Ralka |
|
(14.1.2011 11:32:16) Doma jsme si hodně zvykli používat do omáček a polévek bujóny. Chtěla bych jejich používání ale omezit. Jak uvařit dobrou polévku nebo omáčku bez nich? Prosím o radu. Jaká dochucovadla používáte?
|
FialoFka |
|
(14.1.2011 11:36:59) Nejlepší je pravý vývar, popřípadě bylinky na dochucení
|
FialoFka |
|
(14.1.2011 11:38:43) Když vyvařím maso (kosti) s celou cibulí, stroužky česneku, kuličky pepře, popř. dalším kořením, dochutit pak už stačí jen solí a pepřem.
Do omáček také nepoužívám, přijde mi to zbytečné.
|
& |
|
(14.1.2011 11:43:14) Fialovka, kdzy ja jsem v zivote naso nevarila. nedelam zadny jidlo kde by bylo vareny maso potreba..
|
FialoFka |
|
(14.1.2011 12:08:24) H&M, já ho navřím na jídlo, ale třeba do polívky Uvařím kuřecí kostry s kousky masa, cibulí, česnekem, kořením, sleju to, do vývaru dám zeleninu, než se uvařím, kostry oberu, maso nakrájím a hodím ho na konci do polívky
|
|
|
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(14.1.2011 11:37:39) jsou bio bujony a bujony bez glutamanu, já používám bez glutamanu od vitany jsou výborné a nebo přidávám vegetu bez glutamu - bylinková. Nebo mi táta dělává jakoby vegetu - ale jen sušená rozmixovaná zelenina bez soli a všech konzervantů, to mám nejradši, cpu to i pod maso na maso, prostě všude.
Ale když není vařím bez, ta chuť není samozřejmě tak výrazná, ale chce to jen chvilku a člověk si zvykne a zjistí, že rozeznává mnohem víc chutí v polévce, že ten bujon všechno nepřetluče.
|
|
kosicek |
|
(14.1.2011 11:38:12) Ahoj, použíám bujóny bez glutamanů a pod. Třeba v tesku jinde se dají sehnat od Vitany-natur (masové), ..nebo v DM masové i pouze zeleninové v Bio kvalitě, též bez přídavku glutamanu a pod. za celkem super cenu a nebo od Wurzlu-také ve velkých supermarketech, či zdravé výživě, ale ten je dražší..Pak se také prodává sušená zelenina pouze se solí..už i myslím podravka (nebo nějaká podobná značka) má natur verzi
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(14.1.2011 11:42:46) ve zdravěnce mají solčanku a to je vlastně vegeta bez glutamanu jen ta zelenina se solí.
|
|
|
adelaide k. |
|
(14.1.2011 11:41:13) Pravým vývarem. Navíc do spousty jídel vůbec není potřeba.
|
|
& |
|
(14.1.2011 11:42:10) taky pouzivam, vyvary z Bio obchodu bez glutalamany.. Ale zas jinak nepuzivam sul.. nesolim ani brabory ani ryzi..
|
|
dadlenka |
|
(14.1.2011 11:44:48) Tak není nad pravou chuť jídla. Do vývaru dávám maso s kostí (většinou kuřecí skelety, nebo hovězí žebro) celou cibuli i se slupkou, několik stroužkû česneku, a většinou mraženou zeleninu do polévek-bez kukuřice, osolím a vařím, před koncem přidám trochu libečku(mám ho zamražený) a scedím , přidám zavářku, obrané maso, vybranou uvařenou zeleninu.
|
|
Ralelo+4 |
|
(14.1.2011 11:45:55) bujon skoro nepoužívám. Buď udělám silný vývar nebo dochutím kořením, česnekem, bylinkama.
|
donjamimonja |
|
(14.1.2011 11:49:23) Taky používám bio bujon s DM, nebo dám jen ždíbíček masoxu a zbytek dosolím podle potřeby, do uvařené polívky vmáčknu jedes stroužek česneku, dám libeček, patrželku...
|
|
|
sylvaina |
|
(14.1.2011 11:54:32) My jednou za půl roku kupujeme podíl na býkovi. Je tam i slušná dávka kostí. Ty nahážu do prádelního hrnce, vařím hodně dlouho, klidně s přestávkami 2 nebo 3 dni. Rodina to miluje a chodí si v průběhu vaření odebírat., Co zbyde a je už pěkně husté a silné, rozdělím do sklínek a zavařím v troubě na plechu. V průběhu roku odebírám a používám.
