madlenka+2 |
|
(16.4.2010 10:30:50) Nikdy jsem ho nedělala, nemáte prosím někdo osvědčený recept, s čím ho udělat aby to chutnalo dítěti i manželovi? Děkuji.
|
Terinka4444 |
|
(16.4.2010 10:36:13) No já osmažím kuřecí kousky a smíchám, paky syrovou zeleninu, co má kdo rád, teplou nejíme. A jen zamíchat, jíme to suché, ale to i rýži, tak nám to chutná. Manžel do toho dává ještě zakysanou smetanu, to má rád.
|
Terinka4444 |
|
(16.4.2010 10:37:20) Jo a kus kus nevař, někdo ho nechává projít varem, pak je rozblemcaný. Jen se nasype do hrnce a přeleje horkou vodou a nechá se pod pokličkou dojít, pak je sypký.
|
|
|
sarmi |
|
(16.4.2010 10:36:31) ja ho delam jako ryzi. osmahnu cibulku na oleji, pridam proplachnuty kuskus, osolim, pridam kmin a zaleju vodou. te nemusi byt moc, kuskus zmekne pomerne rychle. ale je fakt, ze jej delam jen pro sebe a deti. manzelovi ne je fakt, ze na krabicich s kuskusem byva priprava napsana, ale samotne namoceni v horke vode (jak se obcas udava) nestaci, nezmekne to.
|
Maraska |
|
(16.4.2010 10:38:39) Já tedy kupuju kuskus, kde je uvedeno, že se jen namočí do horké vody a vždycky je to ok. Je fakt, že někdy vodu neodhadnu a ještě třeba 2x dolívám, aby pořádně nasákl a změknul. Ale je zachvilku hotový.
|
|
Terinka4444 |
|
(16.4.2010 10:38:45) zrovna píšu, ať ho nevaří, jen přelije vodou, jinak je blemclý. Jak má každý jiné chutě
|
sarmi |
|
(16.4.2010 10:40:45) blemcly? tak jestli je to to, co si myslim, tak asi mozna trochu blemcly je, ale provarim jen kratce mame radi i blemclou ryzi
|
Terinka4444 |
|
(16.4.2010 10:47:50) já právě ne, jak je to jakoby rozvařené, tak mi to zvedá žaludek. já třeba nemůžu smaženici, je to takové měkké, slizké, prostě rozblemcané. Tak já tžeba vařím celozrnnou rýži, ta se nerozvaří, popřípadě basmati, tak když se nenechá převařit, má taky dobrou konzistenci. Tuhle jsem vařila pohanku, no to bylo to už byla dost silná káva i na mojí rodinu, která jinak snáší moje experimnety velmi statečně
|
Simi+Fanoušek06, Vojtíšek09 |
|
(16.4.2010 10:48:59) Terinko, s pohankou mám stejnou zkušenost Ta jela za stálého míchání do záchodu a zdálo se mi o ní ještě dlouho
|
Terinka4444 |
|
(16.4.2010 10:50:04) Já to hodilo do popelnice, jsem se bála, že by mi ta hmota mohla záchod ucpat
|
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(16.4.2010 11:15:00) terinko, já do manžela a dětí pašuju pohanku v polévce.. tam to je super a aby se ti nerozvařila, tak kupuju ne tu lámanku, ale tu celou.
|
Šárka | •
|
(16.4.2010 11:21:14) Miluju pohanku. Neva ani když je blemclá : ))
|
|
|
|
|
Lizzie |
|
(17.4.2010 0:35:22) Není blemclý. Vařím ho a je fajn.
|
|
|
Petra Neomi | •
|
(16.4.2010 16:15:41) Ale jo, změkne... :)
|
|
|
Maraska |
|
(16.4.2010 10:36:49) Zrovna tento týden jsem ho dělala. Měla jsem z předešlého dne boloňskou omáčku, tak byl kuskus s omajdou a posypané sýrem.
|
Bberi |
|
(16.4.2010 10:37:51) Mraženou zeleninu podusím na másle. Kuskus zaliju vdou a nechám nabobtnat. Pak smíchám se zeleninou a posypu sýrem. Jednoduché a rychlé.
