anna+++++ |
|
(22.1.2012 17:27:26) V marketu jsem narazila na tři druhy brambor konzumních A, B a C - jaký je mezi nima rozdíl? Je to tak že A jsou nejkvalitnější?
|
MarMat (+2) |
|
(22.1.2012 17:29:47) Varný typ A (označovaný zelenou barvou): Brambory s pevnou, tuhou, jemnou až středně jemnou dužninou po varu, jen velmi slabě moučnaté, nerozváří se ani delší dobou varu. Jsou vhodné především do salátů, pro vaření ve slupce „na loupačku“ a jako příloha.
Varný typ B (označovaný červenou barvou): Brambory s polopevnou, vlhkou až sušší, jemnou až hrubší dužninou po varu, mírně moučnaté, vařením se částečně rozsypávají. Jsou ideální jako příloha, vhodné především k restování a také do salátů, gulášů, polévek i těsta.
Varný typ C (označovaný modrou barvou): Brambory s měkkou dužninou po varu, moučnaté, vařením se rozsypávají, snadno se rozvaří. Jsou ideální na přípravu kaší a těsta, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu, hodí se na hranolky, bramborák nebo placky. Protože jednotlivé varné typy nejsou striktně vymezeny, v obchodech se prodávají i brambory typu A-B nebo B-C. Existuje také typ D, který je však určen pro průmyslové zpracování.
Zdroj:http://www.zdrava-vyziva.net/brambory.php já se podle toho řídím
|
|
Annitta |
|
(22.1.2012 17:29:58) A jsou salátové-tj pevné, B jsou přílohové-takové normál, a C jsou moučnaté na kaši. Nicméně Já ty C z duše nesnáším a nekupuju vůbec... Nejradši kupuju A-jsou takové máslové, nejradši mám odrůdu Gira. V krizi kupuji B
|
Bouřka |
|
(22.1.2012 17:33:52) Tak já C zase nemůžu sehnat. Bych chtěl vyzkoušet, jestli mi z nich ty knedlíky půjdou líp. A mi chutnají jen v salátech, na samotnou loupačku je nemusím, takže kupuju B.
|
Annitta |
|
(22.1.2012 18:24:38) Lidl a Billa je mají vždy
|
Bouřka |
|
(22.1.2012 18:59:05) Do Billy moc nepřijdu a náš venkovský Lidl takový vymoženosti nevede. Mívají akorát B, jen před Vánoci se objevily i A.
|
|
|
|
|
houstička | •
|
(22.1.2012 17:29:58) Varný typ udává k čemu je brambora dobrá z hlediska její kuchyňské přípravy. Z hlediska zpracování v kuchyni jsou důležité tři základní varné typy, které se označují písmeny A, B a C. Existuje ještě i varný typ D, ale ten je v naší domácí kuchyni na nic (nebo na vyhození), protože se jedná o brambory určené k průmyslovému zpracování.
Varný typ A je vhodný hlavně do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha. Hlízy jsou po vaření tuhé, pevné. Nemoučnatí a nerozváří se ani, když je v hrnci zapomenete o chvilku déle.
Varný typ B se hodí jako univerzální příloha. Dají se použít tak do salátů, gulášů, polévek a pro restování. Po varu se částečně rozsypávají a trochu moučnatí.
Varný typ C pouzívejte především na přípravu kaší a těsta. Dále se používá také na výrobu hranolků, bramboráků a bramborových placek. Mimojiné i proto, že hlízy po uvaření moučnatí a rozsypávají se.
Lze se setkat i s označením A-B, nebo B-C, což je způsobeno tím, že hranice jednotlivých typů nejsou striktně vymezeny – koneckonců. vaření není matematika, ale umění. A tam hranice zas až tak neplatí ;)
Autor: Petr Slavík
|
|
Bouřka |
|
(22.1.2012 17:30:05) A jsou na saláty (lojovitější typy), B běžné konzumní (takový univerzál), C jsou škrobovitý na pyré, knedlíky a tak.
|
|
Insula |
|
(22.1.2012 18:53:52) Každé jsou vhodné na něco jiného viz první příspěvek.
|
|
Elíláma |
|
(22.1.2012 18:53:55) dobrá dedukce ty by sis tozuměla s mým mužem. Ale jak píší ostatní, A salátové, B přílohové a C pyré do kaše, ale mělo by to na těch bramborách být napsáno i slovem, ne jen písmenem. Ale když na vše použiješ B, tak se to dá, prohodit salátovky za pyré je blbé, kaše je jak sliz
|
|
|