Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 6:42:40) Mám tenhle recept: 600 g hl.mouky, 400 g tuku-dávám Heru, 200 g cukru moučky, 4 žloutky..Cukrovíčko se mi zdá málo křehké, je to naší debilní plynovou troubou nebo je blbej ten recepis?
|
Ajlina | •
|
(16.12.2010 6:46:00) Essi je ještě málo rozleželé, dej do krabice do chladu a bude křehké, do vánoc to stihne...
|
raadka |
|
(16.12.2010 6:47:12) namazej marmoškou a dej do krabice, uvidíš že bude dobré.
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 6:59:42) když mně připadalo i vloni tuhý i rozleželý, potvora...takže dámy myslíte, že recepis je dobrej?
|
Ajlina | •
|
(16.12.2010 7:08:58) tak jak radí Raadka ho už teď namaž a přece tu vodu z marmelády vsákne a tím zkřehne, nebo jestli ti připadá "moc" tuhý tak ho namaž nějakým slepovacím krémem, tím ho ještě víc "rozmočíš", máš tu krabici v chladu a ještě v igelitu navrh? nebo v čem to skladuješ a kde?
|
Ajlina | •
|
(16.12.2010 7:10:06) jinak ty recepty jsou skoro stejný ne? akorát dvojnásobný množství?
|
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 7:13:58) ajli krabice, igelit, studenej špajz...
|
Lucie (syn 4,5r.) | •
|
(16.12.2010 14:43:25) Holky, neznáte některá ořechové linecké. Není to promazávané marmeládou, ale Nutellou. Minulý rok jsem to dělala a skoro nic jiného se nejedlo, ale ztratila jsem recept a nevím poměr mouka, máslo, vejce, ořechy. Moc děkuju
|
|
|
|
|
|
|
Králíček4 |
|
(16.12.2010 6:58:50) Já dělávám roky tento recept a je super.25 dkg hery, 12 dkg cukru, 4 žloutky, 35 dkg hl.mouky, citroonová kůra,vanilkový cukr. Ale určitě se ti ještě rozleží.
|
|
susu | •
|
(16.12.2010 7:03:48) Essi, mám stejný recept a přijde mi v pohodě. Ale návštěvám dávám jen to z prvního válení. To z druhého válení dělá dcera a sníme ho ještě před vánoci
|
|
Lendul* |
|
(16.12.2010 7:14:17) Chybí citronová kůra. Ta dělává hodně.
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 7:16:08) Lendul achá..a kolik asi tak? citrónů mám hafo
|
susu | •
|
(16.12.2010 7:23:42) Kůra z citronů se už nemá strouhat do těsta. Je, ehmm, chemicky ošetřená. Jednou se mi ji podařilo koupit jako koření od Vitany, ale letos ne.
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 7:24:46) susu chemie sem, chemie tam, to mě moc netrápí citrony umeju horkou vodou a jarem, pak studenou a nazdar bazar
|
zerat |
|
(16.12.2010 8:46:32) Essi, tak citrony dobře umyju- ne teda jarem, protože jsem někde slyšela, že jarem mýt potraviny uškodí víc než jen umýt příp. nechat odmočit ve vodě. Linecké bez citronové kůry není ono
|
zerat |
|
(16.12.2010 8:49:00) Jinak můj osvědčený recept: 300g hl. mouky 00 100g moučkového cukru (mám v něm danou vanilkový lusk) 200g másla 1 vejce příp. vanilkový cukr + trochu citronové kůry a promazávám hned po vychladnutí rybízovou marmeládou.
Já dělám tvary co nejtenší, víc nám chutnají, jsou křupavější a rychleji do nich prosakuje marmeláda
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 8:50:38) zerat ok, odmáčím je v horké vodě, ty citrouše...jo to máš stejnej poměr jako á, jen jinak s vejcetem...
|
zerat |
|
(16.12.2010 8:55:30) Essi, koukám na Tvůj recept a těch vajíček mi tam přijde nějak moc Osobně mi to přijde, že ta právě ubírají na tý křehkosti. Vezmi si vanilkové rohlíčky, vajíčko tam není ani jedno a jen se rozplývají na jazyku
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 8:57:18) hm to je fakt, taky jsem si říkala, jestli těch žloutků není moc...
|
susu | •
|
(16.12.2010 8:59:00) podle mě je to OK, máš tam 2 žloutky místo 1 celého vejce.
