veronika82,Kamilka,klučík03/09 |
|
(31.1.2012 7:12:24) Já na velké cucavé špalky,bonbony(u kterých si za boha nemůžu vzpomenout na název) byly to takové fotbalové míčky, žvýkačky ve tvaru melounu nebo burského oříšku, hroznový cukr v krabičce,vážený nugát,lentilky jak byly v sáčku růžové a modré. V drogerii žvýkačky chewax, a šampon ultra doux meruňka(do prčic proč ten přestali vyrábět?)
Atlasky,které jsou ted jsem si nedávno koupila natěšená,ale nebyla v nich skoro žádná náplň. Nepříjde vám,že bylo všechno takové kvalitnější? Včera jsem dětem koupila šunku a letěla do koše normálně v ní bylo vidět,že tam pomleli kosti. Vážně jsem uvažovala,že z nás udělám vegetariány
|
bbberusak + barusak 03/10 |
|
(31.1.2012 7:22:42) žvýkačka Pedro, Vitacit na dlaň, taková ta zmrzlá jahodová dřeň v kelímku.. a ve školce na pomazánku z droždí..mnamky
|
veronika82,Kamilka,klučík03/09 |
|
(31.1.2012 7:27:15) Jo pedroa na pouti žvýkačka s mickey mousem ve škole mléčná polévka a vitacit na dlaň jsme si taky dávali
|
bbberusak + barusak 03/10 |
|
(31.1.2012 7:29:17) mlíčnou polívku taky ze školy nesnáším.. a lvt řezy,vynikající..ale nevím zda byly k dostání i jinde než v Liberci
|
Tussi + 3 |
|
(31.1.2012 7:48:51) Ted se daji koupit zvykacky Pedrina. Chutnaji stejne, jen brzo zgumovati, a maji tetovacku
|
|
|
|
Annitta |
|
(31.1.2012 7:41:11) Pedro se u nás pořád prodává v malých sámoškách Je furt stejný...stojí 2Kč Jinak se du tají sehnat i fialky-fialové bombony ve tvaru fialek-mňaaaam (v létě jsem je vzala do práce kolegům a loudili po mě i zákazníci, protože sehnat je fakt div) Jo a milovala jsem komunistickou citronovou poděbradku ve skle, sušenku Vanda, Vineu(teď je taková jiná) a kakaovýho pribiňáčka v papíru...víčko od něj jsem vždy jen přeložila a měla to místo lžičky chutnalo to prostě jinak...jo a limonádu v plechovce
|
kája+dva |
|
(31.1.2012 10:05:41) Mňam Vanda, a taky ta druhá Dalila nebo Dalida. A lékořicové pendreky. Mě i chleba přišel v dětství mnohem lepší než teď, kupovali jsme ho každou neděli, když jsme jeli z chalupy v pekárně. Byl ještě teplý, úplně slintám
|
Annitta |
|
(31.1.2012 11:13:18) Karolin, tak chleba a rohlíky tu máme díky bohu furt stějně výborný...kolínskej chleba jsem tuhle našla i ve zdejší Bille balenej a podle složení je stále z kvásku a žitné a pšeničné mouky...tady se dává už od mého dětství ve všech školkách a s těma školkovejma pomazánkama nebo s máslem a povidli je prostě bezkonkurenční. Rohlíky od Hankovce jsou proslavené široko daleko
|
|
|
|
Lída. |
|
(31.1.2012 8:26:22) vitacit se stále ještě prodává. Jen já už nejsem schopná to z dlaně jíst
|
|
raději anonymní |
|
(31.1.2012 10:38:26) Vitacit se pořád dá koupit, a je pořád stejně dobrý...mňam...
|
|
|
Jaana2 |
|
(31.1.2012 7:29:47) úplně nejlepšejší byla čokoláda, kterou dělala moje babička v kastrůlku na kraci plotny ( klasický sporák na dřevo) . Dělala to z kakaa, másla a cukru. Od oka. Zkoušela jsem to už x krát, ale prostě NIDKY to nebylo jako od babičky.