|
Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 |
|
(14.1.2011 16:40:07) to by se mi taky líbilo, takový domácí bujon
|
|
|
sylvaina |
|
(14.1.2011 11:54:32) My jednou za půl roku kupujeme podíl na býkovi. Je tam i slušná dávka kostí. Ty nahážu do prádelního hrnce, vařím hodně dlouho, klidně s přestávkami 2 nebo 3 dni. Rodina to miluje a chodí si v průběhu vaření odebírat., Co zbyde a je už pěkně husté a silné, rozdělím do sklínek a zavařím v troubě na plechu. V průběhu roku odebírám a používám.
|
|
zerat |
|
(14.1.2011 12:01:16) Ralko, já na občasném použití do omáčky či polévky bujónu Natur bez glutamátů nevidím nic špatného. Můžeš to nahradit silným vývarem toho či onoho, což taky často dělám, ale ne vždycky dělám omáčku z kila masa, takže si klidně pomůžu trošku vegetou bez glutamátu nebo troškou bujónu bez glutamátu...
|
|
Chrysantéma |
|
(14.1.2011 12:13:24) Používám vegetu ze zdravé výživy bez glutasolu s mořskou solí.Vývary z masa většinou zamrazím a podle potřeby použiju...
|
|
Razivia |
|
(14.1.2011 12:15:19) Mám takovou polosušenou zeleninu naloženou v soli. Jsou to přebytky z léta ze zahrady, ale určitě by to šlo udělat i z kupované. Nastrouhala (nebo nasekala) jsem všechno možnou zeleninu na jemno (mrkev, celer, petržel, kedlubnu, brokolici, česnek, cibulku atd. a byliny), nechala jsem to sušit na plechu v troubě se solí a když to bylo takové polosuché, nandala jsem to do sklenic. Nekazí se to, je to dobré a celkem levné.
|
|
Ála+3 |
|
(14.1.2011 12:20:28) Do vývarů je vynikající celerová nať a libeček, klidně i sušený, už mi vývar bez nich nechutná.
|
|
Inka | •
|
(14.1.2011 12:22:36) Co to je bujón? Já myslela, že vývar.
|
Ralka |
|
(14.1.2011 12:33:15) Jak dlouho děláte vývar? Vaříte v tlakovém hrnci nebo déle v klasickém?
|
Inka | •
|
(14.1.2011 12:34:48) Já papiňák nemám, tak v normálním, asi hodinu, taky záleží co je to za maso.
|
|
Chrysantéma |
|
(14.1.2011 14:57:07) V tlakovém hrnci...délak vaření závisí na tom,jetsli bylo maso zmrzlé,nebo čerstvé...
|
|
|
Ajlina | •
|
(14.1.2011 12:41:32) používáme Miso ze zdravé výživy
|
|
|
kreditka |
|
(14.1.2011 12:32:46) Pokud to jde používám pravý vývar
|
|
Modřinka |
|
(14.1.2011 12:33:52) Jednou za čas uvařím z kostí silný, koncentrovaný vývar, nechám ho hodně zredukovat a zamrazím v tvořítkách na led. Stejně by šel připravit zeleninový vývar, ale ten nedělám. Pak už jen přihazuju zmrzlé kostky. Hodně používám sušené bylinky.
|
|
Králíček4 |
|
(14.1.2011 12:42:40) Já si v létě udělám rozemletou zeleninovou směs v sádle a soli.Pak stačí přidat na dochucení polévek místo bujonu a je super.
|
|
Jedůfka / 99,00 |
|
(14.1.2011 13:04:57) Používám bujony kupované ve zdravé výživě bez chemických přísad, ale taky jen vyjímečně. Hodně používám k dochucování vegetu bez glutamanu. V polévkách i omáčkách většinou stačí vývar z masa, kořenové zeleniny, cibule a česneku a bylinek.
|
|
Gora |
|
(14.1.2011 13:18:31) Já dochucuji kořením Vega Vega místo bujónů.
|
|
KlaudieS+M+E |
|
(14.1.2011 13:22:58) Kupuju bujóny v DM - Alnatura.
|
|
Cimbur |
|
(14.1.2011 13:32:44) Bujony Alnatura jsou dobré. Ale i sušený libeček, petržel.