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 9:00:15) susu aha, no taky fakt...heršvec to je věda to pečení...
|
|
zerat |
|
(16.12.2010 9:00:19) no jo ale bílek dělá úplně jiný efekt než žloutek. Bílek jako by zkřehčí cukroví. Nevím, jestli to píšu dobře, ale prostě bílek dělá jiný efekt než žloutek
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 9:01:17) no ale třebas kynutý dělá bílek tužší...tam dávám taky jen žloutky..
|
zerat |
|
(16.12.2010 9:05:29) Essi, já nevím, já mám dva recepty osvědčené na linecké a v jednom je celé vajíčko a ve druhém jen 2 žloutky a výborné jsou oba recept. Tam, kde je ale i bílek, tak to linecké je opravdu křupavější takové stabilnější. Pokud Ti jde ale jen o to nasáknutí, tak dělej nižší tvary a promázni to dostatečně rybízovou nebo lineckou marmeládou, ulož do chladu do sáčku a uvidíš, že natáhne
|
|
|
susu | •
|
(16.12.2010 9:02:44) no, jo, ale to by asi musel být našlehaný jako sníh v buchtě, ne? Ty dva žloutky zase dělají hezčí(žlutší) barvu. Teda, to je věc názoru, já jsem tak zvyklá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lendul* |
|
(16.12.2010 7:26:33) Susu, pro tento účel můžeš koupit Bio citrony. Nebo vzít kartáček na zuby a klasické citrony umýt pod horkou vodou. (mmch bio citrony /s bio zebrou/ teď půlkilová síťka v Penny stála 20,-, to není na zruinování...)
|
susu | •
|
(16.12.2010 7:54:53) Já nevěřím ani těm umytým citronům. Ale zkusit sehnat BIO citrony by mohlo jít. Akorát už až příští rok. Linecké mám už upečené, ještě ho slepit.
|
|
|
|
Lendul* |
|
(16.12.2010 7:25:23) Hele, já ti napíšu svůj recept, tak si to z toho nějako odvoď. Všem kolem tohle linecké moc chutná, prý to je ta pravý chuť lineckého 450g polohrubé mouky 300g změklého másla 100g jemného krupicového cukru + 1 pytlíček vanilkového 1 vejce 2 žloutky uvařené natvrdo, nastrouhané nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
Všecho smíchat. A po upečení slepuju tou Lineckou směsí, jak se vždy před Vánocema prodává, není to klasická rybízová, je tam i malina a ještě něco, každopádně to k tomu sedí dobře. A pokud bys ještě pekla, do ŠD se to rozleží určitě.
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 7:29:31) Lenďul díkes....mňam, to zbydou vařený bílky, to já ráda a musí bejt máslo? Hera nee?
|
Lendul* |
|
(16.12.2010 7:37:21) Dělám z másla, na chuti ho poznáš, ale ne každý si to můžeš dovolit, to je jasný. S Herou nemám dobré zkušenosti, protože linecké se pak trhá, takže když ne máslo, tak obyčejný tuk na pečení za pár korun kdekoliv. Heru používám zásadně jen do vánočky
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 7:40:45) díky
|
|
Dali a Harry |
|
(16.12.2010 9:56:56) Essi, právě Hera někdy udělá to, že se cukroví nerozleží. Do lineckého z vařených žloutků patří výhradně máslo, ale je nejlepší.
|
nicnic |
|
(16.12.2010 9:59:38) Dalíku, ahoj, přeju hezké vánoce.
|
Dali a Harry |
|
(16.12.2010 10:28:10) Ahoj Nel, tobě i holčičkám taky
|
|
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 10:38:05) Dali no zadělala jsem jednu dávku, částečně s máslem a většina Hery, víc másla tu momentálně nemám, tak uvidíme
|
|
|
|
|
Edysha |
|
(16.12.2010 10:16:43)
Potvrzuji, linecke z varenych zloutku je to nej!!! Jeste vrchni kolecka muzes pred pecenim potrit zoutkem a namocit do smesi platkovych/strouhanych mandli a vanil.cukru. To je teprve mnamka.
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 10:36:52) Edysho to jen ten rcpt, cos nabízela?
|
Edysha |
|
(16.12.2010 10:44:43)
Podobny, ten muj na prave linecke je: 4 pres sito prolisovane uvarene zloutky, 120g cukr moucka, 300g hladka mouka, 200g masla, vanilka, spetka soli. Utrit zloutky do peny s cukrem a maslem a pridat zbytek dle receptu. Nechat do druheho dne v lednici. Pak ty vrskyp jak jsem psala, natrit zloutkem a namocit do smesi mandli a vanil.cukru nebo krystalu.
