Violetina |
|
(21.12.2011 21:02:25) Ahoj,
nějak jsem se přehla v receptu a donutila milého umlít 30 dkg mandlí, ač bylo psáno 3 dkg. Co s nimi, než zežluknou? Nejsou loupané, takže marcipán by šel jedině "celozrnný"
|
Winky | •
|
(21.12.2011 21:05:04) no vanilkové rohlíčky přece, z mandlí jsou stejně dobrý ne-li lepší než z vlašáků (krom toho ty letos nebyly)... Nebo opět místo vlašáků do klasického ořechového těsta (na vykrajování formičkami, slepovat lze nutelou - děti milujou). Nebo jako součást náplně do vosích hnízd/ořechů/košíčků Případně do nepečeného cukroví - koulí a jiných patvarů (dovnitř místo mletých ořechů i navch jako na obalení).
|
Violetina |
|
(21.12.2011 21:07:08) Rohlíčky nee, ty ani jeden nemusíme... na ořechy recept pohledám
|
Violetina |
|
(21.12.2011 21:09:36) Tu máme od babiček:)
|
Tatramelka+3 |
|
(21.12.2011 21:13:22) Tak to ti já už neporadím. Pečení není moc moje doména. Peču jen z tradice, kuli dětem a ty to ani nejedí ani manžel. Tak že prostě jen z tradice
|
Violetina |
|
(21.12.2011 21:16:55) Hihi, no já právě peču letos poprvně "sama" bez maminky i babiček.. zatím mám perníčky a išlské (nenaplněné).. víc jsem nechtěla, ale nechci vyhodit ty mandle:)
|
Tatramelka+3 |
|
(21.12.2011 21:20:38) Ale ty už je máš namleté, vid? ...mě manžel zapoměl mixér v puvodním bydlišti a tak jsem je letos tloukla jen paličkou a zbylé jsem sesypala ještě s vlašákama, lískáčema a sušenejma meruňkama a rozinkama a zkrátka vším co jsem našla a dala do mističek na zobání a zmizely lépe než cukroví.
...ale tak mě teda napadli marokánky, tam se dá dát skoro všechno
|
|
|
|
|
|
|
|
Tatramelka+3 |
|
(21.12.2011 21:06:57) HOdně, ale hodně vanilkových rohlíčku
|
|
angrešt |
|
(21.12.2011 21:21:47) išlské dortíčky, šuhajdy, mandlové makronky, mandlové vanilkové rohlíčky nebo upéci klasické linecké, potírat vajíčkem a sypat směsí mletých mandlí a hrubého cukru.
|
angrešt |
|
(21.12.2011 21:23:42) Jo, a taky když už máš išlské pečené, tak jim místo z ořechů můžeš udělat náplň z mandlí.
|
|
|
Annitta |
|
(21.12.2011 21:30:03) zamrazit:) mám stejnej problém...v létě jsem sehnala v Lidlu v akci 10dkg mletých mandlí za 9,90, tak jsem nakoupila půl kg a teď nevím, co s tím...trochu jsem dala do išelskýho místo vlašáků, ale časem to do něčeho nasypu:D
|
Violetina |
|
(21.12.2011 21:44:10) to by leda muselo začít mrznout:) do našeho pidimrazáčku se nevejde už vůůůbec nic:)
|
|
|
Moncaka |
|
(21.12.2011 21:35:55) Celozrnný marcipán - moc dobrý. Pokud nechceš kuličky jen tak samotné, tak tím obal lískový oříšek.
|
Violetina |
|
(21.12.2011 21:41:52) přihodíš recept prosím?
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(21.12.2011 21:40:50) já dělám vanilkové rohlíčky s mandličkama nebo mužeš přidat do vánočky
|
|
sally |
|
(21.12.2011 22:13:58) 5 deka hladké mouky, 14 deka moučkového cukru, z 1 cintronu kůra, jeden tlučený hřebíček, půl lžičky mleté skořice, 14 deka loupaných strouhaných mandlí, 7 deka mletých nebo nadrobno nasekaných rozinek, 2 žloutky.
Těsto, vyválet, vykrájet tvary.
Poleva 1 bílek, 10 deka curku, 1 lžíce citronové šťávy, utřít šlehačem, namazat a nazdobit rozinkou
(moje nejoblíbenějí cukroví).
|
|
hokkaid |
|
(21.12.2011 23:01:46) Možná i domácí müsli?
|
|
anemon |
|
(22.12.2011 9:55:29) Asi s křížkem po funuse, ale pekla jsem mandlové měsíčky, jsou moc dobré.
Měla jsem taky zbytek mandlí, necelých 200 g (nevím přesně, 150 - 180g?) jemně mletých, dala kostku másla, 100 g moučkového cukru, a hladkou mouku, aby vzniklo vyválení schopné těsto (míň, než na stejné množství tuku v lineckém), vykrajovala jsem kolečkem měsíčky, horké sypala moučkovým cukrem s vanilkou, jsou výborné
|
|
Suza007 |
|
(22.12.2011 10:11:49) S dovolením sem zkopíruju recept na Mandlová srdíčka od Daniely, kt. proběhl v jiné diskuzi.
takze 3 zloutka 120 g cukru a vanilkovy cukr jeden to zamichate do peny
par kapicek citornoveho aroma asi 7, ( ja davam i trochu citr. stavy, to ale potrebujete vice orechu) na spicku noze prasek do peciva 200-250 mletych mandli nebo liskovych orechu
to vse smichat , musi to pevna hmota.
potom vzit formu srdicek a vyformovat je( nevim ceske slovo poomoooc), ale musi byt tluste, ja je delam urcite 1 cm tluste, jsou pak nejlepsi , mekke. pect na horkem vzduchu 150, normalne 170. pect tak neco kolem 12 min. ale po 10 minut kontrolovat. citronova glazura. 100 g puderzucker a 2 lzice citrove stavy z citronu.
je to davka na 1 plech , my delam tak 6 davek.
|
|
|