Evka13 |
|
(16.1.2012 16:14:19) Mám dotaz. Na balkóně máme uskladněné brambory a doteď to bylo v pohodě, jenom teď pár dnů byla teplota kolem 0, možná i lehce v - nu a brambory zesládly. Teď už jsou v teple, což není ideální... ale chci se zeptat, zda to zesládnutí zase jaksi odezní, či je to trvalého charakteru ?
|
MUMIE |
|
(16.1.2012 16:15:56) Co já vím, tak pokud brambory přemrznou, tak zesládnou. Napořád.
|
|
Vínečko |
|
(16.1.2012 16:18:28) Nevratně.
|
|
boží žena |
|
(16.1.2012 16:18:30) dokud je nesníš
|
|
Deniii |
|
(16.1.2012 16:24:41) přemrzlé=sladké
|
|
Persepolis |
|
(16.1.2012 16:28:13) Je trvalého charakteru. Už se mi to taky stalo a nakonec jsem je vyhodila. Za prvé se nedaly jíst a za druhé změkly a začaly se kazit.
|
|
Jitusch* |
|
(16.1.2012 16:28:29) Bohužel,je to nevratné.
|
|
angrešt |
|
(16.1.2012 16:29:35) Když budou brambory pár dní v teple, tak trošku odsládnou. Ale dokonalý už to nebude. Pokud přemrzly úplně (pod nulu), tak v teple neodsládnou a pouze rozbřednou.
|
Evka13 |
|
(16.1.2012 16:38:28) jo a do zelňačky by to až tak vadit nemuselo, ne? jiné totiž nemám :-(
|
magrata1 |
|
(16.1.2012 17:01:49) Škodlivé jsou zelené a klíčící, sladké nevadí. Ty škodlivé látky z klíčících se celkem neutralizují užitím kmínu při vaření.
|
zerat |
|
(16.1.2012 19:31:41) Klíčky se olamují a bez klíčků by brambory vadit neměly, ne? Takhle se to celý život praktikovalo všude, kde brambory pěstovali- přebírali jsme brambory během uskladnění a klíčky olamovali.
|
angrešt |
|
(16.1.2012 19:43:28) Klíčky rozhodně olamovat. Ale koncentrace solaninu je vysoká i kolem klíčku, tj. je vhodné vykrojit ještě kus kolem očka. já vykrajuju tak 1,5cm.
|
|
|
|
|
|
Insula |
|
(16.1.2012 16:38:16) Trvale. Vyhodit nebo sníst sladké.
|
|
magrata1 |
|
(16.1.2012 16:59:46) Chladem se polysacharidy (škroby) štěpí na sacharidy, je to nevratný proces.
|
angrešt |
|
(16.1.2012 17:25:39) magrato, jo, ale v teple ty cukry začne brambora trochu spotřebovávat, takže trochu odsládnou.
|
|
|
Senedra |
|
(16.1.2012 17:02:28) Škrob se rozštěpí na cukry... nejde to vrátit.
|
|
štěpánkaa |
|
(16.1.2012 17:14:02) jedovaté nejsou, ale sladké už zůstanou. někomu to i chutná
|
Stáňa * |
|
(16.1.2012 19:54:40) My je doma měli k jaru taky nasládlé a třeba moje ségra říká, že ji jiné než sladké ani nechutnají.
|
kach.na |
|
(21.1.2012 20:09:11) Teplota nesmí klesnout pod +4 stupně, jinak zesládnou. Já mám také sladké ráda
|
|
|
|
|