Osamělá |
|
(9.10.2010 8:05:59) Mám hroznou chuť na fazolovou polívku, ale znám jenom jeden recept, a to s uzeným masem. Nemáte někdo nějaký tip na jiný recept ať nejíme pořád to samé
|
Ira+M(2/02)+K(1/04)+M(2/07) |
|
(9.10.2010 8:22:34) Dáváme fazole do klasické gulášovky- taky dobrý- máma dělá takovou polévku- základ gulášovka, potom tam naháže brambory, fazolové lusky, čerstvá rajčata a papriky, uzeninu.... Mňamka
|
|
zerat |
|
(9.10.2010 8:55:28) Já nechám uvařit fazole. Osmažím si cibulku, do ní dám orestovat mrkev, petržel, celer - vše nastrouhané + česnek při dosmažení přidáme hl. mouku (trošku) na zásmažku. A vše to dáme do fazolí. Přidáme příp. vodu. Dochutíme: nové koření, bobkový list, sůl, příp. Vegeta bez glutamátu, česnek, pepř trošku (dávám čtyřbarevný), majoránku. Chci-li chuť plnější občas přidám natur bujon (bez glutamátu) a sójovou či worchestrovou omáčku. V momentě varu polévky do ní zavařím noky (hl. mouka, voda, sůl). Manžel ty noky nemá rád, takže do polévky normálně zavařuju brambory Je to polévka mého dětství - jinou jsem nikdy nedělala
|
Vanda++ |
|
(9.10.2010 10:06:27) Zerat, podobně dělám čočkovku, s mrkví, petrželí a celerem (víc mrkve, jen trošku celeru a někdy petržel nedávám, podle toho co mám), bez česneku, a nakonec tam vyliju půl litru mlíka a bujón, vyzkoušej, ty ráda vaříš, holky ji zbožňujou a je to změna oproti klasice s česnekem Uvařím čočku s bobkovým listem, pak tam přidám nastrouhanou zeleninu, brambory na kostičky, nakrájenou uzeninu (dělala jsem i bez ní), na cibulce světlou jíšku, vlít do polívky, povařit, pak úplně nakonec vliju mléko a bujon
|
Vanda++ |
|
(9.10.2010 10:07:09) Jo a majoránku
|
zerat |
|
(9.10.2010 11:17:04) Vando, díky, určitě vyzkouším Jinak já na podobný způsob jako jsem psala tu maminky fazolačku dělám i čočkovou i hrachovou polévku. Každá úplně jinak chutná, ale všechny jsou naprosto mňamózní a troufám si říct, že i zdravé, což je určitě výhoda
|
Vanda++ |
|
(9.10.2010 11:53:48) Zerat, taky vyzkouším a už se na to těším, já si taky myslím že jsou zdravé, jen někomu se nemusí zdát uzenina a sádlo , a zapoměla jsem, že tu čočkovou dělám jíšku na obyčejném másle, to je dost důležité pro chuť.
|
zerat |
|
(9.10.2010 12:49:22) Jééé Vando, já právě sádlo nepoužívám vůbec - co jde, tak nahrazuju rýžovým olejem nebo extra virginem olivovým - já mám rodově nějaký nepoměr v cholesterolech, tak mi to bylo doporučený a dětem to neublíží, protože to kombinuju s mléčnými výrobky a masitými pokrmy + uzenina se dá ve většině případech nahradit třeba uzeným tofu - jasně nebude to úplně echt stejný, ale špatný to není rozhodně když se s tím umí
|
|
|
|
|
|
|
Vanda++ |
|
(9.10.2010 9:58:28) Dělám fazolačku takhle:
Používám červené fazole ve slaném nálevu (není podmínka, nám to tak chutná), dám vařit s kostičkama brambor, bobkový list a buďto klobáskou nebo nožka párkového (jakákoliv uzenina, i třeba anglická na kostičky). Zásmažka na cibulce + sladká paprika, vlít do polívky, přidat česnek podle chuti, trochu (2 lžíce) rajského protlaku a nakonec zakysanou smetanu rozmíchanou v troše mléka. U nás je to jedna z nejoblíbenšějších polévek, i když asi ne až tak zdravá...já ji dělám na sádle a přidávám i pepř, ale mám už velké děti, tak upravit podle potřeby
|
|
Staronová.luc |
|
(9.10.2010 10:12:41) http://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=fazolov%C3%A1+pol%C3%A9vka&autor=0&kategorie=0&v_nazvu=1&hledat.x=0&hledat.y=0&hledat=hledat
|
|
Jana + 3 rošťáci |
|
(9.10.2010 11:21:45) Zrovna dneska ji vařím k obědu. Uvařila jsem bílé fazole ve vodě bez ničeho doměkka. V druhém hrci rozpustím sádlo a osmažím najemno nasekanou cibulku. Pak zapráším moukou a usmažím středně tmavou jíšku (když vařím z tmavých fazolí, jíšku dělám také tmavší). Pak rozředím jíšku studenou vodou, rychle rozmíchám a vleju do vařících se fazolí, nechám vařit, přitom osolím a dámt rochu majorán´ky. Když je polévka dobře provařená, přidám prolisovaný česnek a další fůru majoránky. Podle potřeby dosolím. Uzeninu nedávám, protože syn ji pslední dobou odmítá,t akže vařím bez.
|
|
|