Sněhulka a sněhuláčci |
|
(22.11.2010 20:50:41) Pojdte si vymenit opravdu TOP recepty! Ty, co jsou vase naprosto nejoblibenejsi... Zakladnimi kriterii top receptu jsou: 1) vynikajici chutnost, 2) totalni snadnost a rychlost vyroby. Toz mate-li recepty, u nichz se tato dve kriteria navzajem nevylucuji, sem s nimi!
|
Lassie66 |
|
(22.11.2010 20:56:18) Nic jiného skoro ani o Vánocích nejím. A jak krásně vonííí
|
binaryy szuká ovci |
|
(22.11.2010 20:58:04) 28dkg másla, 35dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 15dkg mletých oříšku, 4dkg kakaa, lžička mleté skořice, špetka hřebíčku všechno smícháš,napereš do formiček,pečeš 7 minut ,vyklopíš,oválíš v cukru a sežereš
|
Lassie66 |
|
(22.11.2010 21:06:29) Já mám asi tři různé recepty, jeden z nic je dobrý, ale už si nepamatuji, který to byl.
|
|
|
Ina | •
|
(22.11.2010 21:00:58) Kokosky ze Salka, rychlé.
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(22.11.2010 21:03:41) Jo, ty letos zkusim... delala jsem je loni a vytacelo me tam zvlast vkladat mandli doprostred kazde te kulicky, nejak mi to neslo, asi jsem nemela dobrou tu zakladni hmotu... tak jsem si letos rikala, ze ty mandle rozmixuju rovnou do ty hmoty a udelam jen kulicky... snad to pujde?
|
|
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(22.11.2010 20:59:07) Už jsem to tu dávala před nějakou dobou, snad to nevadí. Tahle kombinace nemá chybu. Předloni jsem s tím vyhrála v naší církvi soutěž o nejlepší vánoční cukroví. Nemusí se to ani rozležet, je to hned super.
Ořechová kolečka
140 g hl. mouky 140 g moučkového cukru 140 g másla 140 g strouhaných vlašských ořechů 1 vejce
Do změklého másla přidáme ostatní přísady, vypracujeme těsto. Na slabě pomoučeném vále je vyválíme a formičkou vykrajujeme kolečka, která klademe na suchý plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Já dělám všechno v robotu a peču na papíře. Jo, a kakao tam teda není, to jsem se spletla, ale asi by se tam dát dalo.
Krém
Pisklu Salka vaříme 2 hodiny ponořené ve vodě. Necháme dobře vychladnout. Vmícháme 250 g povoleného másla. Krémem spojujeme kolečka.
Čokoládová poleva
200 g čokolády na vaření + 2 lžíce ztuženého tuku + 4 lžíce mléka ve vodní lázni (Ta je skvělá, už jinou nedělám.) Polevou zdobíme vršky, můžeme přitisknout oříšek, vlašák, mandli nebo cokoliv podle chuti a vkusu.
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(22.11.2010 21:02:15) ...tomu rikas snadna a rychla vyroba??? Ten recept (jakkoliv nepochybuju, ze vyborne chutnej) splnuje snad vsechny mozny kroky vanocniho cukratka - zadelany testo, vykrajovani po kolecku zvlast, slepovani (navic ne jen marmoskou, ale jeste delanym kremem!), pak potirani cokoladou kazdy kus zvlast a nalepeni mandle ci cehosi...
|
daba+holčička |
|
(22.11.2010 21:05:51) mě loni překvapily tyhle rohlíčky, teda já je neslepovala, ani nemáčela, byly výborný i tak http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=215&t=3066
|
|
|
Paradox |
|
(22.11.2010 21:02:43) Jani, tyhle ořechové kolečka s úplně stejným krémem a čokoládou navrch dělám taky a jsou nejdřív snězené.
Jen mám jiný recept na těsto. 280 g hl. mouky 200 g moučkového cukru 250 g 100% tuku 140 g ořechů 1 vejce 1 vanilkový cukr
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(22.11.2010 21:07:39) To je taky zajímavý, ale já mám silnou averzi k stoprocentnímu tuku.
|
|
|
binaryy szuká ovci |
|
(22.11.2010 21:03:15) ,,rychlý recept" ...salko vaříme 2 hodiny
|
Ina | •
|
(22.11.2010 21:05:29) Salko se nevaří...
Suroviny: 200g kokosu, 1 salko.
Postup:
Propracujeme dohromady salko s kokosem a na pečící papír klademe malé kopečky. Moc neudusáváme!! Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 5 minut, ale hlídáme, aby se nám nespálily. Pak nejlépe do Vánoc uložit do krabičky na balkon, nebo někde do chladu.
|
|
|
Lassie66 |
|
(22.11.2010 21:09:22) K čemu je tam dobré to dvouhodinové vaření Salka? Je nutný takhle dlouho?
