zhubla, a vaří zdravě, tak problém bude asi i někde jinde, ne?
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:46:56)
Ubrat občas lžíci cukru je k ničemu.
Když vadí ubrání na polovinu, tak ubrat nejdřív třeba třetinu... a zvyknout si... a pak ubrat další kus... a postupně navykat chuť. nevracet se na plnou dávku. A to není konec. To je první krok.
U nás doma jsme ubrali polovinu cukru ve všem pečivu... a nikdo z rodiny si nevšim. Naopak, když se potkáme s "normálně sladkým", už nám to kolikrát přijde moc.
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:50:26)
No, já kdyzž se potkám s tím s polovinou cukru, tak mi to přijde normálně nechutné.~d~ V práci se s tím vždycky někdo vytasí, jakože peče zdravě, a nedá se to jíst.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:52:30)
Nejseš zvyklá. Jinak buchta, ve který je půl hrnku cukru a ne hrnek, je furt normálně sladká a výrazivo typu "nechutné" jd poněkud extrém.
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:57:09)
Žženo je to nechutné.~:-D

V práci občas nosíme buchty na ochutnání. Když ueču buchtu já nebo někdo podobný, tak je sladká a jen se po ní zapráší. Když donese někdo zdravou buchtu, tak se v ní všichni akorát porýpeme, největší dietářky se předhánějí v chvále, jak je zdrav a dobrá, a spousta zbude.~:-D Prakticky odpozorováno při mnoha takových ochutnávkách. ~:-D
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:59:37)
Susu,
"zdravý buchty" nedobré bývají, ale rozhodně to nedělá jen množství cukru. Zdravá buchta nebejvá normální buchta s menším množstvím cukru, mívá různé jiné "nahrady".
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:01:52)
Žženo, často dotyčná zmiňuje právě poloviční množství cukru.~d~
 Alena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:59:42)
Jo souhlasim, nez "zdravou buchtu" s polovicnim cukrem a dietnimi ingrediencemi casto, to jednou za cas opravdu dobrou.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:02:34)
Jasný. Třeba s menší frekvencí tu sladší.
Jde o to, že přístup "JAKÉKOLI omezení odmítám" je u cukrovky fakt na prd. To k ničemu nevede.
 Velšice 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:57:16)
Mne taky pulka cukru v zakuscich nechutna. To se radeji cukru a sladkostem vyhybam uplne.
 neznámá 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:17:03)
Taky si myslím, že nejsi zvyklá. Už moje mamka dávala polovinu cukru, takže mě naopak vadí přeslazené sladkosti, přijdou mi až nahořklé. Ale já teda nejsem moc na sladké, vůbec nechápu třeba sněhové pusinky nebo kremrole, vždyť se to nedá jíst.
My jsme cekově asi dost předběhli dobu, cukr se u nás vždy ubíral, moukou se téměř nezahušťuje, už moje babička říkala, že "mouka bere chuŤ".~:-D