|
|
Horama |
|
(14.1.2011 13:35:48) Nepoužívám. Dochucuju solí, česnekem, kořením. V mrazáku mám zmrazené "hrnečky" vývaru: když potřebuju, vytáhnu, jednou za čas doplním. Taky se dá vývar uvařit a nechat svařit asi na třetinu (v tom případě nesolit) - zabere pak méně místa a samozřejmě se pak používá ve třetinovém množství nastavený horkou vodou.
|
|
Suza007 |
|
(14.1.2011 13:38:08) Domácím vývarem...
|
|
Hilly. |
|
(14.1.2011 13:47:57) Bujóny nepoužívám,dělám husté vývary, ale teď jsem si koupila od Alnatury a přemýšlím, že je do něčeho vrznu. Nejsou v tom žádná éčka a tak. Takže jestli ti to chybí, zkus bujóny z DM.
|
aachje skunk a tři holky |
|
(14.1.2011 14:43:26) tak to by mě zajímalo,kam mizí z obchodů masoxy,podravky,maggi a podobnékamarád má večerku a na tohle téma jsme se bavili,skoro každá ženská,má v košíku při nákupu masox ale to nejsou samozdřejmě ty,co chodí na rodinku
|
mabela |
|
(14.1.2011 15:15:01) jak vidíš tak i tady 2/3 lidí používá bujóny, vegety, podravky. teda utěšují se tím, že je to už bez glutamátu
|
aachje skunk a tři holky |
|
(14.1.2011 15:29:35) zásadně ze zdravé výživy
|
mabela |
|
(14.1.2011 15:33:24) jo, jo a navíc jěště BIO!
|
|
|
|
Zufi. |
|
(14.1.2011 16:56:55) Aachje, tak já teda používám Masox.
|
|
|
|
mabela |
|
(14.1.2011 15:11:48) sůl, bylinky, koření, vývar, demi glace, zelenina.
|
|
11.8MartinaEmma12 |
|
(14.1.2011 15:39:12) Úplně jsme je vyřadila z jídelníčku (kvůli dětem před 4 lety a nepoužívám je dodnes). Já myslím, že je to jen zlozvyk, vůbec nikde se dávat nemusí. Do polívky (hovězí, kuřecí) dávám jen zeleninu, česnek, černý pepř a sůl. Do talířů nasekám zelenou petrželku. Když dělám pravé italské rizoto, tak si udělám trošku zeleninového vývaru (je to rychlovka a máte bujon/vývar pravý bez éček).
|
|
Balbína |
|
(14.1.2011 15:39:48) nepoužívám žádné ochucovadla. Dělám vývary z masa či kostí. Pokud dělám polévku jen ze zeleniny, tak osmahnu cibulku a zeleninu na másle. Možná vám bude zpočátku ta chuť bujónu chybět. Podobnou chuť má libeček, tak ho zkuste.
|
|
sojka+07+09 |
|
(14.1.2011 15:42:10) dělám pravý vývar, se vším co má mít, udělám dva litry najednou, zamrazím a mám základy do omáček a polévek.
Maso- kuřecí čtvrtky, bobkový list, nové koření, česnek, cibuli, mrkev, celer, petržel, sůl, pepř, rajče, libeček. Dvě hodiny v papiňáku, čtyři hodiny táhnout na plotně.
Nic se tomu nevyrovná. Ostatní masa dělám stejně. Maso oberu a pak ho naházím do polívky, nebo udělám luxusní rizotko. Pro děti je to přesně to správný jídlo.
|
|
Tenna /2 |
|
(14.1.2011 16:23:49) Dochucuji bylinkami a kořením, bujón ani neumím používat - jednou jsem ho zkusila dát do polévky a nikdo ji nejedl, připadala nám divná Podle mne jako základ úplně stačí vývar z masa či zeleniny, ze kterých polévku děláš.
|
|
Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 |
|
(14.1.2011 16:48:09) Používám bio bujon bez glutamátů - je to jenom osolená směs bylinek, cibule, česneku atd. - dávám do zeleninové polévky, do vývarů nedávám, do omáček většinou taky. A někdy nedávám a dávám jen sama sobě do polévky Maggi - podle mě to udělá stejnou službu a alespoň děti před tímto zlozvykem chráním. Dělám to tajně
|
|
|