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(22.11.2010 21:10:48) V tématu jak se vaří salko někdo psal, že to dělá v papiňáku a to tak dlouho netrvá, ale já bojim, bojim.
|
|
Lassie66 |
|
(22.11.2010 21:11:52) Aha. Já jsem neznalá, kuchyň bych nejraději někomu předala. Jsem takový převozník, co čeká na někoho, kdo to za něj vezme
|
a+b+c+d |
|
(22.11.2010 21:15:11) U nás vedou prachobyčejné vanilkové rohlíčky a tlapky. Lepší cukroví prostě neexistuje.
|
|
|
|
|
|
Jani-Kori |
|
(22.11.2010 21:06:50) Vezměte dutou čokoládovou figurku a ukousněte jí hlavu. Do takto vzniklého otvoru nalejte rum a ihned konzumujte.
|
aky |
|
(22.11.2010 21:55:53)
|
|
Terinka4444 |
|
(22.11.2010 22:54:55)
|
|
|
propiska |
|
(22.11.2010 21:23:25) Křupavé čokoladové hrudky
suroviny: čokoládová poleva tmavá, světlá ( nahrazuji velikon. zajicem, adventními kalendáři a zbytkami čoko náhrad po mikuláši), rozinky, různé sušené ovoce, sekané vlašské ořechy, corn flakes, ovesné vločky
ROzpustíme čokoládu, nasypeme na drobno nasekané ořechy a sušené ovoce co máme doma, přidáme corn flakes a opražené ovesné vločky ( ty nikdy nedávám, doma je nemáme). Na pečící papír děláme lžičkou hromádky a necháme zatuhnout.
Příprava asi 25min.....je to cukroví, které do vánoc nikdy nevydrží a zbavím se věcí, které nemám kam použít.
|
aachje skunk a tři holky |
|
(22.11.2010 21:58:15) u nás nejvíc vede to syrový těsto jedno jaký..na pracny,rohlíčky,perníčky. vloni mi chlap sežral všechny připravený těsta z lednice
|
daba+holčička |
|
(22.11.2010 21:59:56)
mě se loni nechtělo dělat vosí hnízda, tak sem si taky říkala, že vytvaruju homoli a každej si uždíbne - takový společný stolování, něco jak fondue ale pak jsem se přemohla
|
aachje skunk a tři holky |
|
(22.11.2010 22:04:11) von je popelnis-sešralá co našlá
|
Karlice |
|
(22.11.2010 22:09:10) A to mu z toho nic nebylo?
|
aachje skunk a tři holky |
|
(22.11.2010 22:15:12) bylo. a dobře mu tak.
|
daba+holčička |
|
(22.11.2010 22:17:21) to jo, tolik syrový mouky, na to nemá uspůsoben zažívací trakt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TiNiWiNi |
|
(22.11.2010 23:20:33)
krupicové kulicky 20 dkg krupice 12 dkg másla 20 dkg mouč. cukru rum podle chuti kokos na obalení Krupici dusíme na másle- nesmí zežloutnout. Do vychladlé hmoty přidáme cukr a rumu tolik, aby se hmota spojila. Vytvarujeme kuličky, namáčíme v čokoládové polevě a obalujeme v kokose.
jednoduchý marcipán 20 dkg cukru moučky 15 dkg sušeného mléka 2 dkg másla mandlová tresť trošku vody, je-li potřeba
cukr,suš.mléko,másla udělat hmotu, když se drolí přidat trošičku vody a přidat pár kapek tresti… celá rodina ho zbožňuje, tak ho dělám pravidelně,ať se ti povede jakýkoliv
|
|
irlev |
|
(23.11.2010 7:38:56) Jednoduché, vynikající: 220 hl mouka, 140 máslo, 80 cukr moučka, 1 vanil cukr, 1 žloutek, 70 a více gramů rozinek namlít najemno, trochu skořice. Uležet, vyválet, vykrájet, upéct, polomáčet v čokoládě.
