| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Co je vlastně špatného na levných potravinách?

 Celkem 118 názorů.
 Nikaia+08+10 


Téma: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 10:49:59)
Zajímalo by mne, co myslíte, že je nebo může být vlastně špatného na levných značkách základních surovin - jako příklad uvedu třeba obyčejnou čočku eurošopr.
Nízká cena je výsledkem logistických machinací, nebo je to hnusné? A proč je to hnusné? Protože je to podřadné ve smyslu, že to špatně/málo vyrostlo, nebo je to stříkané fungicidy, oblezlé myšima, geneticky modifikované, ozařované nebo co vlastně?
Záměrně píšu "základní" suroviny, protože třeba do limonády bych pochopitelně rozhodně nešla. Nicméně se mi tak nějak zdá, že u nás v čr je to prašť jako uhoď.
Takže: co vlastně je podle vás na tom konkrétně hnusného?
 susu 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 10:52:51)
No, mám obavu, jak to hnojili, stříkali, skladovali, .... Nevím, jestli je to v pořádku, nebo fakt to radši nejíst a koupit dražší s pocitem(mpžná jen s ním), že to bude kvalitnější.
 uhugo 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 10:57:49)
No, hnojili, stříkali a skladovali to asi stejně, možná u bio čočky bude míň použitých umělých přípravků, ale zase větší riziko různých bioorganických nedostatků (plísní?). Rozdíl by měl být v chuti a vzhledu, nejlíp asi vyzkoušet víc variant a je-li ta levná vyhovující, není důvod se jí vyhýbat. A například u rýže (v čočce se moc nevyznám) rozdíl v chuti poznám a vyplatí se mně levnou rýži nekupovat.
 susu 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:01:26)
Nevím uhugo, prostě tomu nevěřím.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:12:43)
nevím, čím to je, ale ta nejlevnějí řýže je prostě chuťově příšerná...
čočku nejím, takže tam netuším.
 aach 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 10:55:14)
třeba ovoce a zelenina. většinou už zevnitř hnije. je to plné karcinogenů. než nahnilou papriku, to raději žádnou. nebo pečivo, bůh ví, z jakého odpadu. to raději ověřený dražší chleba, ale třeba méně. nebo mléko. trvanlivost půl roku...co to je???
 Nikaia+08+10 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 10:57:56)
Ovoce a zelenina to je jiná kapitola. Tam se kvalita samozřejmě dost pozná. Ale třeba u té čočky já to nepoznám, leda že se to třeba déle vaří, že je starší, ale to neznamená, že musí nutně být nekvalitní.
 bufo bufo 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:03:39)
U té čočky nezbyde než se k tomu projíst, kup si postupně různé druhy a zjistíš, co je nejlepší. Třeba i ten euroshopper bude tak dobrý jak čočka od jiného výrobce dvakrát tak dražší.
Nevím jak čočka, ale začala jsem teď jíst víc luštěnin a zkusila koupit nějaké červené fazole v M&S, jen jsem otevřela pytlík, tak to neskutečně zavonělo. A rozdíl oproti červeným fazolím Lagris(?)poznal i můj muž. Tož tak:-)
 X E N A 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:00:04)
U mlíka je to pasterizace!~t~
No a zrovna u mlíka je ta pasterizace jenom k dobru, páč zničí sajrajty, které v čerstvém mléku jsou...
 adelaide k. 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:02:29)
Xeno, tak pasterizace tomu mléku neudělá půlroční trvanlivost.
 X E N A 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:03:00)
Půlroční ne, ale nějakou ano.
 Cloe 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:05:31)
 .ganesha. 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:06:10)
Neprodlouží ji o tolik. Šetrná pasterizace zničí bakterie, ale mlíko se dál chová tak, jako před ní. Tzn. po 3-4 dnech zkysne.
 Cloe 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:07:42)
Presne. Trvanlive mliko nema s mlikem od kravy nic moc spolecneho.
Oni ho zacerstva odstredi, z casti udelaji smetanu, z casti napr. maslo a jine vyrobky, a pak znovu namichaji to slavne "mleko".
 .ganesha. 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:09:42)
No anebo ho vysuší a ten prášek pak ředí vodou a dávaj do krabic. Fuj.
 aach 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:11:04)
omg!~8~~t~
 Grainne 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:15:46)
To bys ovšem musela vlastnit krávu, nebo souseda s krávou, aby ses tomu vyhnula.

Nic proti takovým úsudkům, ale ve finále dostáváme potraviny nějakým nevhodným způsobem "přepracované odebíráním a přidáváním kdečeho. Buď se s tím smíříme, nebo skončíme u té krávy (kozy).

