jandyk+Jiřík04/06+Káťa 11/08 |
|
(8.12.2011 13:02:53) Ahoj,
možná už tu diskuze někde byla, ale já jsem ji nikde nenašla. Jsem hrozně naštvaná. Z prodeje se totiž stahují ovesné vločky z Lidlu, které jako jediné jsme jedli, protože byli dobré a hned po namočení měkké. Tak já v rámci zdravé výživy jsem vlastně celou rodinu otravovala jedovatými látkami z těchto vloček.
Tak přece je to každou chvilku něco. Proč sakra těm firmám nedají větší pokuty?? Jak je možné, že se u nás šidí máslo, kečup apod. Jsem hodně naštvaná sakra. Jak to vidíte?
|
LuciHa |
|
(8.12.2011 13:05:40) No to je právě strašný, my toiž nevíme co vechno jíme a lepší to je ani nevědět. Co vnich bylo?
|
|
Zuuuza |
|
(8.12.2011 13:11:01) To je síla. A jste v pořádku?
|
|
MarMat (+2) |
|
(8.12.2011 13:15:03) a jste v pořádku??
|
|
La Pepa |
|
(8.12.2011 13:17:13) nemyslím, že by byly jedovaté všechny vločky, ale asi jen nějaká várka. Také jsme je jedli, na chalupě mám asi 2 kila, doma jsem měla 2 balení a ačkoliv vypadají stejně, výrobce je jiný. Asi se půjdu do Lidlu zeptat, zda je možné, že některé jsou OK.
|
|
Tereza | •
|
(8.12.2011 13:17:55) Hmm...to je výborný, žereme tady opravdu samé sr...Jsem z toho znechucená, vůbec z celkové situace v téhle zemi. Ať si říká, kdo chce co chce,před revolucí by se to nestalo.
|
Petra Neomi | •
|
(8.12.2011 13:27:42) To víš, že stalo, ale nikdy by se to nedostalo do medií.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(8.12.2011 13:36:40) No asi tak.
|
|
Tereza | •
|
(8.12.2011 14:40:41) Nemyslím....jogurty vydržely den , dva, protože se do nich nepřidávaly hnusy, uzenina to samé, párky, špekáčky voněly masem, teď je to k zblití. Jedli jsme, co si náš stát vyprodukoval, teď se podniky zavírají a nám se na pulty dostávají produkty, které by například v Německu nedávali ani prasatům. Sice to sem nepatří, ale to samé školství...Úroveň naprosto příšerná. Ty máš asi jiné zkušenosti, proto ten jiný názor..ahoj
|
Inaaa |
|
(8.12.2011 16:59:32) Dobrej vtip, pamatuju jak vyprávěly ty co se učily na prodavačku nebo na co, jak naklepávají chleba přes mokrou utěrku, aby byl jako čerstvej, bramborové saláty se míchaly dohromady, aby vypadaly čerstvé a nevím co to ještě všechno bylo za historky.
|
Tereza | •
|
(8.12.2011 18:06:21) hmm...možné to je...Teď pro změnu drbou shnilé maso kartáčem, kuřata cpou hormony a do jogurtů dávají sračky, že když je po dvou měsících otevřeš, vypadá jako čerstvý. Nikomu to neberu, mně se ale prostě žilo lépe před revolucí.
|
Epepe |
|
(8.12.2011 18:54:41) Kolik ti bylo? Jak moc jsi se zajímala o složení potravin?
|
Tereza | •
|
(8.12.2011 20:02:03) r. 68...O složení potravin jsem se pravda nezajímala. Ahojda
|
|
|
anemon |
|
(8.12.2011 18:56:40) Tobě se prostě žilo lépe...