Za mne myslím si, že kakao bylo lepší, bylo i lepší granko, dneska mi přijde takové nijaké, byly i lepší čokolády z Orionu, dneska je to samý tuk či co, mám čokoládu ráda, tak ty rozdíly vidím/cítím , přijde mi, že i sladké pečivo bylo nešizené - loupáky, vázané koláče, dnesk to jsou samé náhražky, radši se donutím a upeču doma.
|
Jaana2 |
|
(31.1.2012 7:30:23) na kraji
|
|
bbberusak + barusak 03/10 |
|
(31.1.2012 7:33:09) jj,loupáky jsem milovala se studeným mlékem..ted jsem si koupila,nějaké obrovské nafouknuté nic skoro bez chuti..
|
|
veronika82,Kamilka,klučík03/09 |
|
(31.1.2012 7:34:29) jj všechno stojí za prd a začíná mi z toho být už na blití. Mléko bylo taky mnohem lepší když si člověk udělal kakao tak bylo takové husté.Dneska mám v hrnku břečku pokud tedy nekoupím drahou amálku. Rostliné tuky cpou všude. A příjde mi,že začali dělat menší housky jen aby je nemuseli zdražit.
|
bbberusak + barusak 03/10 |
|
(31.1.2012 7:35:52) ano,mléko co jsme dostávali v oprvní třídě s houskou, vynikající svačinka, mlíčko bylo skvělé..
|
|
|
Kudla2 |
|
(31.1.2012 7:49:34) lepší čokolády?
dneska dostaneš koupit mlíčnou, hořkou, s různým procentem kakaa... jestli to nebude tím, že vzpomínky věci zlepšujou
|
susu | •
|
(31.1.2012 7:51:28) Taky si myslím, že to bude podobný efekt. Dítě sní lecos a vzpomínky zůstanou skvělé.
|
susu | •
|
(31.1.2012 7:53:19) Dcera třeba má ráda Kostíky. Možná, až je ochutná jako dospělá, si řekne, že je to hnusný jogurt, že dřív byl lepší.
|
|
|
angrešt |
|
(31.1.2012 8:03:34) Kudlo, Orion čokolády byly skutečně lepší, v těch jde procento kakaového másla rok od roku dolů.
Pokud mluvíme o čokoládě obecně, tak to samozřejmě je jiné, dají se te´d koupit opravdu výběrové čokolády.
Spíš se víc rozevřely "čokoládové nůžky" - staly se dostupnými skvělé čokolády, ale zároveň "normální čokoláda" v sámoškách kvalitou velmi poklesla - platí to nejvíc pro Orion, ale dolů šlo trochu i Figaro. Zora už asi ani není? Neviděla jsem ji leta.
|
FialoFka |
|
(31.1.2012 8:09:51) Nugátová Zora je nejlepšejší čokoláda
|
|
|
Annitta |
|
(31.1.2012 8:12:36) Co vím, tak Zora se tu stále vyrábí. Teda mám za to, že jí vyrábí Altis-vyrábí se tam i sojový suky, nugeta...manžel tam před 5ti lety pracoval
|
Annitta |
|
(31.1.2012 8:18:30) tak koukám, že zora tam už není a snad v Olomouci...ono to dnes patří vše pod jednu firmu...
|
|
|
Kudla2 |
|
(31.1.2012 9:04:49) Angrešt,
především skoro nic české výroby, co se prodává u nás pod názvem "čokoláda" vlastně opravdická čokoláda není (kvůli nízkému obsahu kakaa) )
|
|
|
kuli |
|
(31.1.2012 8:58:15) Jaana2 píše velmi konkrétně, a to: "byly i lepší čokolády z Orionu" a má naprostou pravdu. Že se dají koupit čokolády s vyšším obsahem kakaa je sice fajn, ale ne od Orionu, ty už mají do čokolády hodně daleko. Dříve i ta obyč. čokoláda (Orion) byla čokoládovější, dnes si za čokoládovou čokoládu musíš připlatit.
