Hudba Ainur |
|
(16.3.2011 11:22:31) Jak se pozná, že se z člověka stává pivař? Je to nenápadné, nebo to přijde najednou?
Muž nikdy pivo moc nepil, jenom občas v létě, v horku, při manuální práci venku. A teď poslední dobou si prý dává pivo denně v práci k obědu, a o víkendu si dal dokonce dvě piva během jednoho dne, našel nějaké zapomenuté plechovky v lednici. Osobně pivo a jeho smrad nesnáším, tak se děsím, jestli to nepřeroste v chození do hospody, nebo kupování piva domů. Když to zůstane na úrovni "pivo k obědu přes týden", tak je mi to jedno, ale nechtěla bych mít doma chlapa na pohovce, v trenkách a s lahváčem v ruce, jestli mi rozumíte, co tím myslím. Aby se z mého inteligentního a kultivovaného chlapa nestal Škopek ze Slunce, seno, jahody. Hrozí to z jednoho piva k obědu?
|
Petra Neomi | •
|
(16.3.2011 11:26:06) Mezi chozením do hospody a lahváčem v trenýrkách u telky je dost rozdíl, ne? A dát si pivo k obědu je zas něco úplně jiného. Nebo, když si člověk dá k obědu víno, je nějak kulturně vyspělejší? :D
|
|
Fous&fousek |
|
(16.3.2011 11:28:52) Bože můj, ty jsi ale hysterka! Proč by se měl z tvého muže stát alkoholik, když si dá jedno pivo k obědu?! Je to naopak zdravé, určitě zdravější než pít třeba colu. A doktoři to dokonce doporučují. Myslela jsem, že začal chodit do hospody a tam si dá svých 10 kousků, ale tohle by mě netrápilo.
|
|
Tvoje horší já |
|
(16.3.2011 11:29:06) Promluvte si, řekni mu, že se ti to nelíbí. Myslím, že se zatím nic neděje, ale ke každému obědu se pivo přece nehodí. Kdyby si dal pivo k huse, tak to jo. Ale jindy si zase může dát víno. Nebo žádný alkohol. Něměla by se z toho stát pravidelnost.
|
hbf |
|
(16.3.2011 12:18:54) Hele, my vám děvčata taky nekecáme do celozrných housek a bifihnus actirektuláris, tak buďte té dobroty a nechte pivo pivem. Ve srovnání s jakoukoliv limonádou a mnohým džusem je to ultrazdravé pití.
|
Rigor Mortis |
|
(16.3.2011 12:28:52) co takhle voda????
|
Binturongg |
|
(16.3.2011 12:41:26) Balená je hnusná, v kohoutkové je chlor a bakterie - v pivu není ani jedno a ještě je to vitamínová bomba a ionťák jako kráva!
|
Rigor Mortis |
|
(16.3.2011 12:43:33) Bin kdo chce kam,pomozme mu tam
|
Binturongg |
|
(16.3.2011 13:07:40) Jojo, dík, my už tak jsme léta...a spokojení
|
|
|
|
|
|
|
Tenna /2 |
|
(16.3.2011 11:30:28) Myslím, že to nehrozí ani ze dvou piv k obědu
|
|
KlaudieS+M+E |
|
(16.3.2011 11:33:46) Když se z piva k obědu nestane pivo ke snídani, ke svačině, před oběděm, k obědu, po obědě a 10 kousků na večeři, tak nic nehrozí
|
|
alej |
|
(16.3.2011 11:35:21) Manžel je kultivovaný, inteligentní, pivo má rád, ale pivař z něj rozhodně neroste. Když je jednou za čas do hospody, klidně si jich dá víc, k obědu v pracovním týdnu myslím spíš jen v létě. Doma večer ne, protože domů ho nekupujeme. Možná někdy v létě. U rodičů na zahradě při manuální práci, na žízeň, zcela určitě. Kdyby se nějaké objevilo v lednici, určitě si ho dá radši, než džus nebo šťávu :) Toho co píšeš, bych se nebála.
