bin prostě |
|
(5.2.2012 9:33:38) Dostala jsem k narozeninám jogurtovač, ale v návodu se nikde nepíše, jestli se mléko nejdřív zahřeje a přidá se do něj jogurt, nebo se do skleniček plní zastudena. Na netu to každý popisuje jinak.. a když chci jogurt sladký, dává se cukr rovnou do mlíka s jogurtem?
Takže jak na to prosím?
|
daba+holčička |
|
(5.2.2012 9:35:24) smíchám mléko rovnou z krabice s jogurtem a naleju do jogurtovače, nic víc, sladím ho až hotový
|
bin prostě |
|
(5.2.2012 9:40:46) chci k tomu použít mléko z automatu-přímo od krav neupravené..myslíš že to může být tky nezahřáté?
|
angrešt |
|
(5.2.2012 10:27:02) to je velmi špatný nápad, použít syrové z automatu. Je rizikové už samo o sobě a dopřát mu ještě ideální teplotu v jogurtovači, aby se bakterie extra pomnožily... Pokud už takovou potřebu máš, tak hlavně to pak nedat dětem, těhotným a starým lidem, tedy těm, které ohoržuje zejména listerióza, i když v tom mléce může být i leccos dalšího.
Já sama jsem si troufla použít syrové mléko pouze od domácí krávy (veterinárně pečlivě hlídané) okamžitě po nadojení. Syrové mléko, které už bylo nadojeno před mnoha hodinami, navíc je v nějakém stroji, kde si nemůžu být jista údržbou, chlazením... bych nikdy syrové nepoužívala, pouze převařené. A převařené mléko je na jogurt nevhodné, jsou tam už denaturované bílkoviny.
Na jogurt používám pasterované mléko z lahve - z farmy Radonice. Zahřeju smíchané se smetanou na cca 35st. a pak vmíchám jogurt - předehřátí není nutné, ale silně urychlí proces.
|
bin prostě |
|
(5.2.2012 10:42:43) doma běžně toto mléko konzumujeme, syn od 1 roku, já celý život. Buď berem čerstvé od krávy, nebo z automatu, Mléka z automatu jsou přísně hlídaná, nikdy jsme neměli žádné problémy.
|
|
nyklík |
|
(5.2.2012 11:14:29) A proč není převařené vhodné? Já dělám jogurt tak, že mléko z mlékomatu převařím, když zchladne jen na trochu teplé, přidám do něj trochu holandie a nebo activie, přes noc nechám v teple mimo lednici a ráno je výbornej jogurt. Ani jogurtovač nepotřebuju. Je na něm něco závadného?
|
|
nyklík |
|
(5.2.2012 12:00:00) tedy co způsobují ty "denaturované bílkoviny"? moc děkuju
|
angrešt |
|
(5.2.2012 12:03:54) nyklík - nic špatného nezpůsobují, jen pak jogurt vzniká pomaleji a sýr by se už nejspíš nepovedl vůbec.
|
nyklík |
|
(5.2.2012 12:33:12) angrešt - díky, to se mi ulevilo, jsem se lekla, že si systematicky otravuju rodinku
|
|
|
|
|
|
|
bin ban |
|
(5.2.2012 9:37:31) taky mám jogurtovač a nevím jak na to. Zatím čtu v diskuzích že mlíko se má přihřát na cca 80stup. pak do něj vmíchat jogurt s živou kulturou a dát do jogurtovače..někdo uvádí že přidává sušené mlíko
|
boží žena |
|
(5.2.2012 9:41:20) tak experimentuj
ja už asi týden dělám taky, ale jen v peřinách, zatim je to tekutější,ale dobrý
|
|
Mamisek |
|
(5.2.2012 10:17:14) BOhužel neporadím, taky dělám v peřinách. Z čerstvého mlíka + tři čtyři lžíce hollandie. A je hustý stejně jako hollandie. Dneska zkusím z krabicového, maminky na MMB ho používají, tak jsem zvědavá na výsledek....
|
|
NL |
|
(5.2.2012 15:26:19) Edito tak takhle ne. Nemůžeš ohřát mléko na 80 stupňů a vmíchat jogurt, protože v horkém mléce by došlo ke zničení jogurtové kultury. Takže nechat schladnout na 40 stupňů a pak teprve vmíchat jogurt.
|
|
|
Len |
|
(5.2.2012 12:03:29) Mliko a jogurt smicham za studena, pridam cukr, naliju do jogurtovace, pustim.
|
|
madlenka+2 |
|
(5.2.2012 12:27:16) Četla jsem tady asi před týdnem diskuzi jak ušetřit, aby to nebylo na úkor kvality a udělala jsem jogurt - byl vynikající a dělám teď co 2 dny - dávám tam na litr mlíka 3-5 lžic sušenýho mlíka a vanilkovej cukr a je fajkt výbornej, hustej, krémovej...
|
januska.1 |
|
(5.2.2012 12:54:47) m-a žádný jogurt?
|
|
|
|