Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Lazarovo okénko
Jak neduhy přírodně vyhnati


[<<Předchozích 10] Články 1120 z 23 [Dalších 3 >>] 
 Jak postupovat při teplotě u dětíLazarovo okénko

1. Teplota do 38°C v podpaží / v zadečku do 38,5°C/ - nepodáváme žádné léky tlumící teplotu; ponecháme dítěti klidový režim; podáváme tekutiny v hojném množství 2. Teplota 38°C - 39°C v podpaží / v zadečku tedy 38,5°C – 39,5°C/ - podáváme léky tlumící teplotu /Paralen, Panadol, Panadol sirup, Nurofen/ - dávku podle váhy a věku dítěte. V PŘÍPADĚ NOUZE – neboli teplota neklesá /např. naměříme 38,7, podáme Panadol, za 3 hodiny teplota stále stejná, nebo 38,6, lze podat Nurofen – za další 3 hodiny opět Panadol a tak střídat – ale pouze, pokud teplota neklesá nebo se naopak zvyšuje/. 3. Teplota vyšší než 39°C v podpaží /v zadečku tedy 39,5°C a vyšší/ - NEPODÁVÁME léky tlumící teplotu • Dítěti uděláme zábal – studené mokré prostěradlo na nahé tělo, přes něj suchou osušku – ponecháme 15 minut, poté dítě osušíme, oblékneme do pyžamka a uložíme do postele na 30 minut a celý zábal znovu na 15 minut opakujeme - POZOR!!! Tento proces /zábal 2x15 minut/ lze provádět pouze 2x za 24 hodin!!!! LZE též dítě sprchovat VLAŽNOU vodou – dítě NESMÍ stát, musí sedět např.. na plastové židličce/ nebo ležet jinak se příliš zatěžuje oběhový systém/ POKUD má dítě STUDENÉ končetiny, zábal nedávat!!!!! • Dítěti přiložíme tvaroh na hlavičku pro prevenci křečí u horečky – 1 kostku tvarohu /balený v alobalu/ zabalíme do velkého kapesníku a přiložíme na hlavičku podélně od čela po zátylek a převážeme šátkem na babku; zábal z tvarohu ponecháme na hlavičce 2 hodiny a na 2 hodiny jej sundáme, po pauze opět připravíme zábal z čerstvého tvarohu a ponecháme 2 hodiny • Ponožky namočené ve zředěném octu /koncentrace asi jako zálivka na hlávkový salát/, ponožky dáváme na ručičky a nožičky, namáčíme po 30 minutách; lze namáčet v bezinkovém octu /účinnější/ Teplota a bezinkový ocet: Příprava: 1 láhev octa 8% v umělé hmotě 9 květů bezinek Malé množství octa odlijeme přidáme květy a uzavřeme, květy necháváme v nálevu stále. Při teplotě ředíme bezinkový ocet dle věku pacienta: Kojenci v poměru 1 : 7 Batolata 1 : 4 Ostatní 1 : 3 Smočíme dlaně a natíráme celé tělo v půlhodinových intervalech do poklesu teploty. Můžeme aplikovat i na ponožky ve stejných časových odstupech.

Více ...
Vložil: inishkea dne 25.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Léky v těhotenství a při kojení Lazarovo okénko

http://www.safebryo.cz/leciva_a_laktace.htm

http://www.safebryo.cz/farmakoterapie_v_tehotenstvi.htm

Farmakoterapie při kojení http://www.internimedicina.cz/artkey/int-200604-0009.php vpravo je tlačítko stáhnout/uložit

 

Více ...
Vložil: inishkea dne 18.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 HojeníLazarovo okénko

Na hojení jizev je

šípkový olej, měsíček, promazávat sádlem, bambuckým máslem. Hojivý na povrchové rány je lanolin. Na rány do živého, odřená kolena, opruzeniny je chlorofylový sprej.

Více ...
Vložil: inishkea dne 4.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Sirup z ředkveLazarovo okénko

Na kašel, rozpouští hleny

Černou ředkev důkladně vydrbeme kartáčkem, omyjeme a osušíme. V půlce ji rozkrojíme a řezné strany posypeme cukrem. Cukrovou stranu položíme, pokud to jde, na rovný talíř a necháme přes noc odležet.

