Leena+Michalka listopad 09 |
|
(9.12.2010 9:10:17) Kamarádka mi dala recept na perníčky, prý hodně dobré a hned měkoučké. (600g hl.mouky, 200g cukru moučka, 2 vejce, perníkové koření, 150g medu, 125g tuku (říkala,že nejlepší na perníčky je tuk z Tesca, tam se ale teď nedostanu a raději bych tam stejně zkusila máslo, nebudou pak třeba tvrdší,.. dáváte někdo do perníčku jen máslo? Kdyžtak půjdu koupit apsoň HERU nebo něco podobného. Děkuji moc. Lenka
|
zerat |
|
(9.12.2010 9:16:19) Já dávám máslo nebo Heru, nebála bych se toho. Pokazit je můžeš tím, že je příliš propečeš nebo je nedopečeš... ale máslem podle mě ne. Tuk z Tesca je co? To je ten Palmarin za 14 Kč, co se teď prodává v akci?
|
|
Stárnoucí |
|
(9.12.2010 9:16:33) Peču každý rok z másla a bez problémů. Ať se daří.
|
|
quovadis |
|
(9.12.2010 9:16:33) Přesně tento recept jsem upekla, dala jsem tam malé 125g máslo a ani nevíš, jak jsou vynikající!!!!! jsem max spokojená, jsou super
|
|
remus |
|
(9.12.2010 9:16:50) Peču jedině z másla.
|
karma |
|
(9.12.2010 9:21:37) Perníčky jedině z másla a žitné mouky!
|
|
|
Nika89 |
|
(9.12.2010 9:24:12) Já mám tenhle recept-dělala jsem je letos poprvý podle něj a jsou hned měkký a dobrý: 400g mouky 140g cukru moučka 50g másla 2 vejce 2 lžíce medu 1 lžička sody 1 lžička koření do perníku 1 žloutek na potření po upečení
Smíchat všechny suché přísady v míse, přidat zbytek (máslo nech rozpustit) a zpracovat těsto. Zabalit do fólie a nechat přes noc uležet v ledničce. Předehřát troubu na 160°C, plechy vyložit pečícím papírem. V hrnečku rozmíchat žloutek s jednou lžící vlažné vody. Vyválet těsto, vykrájet tvary a péct 8 minut (doba je hodně důležitá, dýl ne). Ihned po upečení sundat z plechu a potřít žloutkem s vodou.
|
|
Marcelína |
|
(9.12.2010 9:38:04) Dávám máslo, těsto jsem letos poprvé dělala v pekárně, a jsou výborné.... nebo spíš už nejsou, mám posledních 8 kousků, ale v ledničce už mám další těsto, tak snad aspoň z něho do Vánoc něco vydrží.
|
Kloka + 3 |
|
(9.12.2010 9:41:42) Já mám recept dokonce úplně bez tuku a jsou dokonalé! Dokonce jsem četla, že tuk může za to nenáviděné tvrdnutí a neměknutí. Ale když tu všichni chválí recepty smáslem, tak je to asi nesmysl
1 kg hl. mouky 300 g cukru moučka 400 g medu 4 vejce 2 lžičky jedlé sody 3 lžičky perníkového koření
|
*S |
|
(9.12.2010 9:46:05) Do perníčkov dávam výhradne len maslo.
|
|
*S |
|
(9.12.2010 9:46:05) Do perníčkov dávam výhradne len maslo.
|
|
zerat |
|
(9.12.2010 9:50:18) To nevím, ale že jsou i perníčky bez tuku to vím, ty dělám na plněné perníčky a jsou taky dobré. Já peču podle receptu Strážnické perníkářky, kde je tuku opravdu maličko - na 1 kilo mouky 50g másla jsou to perníčky, které se mají naležet - těsto uležet v lednici 1-30 dní a pak rozležet na změknutí, ale letos jsem je pomašlovala vajíčkem před i po pečení a jsou měkké okamžitě. Nevím, jestli je to tím vajíčkem nebo tím, že mi těsto leželo opravdu v lednici skoro měsíc Roky jsem pekla rychlokvašky, které byly hned měkké a letos si po opravdu dlouhé době užívám super perníčky včetně vůně, kterou miluju, protože jsem si udělala domácí perníkové koření podle oné perníčkářky
|
|
|
|
MishuI |
|
(9.12.2010 9:51:58) Já dala Heru.
|
Kloka + 3 |
|
(9.12.2010 9:56:35) Zerat, a nechceš vytasit recept? Na perníčky i nakoření? Na starý kolena v důchodu bych na to třeba jednou měla čas
|
zerat |
|
(9.12.2010 10:01:05) Kloko, pošlu Ti ho mailem na mail, jak se k tomu dnes dostanu, který máš pod nickem ju? Jen opravdu nevím čím jsem dosáhla letos tý okamžitý měkkosti, tak doufám, že je budeš mít měkké, protože ony se opravdu mají rozležet dle rady perníkářky i dle mých předchozích zkušeností z dob ještě svobodných
|
|
|
|
*Niki* |
|
(9.12.2010 9:58:17) A to dává někdo něco jiného? Do všeho dávám jen pravé máslo, nikdy nic jiného. Výjimkou může být ztužený tuk do polevy.