|
|
zerat |
|
(31.1.2012 9:29:13) Tak výborné čokolády, které vyráběla Maryša Rohatec dnes nekoupíš. Ještě jsem nepotkala bonboniéru, která by byla pestrá tak jako bývaly příděly z Maryše - často na tyhle čokolády vzpomínám
|
|
|
Mirka 2 deti | •
|
(31.1.2012 8:02:33) Spomínam si na také cukríky v plechovke Letná zmes. Boli fantastické. Mama má v takej plechovke potreby na šitie. Vždy keď k nej prídem tak si spomeniem. A potom ešte také tvrdé cukríky koleska zlisované na, valček v alobale a v papieri. A tiež Vandu a Dalidu. A nugátová pochúťka čo vpredu bol obrázok dievčatka v spodnom prádle a vzadu boli šaty, ktoré bolo treba vystrihnúť pre to dievčatko.
|
|
|
FialoFka |
|
(31.1.2012 7:36:44) Já měla ráda takové jogurty v oválném tvrdším plastu, kde byl bílý jogurt a dole červené želé, to se mělo promíchat, ale já to měla ráda zvlášť.
Pak jsem měla ráda šumák, Pedro a sojový suk - ten si občas koupím i teď
|
Annitta |
|
(31.1.2012 7:44:30) Tak tenhle jogurt tu máme pořád v mlíčňáku...v tom želé je i kompotovaný ovoce a jogurt takovej jemně nasládlej..Jen stojí už 16Kč...a nikdy ty vrstvy nemíchám, ale nejdřív sním jogurt a pak pak želé
|
FialoFka |
|
(31.1.2012 7:46:58) Jééé já si ani nevybavuji, že by měl nějakou etiketu, pamatuju si jen ten oválný tvrdý průhledný plast.
|
Annitta |
|
(31.1.2012 7:51:03) taky je ten průhlednej obal furt stejnej...průhlednej s nacvakávacím víčkem a obal je takovej vroubkatej. Na víčku je jen maličká, bílá samolepka s jménem výrobce Takže doporučuju kolínskej mlíčňák hned u náměstí Berou i stravenky Mají od stejnýho výrobce i luxusní šlehačkový a tvarohový dezerty Fakt nešizený...
|
FialoFka |
|
(31.1.2012 7:53:25) Anitto, áááách... to mám daleko výrobce asi nevíš, viď
|
Annitta |
|
(31.1.2012 7:59:50) z hlavy ne, ale až si ho koupím, tak se mrknu a dám vědět:) Vyrábí to tu někde poblíž...zkusím pohledat na netu...
|
Annitta |
|
(31.1.2012 8:14:09) tak na netu jsem nenašla, ale až půjdu kolem, tak koupím a pak napíšu:) nenašla jsem ani kontakt na ten mlíčňák...je to kdyžtak Kolín 1, Pražská ulice
|
FialoFka |
|
(31.1.2012 8:17:06) Zoru občas někde vidím, v menších krámech a díky za ten jogurt.
|
Annitta |
|
(31.1.2012 8:21:15) ha, mám ten obchod!!!! http://www.firmy.cz/detail/241534-vladimir-hollas-kolin-i.html mám za to, že hollas je i na těch etiketách, ale nejsem si jistá
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela + 3 |
|
(31.1.2012 7:36:49) Tyčinka Vanda, pamatujete?
|
veronika82,Kamilka,klučík03/09 |
|
(31.1.2012 7:46:49) A nedávno jsem koupila máslo(na obalu opravdu bylo psáno máslo) které jsem rozpustila v hrníčku a mazala na palačinky a sypala skořičí. čichnu k hrníčku a cítím rostliné máslotak se ptám kamarádky jestli to cítí taky a ona to taky cítila. To jako můžou máslo míchat s rostliným tukem a stále to vydávat za máslo??
|
Lída. |
|
(31.1.2012 8:31:58) Veroniko mám s máslem tu samou zkušenost z minulého týdne Dtest dělal testy spousty másel, nejlíp vyšlo jihočeské od madety (modrý obal). Je fakt
|
Hilly. |
|
(31.1.2012 8:49:34) Nebylo to to Belgické s krávou? To je staré zmražené a přidávají do toho aromata jako do rostlinných másel, aby ta zkaženost nebyla poznat.