Druhý den sirup slijeme do tmavé lékovky a uskladníme v lednici. Obě půlky ředkve seřízneme asi o 3 mm, opět zasypeme cukrem a necháme odležet. Postup opakujeme do celého vyšťavení ředkve.

Domácí sirup na kašel dávkujeme 3 x denně 1čajovou lžičku.

Více ...
Vložil: inishkea dne 31.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jitrocelový sirupLazarovo okénko

Jitrocelový sirup je léčivá medicína, která má ovšem tu výhodu, že i výborně chutná, jitrocelový med je voňavý a slaďoučký, takže ho mají rády i děti (možno podávat dětem starším tří let). Je to přírodní prostředek na kašel, nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, pomáhá při silném zahlenění (hleny rozpouští a uvolňuje). Usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. Užívá se po lžičkách (při nemoci 1 lžička 3x denně) nebo se přidává do čaje. Tento sirup se dá připravit několika způsoby, uvádíme tedy ty nejznámější a každý si může vybrat, který způsob mu přijde nejlepší - nebo můžete vyzkoušet postupně všechny tři.

1. postup
Natrháme si čerstvé mladé listy, omyjeme je a pak je pěchujeme do velké sklenice -vždy asi jeden centimetr listů a jeden centimetr třtinového cukru (nebo cukru krystal). Takto střídavě vrstvíme a každou vrstvu pořádně stlačíme. Necháme stát na slunném místě, dokud listy pustí šťávu a cukr se nerozpustí (z pětilitrové sklenice se vytvoří přibližně dva litry sirupu). Přecedíme, vlijeme do uzavíratelné láhve a uskladňujeme v lednici. Sirup vydrží neotevřený několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti.

2. postup
Čtyři větší hrsti čerstvých jitrocelových listů omyjeme, pak je pokrájíme najemno, vložíme do hrnce, zalijeme decilitrem vody a přidáme 250 g medu. Vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý sirup. Ještě za tepla scedíme, dáme do uzavíratelné láhve a skladujeme v lednici. Postupovat stejně můžete také s 1 kilogramem jitrocele, jedním litrem vody a 340 g třtinového cukru (nebo cukru krystal).

3. postup
Budete potřebovat 1 kg jitrocelových listů, 2 citróny bez jadérek, 2 kg třtinového cukru a dva litry vody. Jitrocel pokrájejte, přelijte dvěma litry vody a vařte asi 15 minut. Nechte přes noc vyluhovat, sceďte a do tekutiny přidejte kolečka oloupaného citrónu bez pecek a cukr. Vařte něco přes hodinu, občas promíchejte a ještě teplé plňte do sklenic, které uzavřete víčkem a obrátíte je až do vychladnutí.

Do sirupů se přidává cukr a tak možná řešíte, která varianta je pro vás nejlepší. Nejčastěji se používá bílý cukr krystal, což je nejlevnější způsob. Ale co si budeme povídat, příliš zdravý není. Pokud můžete, volte variantu třtinového cukru, který se dá sehnat i v bio kvalitě. Výborné je použít med, při tom množství, které ale musíme používat, je to varianta celkem drahá.

Vyrobit si domácí jitrocelový sirup znamená mít jistotu, že v něm nebudou žádné barviva, chemické přísady, konzervační látky a aromata. Budete tak mít jistotu, co se vám do těla dostane a také dobrý pocit, že si spoustu věcí, které se v obchodech prodávají, můžete vyrobit sami a být tak soběstační. Jitrocel je opravdu snadno dostupná bylinka a tam není problém si ji opatřit. A až vás bude v zimě škrábat v krku, budete jistě rádi, že jste si udělali zásobu výborné přírodní medicíny.

