| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí mléčné výrobky

 Celkem 12 názorů.
 Němcová Božena 


Téma: Domácí mléčné výrobky 

(2.8.2011 13:35:27)
Někdo tady zmínil domácí výrobu sýra cottage, ale už to nemůžu najít. Prosím, jaké mléčné výrobky doma děláte? Jogurt, tvaroh, sýry... A používáte krabicové mléko, normální pasterované nebo čerstvé mléko z mlékomatu? Pasterujete ho před použitím?
 Maťa. 


Re: Domácí mléčné výrobky 

(2.8.2011 13:37:27)
Práve mám v jogurtovači znovu jogurty. Robím ich normálne z krabicového mléka - v pohode.
 Němcová Božena 


Re: Domácí mléčné výrobky 

(2.8.2011 13:39:06)
Jogurtovač taky mám, ale právě jsem dlouho nedělala jogurt. Taky jsem používala krabicové mléko. Ale teď je tady automat na čerstvé mléko, to bych ale musela mléko asi pasterovat.
 magrata1 


Re: Domácí mléčné výrobky 

(2.8.2011 13:41:19)
Mléko musíš pasterizovat, protože ty "zlé" bakterie ti jinak sežerou ty "hodné". Jogurt ti pak neztuhne a pod. Když děláš tvaroh, pasterizovat nemusíš, to se pasterizuje při srážení zahříváním.
Já dělám jen jogurty, tchán dělá kozí sýry, má to už celkem vychytané, dělá několik druhů, ale recepty neznám.
 Dalalmánek 


Re: Domácí mléčné výrobky 

(2.8.2011 13:58:20)
http://www.rodina.cz/nazor15459229.htm

 Dalalmánek 


Re: Domácí mléčné výrobky 

(2.8.2011 14:00:32)
A je to přímo Angreštíkův článek!
 Vítr z hor 


Re: Domácí mléčné výrobky 

(2.8.2011 15:08:51)
Super, podekovani Angrestove, to je bajecny material na pokusy.
 takyjedna 
  • 

Re: Domácí mléčné výrobky 

(2.8.2011 14:30:33)
v týdnu bylo na idnes/ pod hobby, jak se dělá máslo... za 10 min. hotovo!
 Vítr z hor 


Syr Labna 

(2.8.2011 14:33:00)
Delam arabsky syr labna, teda labna znamena snad mleko nebo tak neco, ale jmenuje se tak i tenhle syr.

Jogurt hollandia smicham se soli, s kurou a stavou z pulky citronu (nejdriv sul, pak citron!), olivovym olejem a susenou matou (zelena se neosvedcila). Vseho primerene.

Pak dam do stredne chladna vykapat pres mul. V lete je hotovo za 2 dny, v zime za 3.

Muzes z toho uvalet kulicky a nalozit je do olivoveho oleje, ale je ho obrovska spotreba. Syr skladuju v lednicce v pixle na sucho, serviruju polity olivovym olejem.
 angrešt 


Re: Domácí mléčné výrobky 

(2.8.2011 18:57:12)
Odkaz na můj článek o sýrech už Ti sestra dala, koukám ~:-D.
Tak jen k mléku - v žádném případě nepoužívám syrové mléko z nějakého automatu nebo kupované od chovatele - je to zbytečné riziko, vždy svařím nebo pasterizuju.
nebo klidně používám kupované mléko pasterizované nehomogenizované - u nás dodává mlékárna Radonice.

Syrové jsem použila občas od babiččiny krávy, ale jen na bezprostřední konzumaci a s tím, že kráva byla opečovaná a veterinářem vyšetřená a neměla bezpečně žádnou závažnou infekci.Jakmile je mléko pár hodin skladované, pomnoží se v tom všechno možné.
A listerie jsou v mléce velice často, takže těhotné, děti a imunitně oslabené osoby by si měly dávat pozor na syrové mléko vždycky.

Jo, a předevčírem jsem si dělala máslo, kdybys chtěla zkoušet, je to otázka čtvrthodinky~;) (z kupované smetany)
 Němcová Božena 


Re: Domácí mléčné výrobky 

(2.8.2011 19:15:52)
S tím máslem - dívala jsem se na ten článek na Idnes, oni to míchali tyčovým mixerem, už jsem dva spálila při takovém mixování husté hmoty, bohužel, a to ani nebylo máslo. Takže momentálně stejně žádný funkční nemám.
 angrešt 


Re: Domácí mléčné výrobky 

(2.8.2011 19:33:59)
Tyčovým mixérem? To já to dělám ve šlehači, teda. Ta vrtulka by mi přišla nešikovná, je hrozně malá, myslím, že dráty to promíchávají lépe.
Byla jsem v Máslovickém muzeu másla a i ty staré máselnice mají spíš šlehač než mixér. Babiččina novodobá máselnice je spíš taky šlehačoidní než mixéroidní.

Teď jsem to i fotila pro kurz, tak ti můžu poslat i fotonávod ~t~

Chce to vybrat šlehačku bez stabilizátorů, jinak to hrozně dlouho trvá, i když nakonec se to taky udělá.
A šlehat, až je šlehačka, pak šlehat dál, až to začne trupelnatět, pak něčím zakrýt (mám k robotu v příslušenství dekl), protože to bude cákat, a došlehat, za chvíli se udělá na metle máslo a v míse zbude podmáslí. To vypiju.
Máslo nad cedníkem (pro případ, že by vyklouzlo, tak aby nespadlo do dřezu) proplachovat a mnout pod proudem ledové vody, dokud teče bílá voda. To je potřeba, kdyby tam zůstaly bílkoviny z podmáslí, tak by hrozně rychle žluklo. No a je to, akorát samo nemá trvanlivost kupovaného, chce sníst do pár dnů. Ale to jde snadno ~;)

nepřipadá mi, že máslo by bylo nějak extra tuhou hmotou, která by mohla spálit šlehač, no ale nevím, třeba nějaký málo výkonný to neutáhne.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.