Dál než za svůj kurník nevidíš!
|
Tereza | •
|
(8.12.2011 19:56:41) Ano, mně se prostě žilo lépe. To je konstatování, víc za tím nehledej...
|
|
|
|
|
|
|
anemon |
|
(8.12.2011 13:35:54) Dost naivní představa. Třeba bílé jogurty se zahušťovaly hovězí želatinou, prima viď. Co oči nevidí, srdce nebolí.
|
|
Meta |
|
(8.12.2011 13:51:24) Ale houby. Už za nás nám říkali na jahodové brigádě: koukejte sbírat i ty nahnilé jahody!!!! Všechno má šťávu .
|
|
|
Elíláma |
|
(8.12.2011 13:29:58) To je život. Už od pravěku byly otravy z jídel, zcela se tomu nevyhneme, zrovna tady si myslím, že to výrobce nedělal naschvál. Lidi se likvidují sami, kupují kuřata prstem podle ceny ne podle kvality, rohlík hlavně, aby byl za korunu, Mekáč je hojně navštěvovaný a lidem je fuk, co za odpadky to jí. Kdo chce kam... vločky budou poslední problém.
|
|
Ren + 3V |
|
(8.12.2011 13:31:29) Proč? Protože si to necháme líbit a ty sra*ky kupujeme. Kvalitní věci tu jsou, ale stojí víc peněz. Takže kdo není ochoten si připlatit, musí počítat s tím, že v kečupu bude mít 5% rajčat a že máslo je dovežené bůhví odkud, kde leželo bůhví jak dlouho a že v jogurtu je kukuřičný škrob který tam nemá co dělat, protože to už vlastně ani není jogurt , že šlehačka ve spreji je vyrobená z rostlinného tuku, takže si vlastně do kafe šplíchá olej (blicí smajlík).........
|
MarMat (+2) |
|
(8.12.2011 13:35:04) "Nejlepšími výrobky v testu byly značky Kand, Ketchup sladký, extra a Lidl Mikado, Kečup jemný. Naopak dva ze tří nejdražších výrobků, Heinz rajčatový kečup jemný a Tesco Organic/Bio rajčatový kečup, získaly pouze uspokojivé hodnocení." Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/kecupy-v-testech-propadly-obsahuji-jedy-z-plisni-a-pesticidy-p51-/ekonomika.aspx?c=A111020_112546_ekonomika_fih
Zrovna tady byl HEINZ kečup, který jsem považovala za kvalitní (a drahý) plný mykotoxinů. Takže rozhodně to není, že drahý je kvalitní.
|
Ren + 3V |
|
(8.12.2011 13:43:40) ten test znám Konkrétně ten kečup co dopadl nejhůře byl Hamé. Což bych taky nečekala Taky jsem netvrdila kupovat nejdražší, ale připlatit si. Ale myslím si že ty nejlevnější věci jsou většinou nějak ošizené. Takže pokud chci kvalitní věci bude mě to stát víc. A taky musím počítat s tím, že budu číst složení. Ovšem s otrávenýma vločkama to bude horší. To nemůže nikdo tušit když to kupuje
|
MarMat (+2) |
|
(8.12.2011 13:50:44) My právě v dobrý víře kupujeme draží věci a občas se nestačíme divit, protože právě složení čteme. Tak nějak jsem se naučila i ta Éčka - dobrá, špatná. A častokrát v krámě vracím dražší produkty a kupuju o něco levnější. Čert aby se v tom vyznal. Zrovna nedávno jsem chtěla koupit bramborový knedlík, myslím, že se jmenoval "babiččin", jelikož byl z Jednoty nebyl zrovna levnej (a my jsme tu ještě 1000x předražení) a málem mě trefil šlak když jsem na obalu malinkým písmem četla "není vhodné pro děti, může způsobovat hyperaktivitu"
|
Tjorven |
|
(8.12.2011 14:26:48) Jo, taky jsem na nej náhodou nedávno narazila. Obsahuje totiž umělé barvivo - fakt úchylka barvit knedlík nažluto
|
|
|
|
adelaide k. |
|
(8.12.2011 14:09:19) Mar mat, nešiř paniku. I v těch nejhorších našli jenom stopové množství.
