Hilly. |
|
(23.12.2009 22:38:32) Právě tu studuji, kterak zdobit perníčky. Pár si jich chci do zítra nazdobit. Koukám ale, že se do polevy přidává syrový bílek? Momentálně jsem těhotná a mám malé dítě, nerada bych, abychom chytly nějakou salmonelózu, nebo campylobakterii. Máte prosím někdo recept, kterak zdobit a následně konzumovat poněkud bezpečněji, aby v tom nerejdily žádné bakterie? Pochopila jsem to správně, že se perníčky zdobí směsí cukru, syrového bílku a citronové šťávy? Víte o nějakém lepším receptu bez bílku? Snad mi ještě někdo odpovíte, musím to stihnout do půlnoci.
|
Bodlík |
|
(23.12.2009 22:46:07) já dávám jen m. cukr a citrón - od oka.
|
Jordana |
|
(23.12.2009 22:48:50) cukr a citron,ev. ředit vodou-ale není to nic moc-nemá to tu správnou barvu..... Nebo bílá čokol. poleva.
Ovšem nej je ta s bílky -hlavně,jak to vypadá
|
Maryl |
|
(23.12.2009 22:51:20) Holky,když už je tohle téma,je tahle poleva i na lepení např na perníkovou chaloupku?
|
Miška&Vendulka06/08 |
|
(23.12.2009 22:55:21) Oriet, loni jsem delala pernikovou chaloupku a lepila jsem normalne klasickou polevou (bilek, cukr, cit. stava) a super. Tou samou take pak zdobila.
Jinak bych pouzila asi tu bilou cokololadu, jako nahradu za tu bilkovou .
Krasny zitrek vsem
|
Maryl |
|
(23.12.2009 22:57:10) Miško,moc děkuji.Přeji krásné Vánoce.A povedla se chaloupka?Já bych to chtěla zkusit příští rok,ale mám z toho trošku strach,nemám moc trpělivost.
|
Miška&Vendulka06/08 |
|
(23.12.2009 22:59:37) Oriet, nemas zac. Na to ze to byla moje prvni chaloupka tak dobry, letos jsem nejak nestihala, ale treba pristi rok zase zkusim. Ted ji nemuzu najit, mela jsem ji vyfocenou. Kdyztak zitra poslu na maila . Tobě také Krásné vánoce a jeste hezkci Novy rok.
|
Maryl |
|
(23.12.2009 23:02:00) To budu moc ráda,děkuju.Také přeji hlavně zdravíčko a lásku v Novém roce
|
Leňula, Andělka a Emilka |
|
(24.12.2009 0:29:54) Já měla za to, že salmoška je snad jen ze žloutku ne ? asi málo čtu nebo co
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Insula |
|
(24.12.2009 8:49:55) Trochu mimo téma, ale zajímá mě to. Někde jsem četla, že salmonela je jenom v bílku a do žloutku nepronikne. Někde jsem zase četla, že je jenom v žloutku. Ví někdo, jak to je?? Já myslela, že je jen v bílku.
|
zerat |
|
(24.12.2009 9:31:14) Insulo, popravdě jsem tu toho četla už hodně a různého, takže to beru selským rozumem. Chci-li zdobit perníčky, tak zdobím bílkovou polevou z co nejvíc čerstvých vajec a ještě jsem nikdy neslyšela o nikom, kdo by z perníčků měl samonelu Ty jo? Letos jsem navíc dělala "medákový" krém, kde se v páře vaří vajíčka- dávala jsem si záležet na "provaření", ale určitě by se našel i tady skeptik varující salmonelou... jenže salmonela popravdě může být úplně v ledasčem, když se to špatně upraví, skladuje... Jinak se dají perníčky zdobit i už zmíněnou čokoládovou polevou, ale podle mě to není ono
|
Insula |
|
(24.12.2009 12:00:08) To máš naprostou pravdu, že salmonela může být i z jiných potravin. Neslyšela jsem, že by někdo měl salmonelu z perníčků, ale to může být i tím, že ty se většinou dělají na vánoce a to je zrovna období, kdy jí můžeš chytit z ledasčeho. Většinou se to hodí na salát nebo špatně upečený kuřecí řízek. Ono je totiž dost problém následně určit, z čeho to vlastně bylo. Děti jí měly a zrovna v době, kdy nic rizikového nejedly. Nakonec to vypadalo na Lipánka.
|
|
|
Jája | •
|
(8.11.2010 16:29:07) Salmonela není ani v bílku ani ve žloutku. Ta je na povrchu vaječné skořápky (protože ji má slepice ve vejcovodu, tak se na ten povrch přichytí a tam uschne). Leda vajíčka před rozbitím opláchnout hypermanganem.
|
|
|
|