Kaipa |
|
(9.11.2010 12:53:35) Někde jsem zahlédla, že lze včelí úly plnit vaječným koňakem zahuštěným sušeným mlékem, ale žádné podrobnosti u toho nebyly. Mám to zkusit od oka? Asi se na tom nedá moc zkazit. Pokud teda dnes koupený vaječňák nedojde dřív, než nastane doba pečení vánočního cukroví.
|
Hovňousek |
|
(9.11.2010 12:58:28) Vosí hnízda se odjakživa plní vaječňákem
|
tinas |
|
(9.11.2010 12:59:28) Lentil, u nás nikdy a doposud jsem o tom ani neslyšela až teď to tady čtu.
|
Hovňousek |
|
(9.11.2010 13:03:48) Já dělám každý rok a plním jedině vaječňákem, on ten kupovaný je takový řidší, ale dá se to, nejlepší je udělat si vaječný likér po domácku
|
|
|
Kaipa |
|
(9.11.2010 12:59:37) Tak my plníme rumovým krémem. Dneska jsou vaječňáky tak tekuté, že si nedovedu představit, jak se udrží uvnitř.
|
zerat |
|
(9.11.2010 13:02:28) Právě proto ho nejspíš musíš zahustit tím sušeným mlékem -aspoň tak mi to přebrala moje hlava
|
Kaipa |
|
(9.11.2010 13:03:51) No to jsem samo pochopila, ale lentilka psala o vaječňáku, o mlíku ani slovo.
|
zerat |
|
(9.11.2010 13:04:41) Jo ták, tož to jo. No domácí je hustší, ten vím, že jednou dělala miminka a měla ho pak problém dostat z láhve
|
Hovňousek |
|
(9.11.2010 13:06:49)
|
|
tinas |
|
(9.11.2010 13:07:09) Nám dělala dětský vaječňák babička,když jsem byla malá a taky byl děsně hustej. Co do toho,ale dávala fakt nevím. Kupovaný vaječňák jsem měla snad 1 v životě.
Mimochodem co je to to sušené mléko? Já si pod tím představím Sunar. :-D
|
Hovňousek |
|
(9.11.2010 13:13:59) Taky prodávají sušený mlíka v krabici polotučný odstřeďěný, ale jsou dost drahý, normálně sunar bez příchutě, ale fakticky zahušťovat se nic nemusí
|
zerat |
|
(9.11.2010 13:17:31) 400g krabice sušeného polotučného mléka stojí asi 70-80 Kč - dělám z něj potahovací hmotu.
|
|
|
|
|
Hovňousek |
|
(9.11.2010 13:11:15) No on i ten kupovaný vaječný likér v těch vosích hnízdech stuhne, takže není potřeba ničím zahušťovat, dát vosí hnízda do lednice a vaječňáček se ani nehne
|
|
|
|
Hovňousek |
|
(9.11.2010 13:05:49) Rumovým krémem to slyším poprvé u nás odjakživa jedině vaječný likér s ničím jiným si to ani neumím představit
|
|
zuzini |
|
(9.11.2010 13:11:50) My děláme krásně husté, mňam, už se těším na Vánoce
|
Hovňousek |
|
(9.11.2010 13:16:11) A netřeba ládovat hnízda vaječňákem já než se do nich odhodlám pustit tak je vaječňák fuč
|
|
|
|
|
tinas |
|
(9.11.2010 12:58:48) Já mám asi klasiku. Rum,máslo,cukr,žloutek=utřít do krému a plnit.
|
Kaipa |
|
(9.11.2010 13:01:36) Asi by se to u nás ujalo, ale jak to sakra udržet uvnitř? Nebo to mám udělat na principu rumových pralinek(ukousneme hlavu čokoládové figurce...)?
|
zerat |
|
(9.11.2010 13:03:59) Kaipo, paní naplnila, přiklopila piškotem a drželo to. Plnila to normálně plnícím zdobícím sáčkem a nic jí z toho neteklo, takže mi přišlo, že to měla fakt hezky zahuštěné a šlo to plnit lehce mi přišlo
|
|
|
tinas |
|
(9.11.2010 13:03:33) Monty a není jednodušší dát ten rum na stůl a prostě upíjet a tvořit. Rum si dáš předem a vosáky pak.
|
|
AlaKs |
|
(9.11.2010 13:32:06) Já taky - bez hnízd
|
|
|
|
anexa |
|
(9.11.2010 13:08:10) netrápím se náplní i když mamka ji dělala z vaječňáku, nejlepší jsou vosí hnízda stejně bez náplně. Loni jsem se k jejich tvoření nějak nedostala a vzhledem k tomu, že je u nás jím jenom já, uždibovala jsem z těsta v lednici a taky to bylo moooc dobrý.