|
|
Rigor Mortis |
|
(16.3.2011 11:38:50) Ahoj Camm,myslím,že část pivařů kdysi takhle začínala,ale to by stejně byl déletrvající proces,takže nějakého pití piva k obědu ,bych se nebála.Ale asi bych si s drahým promluvila,že se ti něco nelíbí a proč najednou to pivo konzumuje víc..určitě to bude v pohodě...drž se mamčo...a dětičky at prospívají
|
|
& |
|
(16.3.2011 11:40:21) Cam, to zalezi jak je na to nachylny. Ja jsem si taky davala, v restaraci k obedu maly pivo. Pomer kvalita napoje/cena jednoznacne nejlepsi vuci jinym napojum, ktere tam nabizaji..
Jinak ja jsem k chozeni do hospody a popijeni dost kriticka. Tohle mi prijde v norme. Manzel vypije tak dve piva tydne, kupujeme tretinky.
|
|
Ananta |
|
(16.3.2011 11:48:41) Pozoruj jestli to bude mít vzrůstající tendenci a dej najevo, že máš obavy, riziko bych viděla pokud se začne nepřiměřeně verbálně bránit, pití piva zlehčovat atp., jde o to proč to pivo najednou začal pít víc než obvykle. Škopek z něj klidně být může, ale na to máme o tvém muži málo informací, to je záležitost osobnosti. Závislost na alkoholu vzniká plíživě, pomalu, tohle nemusí znamenat vůbec nic a nebo taky problém v jeho počátku.
|
Ananta |
|
(16.3.2011 11:49:20) Taky mrkni do jeho rodiny jestli tam u někoho závislost na alkoholu je, je totiž dědičná.
|
Hudba Ainur |
|
(16.3.2011 12:05:49) Díky všem za reakce, i ty negativní (jako hysterka se ale fakt necítím ). U muže v rodině se pivo nepije, tam je to spíš o slivovici, takový ten balkánský "zdravotní lok po ránu" a o vínu. Nemyslím si, že by ho pivo k obědu ohrožovalo, ani se nebojím, že by se z manžela stal klasický alkoholik, spíš jak nemám obecně ráda pivní kulturu, napadlo mě, že by třeba mohl postupně zeškopkovatět. A jelikož s tím nemám zkušenost, zeptala jsem se
|
Rigor Mortis |
|
(16.3.2011 12:07:58) Camm děti a tvá maličkost ho zeškopkovatět nenecháte,a pivíčko bych tatínkovi servírovala za odměnu,po tvrdé práci
|
|
Petra Neomi | •
|
(16.3.2011 12:16:27) Imho je to nesmysl, navíc, dneska je i pivo docela "šik", a Stellu si k obědu může dát i dáma, nejen HOmolka.
|
|
Winky | •
|
(16.3.2011 12:30:54) fakt záleží jaký je typ. Manžel pije převážně pivo (vínu moc nedá, destilátům taky ne). Ale doma že bychom měli lahváče - to fakt vyjímečně (když čekáme návštěvu nebo když jsem byla těhotná a nažáhu jsem si dávala černé pivo). Ani nechodí v trenclích a s vyvaleným pupkem. Prostě bere jako uvolnění jít si pokecat do hodpody na pivo, vyřešit 90% bolestí světa a domů tuhle "pívokultůru" netahá (i nasmraděnou bundu nechává v kumbále, ví že mi to vadí).
Můj táta je zase opak - jak nemá zásobičku lahváčů v lednici (tak ty 1-2 na večer správně nachlazený), šupajdí dokoupit ale v hospodě nebyl na pivu počítám tak od 20ti (jako že do restaurace na oběd a k tomu pivo jo, ale jít "na pivo" to fakt neprovozuje). I po těch 30ti letech "lahváčování" je hubený jak lunt, trencle nikdy nenosil takže nějaké vyvalování u telky taky neprovozuje.