K zakladatelce - Jani, ještě mě napadlo, pokud budeš zkoučet stevii, vyber těsto, které není nádýchané vyšlehaným vajíčkem, ten cukr to vajíčko "drží", třeba klasickou bulbaninu bez cukru neuděláš.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:52:41)
Mně připadají odporné "správně" sladké zákusky, buchty a kupované sušenky. Když zkouším nový recept, rovnou dám půl cukru, ještě se mi nestalo, že bych narazila na recept od někoho, kdo sladí tolik, aby mi to nepřipadalo přeslazené. Já ráda cítím chuť i jiných ingrediencí. I do marmelád dávám mnohem míň cukru
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:58:55)
Jsem si vzpomněla na kamarádku na kolejích, její rodina dělala tak kyselé marmelády a kompoty, že mi zásadně vyžírala ty naše sladké.~:-D
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:05:44)
A ode mě si všichni ty marmelády vyptávají. Neslazená dělám jen povidla různých druhů, marmelády cukr potřebují, ale rozhodně ne 1:1 s ovocem. Dávám možná 3:1, sladké je to dost a vynikne chuť a vůně ovoce. Navíc nezahušťuju kupovanými přípravky, ale nezralým jabkem. Má to lepší konzistenci a chuť. Jí to u nás s oblibou i kamarádka, která miluje přeslazené jídlo (např. sušený vodní meloun- brrr)
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:13:10)
magráto, nevím, proč by při kombinaci 1:1 neměla vyniknout chuť a vůně ovoce?~:-D Když tam je ovoce a ne řepa, tak jeho chuť i vůně je cítit.~:-D A navíc ten cukr má konzervovat, jak tu před časem psala angrešt.~;)
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:15:38)
susu,
u sladších vyzrálých druhů ovoce zcela dostatečně konzervuje i ten cukr v poměru 1:3. 1:1 není žádný dogma pro všechny marmelády, ani stran technologie konzervace.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:17:28)
Když to dostatečně tepelně upravíš, nic nekysne. Já ten džem nemusím mít skoro syrový, takže je to konzervované teplem. Zkažené rozhodně nejíme.
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:20:18)
magrato, nejde o kysnutí, ale plísně.~:-D Vím, že dřív se marmelády ve sklepě kontrolovaly každý týden, právě kvůli plísním.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:21:48)
susu,
sterilizace teplem plísně řeší taky.
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:23:28)
Žženo, jo, při vaření a chvíli po něm, ne dalších 6 měsíců.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:28:21)
susu,
pokud máš správně sterilizovanej produkt v hermeticky uzavřeným obalu, tak se tam plíseň nemá z čeho vytvořit ani později. Sterilizace zničí zárodky.
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:40:58)
Praxí ovšem je, že se tak občas děje a proto je lepší mít tam dost cukru, aby se riziko plesnivění snížilo.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:42:40)
susi,
a NEBO, pořádně tepelně sterilizovat, abys vybila zárodky. Pak je jedno, že v tom máš míň cukru.
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:52:02)
Žženo, za těch 6-7-8 a víc měsíců se může stát leccos i když to člověk povařil pořádně. :-) Takže cukr je fajn.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:55:32)
susu,
opakuji:
1) pokud je produkt skutečně sterilní, tak když se nenaruší obal, je stejně sterilní za týden jako za rok.
2) poměr cukru 1:1 NENÍ technologicky jediný správný ani z hlediska té koncentrace napomáhající konzervaci, záleží i na obsahu cukru a dalších látek v ovoci samotném.
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:02:14)
1) pokud je produkt skutečně sterilní, tak když se nenaruší obal, je stejně sterilní za týden jako za rok.

jasně a já se ti snažím vysvětlit, že za hromadu měsíců se může stát a často stane lecos a pak lepší tam cukr mít než nemít.


2) poměr cukru 1:1 NENÍ technologicky jediný správný ani z hlediska té koncentrace napomáhající konzervaci, záleží i na obsahu cukru a dalších látek v ovoci samotném.

Souhlas, nicméně poměr 3:1 je málo asi vždy.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:13:15)
susu,
JEDINEJ způsob, jak kontaminovat sterilní zavařeninu, je narušení obalu. Pokud nenarušíš obal,nic tam narůst nemůže. Bez ohledu na čas.
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:16:36)
Žženo jo a právě to se občas stane.~d~
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:18:53)
susu,
to se mi nestává, kdyby ano, vzácnou výjimku vyhodím a určitě kvůli té zanedbatelné možnosti nebudu přídatně konzervovat.
Vysoká koncentrace cukru je prostě určena pro technologii výroby marmelád, kde jen plníš horký do skleniček a dál nesteriluješ.
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:31:31)
"Vysoká koncentrace cukru je prostě určena pro technologii výroby marmelád, kde jen plníš horký do skleniček a dál nesteriluješ."