|
|
Paraplíčko |
|
(9.11.2010 13:14:40) A mohl by jste mi někdo poradit, proč mi nejdou vyklepávat z formiček???
|
tinas |
|
(9.11.2010 13:17:47) Asi je máš málo vysypané cukrem ne? Já mám takové ty otevírací formičky a je to mnohem snadnější práce.
vosáky
|
tinas |
|
(9.11.2010 13:19:32) Pro inspiraci. :-D
|
Hovňousek |
|
(9.11.2010 13:21:26) Ty bláho ty vypadají dost dobře
|
|
Inka | •
|
(9.11.2010 13:23:30) To je nádhera, nikdy mě nenapadlo je nějak zdobit zvenku. Formičky mám taky otvírací.
|
|
Paraplíčko |
|
(9.11.2010 13:26:24) pěkný!!!!
|
|
|
Inka | •
|
(9.11.2010 13:55:04) Teda tuhle formičku si určitě koupím. Nejvíc mě sejří to dělání díry vařečkou, vždycky se mi tam přilepí nebo to propíchnu. Vloni dělal vosí hnízda syn s jeho holkou, ale rozešli se a nevím jestli ta jeho nová je ke kuchyni, tak to možná zbyde na mě.
|
tinas |
|
(9.11.2010 14:06:04) Inko, tu vařečku si vždycky píchni do moučkového cukru a nebude se ti to lepit.
|
|
|
|
|
Hovňousek |
|
(9.11.2010 13:20:38) Tak se nekasej a šup sem s receptíkem
|
|
TiNiWiNi |
|
(9.11.2010 13:22:58) a recept na krém je...? ...já tedy mám někde uschován recept od kamarádky na vosí hnízda z krupice...LAHODNĚJŠÍ VĚC JSEM NA VÁNOCE NEJEDLA!!!
|
zerat |
|
(9.11.2010 14:28:16) A nebyl by receptík?
|
|
|
|
Inka | •
|
(9.11.2010 13:21:20) Rumovým krémem, bála bych se že mi vaječňák vyteče.
|
Hovňousek |
|
(9.11.2010 13:24:02) Nevyteče, pokud je dáš do lednice tak ti vaj. ztuhne
|
Inka | •
|
(9.11.2010 13:41:52) Nemám tak velkou lednici, aby se mi tam vešly vosí hnízda:) Vloni jsme dělali ze 4 dávek. Ale možná to zkusím a dám je na balkón.
|
tinas |
|
(9.11.2010 13:44:38) Normálně je mám venku na terase v krabičce. Do lednice by se mi to všechno rozhodně nevešlo. Jo mimochodem jsme-li u těch vánoc,tak v Ikee už mají takové ty vánoční serepetičky. Světýlka,krabičky,papíry,řetězy atd. Pokud něco chcete vyražte včas,protože už se tam fakt dělají děsný fronty.
|
Jája | •
|
(9.11.2010 13:52:16) Ty vánoční serepetičky jsou i v Kaufu a Tescu. Fronty tam ani nejsou, vždyť je to všude.
|
|
|
|
|
|
*Niki* |
|
(9.11.2010 13:32:07) Já vaječný koňak nesnáším a vosí úly milují i děti, takže bez alkoholu - žloutek, máslo, cukr. POměr už nevím, tak nějak od oka, aby to mělo dobrou konzistenci a barvu Kvůli aroma používám někdy rumovou vůni, jsou to kapky do pečení, stačí jedna dvě a dávám tam, kde je potřeba rum, vaječňák atd.
|
|
Archciba |
|
(9.11.2010 13:37:24) Mě se osvědčilo rozpustit máslo, smíchat s cukrem a trochou rumu.
|
|
Kač. ♀ + ♂ |
|
(9.11.2010 13:40:45) když už vím náplň tak aby bylo co plnit?