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(16.4.2010 10:46:43) taky ho nevařím, jen nechám aby nasáknul horkou vodu, jinak je to kejda i ho přidám někdy do polévky
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(16.4.2010 10:47:41) ahoj nám nejvíc chutná když orestuješ cibulku, k tomu přidáš na kousíčky kuřecí maso, pak zeleninu - nejvíc se mi osvěčila paprika, cuketa, lilek, brokolice (ale můžeš dát, co prostě máte rádi), okořeníš třeba solčanskou (jako vegeta, ale bez glutamanu), já dávám směs suš. kořenové zeleniny co mi dělá domácí můj ta´tka a dosolím mořskou solí. Kuskus dělám dle návodu - dám trochu oleje, orestuju, odstavím a zaliju horkou vodou dle návodu a nechám nabobnat. Pak smíchám dohromady a už baštíme. Moc dobrý.
Kuskus je dobrý i k pečenému kuřeti, ale my musíme mít jakoby tu š´távu k tomu, jinak nám to přijde bez chuti. prostě k čemu si dáš rýži, můžeš i kusku. Ale jinak vřele doporučuju.
|
Terinka4444 |
|
(16.4.2010 10:49:23) K pečenýmu kuřeti se dá smíchat s tím výpekem a máslem, co zůstane v pekáči, my tam tedy mastíme jen rýži, kuskus ne, ale je to dobrý nápad, asi bude v neděli
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(16.4.2010 10:57:56) jj, právě, já to míchám taky s tím výpekem.. a je to moc dobrý (stejně prostě jako rýži). Brambory si tím třeba nemastíme, proto to píšu..
tak ať se povede.. :)
|
Anni&Annika |
|
(16.4.2010 11:02:43) zrovna vcera jsem ho delala, je desne rychly a nam vybouravali kuchyn, tak neslo nic jineho zvladnout....udelala jsem ho jako ryzoto, zampiony, zel. lusky, maso, rajcatka pekne na panvicce osmazila, okorenila, trochu podlila /kvuli luskum/, extra udelala kuskus podle navodu na krabicce a primychala ke smesi...hotove behem deseti minut...me to snad chutna i vic jak normalni ryzove.
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(16.4.2010 11:13:40) jj, ty rajčátka k tomu jsou výborný, bohužel můj manžílek rajčátka nepapaá.. :( to si dělám s dcerkou když není doma... a k rybičce.. takový zeleninový kuskus... to je mnamka.. :) 100x lepší jak rýže. :)
|
Anni&Annika |
|
(16.4.2010 11:50:59) muj manzel zase moc nepapa tu ryzi, ale kuskus obcas jo...ja zase znam vsechny mozne varianty brambor neb je ji nejradsi, a tak se na ten kuskus i tesim...ale teda, bourat nam zase kvuli tomu kuchyn nemusi K rybe ale musi byt taky dobry...to bych mu do toho mohla jeste pridat jeho oblibeny kopr
|
|
|
|
|
|
Winky | •
|
(16.4.2010 12:38:31) jj, taky dávám šťávu z masa aby to mělo nějakou chuť, a když nemám zrovna, tak na suchý kuskus rozdrolím čtvrtku bujonové kostky (fakt stačí necelá půlka) a zaleju to tou horkou vodou. Nejradši to dělám v míse z varného skla, tak hezky vidím kolik vody kuskus nasákl
A co k tomu - buď na cibulce osmažené "codůmdá" (kousky šunky, zeleniny, žampionů, či masa), nebo nějakou omajdu ve stylu "á lá bolognese". Postrouhaný sýr navrch skoro vždy Koření - dle aktuální chuti - teď mám v oblibě kari, nebo si vystačím s česnekem a majoránkou.
