Luci+Vája7/04, Kryštof 9/07 |
|
(14.11.2010 18:48:54) Ahoj , poněvadž jsem dostala snad 2kg ČESKÉHO!!česneku,tak mám na vás prosbu.Nevíte někdo jak nejlépe ho uskladnit,aby dlouho vydržel???Podotýkám,že je bez té natě,takže nejde zavěsit:(což bych asi udělala ve špajzu kdyby to šlo. Dá se zamrazit??? Děkuji za rady
|
ajka | •
|
(14.11.2010 18:55:59) zamrazit jde a je super, chutna vyborne. oloupu a zamrazim ve sklenickach od presnidavky. vyhoda je, ze kdyz pak specham, tak vytahnu z mrazaku a nemusim loupat
|
|
kreditka |
|
(14.11.2010 19:00:52) Nemrazila bych, čerstev je čerstvej Jinak pokuď máš možnost na zavěsit na suchém místě, nebo pokud se ti ho nechce věšet dej ho do nějakého proutěného košíčku nebo děrované misky, prostě aby dýchal, vydrží ti tak klidně do příští sklizně
|
Luci+Vája7/04, Kryštof 9/07 |
|
(14.11.2010 19:03:46) Takže myslíš,že bych mohla dát česnek do proutěného košíku a zavěsit???Fakt to vydrží?
|
kreditka |
|
(14.11.2010 19:23:02) Vydrží, mě několik paliček jede už dtuhou sezónu a v pohodě - mám je v děrovaným plastovým košíku a zbytek mám zevěšenej. Jen nedávej moc vrstev na sebe aby ti to nezplesnivělo - přeci jen byla by to škoda. Hvaně ať je na vzduchu a v suchu, já ho mám v pokojový teplotě (nevím jakou má česnek nejraději, ale mě takto vydrží - držím palce
|
|
|
|
Insula |
|
(14.11.2010 19:16:05) Máma ho oloupala, rozmačkala a naložila do soli. Poměr ale nevím. Určitě bude na netu.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(14.11.2010 21:49:27) My dáváme na 1 kg česneku 30 - 40 g soli. Je prima, přidáváme ho do jídla. Mně tu jinak rychle vykvete nebo vyschne.
|
|
|
Staronová.luc |
|
(14.11.2010 19:20:45) Oloupu a zamrazim, dělám to roky a je to dobrý.
|
|
Dojanka |
|
(14.11.2010 19:30:39) Aha, bez té natě, to je škoda, že ji nemáš. Ani ten tvrdý stonek??? Náš děda (můj táta) ho léta skladuje ve sklenici od okurek (v těch velkých), napíchá je tam jako kytky stonkama dolů a palicemi nahoru a česnek vydrží celou zimu, nevysychá a je fakt čerstvý. Před léty to viděl v Receptáři a od té doby česnek jinak neskladuje. Celou zimu ho má ve špajzu.
|
Insula |
|
(14.11.2010 20:09:46) Do čeho??? Do hlíny??
|
|
Ať |
|
(14.11.2010 20:11:03) A v včem je zapíchnutý v těch sklenicích? V písku, v hlíně, na sucho. A je to jedna palice/ jedna sklenice???
|
Vlajda |
|
(9.7.2014 14:07:57) Do pilin
|
|
|
Lea | •
|
(14.11.2010 22:05:01) dojanko, taky to znám takhle. napíchat třeba do vázy spolu se sušenou staticí, makovicemi - jestli máš nějaký prostor chladný, ale bezmrazý (halu, chodbu), tak si ho tím i vyzdobíš a můžeš odebírat dle potřeby. zásadou je kořeny (tedy tím koncem) nahoru. pokud máš pouze palice, můžeš je napíchat třeba na špejle - narazíš je skrz ten střed.
|
Mochi*81 + H04/06 + L06/09 |
|
(14.11.2010 22:19:25) Na tohle jsem se přesně ptala jedné paní zelinářky z jižních Čech. A jak už se tu píše, nejlepší je zapíchnout do zbytku stonku špejli a jako kytku dát třeba do velké sklenice. Vydží prý 100% chuť až do jara.
|
|
|
|
aragosta |
|
(14.11.2010 23:04:48) Také jsme kupovali český česnek (mňam) a přímo prodejce nám doporučil: zabalit jednotlivé paličky do novin, pak je naskládat do krabice (klidně od bot) a skladovat ideálně v suché místnosti o teplotě cca 10C, takhle by prý měl vydržet až do června/července dalšího roku. Tak uvidíme...
|
|
|