No, dělám právě tohle.

Zbyde z té marmelády a toho ovoce vůbec ještě něco, když to ještě sterilizuješ?
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:40:29)
Susu,
hele a zbyde něco z okurek, když je zavaříš?
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:30:37)
Okurky nezavřuju, ty jen kupuju a ty jsou prostě kyselé, víc od toho nečekám.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:53:26)
Já nedávám kupované želírovací přípravky, zahušťuju nezralým jabkem. To má hodně pektinu.
 Danyse 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:06:44)
Margato prosím o Tvůj recept s tím jablkem a hodnocení, jaká je ta marmeláda. Díky
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:21:38)
danyse, já namačkám rukou očištěné ovoce, přidám cukr a ještě nahoru posypu cukrem, aby nebyl přístup vzduchu. Dám do druhého dne do ledničky. Pak do toho nastrouhám najemno jabka, záleží i na druhu ovoce, do meruněk dávám míň, do jahod víc. Ale já to nějak přesně nevážím, vidím, co to dělá. Po pár minutách kápnu na talířek, který mám vychlazený v lednici a počkám, co to udělá. Taky to ochládlé ochutnám, jak je to sladké (teplé je pocitově sladší, po vychlazení by to bylo málo sladké, takže kontroluji ochlazený vzorek). Když je to moc řídké, odpařuji. Ono to namačkané ovoce s cukrem taky líp želíruje.
 Danyse 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 12:13:29)
Děkuju :)
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:27:18)
Já používám Pektogel a tam to není.

Složení: cukr, želírující látka: pektin, regulátor kyselosti: kyselina citronová
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:31:46)
Používám právě ten klasický, nechci tam chemii.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:27:51)
Kdysi jsem dělala rybízovou marmeládu za syrova, tam se dávalo na kilo šťávy víc než kilo cukru. ale nevařilo se to a vydržela normálně. Co vařím, to méně sladím.
 ..mira.. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:20:19)
Žženo, za jak dlouho po otevření marmeládu sníte? U nás se na posezení nesní. Já asi chápu problém cukr x málo cukru v marměládě v tomhle, nesladká se musí konzumovat o poznání rychleji.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:24:32)
Nás je 5, sní se velmi rychle.
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 11:29:27)
miro, to je taky fakt, u nás je otevření docela dlouho, marmelády zas tak moc nejíme, já se jich přejedla v dětství.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:37:10)
Susu, ty myslíš, že ta plíseň v zavařenině není poznat? Je. Navíc si fakt nejsem jistá, jestli cukr nemá bránit spíš kysnutí a botulotoxinu. To by mohla vědět spíš Cimbur a Buchli
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:39:59)
Botulotoxin je rizikem jen u produktů z potravin, které mohou být kontaminovány Clostridiem, to jsou z ovoce leda jahody.
A co myslíš, že je kysnutí? Kysnutí je právě znehodnocení rozmnoženými mikroorganismy.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:46:16)
Kysnutí není plíseň. To je velký rozdíl. Kysnutí způsobují kvasinky nebo bakterie, ne plíseň. Poznáš to tak, že v tom jsou bubliny a kysele to zapáchá. Ale při dostatečné tepelné sterilizaci a dobrém zavíčkování to nehrozí.
Ten cukr není nutný, vždyť se vyrábí různé dia výrobky, kde cukr není použitý.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:48:58)
magráto ~8~
Psala jsem, že kysnutí způsobují mikroorganismy. Tam spadaj i bakterie a kvasinky.
Bakterie, kvasinky i plísně, jsou všechno NEŽÁDOUCÍ KONTAMINACE a v marmeládě je máš, když ji nedokonale vysterilizuješ A zároveň nemá dostatečnou koncentraci osmoticky aktivních látek (např. cukr), které by jim bránily v růstu.
Jestli se marmeláda pokryje kožichem nebo zkysne, je už úplně jedno. Vše je znehodnocení způsobené stejnými technologickými chybami.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:55:00)
Žženo, jasně, pokud chci ovoce nechat jen přejít varem a skleničku překlopit na víčko, musím tam navalit cukr. Pokud dobře tepelně sterilizuji, cukr není třeba. Kdysi jsem zkoušela marmeládu bez cukru. Byla chuťově pro mě hnusná, ale po 3 letech si ji ode mě vyptala kámoška, která kvůli ekzému vůbec nesladí a marmeládám nic nebylo. Nám teda ale nechutnaly.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:56:22)
a musely se sníst hned po otevření, jinak se rychle kazily.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:56:56)
magrato,
ano, pokud dobře tepelně sterilizuješ již uzavřené skleničky, tak je cukr zbytnej.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:34:35)
Susu, plísně zničí cukr? nebo jim zamezí? ~t~ To by musel být poměr mnohem větší. Jestli to vůbec má na plíseň vliv.
 Žžena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:37:34)
magráto,
cukr je konzervující činidlo, v zavařenině osmoticky působí a brání v růstu plísní. Ano, od určité koncentrace.
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:39:41)
"cukr je konzervující činidlo, v zavařenině osmoticky působí a brání v růstu plísní."