 

Více ...
Vložil: inishkea dne 31.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Nachlazení, kašel, zahleněníLazarovo okénko

Bramborový zábal

Uvaří se brambora, vařím ve šlupce, ale nakrájemnou aby byla rychle. Připravím si plínku, rozloženou, igel.pytel, šátek (vlněný je lepší)a sádlo.(když není může být olej, ale sádlo je lepší) Uvařenou bramboru rozmačkám na plínce se sádlem, musí to být hodně nastné. Rozmačkávám uprostřed plíny na ploše velké asi jako je hrudníček maroda, abych pak mohla poskládat, tak že z(bytky plíny okolo překládám přes brambory, taky přibalím igel pytel aby to drželo teplíčko.(snad to chápete). Nakonec otočím a zkontroluju teplotu, musíte na těch bramborách vydržet předloktím cca minutu, když Vás to nepálí, můžem vrazit na dítě. Bacha snadno múůžete juniorče popálit. Ponechat na hrudníčku asi 2 hodiny. Já jim to dávám až když usnou, neperou se se mnou.Druhý den zábal ohřeju v mikrovlnce, někdy se musí dodat sádlo.

Saxana

Muškátový zábal

bavlněnou plenu natřete vrstvou sádla/ ve velikosti hrudníku maroda/ a nasypte na ni půl kávové lžičky muškátového oříšku. Obklad přiložte na prsa, upevněte ho vlněným šálem a nechte takto působit přes noc

Cibulová šťáva

Nakrájíme na kolečka větší cibuli a nandáme do zavařovačky, prosypeme hnědým cukrem. Dáme na teplé místo a počkáme, až pustí šťávu. Užívat po lžičkách. Zbytek po odebrání šťávy svaříme na cibulový čaj. Pije se horký.

Zázvorový čaj

Ze strouhaného sušeného nebo čerstvého zázvoru připravíme vývar s hřebíčkem, vaříme cca 15 min a pijeme horký, s medem. Sušený kandovaný zázvor vás zbaví nachlazení a posílí

Med z květů černého bezu - na kašel,nachlazení

Na 1 litr vody - minimálně 25 velkých kvetu černého bezu,1 kg cukru,1 velký citron


Květy opereme,odstřiháme velké stonky. Citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Zalijeme vodou a povaříme aspoň 20 minut. Poté necháme 24 hod vylouhovat.
Druhy den přecedíme přes pláténko a pořádně vymačkáme. Do vznikle stavy přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se hmota začne táhnout. Můžeme ještě dochutit citronem.
Já mám po letech vyzkoušené, že med nemusí byt nijak hustý - dávám ho rodince po lžičkách nebo do čaje....Proto vařím JEN 1-2 hodiny.
Poté naliji do menších - pořádně umytých skleniček - třeba od dětské výživy.
A radši ještě sterilizuji - asi 20min při 100 stupních celsia.
Po tomto ZAVAŘENI med klidně uchováváme běžně při pokojové teplotě, bez zavařeni někde v chladu-sklepe, lednici.
Med sám časem mírně ve skleničkách zhoustne.
Já ale každý rok vařím novy - během roku se navařené zásoby vždy sni nebo vypiji.
imunitu..pojídat celou zimu, kolik kdo snese :-))

Klášterní sirup-z květu černého bezu

5 litrů kvalitní pitné vody,100g kyseliny citrónové,80 čerstvých květů,2g kyseliny sorbové-pro konzervaci.na 1 litr výluhu 1 kg cukru

5 litrů vody převařit a nechat vychladnout.Přidat 100g kyseliny citrónové,zamíchat a přidat 80 květů(asi 600g na váhu).Nechat macerovat 24 hodin,za občasného promíchání.Pak scedit přes dvojitou gázu a odměřit množství vzniklého výluhu.Na 1 litr výluhu pak přidat 1 kg krystalového cukru a při mírném zahřívání míchat až do úplného rozpuštění.Nakonec se přidají 2 g kys.sorbové.Vlijeme do vyvařených láhví a zazátkujeme.Uchován v chladu vydrží sirup po celý rok.Někdy se na povrchu vytvoří jakoby zátka-tu musíme před prvním použitím odstranit.Sirup je určen především pro osvěžení,má mírně léčivé účinky.

Majoránka na kašel

Majoránka, voda, med
Necháte zavařit vodu a zalijete 1-2 polévkové lžíce majoránky (tu do bramboráků ;-)
Necháte 10 minut vyluhovat. Pije se teplé, pro lepší chuť je dobré dosladit medem, nechutná to valně a děti by se ošklíbaly. Pomáhá vykašlávat a zabírá to 100%.

