| Babsi+2 | 
 |
(28.5.2011 22:54:14) Dávám dle ochoty obsluhy. Když nás nechá servírka posedět u dvou pizz a šesti piv každý týden, tak si těch 20Kč/člověka zaslouží-je milá, ochotná, všechny ji máme rády. Ale když mi na stole jídlo "přistane" a ozve se povinné "dobrou chuť" a já mám pocit, že číšník během cesty z kuchyně do toho jídla naplival, nedávám ani korunu navíc.
|
| Hudba Ainur | 
 |
(28.5.2011 23:08:53) Zrovna dneska se o nás báječně staral číšník v restauraci, a to jsme byli komplet - 3 děti a mimino v kočáru. Donesl dětskou židli, pastelky a několik listů omalovánek, speciální jídlení lístek pro děti (všechny možné varianty jídel vysvětlil), pořád se chodil ptát, jestli je všechno v pořádku, zda chceme (dospělí) jídlo společně s dětmi, nebo až po jejich polévce atd.....Dostal skoro stovku spropitného, byli jsme moc spokojeni.
Když mě někdo obsluhuje s naštvaným výrazem, dostane maximálně pár korun, do zaokrouhlení na pět nebo deset.
Pošťákovi nechávám od cesty až poslední dobou, a kupodivu mi začal volat, když mi veze balík, klidně na mě počká nebo se nechá "chytit" o pár ulic vedle, když jsme zrovna venku, těžký balík donese až k výtahu apod.
|
| Madigan | 
 |
(28.5.2011 23:16:17) Cammelio - ale on "jen" dobře dělal svou práci. Když ji dobře dělat nebude, lidé tam chodit nebudou, majitel se s ním rozloučí nebo pokud by restaurace či obchod byly jeho, zkrachuje. Dělat dobře svou práci je samozřejmost.
|
| Hudba Ainur | 
 |
(28.5.2011 23:24:44) Madigan, ale je rozdíl mezi "vynuceně dobře" a "ochotně dobře", to prostě vycítíš. A přijde mi to prostě slušnost dát v restauraci spropitné, je to společenský zvyk, a rozhodně tím nevyjadřuji nějakou svoji nadřazenost. V tu chvíli já jsem klient a on mě slouží, to je nezaměnitelný fakt, a nevidím na tom nic špatného - jeho to nedělá osobou v nižším postavení, je prostě ve své práci. A jelikož můj kontakt s ním je krátkodobý, dostane všimné a jde se. Kdežto třeba s učitelkou má člověk vztah dlouhodobý, tak jí ty peníze pak dám jinou formou - kytkou, bonboniérou, sponzorským darem pro třídu apod. Ale ve výsledku je to také všimné - poděkování za dobrou práci. Možná je to trochu křečovitá paralela, ale píšu, jak mě to teď napadá.
|
| Limai | 
 |
(29.5.2011 7:56:00) Citace......"Madigan, ale je rozdíl mezi "vynuceně dobře" a "ochotně dobře", to prostě vycítíš."
Camm,předpokládám,že každý,ať se již jedná o číšníka,kadeřnici,hasiče nebo uklízečku,by měl svou práci dělat co nejlépe.Tedy ne vynuceně dobře,ale dobrovolně dobře.Je spousta profesí,kde se dýško nedává a ti lidé taky musí odvést maximální výkon.Co třeba lékař,který by byl "TAK OCHOTNÝ",že dokonce vytáhl ty nůžky z těla operovaného pacienta a nezašil je tam?Co automechanik,který byl tak laskav a ty kola dotáhl pořádně,takže žádné neuletělo a neohrozil tak život řidiče?Uklízečka,která toalety v nemocnici umyla tak pečlivě,že snížila riziko nákazy x lidí nějakou infekční srágorou?........Neumím si představit jak by to vypadalo,kdyby v některých profesích lidi pracovali ochotně jen proto že za to dostanou nějakou odměnu navíc.To že každý pracuje jak nejlépe umí by mělo být naprostou samozřejmostí.
|
|
|
|
|
|