Hilly. |
|
(11.12.2010 11:44:58) Tak študuju co ještě upéct a ve spoustě polev je syrový bílek, nijak tepelně zpracovaný. Dá se prosím nějak nahradit, nebo upravit, abych nemusela mít strach, že já, děti,či moje těhotná příbuzná chytneme salmonelózu atd.? Ráda bych dělala mocca kolečka a ty na sobě mají polevu z bílku, moučkového cukru a kávy..nevíte jak to udělat, abych měla jistotu, že se nikdo nenakazíme?Dá se to nějak tepelně upravit, nahradit?
|
Inka | •
|
(11.12.2010 11:47:12) Nikdy jsem bílky nepoužívala, vždycky jen cukr+rum nebo cukr+citrónová šťáva. Myslím, že bílková je nezbytná jenom na perníčky, aby se s tím dalo kreslit a bylo to pěkně bílé.
|
Hilly. |
|
(11.12.2010 11:50:49) tak perníčky jsem vyřešila tak, že jsem si koupila kreslící tubičky od dr.oetkera, tam bílek není
|
Tvoje horší já |
|
(11.12.2010 11:52:20) Ale chutnají odporně. Hlavně ty barevný. Už to nekoupím.
|
|
zerat |
|
(11.12.2010 11:53:31) Jasně tím to jde, ale efekt chuťový ani pohledový není podle mých zkušeností stejný - já třeba proto kupuju čerstvá a kvalitní vajíčka (snad jsem letos nesáhla vedle) a doufám, že nic jako nikdy před tím nás nezkosí. Naopak kam má přijít syrový žloutek, tomu se vyhýbám. Nicméně úplně stejně můžeš prostě nahradit i ten ostatní bílek v jiných polevách tím cukrem s citrónem...
|
|
|
|
Tvoje horší já |
|
(11.12.2010 11:51:46) V bílku salmonelóza myslím není. Jenom v žloutku. Jestli jsem to nepopletla. Jinak - když je v tom takové moře cukru, co by v tom mohlo přežít? Všecky bakterie popraskají a chcípnou.
|
remus |
|
(11.12.2010 13:17:21) Přesně tak, v bílku salmonela není, takže nic nenahrazuj a v klidu ji použij, je nejbělejší a rozhodně i nejchutnější.
|
M a 1 | •
|
(11.12.2010 13:32:26) Právě, že v bílku jsou, ale často se nedostanou až do žloutku. Takže bílek nee! http://www.med.muni.cz/salmonel/salmidx.htm
|
Tvoje horší já |
|
(11.12.2010 13:43:51) Tam nic takového nepíšou! Ale do bílku se určitě dostat může, i když samotný bílek má antibakteriální účinky. Můj osobní názor ale pořád je: když do toho narvete tolik cukru (a použijete čerstvá a čistá vejce), nemůže se tam nic pomnožit.
|
Hilly. |
|
(11.12.2010 13:45:26) budilko, já nevím..spíš bych řekla, že antibakteriální vlastnosti má sůl, než cukr, ne? To slyším poprvé, to by potom nemohla být salmonelóza ani ve zmrzlině..jakože často je.
|
zerat |
|
(11.12.2010 13:53:18) Zmrzlinu nemůžeš srovnávat ve sladkosti s cukrovo-bílkovou polevou. Každopádně ťuky ťuk fakt neznám nikoho, kdo by měl z vánočního cukroví salmonelu
|
zerat |
|
(11.12.2010 13:53:47) A aby sůl měla zavařovací či jak to říct účinky, taky jí tam musí být mega.
|
Tvoje horší já |
|
(11.12.2010 13:55:42) Jasně. Třeba solené ryby, solená zelenina apod. Ono zase není moc zdravé, tolik soli najednou.
|
|
|
|
Tvoje horší já |
|
(11.12.2010 13:55:08) Hilly, konzervuje se přece taky cukrem, ne? Různé proslazené věci, sušené plody, kde se obsah cukru vlastně koncentruje...Ve zmrzlině je ho pořád ještě málo, v bílkové polevě dva bílky a cukru třicet deka. V takovém prostředí fakt nic nepřežije, zvlášť když poleva za chvilku vyschne. Pak je to prakticky samotný cukr plus nějaké bílkoviny. A cukr se přece nezkazí. My jsme používali cukr, co jsme našli na půdě, byl z První republiky. Pořád byl sladký.
|
|
remus |
|
(11.12.2010 16:24:52) Cukr konzervuje, poleva se vysuší, salmonela nemá šanci.
|
|
|
|
Hilly. |
|
(11.12.2010 13:43:55) Taky jsem slyšela, že jsou nejvíc na povrchu vajíčka.
|
|
|
|
|
VIP | •
|
(11.12.2010 11:57:14) Podobné vlastnosti má namleté povařené lněné semínko, ev s trochou ovocného želé. Lze i polevu z bílků šlehat ve vodní lázni a mazat horké.
|
Hilly. |
|
(11.12.2010 13:42:45) A zkoušela si to s ním? To se ale musí povařit a ten vývar z něho použít jako bílek?
|
|
|
kambala |
|
(11.12.2010 18:37:55) já tu polevu zapékám přímo na tom: smíchám cukr, sníh a nescafe, potřu tím cukroví a dám to péct.
|
|
Binturongg |
|
(11.12.2010 19:19:56) Že není v bílku, je pověra. Musíš mít 100% čerstvá vejce z domácího chovu.
V těhu a pro děti bych to neriskovala, ale co kdybys použila bílkový krém do kremrolí? To se tepelně zpracovává ve vodní lázni
Jo a jinak - salmonela nemá ráda kyselé - stačí ocet či citron - což bohužel zrovna do kávových zákusků není úplně vončo
|
|
|