sojka+07+09 |
|
(12.12.2010 20:53:11) ahoj holky,
upekla jsem cukroví podle Jany, ten strašně dlouuuhej luxusní recept kde se vaří salko dvě hodiny a pak se s ním spojují ořechový kolečka a ještě se to polívá čokoládou.
Ovšem udělala jsem jednu chybu, dala do zkaramelizovaného salka málo másla (přišlo mi ekl narvat do jednoho salka celou cihlu másla), takže teď tu mám polotuhý tekutý krém.
Nenapadne vás, co z toho udělat nepečenýho ? S tím,že na kokos jsem silně alergická.
|
Paradox |
|
(12.12.2010 20:57:45) Dej tam nějaké drobky. Oplatky, piškoty nebo i polámané zbytky z pečení. Nebo strouhaný perník.
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.12.2010 21:00:53) Nadrtit piškoty a zamíchat. Dělat koule nebo válec a nakrájet. Válec nechat ztuhnout v lednici před krájením. Loni jsem dělala, měla jsem toho krému moc. , ale sladký jak cecek.
|
sojka+07+09 |
|
(12.12.2010 21:02:58) jani ahoj a díky. Ty tam vážně do těch lepících koleček dáváš celý máslo ? Asi jo co ? Jinak je ten krém totiž komplet tekutej. Natřela jsem to, zatuhlo to, ale v malý vrstvičce.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.12.2010 21:04:50) No, je to 460 g Salka a 250 g másla, mně to nepřijde tak hroznej poměr. Je toho hodně.
|
sojka+07+09 |
|
(12.12.2010 21:06:57) no hlavně že je to šíleně dobrý- nůž jsem samozřejmě olízla- hned několikrát mňam.
|
|
|
Insula |
|
(12.12.2010 22:02:46) Ano, celé máslo.
|
|
Maťa. |
|
(13.12.2010 10:05:02) Sojko, práve to idem robiť, musí tam ísť naozaj celá cihla másla. Alebo ľahšia verzia, menej másla, ale ech tuhý pudink (dať podstatne menej mlieka pri varení) a ten do toho primiešať.
Ja tým plním medové kolečka (těsto presne jak na margotku, ale vykrojené malé kolečka, namazané týmto krémom - mňam)
|
|
|
|
*Aida* |
|
(12.12.2010 21:02:32) Ja cetla nebezpecne misto nepecene. Mi to nejak nebylo jasny. Jinak neporadim, ja bych to asi sezrala tak... Nebo co treba s tim spojit bebe susenky a nechat ztuhnout?
|
sojka+07+09 |
|
(12.12.2010 21:04:14) nemůžu to sežrat, já nemůžu sežrat skoro nic......bo držím dietu kvůli ekzému i kvůli hubnutí a játrům. Proto peču kvanta cukroví, zvu si návštěvy a vychutnávám si to cukroví skrze ty návštěvy- pořád jim to cpu a nutím je aby mi vyprávěli jak to chutná
|
|
Lída. |
|
(12.12.2010 23:39:11)
Ja cetla nebezpecne misto nepecene. Mi to nejak nebylo jasny Aido
Někde jsem ale četla, že vařit salko v uzavřené plechovce JE nebezpečný...
|
Lída. |
|
(13.12.2010 7:59:44) no jo, správně si ten výbuch salka pamatuju:
http://www.pojdte-dal.cz/viewtopic.php?f=2&t=992&start=40
příspěvek až úplně dole
|
Renda | •
|
(13.12.2010 9:07:07) Jojo, mně vybouchlo salko asi před 2 týdny, rovnou 2 plechovky, dala jsem ho vařit večer a vzpomněla si až ráno :( . Parádička. Naštěstí máme omyvatelný tapety v kuchyni a vzhledem k tomu , že to už stačilo docela i zaschnout, tak to šlo dobře seškrábnout a umýt. No, 3 hodiny práce, ale bez trvalých následků :).
|
Lída. |
|
(16.12.2010 20:30:01) Teda, ještěže to nevybuchlo ve chvíli, kdy jsi koukala do hrnce...
|
|
|
|
|
|
maaf |
|
(12.12.2010 21:04:34) Sojko, opraž ovesný vločky a pak z toho udělej hrudky. Usuš v troubě (140 stupňů 40 minut). Nevím sice jak to chutná (četla jsem jen recept a docela mě zaujal), ale rozhodně to bude částečně zdravé.
|
sojka+07+09 |
|
(12.12.2010 21:05:53) pilar díky, to bych mohla a asi udělám. Jenom mi to přijde vtipný s tím částečně zdravý to jsi jak naše milovaná babička co už nežije. Ta taky dělala podobný cukroví- kilo másla, kilo salka, kilo cukru a vločky a už je to zdravý
|
maaf |
|
(12.12.2010 21:08:45) Sojko, a není snad? Jo ale v tom origoš receptu to bylo bez másla. Ale nevidím důvod, proč by to "neseschlo". Na druhou stranu nejsem žádná zkušená pekařka.
|
|
|
|
Janča+3 |
|
(12.12.2010 21:06:23) Jé, já se přidám, ale ne s radou - pardon. Taky jsem dnes pekla ořechová kolečka podle Jany, těsto jsem dělala včera a dnes pekla kolečka. Teda Jani, to vyvalování, to jsem si dala, ale úžasně voní a dobré budou, to se už pozná. A měla bych dotaz, jak dlouho dopředu se mají kolečka slepit,aby se to pěkně proleželo? Chci je vzít v pátek do školky na besídku, tak aby byly akorát. A zase to nechci dělat moc dopředu, aby to na Vánoce nebylo zkažené, když je tam máslo.... Díky za radu a recept! J.
|
sojka+07+09 |
|
(12.12.2010 21:07:53) já si myslím, že je to dobrý hned- já to včera pekla a dneska podávala návštěvěě a všem chutnalo.
