| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Ostružinová marmeláda

 Celkem 12 názorů.
 Ráchel, 3 děti 


Téma: Ostružinová marmeláda 

(25.8.2018 15:43:10)
Tak jo, nasbíraly jsme s dcerou 7 kilo ostružin. Máte nějaký zaručený a nejlepší recept na ostružinovou marmeládu? :-)
 TaJ 


Re: Ostružinová marmeláda 

(25.8.2018 16:51:45)
Ty jo, 7 kilo...to jste byli někde na plantáži, ne?:-) I když minulý týden jsme byli kolem České Třebové a tam jich v lesích bylo taky spousta...synovi nechutnají, ale já jsem je požírala po hrstech celou cestu lesem:-)
 Ráchel, 3 děti 


Re: Ostružinová marmeláda 

(25.8.2018 17:35:03)
jj, na plantáži, tady u nás je samosběr. jsou bez trnů. bylo to raz dva, my jsme celkově dost líný ~:-D a dneska na to bylo super počasí, žádný vedro.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Ostružinová marmeláda 

(25.8.2018 18:17:37)
Hlavně to chce propasírovat, ty zrníčka jsou v tom docela ~7~
 Ráchel, 3 děti 


Re: Ostružinová marmeláda 

(25.8.2018 19:35:38)
mně zrníčka nevadí, ale muži jo, tak kvůli němu se s tím asi budu patlat
 neznámá 


Re: Ostružinová marmeláda 

(25.8.2018 23:16:57)
Mě taky zrníčka nevadí, ale v ostružinové marmeládě jsou šílený. Tu jedinou pasíruju, když jsem ji delala poprvé, tak jsem nepasírovala a bylo to na vylomení zubu. Nakonec jsem každou hotovou skleničku stejně musela před použitím propasírovat přes cedník.

S receptem neporadí, já marmeláduju s želirovacím cukrem.
 Analfabeta 


Re: Ostružinová marmeláda 

(25.8.2018 18:24:59)
Používám Gelfix 2:1, návod je na sáčku. Pasíruju, obsahujou dost zrníček. Máme na zahradě beztrnný a plodí jako blázen. Ale marmeláda je prima, hodně aromatická.
 Leda 


Re: Ostružinová marmeláda 

(25.8.2018 18:25:13)
1) Jestli máte doma volno v mrazničce, určitě část zamrazte. Já ovoce trochu posypu moučkovým cukrem (trochu konzervuje) a nechám zmrazit v sáčku nebo nějaké vhodné krabičce. Když je ovoce moc měkké nebo se mi s tím chce hrát, zamrazím ovoce rozložené na plechu a do krabičky ho sesypu až pak -- pak se neslepí. Výborně se to hodí do koláčů nebo do ovocných smoothie.

2) Ostružinovou marmeládu nedělám, nemám ty zahradní moc ráda, tak je nepěstujem, a do lesa na ně nechodím (žádný není extra blízko). Ale určitě bych dělala pasírovanou -- ostružiny rozmixovat nebo rozmačkat, nechat vykapat ovocnou šťávu přes sítko, dřeň s pecičkami sníst ;-) nebo využít na nějaký dezert, šťávu odvážit. Pak se do ní přidá cukr podle nějakého receptu nebo podle chuti. Podle mě je jistota želírovací cukr. I když chápu, že pro některé eko bio hospodyně je "želírovací cukr" nebo "gelfix" sprosté slovo. Mně trocha chemie v kuchyni nevadí, kdyby se mi zkazila domácí marmeláda, bylo by mi to hrozně líto -- těch surovin a té práce kolem toho. V želírovacím cukru jsou většinou stejně jen přírodní pektiny, kyselina citronová a cukr. Poměr k přidávanému ovoci nebo ovocné šťávě a postup je vždycky na balení.

3) Recept na zpracování jakéhokoliv ovoce. Mám to z facebooku a funguje to. Není to špatné, ale podle mě ne tak výborné chuti, jak bylo slibováno. ;-)

Vsechno ovoce zkvasim, z uvolnene stavy udelam sirup, nebo vino a ze zakvasu marmosku. Bezkonkurencni. RECEPT: Vezmu ovoce, pripravim ho jako na normalni zpracovani, treba aktualni jsou visne, ktere odstopkuju vypeckuju, omyju. Pak to dam do nadoby, zasypu cukrem, zakryju, aby na to nesly musky a necham kvasit. Obcas navrch dosypu cukr, kdyz jeste neni dost stavy. Po par dnech to zkvasi a tim se uvolni stava, tu sliju, udelam z ni sirup- pridam jen cukr a kyselinu citronovou nebo citronovou stavu, povarim, plnim do lahvi. A ze zakvaseneho ovoce delam marmosku, nebo ovoce do jogurtu. Takze zase- cukr, vykvasene ovoce, trocha kyseliny, malinko podlit, kdyz jsem nenechala vubec zadnou stavu, povarit, v pripade ovoce do jogurtu dat do sklenic, v pripade marmosky rozvarit, pridat trochu pektinu, ale staci fakt malinko. Bezkonkurencni je to z visni, boruvek a malin. Velka vyhoda je, ze kdyz je to zkvasene, nezkazi se to a tim padem lze zpracovat pak kdykoliv. Vyborne je treba i prepasirovat zakvas z vina a udelat z toho marmosku. Mnam. Ono to ma po tom zkvaseni i takovou vyraznejsi chut. (...) Ono to nakvasi celkem brzy, ale vetsinou je dost prace se zbylym ovocem, nebo se mi nechce, tak to necham tyden, dva, tri... Nekazi se to, neplesnivi... (...) Cukr od oka. On ten prvni cukr stejne prokvasi, takze to ve vysledku nema moc vliv. Spis je to konzervant, aby to neplesnivelo.

 Slonisko 


Re: Ostružinová marmeláda 

(25.8.2018 23:29:22)
Jo, je to dobrý. Naši dělali sirup z kvašených lesních malin, velká zavařovačka stála na okně, postupně tam přidávali jak lesní maliny, tak i zrníčka zbytky po vylisování šťávy ze zahradních malin. Když to prokvasilo, cedilo se to přes plátno, přidal cukr, zavařilo a byl z toho skvělý malinový sirup.
Koneckonců, mně letos lehce prokvasila vylisovaná rybízová šťáva a marmeláda z ní je taky dobrá.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Ostružinová marmeláda 

(25.8.2018 19:55:15)
v želírovacím cukru bohužel nejsou jen přírodní pektiny, kyselina citronová a cukr. je tam taky sorban draselný a kyselina askorbová, někdy palmový olej.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Ostružinová marmeláda 

(25.8.2018 22:38:30)
a nekazí se ti?
 Anadar 


Re: Ostružinová marmeláda 

(31.8.2018 8:32:11)
Jedno dopoledne na pastvinách a kýbl divokých ostružin se nasbira v pohodě.
Já postupují takto: Rozvařim ostružiny, promixuji tyčákem a pasíruji přes síto. Na 2 kg dřeně dávám 650 g cukru a jeden balíček Pektinu. Postupují podle návodu na obalu. Hotovou marmošku dávám do vyparenych skleniček,po naplnení na pět minut obrátím dnem nahoru, pak otočím a je hotovo.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.