| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ten nešťastný triple test…

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 201 [Dalších 171 >>]
Lucka + 2 holčičky
  • 
7.10.2010 16:20:42
Tripple test mi v druhém těhotenství vyšel výsledkem 1:12 pravděpodobnost, že dítě bude mít Downa + navíc ještě jakýsi další šílený syndrom, asi kvůli věku, byla jsem úplně vedle, vůbec nevěděla co dělat, pořád jsem hledala nějaké informace na internetu, ale moc toho tam ohledně amniocentézy, kterou jsem měla podstoupit nebylo. Připadala jsem si jako chycená do pasti...Žádné rozhodnutí mi nepřipadalo jako dobré....Na genetice mě úplně dorazila doktorka,která, když jsem vyjádřila názor, že ještě nevím, zda amnio podstoupit, se ke mě začala chovat naprosto odporným způsobem, ne aby uklidnila, vysvětlila, ale dala mi to naoopak pěkně sežrat.... Navíc jsem byla nemocná, kašlala jsem a nemohla jsem v tu dobu amnio podstoupit, takže se čekalo, až zaberou antibiotika, abych nekašlala, bylo by prý velké riziko potratu.... no opravdu paráda.... Radši na to moc nevzpomínám, dnes už bych byla poučena a připlatila bych si NT test v I. trimestru a na tripple test bych už nešla.. Jsem však ráda, že vše dobře dopadlo a dnes mi doma běhá zdravá skoro dvouletá holčička....
7.10.2010 15:07:19
Panímámo - úplně všechny nejspíš ne, ale už moje dospělá dcera měla ve škole nějaký předmět, který se obsluhou PC zabýval. Počítače jsou v hodně domácnostech a kvůli účetnictví to teda není. A kdo ho nemá, často chodí po kamarádech.
Takže těch žen, které jsou v reprodukčním věku a nezvládají net, zas tolik nebude.
Panímáma
  • 
7.10.2010 15:03:18
Nemyslela jsem to zle, měla jsem napsat spíš jen s podprůměrným IQ....protože i je dnes ještě hodně mladých žen, které počítač neumějí používat. A takovým se informace shánějí blbě. Nebo je neshánějí vůbec. Nebo myslíš, že na internetu umějí surfovat všechny mladé ženy??
7.10.2010 14:29:17
Oprava - jsem
7.10.2010 14:28:42
Panímámo - takovou pitomost, že těhotná s průměrným IQ neumí vyhledat informace na netu - to jsou opravdu dlouho nečetla.~g~
Panímáma
  • 
7.10.2010 13:45:06
zdravotní pojišťovny by ušetřily balík, kdyby neproplácely triple test a místo něj proplácely kombinovaný test v 1.trim. U komb.testu je mnohem nižší falešná pozitivita, to znamená menší počet amniocentéz, menší náklady na následnou zdravotní péči a každý rok řekněme víc o 150-200 prvňáčků v prvních třídách. Populační křivka by možná malounko stoupla vzhůru.
Je od našeho systému velmi neodpovědné takto pojednávat s lidským životem a na matkách aplikovat testy, o kterých se obecně ví, že jsou katastrofálně nepřesné. Jen poznámečku - těhotné bývají i ženy průměrným a podprůměrným IQ, které neumějí pracovat s počítači a neumějí si získat informace tak lehce jako vzdělanější maminky. Proto mi připadá jako alibismus shazovat odpovědnost za triple testy na matky. Chyba je v systému a malém tlaku odborné veřejnosti na zdravotní pojišťovny.
Panímáma
  • 
7.10.2010 13:34:26
Maminko, spousta žen neví, že po odběru plodové vody si může zažádat o tzv. FISH test, který s vysokou přesností určí DS už za dva dny. Je to placený test na vyžádání a neposkytuje ho každé prenatální diagn. středisko. Spousta žen tak čeká na výsledky standardního testu, který trvá 3 týdny. Souběžně s FISHem se dělá i standardní test na chromozomální vady, takže výsledky budou dva.
kreditka
6.10.2010 21:43:35
Nejhorší bylo že jí to ve špitále jaksi zapomněli říct že mají podezření, dozvěděla se to ve chvíli kdy ji přišla pozvánka na genetiku ~o~~o~
Modřinka
6.10.2010 15:27:14
Píšu to- abych věděla pravdu, jestli ho má, nebo ne. Riziko toho zákroku je opravdu malé, chtěla jsem mít jistotu. Taky jsem nebyla dopředu vůbec o tripple testech informována a že mám možnost na amnio nejít mi došlo až když jsem byla objednána. Prostě tele přišlo k MUDr., ta mi řekla, že mám vysokou pravděpodobnost DS a že mě objedná na amnio, aby se to vyvrátilo, nebo potvrdilo. Byla jsme jak ve tmě.
6.10.2010 14:55:06
Nikdy nepochopím, jak mohou být statistické testy typu Tripple test tak dezinterpretovány. Tolik maminek tady píše o tom, že jim na základě nějaké pravděpodobnosti doktoři řekli, že jejich dítě bude mít DS a tlačili na ně. Vždyť je to takový nesmysl!

Vždycky znamená dané číslo to stejné: z kolika maminek, které mají stejný výsledek testů, bude mít jedna dítě s DS. Takže pokud se bavíme třeba o pravděpodobnosti 1:70, což už je podle našich genetiků "vysoké" číslo, je nutné si představit dva autobusy plné maminek se stejnými výsledky odběrů, z nichž pouze jedna jediná bude mít dítě s DS. Když si to takhle představíte, opravdu je to důvod k tomu, aby někdo týdny hrůzou nespal?

Dokud člověk nemá v ruce výsledek z AMC, tak by to neměl moc hrotit, ani když má pravděpodobnost 1:5. A když někdo ví, že by na AMC nešel, tak by si podle mého názoru skoro ani neměl dělat ten Tripple test. Právě kvůli klidu.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 201 [Dalších 171 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.