|
zerat |
|
(9.12.2010 10:02:46) Proč by nemohl ten kdo má třeba problémy s cholesterolem použít Heru? Nebo proč by vůbec někdo nemohl používat Heru? Přiznávám, že jsem ještě rozdíl mezi Herou a máslem nevycítila. Slyším, že spousta lidí tvrdí, že v tom rozdíl je, ale když jsem vloni udělala jedny rohlíčky z Hery a druhé z másla rozdíl byl žádný chuťově
|
remus |
|
(9.12.2010 10:05:38) Ty jo, tak mě věci z r. tuku nejí ani děti, jedině máslo, okamžitě to poznají, taková bábovka z Hery a z másla je tedy obr rozdíl, to samé štrudl, te se vůbec nedá srovnávat. Máslo dává těstu chuť a vláčnost.
|
remus |
|
(9.12.2010 10:06:16) Jinak nezávidím fakt těm, co ho nemůžou, to je jako s cukrem, taky to není obo, když se musí použít umělý.
|
zerat |
|
(9.12.2010 10:20:37) Tinus já ten rozdíl fakt necítím, ale je pravda, že třeba mimo pečení na Vánoce do všeho od kynutých těst... dávám rýžový olej. Jen na vánoční pečení dávám máslo nebo do něčeho Heru, ale spíš máslo. Ten rýžový olej je extrémně zdravý a fakt je výborný a nechybí mi tím pádem vůbec třeba ono máslo, jen opravdu na vánoční cukroví to řeším. Dřív jsem dávala Heru teď převážně máslo, že si říkám, že to jednou za rok mě snad nezahubí...
|
*Niki* |
|
(9.12.2010 10:27:52) Zerat, já rozdíl cítím. S cholesterolem problém máme, dědičně (projevený už v době kojení a stravě bez másla), nijak kriticky. Nemám ráda šizení se přiznám, peču toho přiměřeně, vánoční cukroví je jednou za rok, tak chci, aby to bylo cukroví, ne náhražky. Proto mě ani nezajímá tzv. zdravé cukroví, z mrkve, jiných mouk a podobně, netradiční... nikdo by to u nás nejedl, ani já. Přiměřeně zdravě jíme celý rok, máíslem se cpu jen já, jako nechci umělý stromek, tak ani náhražkovité cukroví. Pokazila bych vánoce všem. Heru ještě beru, mě ale smrdí už při práci, stejně jako doma nemáme rostlinné "máslo", jen klasické... Já to jiným neberu, u nás doma bude klasika.
|
zerat |
|
(9.12.2010 10:34:11) Mono, však já taky, ale překvapuje mě "on někdo peče z Hery?"(tak nějak to tu zaznělo) proč by nemohl, no ne? Já opravdu ve vánočním cukroví rozdíl necítím a nikdy se mi nestalo, že by třeba u vánočky někdo řekl jééé ta ale není z másla! Naopak slyším, jak je výborná, chutná, voňavá...
|
|
|
|
|
|
|
|
Graace |
|
(9.12.2010 10:08:34) Do perníčku buď máslo nebo domácí sádlo od našich.
|
|
Lea | •
|
(9.12.2010 10:15:18) My jsme se sestrou jako malé pekly s dědou hrozně rády perník (litý, na plech, ale to je jedno) a pamatuju si dodnes, jak jsme rozpouštěly máslo v kastrůlku (recept byl na prášku do perníku).
|
Kloka + 3 |
|
(9.12.2010 10:36:12) Zerat děkuju moc! neboj, letos už mám upečeno a jestli se někdy v budnoucnu dostanu k tomuhle receptu, bude to opravdu až za pár let. Nebo jestli se třeba naučím s prťatama líp organizovat čas, ale v to moc nedoufám
A ohledně Hery a másla, tak my máme třeba jeden rodinný recept na štrůdl "podle tety Věry" a v tom je jedině a zásadně Hera a opravdu chutná jinak a líp než z másla! Ale taky je to to jediný, na co Heru kupuju, jinak tak jen máslo.
|
|
|
Balbína |
|
(9.12.2010 10:37:47) dávám máslo, jsou dobré
|
|
Binturongg |
|
(9.12.2010 13:19:58) NIKDY, NIKDY, NIKDY nepoužívám na jakékoli pečení tuk. POUZE máslo - jako za starých časů, a jak mě to učila babička. Vše je o třídu lepší, tedy i perníčky
|
x x |
|
(9.12.2010 13:21:53) Taky jedině z másla, jinak to nemá žádnou pořádnou chuť. Každý se diví, jak to, že mám to cukroví tak dobré.
|
Binturongg |
|
(9.12.2010 15:47:22) Jojo, to se v naší rodině taky traduje, že máme veškeré sladké pečení nějak záhadně skvělé
Záleží na mnoha věcech, ale i zručné cukrářky, které si od babičky nechávají psát recepty, nikdy nedocílí tak výtečného pečiva. Posléze z nich vyleze, že se ulakomily a místo másla tam narvaly tuk
|
|
|
|
Kivík |
|
(9.12.2010 13:35:02) já dávám jedině máslo, s těma tukama mi to nechutná. rozhodně nejsou zakžený :)
|
|
|