Jinak jana je moje letošní vánoční hvězda co se týče receptů. Má je nejlepší.
|
|
sojka+07+09 |
|
(12.12.2010 21:08:22) jančo já je budu mít buď v lednici, nebo ve sklepě v chladu. Podle mě to do vánoc vydrží
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.12.2010 21:16:27) V lednici ne, tam to nevydrží (důvod jsou teda ujídači , pokud máš ale okolí, které se udrží, tak lednice není problém. Hele, já jsem tenhle recept pekla v sobotu a hned jsem to mazala a zdobila, v neděli ráno jsem tohle a tmavé vosí úly vzala k nám do církve na soutěž o nejlepší cukroví a s oběma těma druhama jsem vyhrála první cenu. Podle porotců (ti největší labužníci v církvi) to bylo mnóhem lepší než všechno ostatní. Rozležet to fakt nemusí. Jak je ten krém vlhkej, tak to nasaje rychle a je to. A kombinace s tou čokoládou, která není sladká , fakt tohle mizí závratnou rychlostí.
|
sojka+07+09 |
|
(12.12.2010 21:18:18) u nás jsou všichni disciplińovaní a manžel baští jenom samotnou čokoládu.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.12.2010 21:20:01) Tak to máš dobrý. U nás jsem nejnebezpečnější já a pak mám zhubnout. Teda teď nehubnu, že jo, mám amnestii.
|
sojka+07+09 |
|
(12.12.2010 21:23:57) no ale nejtěžší jsou rozinková kolečka, ty jsem taky upekla podle receptu. Ty oříškový řezy podle tebe, těch se snadno vzdám, protože je tam opravdu hodně másla, to dávám kvůli těm játrům. Ale ty rozinkový kolečka ty jsou opravdu nesnesitelný- chutnají jako marokánky. tam už jsem jich pár sežrala.
|
|
|
|
Janča+3 |
|
(12.12.2010 21:28:14) Supr, dík za radu. Takže jdu vařit to salko a zítra to slepím. A dám do lednice pod zámek Jé, já už mám na to takovou chuť!!!!
|
sojka+07+09 |
|
(12.12.2010 21:29:50) jinak já vařila to salko pouhopouhou hodinu a bylo normálně zkaramelizovaný úplně v pohodě. Nějak jsem to psychicky nedávala vařit ho dvě hodiny a navíc jsem musela do školky.
|
|
|
|
|
Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři |
|
(12.12.2010 21:12:02) když budeš mít v chladu tak ti to vydrží i s máslem dloooouho - minimálně do doby než končí ex na másle - tak koukni co je na obale od másla. Jestli je to máslo takhle v lednici nebo vyšlehané s krémem je už celkem jedno pokud budeš stále uchovávat v chladu. A když tam přidáš trochu rumu tak to zakonzervuje uplně.
|
|
|
*Aida* |
|
(12.12.2010 21:31:31) Tak ted me to Janino cukrovi zacalo zajimat teda! To najdu prosim kde, vsechny ty uchvatne recepty? Diiiiik.
|
sojka+07+09 |
|
(12.12.2010 21:35:28) nedovedu ti to přesně povědět, možná ti jani napíše. Já našla recept na ořechová kolečka myslím v tématu top deset. Potom ve zdravém cukroví se mi hrozně líbí recept na dušená jablka obalovaná v kokosu. A v top deset je taky recept na ty rozinkový kolečka.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.12.2010 21:43:06) Ořechová kolečka
140 g hl. mouky 140 g moučkového cukru 140 g másla 140 g strouhaných vlašských ořechů 1 vejce
Do změklého másla přidáme ostatní přísady, vypracujeme těsto. Na slabě pomoučeném vále je vyválíme a formičkou vykrajujeme kolečka, která klademe na suchý plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Já dělám všechno v robotu a peču na papíře. Jo, a kakao tam teda není, to jsem se spletla, ale asi by se tam dát dalo.
Krém
Pisklu Salka vaříme 2 hodiny ponořené ve vodě. Necháme dobře vychladnout. Vmícháme 250 g povoleného másla. Krémem spojujeme kolečka.
