likta |
|
(6.4.2011 12:02:15) Ahoj holky,
blíží se Velikonoce a já už vím, že mi na ně přijede na návštěvu příbuzenstvo z Moravy a bude tu několik dnů. Běžně tyto svátky nijak neslavíme (a jídlo neřešíme - dáme si na co máme chuť), ale teď si říkám, že bych měla uvařit něco, co se v tu dobu vaří (nádivka, mazanec, beránek...) Poradíte mi co se v který den jí? Vím, že na Zelený čtvrtek by mělo být něco zeleného (např. špenát), ale co dál?
|
angrešt |
|
(6.4.2011 12:35:04) Na Zelený čtvrtek jíme samozřejmě zelené a pak jidáše s medem.
Na Velký pátek je půst, takže jen trochu nějakého bezmasého jídla. Na Bílou sobotu půst pokračuje až do východu první hvězdy. Obvykle se na Bílou sobotu pekly mazance a beránci. Pečivo se pak bralo na Boží Hod do kostela na posvěcení - já sama to tedy nedělám, ale docela to vídám.
A na Boží Hod pro mě patří k jídlu mladé jehněčí se špenátem, velikonoční nádivka a mazanec a beránek.
A v pondělí a mnoha následujících dnech vajíčkový salát, nakládaná vajíčka, sekaná s vajíčky... ajáj
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(6.4.2011 14:22:42) Beránek je taková měšťácká novota, to neuznávám Děláváme něco zeleného na zelený čtvrtek, taky jidášky s medem, v sobotu pečem mazance a na Boží hod je nějaké lepší jídlo, v partnerově rodině zpravidla kůzle nebo jehně (u nás bývala myslím nějaká drůbež).
Jo a hlavička!!! Taky v sobotu, na to se nesmí zapomenout!
|
angrešt |
|
(6.4.2011 14:57:27) nojó, však nejsem žádná z vidlákova, já jsem z Prahy! A to jsem si ještě na podzim nakoupila v Drážďanech vykrajovací velikonoční formičky a budu péct linecké beránky a kuřátka, jsem holt naprostý městský zdegenerovanec.
Hlavička by mohla být totéž, co velikonoční nádivka? Tj. v pekáčku pečená záležitost s obsahem housky, mléka, vajec, kostiček uzeného a velkého množství jarních bylinek, především kopřiv a popence? Nebo je to něco zcela jiného?
|
|
|
|
Chape | •
|
(6.4.2011 12:38:13) spenat a steak by byly dobrou volbou :)
Jinak dela se mazanec, tzn testojak na vanocku, jen se z toho udela takovy velky kulaty bochnik.
a pak beranek, tvarohove testo, jak na babovku.
Jinak se delaji treba nadivky a podobne, koukni na net na velikonocni recepty, ale pokud to nejak neslavite, tak bych to moc neresil, hajim pravidlo, ze rodina je pohromade aby si pokecala a pobavila a ne aby se hodnotilo, kdo spravne navaril na velikonoce nebo jakykoliv jiny svatek.
PS a velky uklid zasadne az rodina odjede, predtim by to bylo jen mrhani casem :)
|
|
|