Mňamka!
|
|
FialoFka |
|
(23.11.2010 7:54:50) Střapáče:
20dkg hladké mouky 20 dkg tuku 8 dkg cukru 20 dkg mletého kokosu 3 lžíce kakaa 1 malé vejce
těsto vyválíme na 3mm, vykrajujeme půlměsíčky, pečeme na prudko (1. plech cca 8 min, další cca 6 min.) slepujeme 2 k sobě krémem:
12 dkg másla 8 dkg cukru moučka 8 dkg mletých ořechů 1 lžíce kakaa kdo chce, rum
pak můžeme dozdobit tak, že měsíčky vyrovnáme vedle sebe a poléváme napříč čokoládovými polevami.
|
FialoFka |
|
(23.11.2010 7:58:23) Černobílé:
Uděláme si dvě těsta:
30 dkg hladké mouky 20 dkg másla 14 dkg cukru 5 dkg kakaa 1-2 žloutky
27 dkg hladké mouky 16 dkg másla 11 dkg cukru 1 žloutek citronová kůra
Rozválíme hnědé těsto na 5mm, vykrajujeme celá (zubatá) kolečka a dáváme na plech. Poté vykrajujeme bílé těsto jako půlkolečka, srdce, káry, piky, čtvrkolečka apod., hnědá kolečka potřebe bílkem a na to zdobíme bílým těstem a půlkou vlašsého ořechu, potřebe celé žloutkem a pečeme cca 5 min.
ANI JEDNO Z TĚCHTO DVOU CUKROVÍ NENÍ PŘESLAZENÉ, MÁ PŘÍJEMNOU VÝRAZNOU CHUŤ A JE TO MŇAM MŇAM.
|
FialoFka |
|
(23.11.2010 8:00:41) a JEŠTĚ TŘENA MOKKA HŘÍBEČKY
30 dkg hladké mouky 17 dkg cukru moučka 20 dkg tuku (máslo, Hera) 1 lžička mleté kávy špetka prdopeče nebo sody
Vykrajujeme formou hříbečky, slepujeme dva krémem, zdobíme kloboučky čokoládou.
|
|
|
|
Lucka007 |
|
(23.11.2010 8:53:23) Tady je akorát trochu práce s pražením oříšků, ale už se pak nic nevykrajuje, neslepuje ani nezdobí:
MASARYKOVO CUKROVÍ 170g lískových oříšků, 300g hl. mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, cukr na obalení
Celé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut. Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody. Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta. Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm. Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici. Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky, pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova). Teplé obalujeme v moučkovém cukru. Když je dobře ztuhlé těsto a ořechy dobře namočené, tak se to výborně a lehce krájí.
|
|
Ningit |
|
(23.11.2010 10:24:49) Náš TOP receptík jsou nepečené burizonky, recept pochází někdy z hloubi 70. let a dělaly se u nás doma odjakživa. Ani dneska si bez nich Vánoce nedovedem představit a vždycky zmizí jako jedno z prvních cukroví. BURIZONKY 1 sáček burizonů (bílých, neochucených), 15 dkg mléčné čokolády, 10 dkg ztuženého tuku (Omega), 3 lžíce kakaa. Tuk rozpustíme na mírném ohni, nalámeme do něj čokoládu a přidáme kakao. Když se všechno rozpustí, odstavíme z ohně a vsypeme burizony. Musí se opravdu dobře promíchat, protože zprvu má čokoláda sklony zůstávat na dně, takže je potřeba, aby se burizony pořádně obalily čokoládou. Plech vysteleme alobalem (z toho jdou pak dobře sloupnout) a lžičkou děláme ze směsi malé hromádky. Po vychladnutí sloupneme a přechováváme v ledničce. Je to opravdu jedlé a báječně křupavé, moc doporučuju!
Kdyby někdo chtěl, můžu ještě přidat receptík na nepečené čokoládové lanýže, ty jsou opravdu hodně luxusní a taky jednoduché...
|
TiNiWiNi |
|
(23.11.2010 15:28:27) ...NO JEJDA! SEM S NÍM!
|
Ningit |
|
(23.11.2010 16:56:28) Čokoládové lanýže 70 g smetany ke šlehání 100 g másla 60 g cukru (může být méně) 200 g kvalitní čokolády (tmavé nebo bílé) max 2 lžíce likéru podle chuti (dá se i vynechat) cca 3 lžíce dobrého tmavého kakaa na obalení Do kastrůlku dáme smetanu, máslo a cukr. Na mírném ohni zahříváme, mícháme. Jakmile se cukr a máslo rozpustí, hned odstavíme a přidáme nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se nerozpustí.Nakonec přidáme likér a hmotu uložíme do druhého dne v ledničce. Druhý den odkrajujeme lžičkou malé kousky, uděláme z nich kuličky a obalíme kakaem (pracujeme rychle, nevadí, když jsou lanýže nepravidelného tvaru - dokonalé tvary se z toho udělat stejně nedají, ale chuť je fantastická - pro čokoholiky je to návyková záležitost...).
|
TiNiWiNi |
|
(23.11.2010 17:53:09) MŇAM.
|
|
|
|
|
|