Němcová Božena |
|
(2.8.2011 13:35:27) Někdo tady zmínil domácí výrobu sýra cottage, ale už to nemůžu najít. Prosím, jaké mléčné výrobky doma děláte? Jogurt, tvaroh, sýry... A používáte krabicové mléko, normální pasterované nebo čerstvé mléko z mlékomatu? Pasterujete ho před použitím?
|
magrata1 |
|
(2.8.2011 13:41:19) Mléko musíš pasterizovat, protože ty "zlé" bakterie ti jinak sežerou ty "hodné". Jogurt ti pak neztuhne a pod. Když děláš tvaroh, pasterizovat nemusíš, to se pasterizuje při srážení zahříváním. Já dělám jen jogurty, tchán dělá kozí sýry, má to už celkem vychytané, dělá několik druhů, ale recepty neznám.
|
|
Dalalmánek |
|
(2.8.2011 13:58:20) http://www.rodina.cz/nazor15459229.htm
|
Dalalmánek |
|
(2.8.2011 14:00:32) A je to přímo Angreštíkův článek!
|
|
Vítr z hor |
|
(2.8.2011 15:08:51) Super, podekovani Angrestove, to je bajecny material na pokusy.
|
|
|
takyjedna | •
|
(2.8.2011 14:30:33) v týdnu bylo na idnes/ pod hobby, jak se dělá máslo... za 10 min. hotovo!
|
|
Vítr z hor |
|
(2.8.2011 14:33:00) Delam arabsky syr labna, teda labna znamena snad mleko nebo tak neco, ale jmenuje se tak i tenhle syr.
Jogurt hollandia smicham se soli, s kurou a stavou z pulky citronu (nejdriv sul, pak citron!), olivovym olejem a susenou matou (zelena se neosvedcila). Vseho primerene.
Pak dam do stredne chladna vykapat pres mul. V lete je hotovo za 2 dny, v zime za 3.
Muzes z toho uvalet kulicky a nalozit je do olivoveho oleje, ale je ho obrovska spotreba. Syr skladuju v lednicce v pixle na sucho, serviruju polity olivovym olejem.
|
|
angrešt |
|
(2.8.2011 18:57:12) Odkaz na můj článek o sýrech už Ti sestra dala, koukám . Tak jen k mléku - v žádném případě nepoužívám syrové mléko z nějakého automatu nebo kupované od chovatele - je to zbytečné riziko, vždy svařím nebo pasterizuju. nebo klidně používám kupované mléko pasterizované nehomogenizované - u nás dodává mlékárna Radonice.
Syrové jsem použila občas od babiččiny krávy, ale jen na bezprostřední konzumaci a s tím, že kráva byla opečovaná a veterinářem vyšetřená a neměla bezpečně žádnou závažnou infekci.Jakmile je mléko pár hodin skladované, pomnoží se v tom všechno možné. A listerie jsou v mléce velice často, takže těhotné, děti a imunitně oslabené osoby by si měly dávat pozor na syrové mléko vždycky.
Jo, a předevčírem jsem si dělala máslo, kdybys chtěla zkoušet, je to otázka čtvrthodinky (z kupované smetany)
|
Němcová Božena |
|
(2.8.2011 19:15:52) S tím máslem - dívala jsem se na ten článek na Idnes, oni to míchali tyčovým mixerem, už jsem dva spálila při takovém mixování husté hmoty, bohužel, a to ani nebylo máslo. Takže momentálně stejně žádný funkční nemám.
|
angrešt |
|
(2.8.2011 19:33:59) Tyčovým mixérem? To já to dělám ve šlehači, teda. Ta vrtulka by mi přišla nešikovná, je hrozně malá, myslím, že dráty to promíchávají lépe. Byla jsem v Máslovickém muzeu másla a i ty staré máselnice mají spíš šlehač než mixér. Babiččina novodobá máselnice je spíš taky šlehačoidní než mixéroidní.
Teď jsem to i fotila pro kurz, tak ti můžu poslat i fotonávod
Chce to vybrat šlehačku bez stabilizátorů, jinak to hrozně dlouho trvá, i když nakonec se to taky udělá. A šlehat, až je šlehačka, pak šlehat dál, až to začne trupelnatět, pak něčím zakrýt (mám k robotu v příslušenství dekl), protože to bude cákat, a došlehat, za chvíli se udělá na metle máslo a v míse zbude podmáslí. To vypiju. Máslo nad cedníkem (pro případ, že by vyklouzlo, tak aby nespadlo do dřezu) proplachovat a mnout pod proudem ledové vody, dokud teče bílá voda. To je potřeba, kdyby tam zůstaly bílkoviny z podmáslí, tak by hrozně rychle žluklo. No a je to, akorát samo nemá trvanlivost kupovaného, chce sníst do pár dnů. Ale to jde snadno
nepřipadá mi, že máslo by bylo nějak extra tuhou hmotou, která by mohla spálit šlehač, no ale nevím, třeba nějaký málo výkonný to neutáhne.
|
|
|
|
|