|
MarMat (+2) |
|
(8.12.2011 14:45:55) Jak nešiř paniku, dyť to proběhlo všema médiama, to už se nešíří to jenom doutná a všichni doufají, že kečupy upadnou v zapomnění
|
|
|
Špendlík |
|
(8.12.2011 18:33:57) Tak kečup obecně není a nemůže být zdravý. Proč ho kupujete?? Jediná záruka je, udělat si domácí. My tedy máme kečup vyjímečně. Ani při grilování ho nepoužíváme.
|
boží žena |
|
(8.12.2011 19:02:50) kečup taky kupujeme chutná mi, dřív sem ho jedla ke všemu ted už mnohem min
|
|
|
|
|
Hilly. |
|
(8.12.2011 13:45:50) Tak , že jsou ve vločkách toxiny a plísně se ví už deset let.
|
Martina, 3 synové |
|
(8.12.2011 14:46:41) Já to četla v testu Mladé fronty už před 25 lety: naše děti na vločkách vyrostly, tenkrát se ale vločková kaše brala jako starodávné jídlo a dělal to málokdo. Vločky a ořechy jsou prostě na plísně náchylné.
|
|
|
Mickey szuka cerne ovce :) |
|
(8.12.2011 13:49:24) Muzes si doma delat vlastni
|
Lenka | •
|
(8.12.2011 15:10:23) Přesně tak. Můžou si udělat doma vlastní!! Nechápu proč je to takový problém. Já osobně kupuju instantní tak maximálně kakao. Jasně přes týden na to moc času není, ale o víkendu se čas najde.
|
|
|
maja | •
|
(8.12.2011 14:04:20) úplně ti rozumím ,že jsi naštvaná...ale podívej se na to rozumně, nebo s nadhledem nebo tak nějak.... když si přečteš jakou koli knihu o zdravé výživě , nebo knihy o tom "jezte jen zeleninu je zdravá" tak se tam jedním dechem dočteš : nejezte buráky, nejezte kukuřici ( výrobky z kukuřice) , jezte jen úplně čerstvou namletou mouku z úplně čerstvých neskladovaných semen, úplně čerstvou zeleninu atd atd ...a proč? Protože všechno tohle může a většinou i je napadené plísněmi. Vzniká to při skladování , dopravě atd. ...co tím chci říci. Nemohla bys jíst vůbec nic. ( mykotoxin...to bude asi taky nějaká plesnivá potvora) Je sice děsné a fakt smutné, že se takové jídlo dostane na stůl, je to fakt hnus, je ale otázka, pokud nejsi zemědělec , který si všechno vypěstuje sám a hned si to taky sní, jestli máš vůbec šanci koupit něco, co je OK. Bohužel se bojím, že z toho není cesta, prostě koupíš jiné vločky, které 100x budou ok a pak jim někde splesnivějí ....
|
Lenka | •
|
(8.12.2011 14:20:54) U vás v obchodě nemají čerstvou zeleninu? Jasně, že se člověk neubrání všemu, ale je možné snížit riziko. A to tím, že se budu zajímat o to co kupuju. A nebudu to posuzovat jen podle ceny, ale taky podle složení, zemi původu atd. A nemluvím o bio potravinách.
|
Tereza | •
|
(8.12.2011 14:43:09) Jenže je prostě taky fakt, že spousta lidí na ceny koukat musí...