Žženo jo, nechápu, že někdo toto neví.
 magrata1 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:51:17)
Susu, já ti to neberu, dávej si klidně cukru 3x víc, když ti to chutná a prospívá. Nám to nechutná. Plíseň na zavařenině poznám, když někdy dobře "nechytne" víčko, rozhodně to poznám a vyhodím to.
Sladké buchty taky všem tak úžasně nechutnají. Moje mamka sladí podobně jako já už roky a spousta známých si od ní nechává péct dorty a zákusky, protože jim chutnají. neznám nikoho, kdo by např. na svatbě chtěl mít dietní nechutné zákusky. po mamčiných se vždycky zapráší. a dává na ně ty "hnusné, kyselé marmelády)
 susu. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:54:12)
magráto, plíseň na zavařenině taky poznám a taky nejím, jen tam preventivně dávám cukr, právě aby to neplesnivělo, ne abych přerazila chuť plísně. :-)
 neznámá 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:38:09)
To mi připomnělo, moje tchýně rve děti sladkým, protože cukr obsahuje vápník. Asi že je bílej či jak na to přišla.~t~

To není k Susu a marmeládám, jen jak někdo taky ohledně cukru uvažuje.
 jak 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:42:35)
Sladit stevia. na snizeni cholesterol je dobry zeleny caj a lecithin.a pohyb.
 neznámá 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:45:32)
Nevím, ale určitě bych nezačínala stévií, ta pachuť je odporná.
Člověka co není uplně odhodlaný ke zdravému životnímu stylu dokonale odradí.

 jak 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 8:49:31)
S tou stevia to je asi individualni.
 Majoranka 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:15:31)
Tady je článek MUDr. Šafránka z Celostní medicíny https://www.celostnimedicina.cz/cukrovka-druheho-typu-je-pravdepodobne-vylecitelna-rozsirene-vydani.htm
Najdeš tam mnoho dalších článků. Doporučuji obrátit se přímo na MUDr. Šafránka - radí přes internet.
 Mariana +2 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 9:33:20)
Ono to asi bude chtít změny na více "frontách", ale souhlasím s názory že nejlepší to bude postupně. Jednak tělo si zvyká, a psychika neklade takový "odpor".
Navíc když to nevychází tak úplně z nich, tak to asi bude chtít trochu přesvědčování, postupně najít zdravější recepty, zařadit nové potraviny.

A dovedu si představit že obzvlášť u starších lidí je prostě změna zvyků dost obtížná, a to i kdyby nakrásně souhlasili s tím že to potřebují. A příliš radikálních změn, do kterých je začne tlačit dcera, byť samozřejmě v dobré víře, může naopak vyvolat tím větší lpění "na tradicích".