|
Hilly. |
|
(31.1.2012 9:05:10) Źe by změnili obal? To Belgické s krávou je už celkem prolátlé. Onehdá jsme se tu o to bavili, taky jsem nevěděla co to je za hnus a občas to koupila.
|
Hilly. |
|
(31.1.2012 9:06:12) Po této zkušenosti už kupuji jen máslo z ČR.
|
adelaide k. |
|
(31.1.2012 9:14:06) Nj, Laktos je českej, ale musíš koukat i na zemi původu
|
|
|
|
veronika82,Kamilka,klučík03/09 |
|
(31.1.2012 9:08:53) To je možné má i takovou divnou žlutější barvu. Já mám dobrou zkušenost s máslem halíř ten i vyšel dobře v testech. Ale v penny ho nemají pro to musím do lídlu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Annitta |
|
(31.1.2012 7:41:47) Elo, tu jsem milovala!!!!
|
|
Hilly. |
|
(31.1.2012 8:44:31) Jooo, Vanda byla mňamózní, žádná tyčinka se jí teď už nevyrovná Jinak jsem taky jela ve Vitacitu, Pedru a takových těch podlouhlých žvýkačkách s obrázky, už si nevzpomenu jak se jmenovaly, asi na B. Na kolotočích jsem si kupovala praskající žvýkačky, ty jsem milovala. Taky žvýkačky s kartami zahraničních zpěváků-Sandry, Sade, A-ha buď na kolotočích nebo v Tuzexu atd.Potom jsem cucala taková ta kondenzovaný slazená mléka pikniky, ty jdou sehnat i teď. No a mňamózní malinové bonbóny, ledňáky míša a ledňáček(taky jdou sehnat teď, ale dřív byly lepší) Bezkonkurenční bylo tehdejší pytlíkové mlíko, co vydrželo jen tři dny, ale bylo hrozně kvalitní. Taky tehdejší jablka byla moc dobrá. ne teď ty naleštěné hnusy, co jsou uvnitř zhnilé.
|
|
|
terapeutka |
|
(31.1.2012 7:37:13) Takové trubičky oplatkové, polévané čokoládou a uvnitř byl žlutý krém specifické chuti. Ale jak se to sakra jmenovalo? Zoretka? a Táboráček (jahodová dřeň), i meruňková dřeň. A výborná byla čokoláda Nestlé- takový červený obal. Ještě si pamatuju, jak nám mamka z ciziny dovezla žvýkačky v tubě-jako pasta. A taky žvýkačky, které byly jako špagety-v sáčku. A Mikyška v hranatém kelímku s kočičkou- ta ani nevím, proč už se nedělá, ještě před pár lety si ji chlap kupoval v petce.
|
FialoFka |
|
(31.1.2012 7:38:18) Jééé, Zoretka, to si pamatuju
|
|
Annitta |
|
(31.1.2012 7:42:28) Terapeutko, na tu jsem úplně zapomněla, ale máš recht-byla výborná
|
Annitta |
|
(31.1.2012 7:42:41) myslím tu čokoládu
|
|
|
|
Žžena |
|
(31.1.2012 7:48:22) Jogurty ve skle (v takové té nízké lahvičce s hliníkovým víčkem). A pak taky ještě byly takové bonbony - maličké žluté, tuším že v oranžové krabičce, něco jako Tictac, ale ty jsem zažila jenom jako dítě a od té doby jsem je neviděla... podobně chutnal jeden druh Smintu.
|
|
susu | •
|
(31.1.2012 7:50:37) Hmm, tak já si vzpomněla na babiččiny "patenty". Byly to placky z bramborového těsta, upečené nasucho na kamnech nebo plotýnce a potřené směsí povidel a máku, smotané jako palačinky a pocukrované. Nejedla jsem je už asi 25 let a asi je nikdy jíst nebudu, babička už není, recept nemám. Z kupovaných věcí mě nic nenapadá. Ty, co ještě jsou, mi taky moc nechutnají, ale nevím, jestli to není tím, že jsem prostě dospělá.