Na kašel

1dcl medu
1dcl citrónové šťávy
1dcl slivovice
rozmícháme med s citrónovou šťávou a dolijeme slivovicí...
uchováváme v chladu,nejlépe v ledničce
užíváme 3 x denně dvě lžičky ... po dobu pokud kašel nepřestane....
vhodné i pro děti od 5 let ...
opravdu to pomáhá....

Více ...
Vložil: inishkea dne 29.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Snižování teplotyLazarovo okénko

Octové ponožky

Vlněné ponožky namočte do studeného octového vodného roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte je. Přes ně natáhněte suché ponožky a  zalehnout. Po asi dvaceti minutách zábal vyměňte.

Více ...
Vložil: inishkea dne 29.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Lék na bradaviceLazarovo okénko

česnek,ocet

Česnek nakrájíme na plátky a zalijeme octem.Necháme 7 dní v uzavřené lahvičce.Potom přikládáme každý večer na bradavici.Zabalíme aby z bradavice česnek nespadl.

Více ...
Vložil: inishkea dne 29.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Karmelitánské kapkyLazarovo okénko

POSTUP:
Na 150 ml lihu přidej 15 g listů meduňky lékařské, 12 g citrónové kůry, 6 g muškátového ořechu, 3 g skořicové kůry, 3 g hřebíčků a 3 g plodů koriandru setého. Vyluhuj dva týdne a obsah každý den přetřep. Potom přeceď a zřeď 250 ml vody. Kapky nalij do menších skleniček, dokonale uzavři a skladuj na chladném a tmavém místě.
POUŽITI :
při žaludečných těžkostech, nechutenství, zvracení, žaludeční neuróze, bolestech v močových cestách, poruchách menstruace, nevolnostech, nespavosti, nervových poruchách.
DÁVKOVANÍ :
Třikrát denně po 20 kapek, nejlépe na kostku cukru, případně kapky zapij vodou nebo čajem.
Kapky si můžeš přidat i do osvěžujících koupelí, do koupeli při bolestech a křečích a do vody na zkrášlení pleti.
UPOZORNĚNÍ :
Uvedené dávkováni je pro dospělých. Dětem do 6 let podávejte poloviční dávky, dětem do 14 let tříčtvrtinové. Nad 14 let jako dospělým.

Více ...
Vložil: inishkea dne 29.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Mátový sirupLazarovo okénko

Mátový sirup po anglicku č.1 + č.2

na recept č.1 potřebujeme: 1l mátových lístků, 600 ml vody, 350g cukru, případně potravinářské barvivo( já ho nepoužívám), trochu kyseliny citrónové, na recept č.2 potřebujeme: 100g mátových lístků, 500ml vody, 1-2citrony - nakrájené na plátky, 500g cukru, trochu kyseliny citrónové

Recept č.1:

Listy zalijeme vodou, přivedeme k varu a na mírném ohni necháme probublávat asi 30 minut.Poté přes síto s gázou přecedíme a necháme řádně odkapat.Do tekutiny přidáme cukr, trošku kyseliny citrónové a necháme vše rozpustit(opět zahřejeme).
Potom plníme do lahviček vysterilizovaných horkou vodou, do které jsme přidali opět trošku kyseliny citrónové.
Kdo chce, může sirup přibarvit potravinářským barvivem, ale já ráda oželím brčálově zelenou barvu sirupu a nechám mu tu přírodní.
Sirup vydrží dlouho, na jednu lahvičku jsem zapomněla dva roky a je stále skvělý, zrovna o používáme.
Když se v lahvi objeví náhodou zátka, opatrně ji odstraníme, sirupu to neublíží.

Recept č.2:

Vodu smíchanou s cukrem svaříme, až se roztok začne táhnout přidáme mátové lístky a plátky citronu.Provaříme - stačí pár minutek, potom přikryjeme pokličkou a necháme do druhého dne stát na chladnějším místě.
Pak přecedíme přes sítko vyložené gázou, znovu zahřejeme, přidáme trochu kyseliny citrónové a horkým sirupem naplníme lahvičky, které jsme opět vysterilizovali horkou vodou s kyselinou citrónovou.
Užíváme při obtížích se zažíváním, při plynatosti, při obtížích se žlučníkem, sirup je vhodný na posílení imunity a v neposlední řadě do koktejlů, limonád atd.

Více ...
Vložil: inishkea dne 29.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 10] Články 1120 z 23 [Dalších 3 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.