Kač.
|
*Niki* |
|
(9.11.2010 13:43:28) No, já dělám každý rok vlastně jiný recept, a rodině to vždy chutná (já to nejím nikdy, na tyhle nepečené věci nejsem). Zadám to do googlu a z toho, co mi vyjede, vyberu co chci - a ještě to občas i kombinuju, něco vynechám, něco přidám, asi dobře, úly jsou sežrané vždy nejdřív
|
|
|
elko |
|
(9.11.2010 13:54:57) Já plním čokoládou
|
Inka | •
|
(9.11.2010 13:55:37) Jakou čokoládou rozpuštěnou?
|
Evanek |
|
(9.11.2010 14:03:24) Plním Nutelou (nebo Nugetou, nebo nějakou Tesco nugetou). Tím vlastně spojujeme i pečené cukroví(linecké apod.) Žádná práce, výsledek super
|
|
elko |
|
(9.11.2010 14:57:32) jj rozpuštěnou,ta co mi zbyde většinou ze zdobení cukroví
|
|
|
|
Molly. |
|
(9.11.2010 14:18:45) Letos jsem vymámila recept od kamarádky, její úly mi strašně chutnají, tu ho máš:
300 g drcených piškotů, 120 g cukr moučka, 120 g másla, 3 lžíce mléka, 6 lžic rumu, 1 lžíce kakaa, 1 celé piškoty
Náplň: 120 g másla, 120 g cukr moučka, 2 žloutky, trochu rumu
Všechny přísady zpracujeme v míse v kompaktní hmotu, kterou plníme vždy po kousku do formičky na vosí hnízda vysypané moučkovým cukrem. Pomocí druhého konce vařečky uděláme do směsi důlek, který naplníme krémem. Poté hnízdo přiklopíme piškotem a vyklopíme z formičky. Rozložené kousky necháme zaschnout. Nakonec hnízda přelejeme čokoládovou polevou.
|
Inka | •
|
(9.11.2010 14:41:39) To máš snad ode mne, přesně tenhle recept dělám taky.
|
|
Stáňa+Ondra (* r. 94) |
|
(9.11.2010 16:00:55) Já mám recept na vosí hnízda bez cukru - přijde mi to logické, vždyť piškoty jsou sladké samy o sobě, dovnitř pak dávám krém z másla, cukru, žloutku a rumu, takže taky sladké....
|
|
|
zerat |
|
(9.11.2010 14:36:29) A co si myslíte o soupravě na dělání včelích úlů od Tescomy? Přemýšlím, že bych ji koupila, ale zase si říkám, aby to nebyly vyhozené peníze... http://eshop.tescoma.cz/peceni/pomucky-na-peceni/delicia/631644-formicky-na-vceli-ulky-delicia-souprava-pro-pripravu-a-skladovani
|
Inka | •
|
(9.11.2010 14:43:16) Je to pěkný, ale je tam těch děr málo a pak to celý rok někde skladovat. Taky jsem na to koukala, ale nekoupím, jenom tu formičku. Kdybych měla velkou kuchyň, možná bych to koupila 2x.
|
zerat |
|
(9.11.2010 14:50:22) Inko, přijde Ti tam těch děr málo? Jsou to dvě patra, já myslím, že bych toho víc nedělala Jo to skladování, ale já jsem blázen, já mám v komoře už tři velké krabice od bot plné různých zdobítek, vykrajovátek... takže by se tam asi ztratilo i tohle Oni to právě používali v těch Radách ptáka loskutáka a úplně jsem hleděla, jak krásně a čistě to s tím šlo... No ještě to musím zvážit. Podobné ty formičky (otevírací) už doma pravda mám...
|
Inka | •
|
(9.11.2010 14:54:55) Já jich dělám víc, jsou to naše nejoblíběnější. Vykrajovátek mám taky 3 krabice, ale těžce bojuju s prostorem. Jestli se Ti to vejde, tak to kup, šikovný to určitě bude. Rozvírací formičku mám jinou, takovou kulatější. tahle se mi líbí, že má i to vytlačovátko.
|
zerat |
|
(9.11.2010 15:33:12) Jj to vytlačovátko se mi popravdě líbí taky, ale zase si říkám, jestli to není zbytečnost za 299 Kč Díky moc za názory, nechám to zatím projet hlavou a uvidím
|
Inka | •
|
(9.11.2010 19:16:58) Koupila jsem si tu formičku s tím vyšťuchovátkem za 39,-
|
|
|
|
Eileenn |
|
(9.11.2010 15:33:43) Zerat já to chci taky zkusit, tak snad nevyhodím peníze oknem Tip na vajčeňák zahuštěný mlékem zkusím taky. My to plnily s mamkou jen tím vaječňákem bez suš. mléka a logicky to vyteklo
|
|
|
|
|
Martina | •
|
(27.11.2010 16:12:07) My nemáme moc rádi tu rumovou polevu,tak dělám karamelovej krém.Zbytek uvařenýho Salka/v tlakáči 45min.-dělám z něj likér/smíchám s máslem a plním...je to dobrý.
|
|
|