|
Lenka | •
|
(8.12.2011 15:05:56) To je chabý argument. Sezónní zelenina není nikdy drahá. V zimě například mrkev, celer, řepa, jablka (ne ty zahraniční) atd. Jako zdroj vitamínů to úplně stačí. Už zmíněné vločky stojí pár kaček i ty české a ne instantní. Nekupujme tavené sýry (předražené), ale normální lučinu, tu klasickou a udělejme pomazánku. Vařme zeleninové polévky - do nich můžete taky zavařit vločky, aby byly hustější. Vařme masové vývary. Nekupujme drahé jogurty, ale kupme normální bílý jogurt (zdravější) a smíchejme je s medem, zavařeninou, ovocem atd. Nekupujme drahé džusy, ale vařme čaje. Myslím, že se dá nakupovat levně a zdravě. Ale musí se u toho myslet.
|
Taky Lenka | •
|
(8.12.2011 17:22:05) Ale tohle nebyly žádné instantní vločky. Jsou úplně obyčejné, pouze více rozemleté a tedy jemnější.
|
|
Tereza | •
|
(8.12.2011 18:09:54) ahoj...tak já opravdu tavené sýry nekupuji, zeleninu, ovoce máme ze zahrady. Džusy u nás taky nejedou. Ale kvalitní bílý jogurt, myslím třeba Hollandii stojí taky 12,-Kč jeden. Doma mám tři chlapy a ty mi o zelenině a ovoci nevydrží.. Maso se hold jíst musí a dřív mám prostě takový pocit, bylo kvalitnější.
|
anemon |
|
(8.12.2011 18:58:19) No s pocitem se diskutovat nedá.
|
Tereza | •
|
(8.12.2011 20:00:15) Tak nejen že to je můj pocit, dokonce i mé přesvědčení, že dřív bylo maso kvalitnější. Ale to by bylo na dlouhou diskuzi, takže raději zůstaneme u toho pocitu. Ahoj
|
|
|
Meta |
|
(8.12.2011 20:01:13) To neni pocit. To je zcela jisté. Maso průmyslově chovaných zvířat zkrátka smrdí a není dobré.
|
|
|
|
|
|
|
danielal |
|
(8.12.2011 14:08:35) Jestli chce někdo jíst zdravě,musí se lidlu vyhnout jak čert kříži.Tam je opravdu ten největší humus
|
adelaide k. |
|
(8.12.2011 14:10:59) Danielo, nikdy se nic jiného nestahovalo z prodeje viď?
|
|
Tereza | •
|
(8.12.2011 14:42:33) Tak zrovna rybí filé z Lidlu vyhrálo v testu jako nejkvalitnější produkt. To samé šunka...si vyber..Koukni na ČT - testoviny.
|
|
|
Shayla a 3 kluci |
|
(8.12.2011 14:14:54) To máš pořád něco, akorát většinou na to nepřijdou
|
|
Lenka | •
|
(8.12.2011 14:17:38) Promiň, ale můžete si za to sami!! Proč kupujete nějaké blafy z Německa či odkud, když je dost českých výrobců, kteří mají i kvalitní zboží? Já kupuju české vločky a myslím, že měkké jsou taky hned. A proč kupujete instatntní věci? To nechápete, že když je něco instatní nebo je to nějak upraveno, tak jsou v tom různé sajrajty, které jsou nezdravé? Kupujte normální vločky, uvařit je netrvá zase tak dlouho. Sledujte složení a zemi původu. To je hrozné, pořád se o tom všude mluví, píše a pak se stejně najde nějaký pitomec, který to zase koupí. To nečtete noviny? Už se sakra začněte zajímat o to co jíte a odkud to pochází. Jinak si s vámi všichni vytřou p...l. Naši výrobci vesměs dělají kvalitní suroviny. Ty nekvalitní jsou ze zahraničí. Vozí se sem odpad, který by nikdo na západě nesnědl a ještě na tom vydělávají velké peníze. A tady to každý z radostí koupí. Nebo z hlouposti.
|
maja | •
|
(8.12.2011 14:21:12) splesnivět mlže úplně všechno...i české vločky, to je těžký
|
Lenka | •
|
(8.12.2011 14:25:19) To je pravda, ale není to žádný argument. Je pravděpodobnější, že sem dovezou z Německa něco, co by tam neprodali a tady to všichni nadšeně kupují. Český výrobce to zase až tak jednoduché nemá. Myslím, že bysme se měli zajímat o to co jíme. To je snad základ, ne?