Čokoládová poleva
200 g čokolády na vaření + 2 lžíce ztuženého tuku + 4 lžíce mléka ve vodní lázni (Ta je skvělá, už jinou nedělám.) Polevou zdobíme vršky, můžeme přitisknout oříšek, vlašák, mandli nebo cokoliv podle chuti a vkusu.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.12.2010 21:49:07) Ty rozinkový kolečka, myslíš tyhle:?
rozinkové (23.11.2010 7:38:56) Jednoduché, vynikající: 220 hl mouka, 140 máslo, 80 cukr moučka, 1 vanil cukr, 1 žloutek, 70 a více gramů rozinek namlít najemno, trochu skořice. Uležet, vyválet, vykrájet, upéct, polomáčet v čokoládě.
Mňamka!
To se musí děsně blbě dělat, ne?
|
sojka+07+09 |
|
(12.12.2010 22:05:14) jani dělá se to strašně blbě, proto jsem tam dala o sto gramů tuku víc a o dva žloutky víc a je to opravdu luxusní věc. Ale je s tím strašnýho sraní při tom válení, protože to je děsně suchý těsto. Ale výsledek stojí za to
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.12.2010 22:07:52) Já mám nějaký recept, taky už tu někde je, na jablečný kuličky, jsou tam jablka, drcený rozinky, citron, kokos nebo ořechy a nevim co ještě, a taky se to blbě dělá. Jeden rok jsem měla hodně mokrý rozinky, tak ty to držely jako lepidlo, ale další rok to byla děsná práce. To se teda nepeče.
|
|
|
|
*Aida* |
|
(12.12.2010 21:51:48) Jani dik, ulozim si to. Jinak ja cokoladovou polevu delam tak, ze ve vodni lazni rozpustim tabulku horke cokolady (a nesetrim na kvalite, cim vyssi obsah kakaa, tim lepsi) a do rozpusteneho zamicham maly kelimek kysle smetany. Je to fakt jednoduche a moc dobre. A ne moc sladke.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.12.2010 21:57:01) Mám nějaký recept na kávový koláč, kde je navrchu čokoládová poleva s kysanou smetanou a je to fakt dobrý. Ale nevím, jestli by se to tady netlouklo, ty chutě.
|
*Aida* |
|
(12.12.2010 22:00:32) Ja tu polevu davam spis na cokoladovy dort, je topak min sladky dohromady. Na tohle cukrovi asi ne. Jeste ten ztuzenej tuk, to nevim, jestli sezenu teda.
|
|
|
|
*Aida* |
|
(12.12.2010 21:54:04) Jeste se zeptam, jaky obsah ma piksla Salka? Nejsem v CR.
|
*Aida* |
|
(12.12.2010 21:58:17) Dik, mrknu na to. Jeste teda doufam, ze to pri vareni 3 hodiny nejak nebouchne?
|
Len |
|
(12.12.2010 21:59:31) Aido, nevar, kup hotovy, prodavaji tu i rovnou karamelovy
|
*Aida* |
|
(12.12.2010 22:01:55) Len, no vidis to, to jsem vlastne taky videla. Zeme vymozenosti. Co ten ztuzenej tuk?
|
Len |
|
(12.12.2010 22:20:34) Tuk fakt nevim, dala bych maslo
|
|
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.12.2010 22:00:53) Vaří se to 2 hodiny, musíš hlídat vodu, abys ji nevyvařila, pak by to bouchnout nemělo. Ta plechovka trochu plave, takže nebude úplně potopená, ale to nevadí. Někdo tu psal, že to vaří v papiňáku, ale já ho bojím i bez konzervy uvnitř, ani jsem si to nenapsala.
|
*Aida* |
|
(12.12.2010 22:04:32) Tak varit plechovku v papinaku, toz to je odvaz. Jsem na tomstejne, papinaku se bojim. Obzvlaste pote, co jedne zname bouchnul a zlikvidoval kuzi na stehne, byla na plastice, brali ji kuzi odjinud a prisivali tam... brrr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sengam |
|
(12.12.2010 21:35:00) Já vařím Salko 3 hodiny, mělo by se do másla zašlehávat až druhý den po uvaření. Vždyť ono je úplně husté, po těch 3 hodinách.Vařila jsi ho celé ponořené?
|
sojka+07+09 |
|
(12.12.2010 21:36:27) deni tak to bude tím- jednak jsem ho vařila jenom hodinu- ale je úplně hnědé a chutná jako karamel. Ale jsem holka šetřivá a musela jsem navíc z domu pryč, tak jsem si říkala, že to zkusím, třeba to vyjde. Takže po uvaření nebylo husté. Ale dala jsem tam i málo másla.
|
Sengam |
|
(12.12.2010 22:03:48) Sojko,tak příště vař dýl Ale sladké kuličky budou taky dobré
|
|
|
|
Hana36 |
|
(12.12.2010 21:49:13) Když to necháš šlehat dál a budeš přidávat zbytel másla podle receptu, zhoustne ti to, ale musíš tam dát fakt celé máslo a nechat pak ještě chvíli šlehat. Koupila jsem loni laskonky, takové ty mini a slepila tímto krémem. Byly super, když nemůžeš kokos, aspoň pro návštěvy.
|
Jollajda+ Lea |
|
(13.12.2010 14:29:21) Já pak do Salka přidávám burizony a tvaruju kuličky.Výborný!
|
|
|
|