V.B.R.M. |
|
(20.4.2011 20:05:19) Ahoj, spousta z vás tu psala, jak budou na Velikonoce dělat nádivku. Já jsem ji nikdy nedělala, tak moc prosím...........napiště mi nějakej dobrej a hlavně vyzkoušenej recept. A hlavně ne moc pracnej V tak krásným počasí nechci trávit celý dopoledne v kuchyni Všem moc děkuji
|
moona | •
|
(20.4.2011 20:17:05) Zrovna jsem dopekla. Dala jsem osm rohlíků nakrájených na kostičky, hrnek mléka, šest žloutků, asi třičtvrtě kila uzený krkovice na kostičky, kudrnku, kopřivy, majoránku, pepř, sůl, pět stroužků česneku a pak k tomu přimíchala sníh ze šest bílků. Péct na 180 asi padesát min. Upekla jsem to ve formě na beránky.
|
|
Violet | •
|
(20.4.2011 20:18:39) Dělám ji ve značně zjednodušené verzi, páč nikoliv doma:) Nakrájím rohlíky a nechám je nasát mlíkem a vajíčkama, přikrájím nějaké uzené či podobný kus masa, nasekám spařené kopřivy a vše smíchám, potom naleju do vymazaného a vysypaného pekáčku, povrch pokladu omytýma sedmikráskama a strčím do trouby. Je nízká, nebyvěhne, ale je hutná a dobrá:)
|
Violet | •
|
(20.4.2011 20:19:46) Jo a kořením solí (trošičku, uzený je slaný), pepřem a muškátovým oříškem...
|
|
|
angrešt |
|
(20.4.2011 20:31:30) Do svého pekáčku (spíše menšího) dělám z 8mi rohlíků. Rohlíky na kostičky, pokropím je asi dvěma lžícemi roztopeného másla. Následně zaliju hrnkem horkého mléka a nechám nasáknout (horké - trik vyčtený z francouzské kuchařky, líp to saje).
Předem si uvařím doměkka kousek uzené krkovičky - cca půl kila. Sice uzené je jakože "tepelně opracovaný výrobek", ale já ho vždy předvařuju, jednak je jinak poněkud tuhé, jednak z něj chci trošku vyvařit karcinogenní dehet a nitrosaminy- vyvařenou vodu pochopitelně vyleju. Nakrájím na kostičky.
K nasátým rohlíkům vmíchám 6 rozmíchaných žloutků, přidám kostičky uzeného, nasekané spousty bylinek - hlavně kopřivy a popenec, ale i hladkolistou petržel, dobromysl, medvědí česnek, estragon, pampelišky, sedmikrásky.. prostě obejdu zahrádku a škubu
Přidám sůl, pepř a přistrouhám muškátový oříšek. Nakonec vmíchám sníh z 6ti bílků.
Kdyby byla moc řídká, dohustím trochu strouhankou, hustou lehce naředím mlékem. Hustá by měla být cca jako ovesná kaše.
Pekáček pěkně vymažu domácím sádlem, nandám nádivku a povrch pokapu rozpuštěným sádlem. Peču při 160st. do upečena, trvá to asi tak 40 min.
|
|
Nika89 |
|
(20.4.2011 21:22:44) Já dělám bez masa- dáváme k pečenýmu kuřeti. Rohlíky na kostky, mlíko, mušk. květ, sůl, pepř, vajíčko, petržel (cokoliv zelenýho) a do ymaštěnýho pekáčku. Kolik čeho tam dávám nevím, dělám to od oka.
|
|
neznámá |
|
(21.4.2011 8:23:28) Já velikonoční hlavičku dělám s droždím. Recept stejný jako na obyč nádivku, ale před přidáním našlehaných blků přidávám kvásek. Nechám chvíli vykynout a teprve pak jemně přidám našlehané bílky.
Nádivku bez droždí děláme často, ale ta velikonoční se u nás dělá kynutá.
|
|
Binturongg |
|
(21.4.2011 9:36:07) Je to záležitost pár minut a peče se to cca 3/4h - hodinu na 200.
6-8 rohlíků, půl toastového chleba, 3 vejce, půllitr mléka, dle potřeby event. perlivou sodovku, třetinu másla - změklého, sůl, pepř, majoránka, kopřivy, sedmikrásky, muškátový oříšek, špenát, petrželka... co Te napadne
|
Binturongg |
|
(21.4.2011 9:37:10) Jo a postní nádivka je bez masa - jinak je fajn do ní přidat rozpuštěnou slaninu
|
|
|
Senedra |
|
(21.4.2011 14:21:08) Dávala jsem recept asi před dvěma dny do jiné diskuze - tohle množství je na menší pekáček. Na dva velké plechy padnou 2-3 veky.
Slaná bábovka – nádivka 8-10 rohlíků 3-4 vajíčka 5 dkg měkké Hery 1/2 sklenky mléka kousek pečeného masa ( kuřecí, vepřové, králičí, uzené….lze vynechat) sůl, pepř, majoránka, česnek, výrazné koření ( gyros, kari…),olej, strouhanka Toto je recept typu – přesně od oka – používám ho na zpracování zbytků pečeného masa nebo starších rohlíků
Postup: rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme pokrájené maso, veškeré koření – množství a skladba se řídí dle chuti, rozmačkaný česnek, mléko a vajíčka. Necháme asi hodinku natáhnout a pak zpracujeme.Pokud chceme bábovku nadýchanější, tak přidáme pouze žloutky a z bílků vyšleháme sníh, který nakonec přidáme do hmoty.Jestliže je hmota moc řídká, přidáme strouhanku. Hmotu přendáme do zapékací mísy nebo pekáčku, kterou vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až se utvoří zahnědlá kůrka a strouhanka po okrajích zhnědne. Podáváme teplé se špenátem a vařenými bramborami nebo samotné studené. Varianta – nepřidáme výrazné koření, ale uzené maso a pokrájený porek nebo spařené mladé kopřivy a bude se jednat o velikonoční nádivku.
|
|
|