rišulka |
|
(5.12.2011 10:09:54) Ach jo, dokud jsem tu nechodila, nežrala jsem to až tak.. No tak jsem letos poprvé udělala perníčky. (dřív dělávala mamka, ale už se jí nechce) Podle receptu odsud z rodiny, povedly se náramně! Jsou měkké, lesklé, prostě fájné. Včera jsem je do půlnoci zdobila. Nádhera! Mám hvězdy, srdce, medvídky a andílky. Poleva - bílek, cukr, citron, taky fajná, vláčná - a dobrá! Všude mám položené plechy a tácy a desky z her s pomalovanými perníčky a ty potvory překrásné se pořád lepí! uáá co s tím??
|
Peetinka+E08/08+A10/10+V07/16 |
|
(5.12.2011 10:15:43) Risulko, mela jsem letos uplne stejny problem a po vsemoznem suseni u krbu, v troube apod., kdy poleva sice za vecer uschla, ale do rana zas zacala lepit, jsem dostala super radu, ktera jedina zbrala - popras pernicky mouckovym cukrem. Ten se na polevu nalepi a zaschne to. (Mozna budes "jen" muset oprasovat zbytky cukru z pernickou peroutkou, nicmene ucel to splnilo.) At se zadari!
|
rišulka |
|
(5.12.2011 10:18:45) jéžiš peetinko, to je blbina tolik práce a ještě toto! to mi byl čert dlužný, takové pokusy, fakt. no díky, zkusím - perníčky na etapy..
|
|
|
Milena. |
|
(5.12.2011 10:19:14) A proto jsem koupila polevu v tubě, protože jsem z té doma dělané měla akorát lepidlo.
|
|
zerat |
|
(5.12.2011 10:30:53) Chyba - chybí Ti v receptu Solamyl. Dělám na jeden bílek, 200 g moučkového cukru, 1 lžička Solamylu, citronová šťáva - všechno je potřeba prosít - cukr nemáš-li ten speciální jemný, tak prosít i několikrát a není potřeba ani nijak extra dlouho třít či šlehat. Já jen promíchávám vidličkou a jak se jeví o.k. tak jdu zdobit. O.k. znamená, že při zvednutí vidličky nestéká jen vláčně opadává, pokud je hodně tekutá přidám cukr... Zasychá okamžitě a vůbec nelepí.
|
susu | •
|
(5.12.2011 10:33:10) Zerat, nikdy jsme Solamyl nedávala do žádné polevy a vždycky to zaschlo v pohodě.
|
zerat |
|
(5.12.2011 10:37:18) Susu, já jsem roky dělala bez Solamylu a taky to šlo, ale fakt jsem se nadřela, aby to mělo strukturu o.k. na zdobení. Pak jsem to měla různě po bytě x hodin, aby to dobře zaschlo... Teď opravdu už roky jen umíchám, žádné dření při šlehání vidličkou nebo dokonce mixování mixerem. Jen umíchám, aby se to spojilo a jdu zdobit. Dozdobím, chvilku to nechám zaschnout na stole a rovnou schovám do krabice -tím, že neleží na suchu hodiny, tak jsou perníčky i skvěle hned měkké a chuťově je poleva ke nerozeznání. To s tím Solamylem mi poradila jedna maminka v mš, která pekli perníčky na zakázku a nedám na to opravdu dopustit. Poleva se neroztéká, jdou s ní zdobit i jemné detaily a obr. výhoda je, že extrémně rychle schne.
|
susu | •
|
(5.12.2011 10:53:35) Nevím, já to taky jen zamíchám, od oka, bez vážení a schne mi to taky prakticky hned. Ale je fakt, že jsme v paneláku, takže suchý vzduch většinu roku, v zimě zvláště.
O tom Solamylu jsem přemýšlela kdysi, když jsem vymýšlela recept bez bílku, něco jako voda, solamyl, cukr, aby byla jen sladká. Možná se nad tím ještě zamyslím.
|
susu | •
|
(5.12.2011 10:59:04) Tak se dívám na ten tvůj recept, 200 g cukru, 1 lžička solamylu a voda dle potřeby(asi 2 lžíce tipuju), možná to letos zkusím. Já jsem zvyklá na perníčky na zdobení jen sladkou a ten bílek mi vadí.
|
|
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(5.12.2011 16:38:57) solamyl je tam proto, aby se poleva z perníčku neloupala taky dávám bílek, cukr, trošku solamylu a citronovou šťávu ale je vlhko, tak to schne do druhého dne u topení
|
zerat |
|
(5.12.2011 20:18:08) Červíku, já nevím proč tam je, ale přijde mi logické i to schnutí, protože to opravdu díky němu schne úplně parádně. Fakticky to tu nesuším přes noc, ale po pár hodinách už to rovnám do krabiček a fakt to drží parádně
|
|
|
|
Dáňula |
|
(5.12.2011 10:35:49) Dělám bez bílků - jen cukr moučka, citron šťáva a trocha teplé vody. A nelepí se, zaschne krásně. Když jsem 3x zkoušela s bílky, tak mi nikdy nezaschla a lepila se.
|
|
Hilly. |
|
(5.12.2011 11:06:22) Můžete mi prosím poradit, jak udělat sníh na chaloupku bez bílku? Mám k tomu cukru a citronu přimíchat solamyl?
|
susu | •
|
(5.12.2011 11:14:30) Dle mých zkušeností stačí cukr a citron. Vyzkoušeno mockrát.
Dle infa od Zerat to funguje i s přídavkem lžičky solamylu, patrně lépe drží a schne.
Taky by mohlo fumgovat i jen voda a cukr a solamyl.
Já ještě dělávala kávovou polevu, kdy jsme do silné kávy přidala cukr a fungovala to stejně, ale ta není ve výsledku bílá. A alkoholovou, kdy použiješ jako tekutinu rum nebo griotku.
Prostě tekutina a cukr. A třeba ten solamyl.
|
Hilly. |
|
(5.12.2011 13:40:48) bez solamylu mi to nepřijde dost bílé
|
|
|
|
Meta |
|
(5.12.2011 11:56:46) To se stane, když se místo míchání šlehá, upřímně soucítím, dalo mi práci na to přijít. Při míchání polevy je třeba vždy použít metly na míchání(takové ty spirály), ne ty šlehací. No, za dva tři dny uschne .
|
|
|