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 10:45:27) Edysho mňam...toho udělám taky dávku a budem porovnávat, díky
|
Edysha |
|
(16.12.2010 11:03:56)
Hlavne je pak peclive schovej, no u nas vlastne musim schovavat uz i testo. Ja jich delala 100, prezilo 64 ;-) ji to i nenamazany, des bes jo a doporucuju marmeladu z cerneho rybizu,co maji v Lidlu v dia koutku. Je s ovocnym cukrem. A s temi kolecky...to je proste maximalni souzneni ;-)
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 11:07:01) Edysho mi tu kapou sliny
|
Edysha |
|
(16.12.2010 11:19:10)
Tak at se povedou. Ja vcera vydrhla troubu a mam zavazek,ze pecu az v novem roce aby mi vydrzela dlouho cista, kdyz jsem se tak nadrela ;-D
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 11:52:48) díky jsi pilná
|
|
|
|
zerat |
|
(16.12.2010 12:20:47) Utřené syrové žloutky a má to být trvanlivé? Tý jo, to bych se fakt bála
|
zerat |
|
(16.12.2010 12:21:28) trvanlivé myšleno, že to má pár dní vydržet... ale myslím, že do žloutku nevidíš a když v něm bude salmonela, tak je to špaténka...
|
susu | •
|
(16.12.2010 12:25:34) zerat, já mám taky obavy, ale potíž je, že moje staré recepty často pracují se syrovými vajíčky. Nevím , co s tím.
|
zerat |
|
(16.12.2010 13:24:59) Susu, taky mám pár starých receptů po babičkách a přiznávám, že některé věci rovnou zavrhuju a některé upravuju. Třeba babičky trvanlivý krém s vajíčky se ohříval ve vodní lázni jen do udržení prstu v něm. Já ho suverénně převařuju. Paradoxně krému to vůbec neublížilo. Ale u třeného žloutku fakt nevím, jak to provařit...
|
|
|
|
Edysha |
|
(16.12.2010 13:39:38)
Tady nekdo neumi cist ;-) zerat procti cele vlakno a zjistit,ze nikde zadne syrove utrene zloutky nejsou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paradox |
|
(16.12.2010 7:53:36) Místo Hery používám máslo a část hladké mouky nahrazuju Solamylem. Vždycky ho mám křehké. Až moc.
|
Ivik a kluci 00,03,06 |
|
(16.12.2010 14:10:08) Dělám to jako Paradox. Solamyl je tam fakt dobrý. Nebo dávám pudinkový prášek, vanilkový, těsto má pak i lepší barvu (pokud nesjou hezky žlutá vajíčka).
|
Ivik a kluci 00,03,06 |
|
(16.12.2010 14:16:43) A já dávám do těsta ještě dvě lžíce rumu a linecký je vynikající.
|
|
|
|
Apolena. |
|
(16.12.2010 9:31:10) Hodně častá chyba je, že se při vyvalování těsto hojně podsypává moukou, takže nakonec je v těstě mnohem víc mouky, než by mělo být.
|
|
Lenka | •
|
(16.12.2010 9:53:47) Heru ne - jedině máslo. A maminka má takový trik přidat na špičku nože kypřícího prášku. Třeba ti to pomůže...
|
|
madlenka+2 |
|
(16.12.2010 10:36:56) Jednou se mi takové povedlo, netuším z jakého receptu, prosím, nezná někdo recept, aby linecké bylo cítit máslem a krásně křehké?
|
Dagmar Bartůšková |
|
(16.12.2010 10:38:30) M77 jukni na začátek téhle diskuze,je tam
|
|
|
*Niki* |
|
(16.12.2010 13:57:44) Ne Hera, ale máslo. Kůru nestrouhám, ale dávám přímo trochu šťávy z citronu. Málo podsypávám při válení. Linecké je křehké a dobré.
K jinému, co tu zaznělo - syrové vejce používám běžně, třeba do bešamelu při výrobě sýrové omáčky, po skončení varu se dá žloutek, je to jemné. Ze žloutků budu dělat náplň do vosích hnízd. Salmonelu jsme nikdy neměli.
|
|
|