jak |
|
(12.6.2011 7:52:20) Ahoj holky, vcera jsem delala marmeladu, s Gelfixem 1:3. Nemate tip, jak udelat marmeladu s nejvetsim procentem ovoce a nejmensim mnozstvim cukru?
|
angrešt |
|
(12.6.2011 9:23:13) Zcela bez cukru jsou povidla - tedy ovoce odpařené, které se "osladí samo" tím, že se zkoncentruje jeho přirozený cukr. Jde to bez problémů ze švestek, meruněk, jablek, hrušek: http://www.cuketka.cz/?p=2630
U marmelád je nutné si uvědomit, že ten cukr se tam nedává kvůli chuti, ale kvůli konzervaci. Takže když uděláš marmeládu zcela bez cukru - vlastně ovocný rozvar - tak ho musíš ještě přesterilizovat jako kompot, aby byl bezpečný. Udělat to samozřejmě klidně jde, uvaříš ovocný rozvar, do kterého přidáš trochu soli (ta pomůže uvolnění pektinu a ztuhnutí).
|
jak |
|
(12.6.2011 9:34:20) Angreste dik, ja vi, ze cukr konzervuje, tak prave jsem premyslela, jak na to.
|
Zuzaniela |
|
(12.6.2011 14:55:24) Jak (jinak zdravím na prosinec ) já dělám marmeládu ze želírovacího cukru od dr. Oetkera (možná se jmenuje tak, jak píšeš), v poměru 3:1. Takže dávám 1,5 kg ovoce na 0,5 kg cukru. Existuje i poměr 2:1, ale raději mám ten s větším poměrem ovoce.
|
La Pepa |
|
(12.6.2011 16:40:09) zádrhel těch všech 2 a více ku jedné je v tom, že obsahují konzervační látky, které nejsou nic moc, často nejsou ani v "kupovaných marmeládách"
|
|
|
|
|
|