Co se týče cukru, umělá nedoporučuji, já nahradila cukr xylitolem. Je tu o tom několik starších diskuzí. Má stejnou chuť, stejná konzistence, jen teda cenově je to víc. Já to udělala kvůli sobě. Kupuju ho i pro mého tátu a babičku, oba to změnili v podstatě ze stejného důvodu jako píše zakladatelka vysoký cukr a cholesterol.

Naši kvůli tátovu cholesterolu používají nějaký spešl tuk co jim dal kardiolog.A máma postupně dělá nějaké ty úpravy jídelníčku, snaží se zdravěji, zařazuje (pro ně) nové potraviny. Naučila jsem jí kvůli tomu s internetem, hledá si tam recepty, začala sledovat nějaké ty pořady o vaření. Začala se tím docela bavit, za chvíli bude ve zdravé výživě mnohem zběhlejší než já :)
No ale prostě ta změna musela vyjít z nich, já jím pomůžu čímkoliv ale ta realizace už je na nich. Táta je hodně konzervativní, nerad jakékoliv změny, takže mu to máma "dávkuje" po malinkých změnách. Tu vyzkouší něco nového na jídlo a tak.

Na pohyb nebo sport oni taky už nejsou, máma tedy ještě částečně chodí do práce, tak ta nějaký má. Táta by už jinak žádný pohyb neměl ... a z toho důvodu mají psa. Se psem musí, takže i taťka prostě musí na tu procházku ven. Tohle je "nutí" víc než jakékoliv úvahy o zdravosti a nutnosti pohybu. Takhle prostě ven musí, a jsem přesvědčena že díky tomu to tátu udržuje v jakés takés kondici.
 Li. 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:11:41)
Ty se vážně ptáš, jak snížit cukr? Přece tím, že začneš jíst pořádně sladká jídla. Náš pan prezident si tak vyléčil cukrovku ~t~~t~~t~.

A teď napíšu něco, z čeho se tu asi spousta lidí opotí. Vysoké hladiny cholesterolu nejsou nic proti ničemu. Nevadí. Průser nastává až v okamžiku, kdy dojde k poškození cév. Ty paradoxně nejvíce poškozují margaríny. Proto je špatné snižovat hladinu cholesterolu vyřazením přírodních tuků a přechodem na margaríny. Jinak za vysokým cholesterolem může být schovaný nějaký jiný problém. Já měla například jeho hodnotu dlouhá léta přes 11. Potom mi vyoperovali štítnou žlázu a hle, cholesterol mám 4,5 při stejné životosprávě. Podle doktorů je to docela běžné. Jo a i v letech, kdy hladina cholesterolu byla u mě obrovská, jsem nebrala žádné léky. Pravidelně mi ale kontrolovali stav cév a doktoři tvrdili (stále tvrdí), že je mám v perfektním stavu. Nikde se nic neusazuje.
 SleepWell 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:25:09)
rodice nepredelas, akorat je nastves tim, ze jim do toho kecas.

Cukr a cholesterol prirozene nesnizis.

spaldovou moukou je nezachranis, problem je v mnozstvi zkonzumovaneho jidla. A pak uz je jedno zda to je spaldova nebo bila mouka. Problem je nevyvazenost prijem / vydej energie.

Me se krevni obraz srovnal asi po roce, co jsem zacala cca 5x tydne behat.

Ale muzu rict, ze navnadit nekoho jineho je prakticky nemozne. Kazdy rekne "mel bych", ale neudela nic. I kdyz to ohrozuje zdravi. I kdyz vypada blbe - tluste. Jediny koho jsem zlakala je dcera a to jeste musim chodit s ni, coz mi uplne nevyhovuje, protoze ja mam rychlost 6km/hod a ona 8km/hod. Ale co bych pro ni neudelala.