|
zwedavka |
|
(31.1.2012 7:57:56) babička nám pekla hopkaňky, koláčky z bramborového kynutého těsta, namočené v mléce s máslem a bohatě pocukrované , taky je neumím tak dobré jako ona. A taky loupáky, všude mají místo loupáků makované sladké rohlíky - ovšem pravý loupák je slaný rohlík z plundrového těsta a ten nemají nikde.
|
|
Mad Max |
|
(31.1.2012 8:05:39) Susu, tohle je strašně jednoduchý. Jenom uvaříš brambory, rozmačkáš je, dáš do nich mouku, uděláš placky a pak je upečeš na plotýnce. Dělávám to na zahradě. Jako děcko jsem se jich mohl užrat a chutnají mi dodnes, zvlášť na druhý den, kdy už jsou studený a vláčný.
|
susu | •
|
(31.1.2012 8:10:37) Hele, kolik do toho asi dáváš té mouky? Já bych to zkusila. Mě to taky děsně chutnalo.
|
Mad Max |
|
(31.1.2012 8:46:06) Normálně, od oka, až se bude dát válet, tak je to akorát. )
|
|
Mad Max |
|
(31.1.2012 8:46:06) Normálně, od oka, až se bude dát válet, tak je to akorát. )
|
susu | •
|
(31.1.2012 8:50:54) No, já to zkusím. Taky dávám lecos od oka, ale dělat to tak poprvé bude náročnější.
|
susu | •
|
(31.1.2012 8:51:10) A díky moc.
|
Kinga+3 |
|
(31.1.2012 9:44:56) Susu, my je taky děláme, ale trochu jinak. Syrové brambory nastrouhané, vajíčko a hladká mouka a sůl. Na pánvičce na sucho, výborné. Je to vlastně těsto jako na bramboráky akorát bez česneku a majoránky.
|
susu | •
|
(31.1.2012 9:54:04) Díky, můžu zkusit i tak. Mám jen nějaký matný pocit, že babička ty brambory tenkrát snad vařila, ale jistá si nejsem.
|
Annitta |
|
(31.1.2012 10:12:39) my děláme br. placky z vařených brambor den předem..podobně jako na knedlíky...já je teda nikdy nedělala, ale mamka umí luxusní a děláme na sucho v pánvi, omastit máslem a na to povidla
|
susu | •
|
(31.1.2012 10:25:28) Tečou mi sliny, o víkendu je zkusím. Já se sak*a těším.
|
|
|
|
|
|
darinanina |
|
(31.1.2012 10:51:52) Susu, dělám placky také. Naučila mě to babička. Nejlépe jsou z uvařených brambor den předem. Pak je postrouhám, nebo jen rozmačkám a dám mouky jen tolik, aby šly pěkně vyválet.Čím míň mouky,tím jsou lepší. Dělám je na plotýnce, z obou stran. Když je správně hotová, udělají se na placce takové jako puchýře. Dám na talíř a potřu rozpuštěným sádlem.Dávám udělané na sebe. Až jsou hotové všechny, tak dávám náplň. Někdo má rád jen s povidlím, u nás hodně jdou s mákem. Jsou fakt mňam. Kupované jsou drahé a nejsou dobré.
|
|
|
|
|
|
monika | •
|
(31.1.2012 10:58:55) susu, má babička ze Slovácka to mu říká olipy a tady máš recept: http://www.toprecepty.cz/recept/21601-slovacke-laty-aneb-bramborove-placky-s-povidlama-a-makem/, nevím, jestli je to přesně ono-já je neumím-ale nepeče je na oleji, pouze na takové té plotýnce nasucho, kterou dá na plynový hořák-opeče z obou stran
|
susu | •
|
(31.1.2012 11:03:58) Díky všem za recepty a odkazy. Vypadá to, že k "patentům" zase doberu.
|
zwedavka |
|
(1.2.2012 8:04:17) ty placky znám, na Slovensku je pečou a říká se jim lokše. Dělají se z brambor vařených ve slupce a ještě horké se rozmačkají a zamíchají s hladkou moukou do hladkého nelepivého těsta, vejce ne.
|
|
|
|
|
LiValley |
|
(31.1.2012 11:38:15) Je, to znam taky presne pod stejnym nazvem. Babicka je potirala sadlem, sypala makem a cukrem, slintam....
|
|
|