Každej z těch chlapů je jinej, oba jsou pracanti až dříči a ani jednoho jsem ještě neviděla takzvaně "podvobraz". A když mě na nich něco štve, tak obvykle úplně jiný věci než to pivo..... I když byla jedna doba že se mi zdálo že manžel na pivo chodí často, tak jsem mu to řekla že nechci žít vedle kopie jeho otce (ten s alkoholem potíže měl vážné, ale posledních 10 let se teda hodně srovnal). To zabralo 100% protože on to na něm viděl taky a ví že takhle dopadnout nechce.
|
|
|
Peter | •
|
(16.3.2011 15:35:49) Pro tvou informaci, zavislost opravdu dedicna neni, to jak jiste uznas, bychom vypadali uplne jinak. Jako Narod alkoholiku. Dedicne jsou sklony, nebo lepe receno odolnost vuci zavislosti.
|
Ananta |
|
(16.3.2011 22:48:11) Ne, u alkoholu je skutečně dědičná, u jiných drog jen ty sklony o kterých píšeš.
|
Ananta |
|
(16.3.2011 22:55:32) Ono se to zkoumá, ale u potomků alkoholiků ta chemie (zjednodušeně) funguje jinak, projevuje se to často buď zvýšenou tolerancí na alkohol nebo naopak hodně nízkou toleranci, někde jsem k tomu měla i ty názvy co na co reaguje, asi v diplomce, ale tu tady teď v PC nemám. Hledají gen, který to způsobuje, testují to na krysách. U dětí z adoptivních todin a pěstounských... takže bez vlivu patol. prostředí a rodiny.
|
|
|
|
|
|
Vivík |
|
(16.3.2011 12:01:44) Můj známý pivař odpovídá: "Tak já třeba šel přirozenou cestou, ale kamarád císařem."
|
Binturongg |
|
(16.3.2011 12:27:13) Vivík -
|
|
|
Binturongg |
|
(16.3.2011 12:22:34) Můj táta, moji dva švagrové, můj přítel, mí přátelé..., kdysi i já jsme pili a oniještě pijí denně pivo. 1-3, příležitostně víc. Léta letoucí, vlastně desítky let... Nepozoruju, že by se jim snižovalo IQ, smrděly jim nohy a začali se odívat do nátělníků a trenek
Někteří chlapi to tak prostě mají - žízeň jim normální voda nezažene...
|
|
angrešt |
|
(16.3.2011 13:21:44) Cammelie, jedno pivo denně není žádná velká dávka pro muže. U ženy už by mohlo jít o počátek alkoholismu (záleží na enzymovém vybavení dotyčné:) . Ale co je na tom špatné, je vznikající ritualita popíjení piva spjatá s nějakým konkrétním úkonem. Třeba to, že jde o každý oběd, bez ohledu na to, zda jde o guláš nebo škubánky. Když se bude taková ritualita dlouhodoběji pěstovat, může se stát jaksi "nerozlučnou" a může se člověku požitek spjatý s obědem (klid, přestávka, kamarádi, dobré jídlo) přesunout jen na pivo, tj. přičítání veškeré příjemnosti oběda jen pivu. A pak třeba vyrábění podobného příjemného okamžiku jinde ne tím, že se sejdu s kamarádama, nebo že si dáchnu, ale jen a jen tím, že si dám pivo. A může to někdy v budoucnu vést třeba i k alkoholismu a "škopkovatění". Snad mi rozumíš, píšu zašmodrchaně. Takže já bych se asi snažila rozbít tu vznikající ritualitu. Třeba o víkendu k "pivnímu" jídlu jako vepřo knedlo piva klidně i tři, ale k nepivnímu jako pstruh po mlynářsku pivo žádné. A někdy ani k "pivnímu" obědu žádné, třeba nahradit nealkem, protože vymyslíš na odpoledne výlet autem a muž bude řídit... Třeba. Nebo vymyslíš něco úplně jiného. Problém totiž zatím rozhodně není v dávce, ale ve vznikající sociální návykovovsti.
|
Hudba Ainur |
|
(16.3.2011 13:42:18) angrešt, hezky napsané, díky
|
|
|
|