Jestli rodice nejak presvedcis, napis prosim jak se ti to podarilo. A zda to melo dlouhodoby efekt.
 Alena 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:34:36)
Souhlasim. Jakekoli vymysleni uprav jidelnicku nekomu jinemu je nesmysl. Musi chtit oni a hodne, aby se neco zmenilo. POkud maji rodice svuj vek a jejich konickem je jidlo na ktere jsou zvykly a vino, budou pochopitelne radeji brat prasky.
 libik 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 10:40:58)
Jani, máš rodiče ve středním věku, gramotné, maminka je zdravotnice a dokázala v klimakteriu zhubnout, myslím, nic ve zlém, že je to na nich~:-D

Stravou se dá určitě navodit lepší tělesný pocit, a ze zdravých surovin se dají připravit kouzelné požitky, možná, pokud jsi dobrá moderní kuchařka, bych jim občas připravila nějaký dobrý zdravý salát, rybu nebo dezert.
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 13:46:21)
U rodičů to vypadá na klasický metabolický syndrom.
Bylo by vhodné omezit tučná masa, tatarky vůbec, pečení moučníků jen svátečně.
Cukr jako takový minimalizovat. Sacharidy samozřejmě člověk potřebuje - takže přílohy jako rýže a brambory ano ( méně vhodné jsou knedlíky, hranolky, bramborová kaše už je také kaloričtější). Ne rohlíky, na trhu jsou už nízkosacharidová pečiva - u nás např. prodávají "večerní chlebík". Pokud pijí kafe, čaje - zásadně se naučit neslazené.
V poslední době se ukazuje ten cukr jako opravdu velké zlo.
Pokud pracuje maminka v nemocnici, tak by se mohla snáz dostat na konzultaci k dietní sestře například.
Ten alkohol omezit určitě - rum je plný cukru! Pivo je sacharidová bomba. Tak jedině občas suché víno. ale stejně počítat s tím, že alkohol má funkci blokace hubnutí.
 Raduza 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 13:55:11)
Jaké měli výsledky dosud? Jak moc vysoké to mají. Mamince to mohla paradoxně zkazit dieta. Myslím,že stejně do velké míry to jídelníčkem ovlivnit nelze. Manžel má taky vyšší cukr i cholesterol a k tomu horší jaterní testy. Jí skoro předpisově na rozdíl ode mě, jež mám ukázkový cholesterol i cukr. Zvýšený cholesterol jsem měla jen v těhotenství a pak v době diety podle Havlíčka. Tělo bylo zřejmě v šoku. Zajímalo by mě co chceš s rodiči dělat. Maminka se nadře určitě v nemocnici a navíc je fakt dobrá, že zhubla. Tatínka to přejídání za chvíli přejde. Je to návratem domů a zřejmě si ještě užívá.
 Pam-pela 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 15:35:02)
U cholesterolu je tusim dulezita i hodnota dvou cholesterolu, LDL a toho druheho a pomer mezi nimi, rikal to i nas mlady obvodak, kdyz me zkoumal. Pokud je pomer mezi nimi tusim vetsi nez 3....ale to si nepamatuju presne. U cukrovky moje kamaradka hledala, taky ji hrozily leky, co by ji pomohlo, prestala jist po dvou trech hodinach a prodlouzila delku mezi jidly, coz vlastne je asi proti beznemu doporuceni k cukrovce. Od 18 do asi 10 rano nejedla nic, cukr se upravil hodne rychle, snad v radu dnu. Nevim, zda to plati pro vsechny, moje telo tak nednasi staly prisun jidla bez dlouhCh mezer, pry to zazezuje slinivku....asi ne u vsech, ale u nekterych lidi ano. Mne jo.
 wer 


Re: Ja přirozeně snížit cukr a cholesterol  

(23.3.2018 17:27:03)
I v mouce je cukr. Nejlepší žádné buchty. Mouka žitná, když už. Žádné bílé pečivo. Žádný alkohol. Nedělat zásmažky.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.