Ale je fakt, že i když mi docela chutná, přeci jen mi občas vadí že mi leze mezi zuby, radši mám rýži.
|
|
|
Cimbur |
|
(16.4.2010 11:09:20) Taky z toho dělám takové rizoto. Nebo jen tak jako rychlou a dobrou přílohu. Rozehřeju teflonovou pánev jen potřenou olejem, dám kuskus, zaliju vařící vodou, osolím, dám kousek másla, zamíchám, zakryju, vypnu plamínek a nechám dojít.
|
Vr |
|
(16.4.2010 11:56:20) Kupuji už ochucený kuskus, příprava dle návodu. Jeden rychlo receptík, který připravim dopředu a manža to strčí jen na 2O min do trouby: ochucený kuskus dle návodu, přidám bylinky, co zrovna rostou, co je v lednici - olivy, suš.rajčata, zelenininku... Porci kuskusu dám na pečicí papír, na to ochuceneého lososa, bylinky, zabalim do balíčku, dle potřeby převážu. A pak už do trouby na 2Omin. Když není ochucený kuskus, použiju vývar. Kvalitního mraženého lososa mají v Ikee nebo v Lidlu. Žádného jiného, který by odpovídal kvalitou jsem neobjevila :-(...
|
Anni&Annika |
|
(16.4.2010 12:03:32) Vr..to vypada taky dobre, jen jsem se v tom musela trochu zorientovat....kuskus pripravis nejdriv tak, je je uz v jedle forme, ze? a lososa ochutis dle chuti...pochopila jsem to spravne, ze?
|
Vr |
|
(16.4.2010 12:10:07) Ano pochopila jsi to dobře, asi jsem to napsala trochu hrrr.... Omlouvám se. Pošlu odkaz, odkud receptík mám
|
Vr |
|
(16.4.2010 12:12:02) http://www.apetitonline.cz/recepty/1351-koreneny-losos-v-balicku.html a jinak kuskus používám běžně jako přílohu,klidně i ke guláši, když jsem líná dělat jinou přílohu.
|
Anni&Annika |
|
(16.4.2010 12:27:20) super, diky, to vypada fakt dobre
|
|
|
|
|
|
|
Kwjetus |
|
(16.4.2010 13:28:56) Jéé holky konečně dobrý téma, miluju kuskus. Dávám ho jak přílohu - třeba k pečenýmu kuřeti, nebo jako "kuskusoto" . Jinak jsem tuhle vymyslela verzi nad kterou se všichni olizovali (kromě naší Baruš která nejí kromě rýže, bram. kaše a toustíků asi nic
Zalila kuskus horkým vývarem, nechala nabobtnat, mezitím na olivovým oleji orestovala slaninu, zeleninu (nejsuprovější na kuskus je "Lahůdková polévková směs" od Dione - malinký kostičky všehoa pozor teď to přijde - sušený svestky na kousky . a k tomu nějaký dobrý voňavý koření - nejlepší je arabský, ale to nějak teď nemám, tak jsem tam dala trochu skořice a koriandru. A pěkně trochu sojovky ať to má říz ). A smíchala. K tomu se dá i ochucenej jogurt (naslano s troškou olivovýho oleje, buď vedle do misky, nebo i rovnou zamíchat. Koukám že to tu popisuju nějak obšírně, ale je to rychlovka a mŇam Možná by šla verze jenom třeba slanina + švestky + koření, pro některý polovičky co jim ta zelenina nedělá dobře na pleť
|
|
*Aida* |
|
(16.4.2010 15:09:11) Moje tchyne by z Vas mela infarkt. Kukskus se spravne vari v pare, je na to spesl hrnec keskes, v prubehu se asi tak petkrat vynda a zapracovava se do nej maslo. Je to samozrejme s tim instantnim kuskusem nesrovnatelne, lec ani ja urovne sve tchyne nedosahuji, takze zalevam horkou vodou. Kuskus by se mel sypat, ja nakonec davam na misku uterku, hezky vsakne prebytecnou vodu a kuskus nevychladne.
|
Petra Neomi | •
|
(16.4.2010 16:17:02) Tak máslo tam zas dávám, ale nepochybuju,že skoro jakákoli žena by z mého vaření měla šok :)
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(16.4.2010 21:10:51) Kuskus zaliju horkou vodou a on nabobtná, pak scedím přebytečnou vodu, aby se sypal. Mezitím na oliv. olejem vymazaném plechu griluju cca 20 min kostky cukety, lilku, paprik, rajčat, neloupané stroužky česneku a celé cibulky, sůl, bazalka, oregano. Pak česnek vymačkám do obsahu plechu a smíchám s kuskusem - teplé i studené (kdysi jednou možná nám trochu "nastudeno" zbylo)
|
|
|