|
Taky Lenka | •
|
(8.12.2011 17:33:32) Ale houby. V tomhle případě nešlo o instantní vločky, ale normální. Prodávali si je i v Německu, ne že sem někdo schválně vezl odpad. Je to celkem jasné ze zprávy na stránkách České zemědělské a potravinářské inspekce (myslím, že sekce Aktuality). Jsou tam vypsané šarže těch vadných vloček. České jemné vločky jsem v obchodech nepotkala ani nepamatuju, tak je můžu kupovat dost těžko... Složení a zemi původu při nákupu sledujeme, ale to v podobném případě moc nepomůže. Zkazit se může cokoliv a odkudkoliv.
|
Mikeš+ 3 holky |
|
(8.12.2011 18:31:16) České jemné vločky dělá EMCO /to snad je česká firma/ ve dvou verzích. Jinak už ve škole jsme se učili, že k procesu stárnutí a rozpadu čehokoli organického dochází hned od vzniku. A na stárnutí se podílejí i ty houby a ty produkují mykotoxiny. Řekla bych, že jsou úplně ve všem a jde jen o množství.
|
Taky Lenka | •
|
(8.12.2011 21:58:31) Děkuju za tip, zkusím ty české vločky někde sehnat.
|
|
|
Špendlík |
|
(8.12.2011 18:41:14) Já kupuju úplně nejobyčejnější české vločky zn. Penam. Zatím jsme spokojeni. Tady je mají všude, v malých obchodech i v supermarketech. Jak to bylo s těmi něměckými vločkami jsem nesledovala, byl to spíš jen odhad. Nicméně platí kupovat české výrobky.
|
|
|
|
|
Epepe |
|
(8.12.2011 19:00:49) Souhlas!
|
|
|
x x |
|
(8.12.2011 15:47:56) Máš si dát bůček a nezobat zrní. Já to furt říkám.
|
Gudrun |
|
(8.12.2011 16:08:19) Tak, chovat si svá prasata, pěstovat svou zeleninu, ovoce, obilí, ale živ. prostředí už taky není čisté jak za dob pračlověka.
|
|
Martina, 3 synové |
|
(8.12.2011 16:20:43) Bude-li mít vepřík nekvalitní krmivo (plesnívé), tak si moc nepomůžeš.
|
jandyk+Jiřík04/06+Káťa 11/08 |
|
(8.12.2011 17:38:36) díky za názory, jen pro informaci ty vočky nejsou instantní!!!! Ani pražené. jAK si teda můžu takové obyčejné vločky udělat sama?
|
jandyk+Jiřík04/06+Káťa 11/08 |
|
(8.12.2011 17:43:21) A nezlobte se na mě, ale máslo má být pořád máslo, když tam uvádějí složení 82%tuku, tak to tak má být. Jak to jako myslíte připlatit si za kvalitu. Já přece nejsem ta, kdo ji má hlídat. Na to tu jsou jiné organizace, které platíme. A jestli to nestíhají, tak asi bude chyba jinde. např. v drahých reklamách na romy apod. Prostě peníze by se na to určitě našli. otázka je, jestli to chceme. Argument připlatit si neuznávám. Když se něco sakra jmenuje máslo, kupuju Máslo, ať stojí 3Kč a nebo 100kČ.
|
Ren + 3V |
|
(8.12.2011 18:09:56) no promiň ale to je dost naivní představa - přece je normální že od jednoho druhu výrobku najdeš různě kvalitní. Já naopak očekávám, že máslo pochybného původu které se dá koupit v Kaufu nesahá co do kvality českému máslu z Olešnice po kotníky. A vůbec mi to nevadí, protože bych si ho prostě nekoupila ani v akci. Třeba čokoláda-přece nemyslíš že čokoláda lindt bude stejně kvalitní jako čokoláda Milka? Oboje se to jmenuje čokoláda. Nebo mléko, šunka, sýry......to že se něco jmenuje máslo Ti přece nezaručí, že to je kvalitní .
|
maja | •
|
(8.12.2011 23:02:59) Nezlob se , ale tvůj příspěvek na mě dělá dojem , že snad zakladatelka dotazu je ten, kdo může za to, že si koupila špatné vločky a že kdyby byla zakladatelka uvědomnělá spotřebitelka, nejlépe pěstitelka vlastní zeleniny, obilí a spol tak by se jí to nestalo. Že se nestará o to co jí a že by se snad ani neměla spoléhat na to, že v obchodě se prodávají nezávadné potraviny. ...s tím já ale nesouhlasím. Domnívám se, a myslím že právem, že obchodník je povinnen prodávat potraviny nezávadné kvality . A je úplně jedno, jestli jsou tyhle potraviny podle určitých měřítek zdravá výživa nebo "normální " výživa. Pokud někdo považuje např. mekáč za nezdravé jídlo, které nekupuje, přeci ale nezamená, že tohle jídlo může obsahovat jedy , plísně a spol. Pokud někdo mekáč , sýry a já nevím co nekupuje, je to jen a jen jeho rozhodnutí. Totéž platí pro ty co tyhle věci kupují, ale snad se shodnem na tom, že by měly tyto potraviny být nezávadné v širším slova smyslu. ( nehodlám zde řešit ,co je to vlastně zdraví prospěšné jídlo ... že určitá skupina lidí považuje za jedovaté bílou mouku, jiná zase cukr, sádlo, máslo,někdo jí jen makrobioticky a podobné problémy co je to vlastně "zdravá výživa". )
|
|
|
Špendlík |
|
(8.12.2011 18:47:32) OK tak si to takhle pořád říkej a spoléhej se na to, že to za tebe někdo udělá. Pak se ale nediv výsledku. Kdo se nezajímá o své okolí si koleduje o problémy a to platí v každé situaci. Tak to bohužel je.
|
|
Meta |
|
(8.12.2011 19:57:05) Na obale másla se praví, že 82% tuku. Už se tam ale nepraví, jakého
|
|
maja | •
|
(8.12.2011 22:50:38) máš pravdu, já se na to dívám stejně s tím připlácením....máslo je máslo a nazdar ( má být máslo :) ). Také si myslím totéž o kontrolách. Na to jsou přeci odborníci aby to kontrolovali. Já myslím a skutečně se na to snažím dívat tak, že bohužel nelze všechno kontrolovat pořád a stane se prostě , že něco "má závadu"...to je jako s moukou, koupíš mouku a za pár dní moli všude. A taky to nevidím tak , že mi imperialista prodal mola :) ... mouku máme českou.... Bohužel ty plísně a spol to je problém, který tady zřejmě byl a bude a my tu už dávno nebudeme. A rozhodně si nemyslím, že tím , že si koupíš JEN české výrobky tak se těm plísním vyhneš. Jen je možné, že zrovna ty vločky nikdo nekontroloval :)
|
|
|
|
|
|
boží žena |
|
(8.12.2011 18:50:42) taky je máme a nic nám nebylo, ted jsem je dala ptakum, zatim nechtěj
|
Ren + 3V |
|
(8.12.2011 19:13:00) aby na tebe nepřišla česká ornitologická komora
|
|
|
Teri | •
|
(9.12.2011 14:22:30) Není to jen v Blesku - http://spotrebitel.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=116589:deoxynivalenol-v-ovesnych-vlokach-nordwaldtaler&catid=42&Itemid=142 Bohužel, taky je máme doma, doteď jsem je dávala i dětem :-(((
|
|
|