Nalhávat si, že v jakémkoliv výrobku, který prošel rukama "výrobce", byť ten se tváří, jako plnič kelímků, je naivní.
Zvlášť, když se člověk podívá na místo výroby a místo prodeje. To se prostě nedá přepravit čerstvé včas.
 Elíláma 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:19:25)
Grainne, tak od farmářů věřím, že to mlíko není zprasené, je plnotučné, dokonce na kobylkách mají snad 5% mlíko, neošetřený, to je i na mě nářez ~t~
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:20:35)
Pak si stěžuj, že jsi plnotučná ~t~
 Cloe 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:23:38)
Problem je, ze lidem zvyklym na "prumyslove" mleko casto cerstve nadojene mleko nechutna.
Nam venkovanum prijde naopak idealni, z litru mame jeste ctvrlitr kvalitni smetanky ~t~
 Tante Ema 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:38:30)
Krmim jím své puberťáky. Jde jim k duhu, zvláště dceruška je mlíkopitná. I máslo a tvaroh. Problémy dosud nebyly a děti jsou stále štíhlé na hranici hubenosti.
 .ganesha. 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:38:08)
Já nakupuju v mlékomatu v Holešovicích v hale 22. Dříve tam prodávali mléko neošetřené, teď přistoupili k šetrné pasterizaci a je to naprostá paráda.
Dítě ho dostává za odměnu, jak moc jí chutná ~:-D
 High Five 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:46:53)
Tak mléko z mlékomatu mě šíleně zklamalo, homogenizované, odstředěné... chuťově dost podobné mléku z PET flašky v obchodě. Klasickému od krávy se nedá přirovnat. K tomu se ovšem dostaneme jen když jedeme za babičkou na venkov.
Ještě zkusím to z bučícího auta, nejezdí sice až k nám, ale ne zase tak daleko, tak ho odchytíme, díky Elííí za tip ~v~
 .ganesha. 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 19:57:54)
Ono tedy asi záleží, kdo ho provozuje. "Naše" je v pořádku, výborný.
 Tante Ema 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 14:29:13)
Báro, to je mlíko z trhu od farmáře. Na metru céčku, Kobylisy, vchod do trhu je hned naproti východu z metra (východ k autobusům), jsou tam v út a pá. Kupuju tam i koření z Kypru, nádhera! Nakládané loupané sledě, dřív i vajíčka od slepis ze dvora po třech korunách, teď je chlap zdražil na pět, tak ho bojkotuju.
V sezóně i zajímavé ovoce/zeleninu.
A mají tam i uzeniny (nekupuju, ale bývá u nich fronta), čerstvé ryby - tam se zase nedostanu s kočárem a biozeleninu a med.
 Elíláma 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 19:53:40)
Kdo jde na Kobylky trh zítra, tak ~3~ seuvidíme!
 arsiela, 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:49:05)
Cloe ale stejně tak se dělají všechny druhy mléka,odstředí a pak se přidává smetana podle požadované tučnosti.Trvanlivé mléko,je UHT mléko,ošetřené vysokou teplotou.Dochází k denaturaci bílkovin,ničení vitamínu a vůbec všeho prospěšného co v mléku je.Proto není tak kvalitní jako pasterované.
 aach 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:08:29)
no, třeba 14 dní pochopím. ale měsíc a víc...fuj. já to nepiju.
a jinak ovoce, kolikrát poznám houbelec. až když rozkrojím, nebo oloupu. např. bramboru. to je někdy děs.
 Len 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:10:41)
Zrovna ze stavu brambor v ceskych obchodech jsem uplne sokovana. Kde se ty hruzy berou?
 kotyk 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:14:32)
Ve skladu přeci ~:-D To máš jako doma. Hezký se prodaj hned za hříšný peníze a ten zbytek pak vyskladňují tak, aby jim to nehnilo. Výsledek je,že vždycky vyskladní přesně to, co už začíná hnít ~:-D
 kotyk 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:11:40)
Vysokoteplotní a sterilní obal ano ~;)
 Kukurice25+Nik09+Seb12+Dom14. 


Mleko pro Tesco 

(12.3.2012 11:39:36)
Vyrabi Kunin. A chlapi na vyrobne rikali at si tohle mliko vubec nekupujem, protoze to je prakticky jen obarvena voda.~a~
 kreditka 


Tak Kunín 

(12.3.2012 12:35:31)
je kapitola sama pro sebe. Jejich Smetana ke šlehání, která je podle reklamy jako domácí ze statku má místo deklarovaných 31 % tuku pouhých 16 % aspoň podle nedávné zprávy potravinářské inspekce. V listopadu navíc vyšel D-test, kde bylo Kunín máslo zařazeno mezi nejlepší - no a v prosinci už byl na pultech humus z Francie pod značkou Kunín ~o~ Dávejte si na to bacha holky, sice už se zas výroba vrátila do Čech, ale ještě minulý týden jsem francouzský Kunín viděla v Tescu, od českého Kunína ho poznáte tvarem obalu francouzské je delší (více obdelníkové) a na obalu je pidi písmem napsaná Francie~o~~o~~o~
 High Five 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:46:53)
Mléko, které vydrží půl roku je sterilované. Píšou to na obalu, že je zpracované UHT (ultra high temperature) záhřevem. Na tom není nic podivného.
Pasterovaná mléka vydrží pár dní, ale bohužel se pasterované mléko v obchodech moc nevídá. Dnes se prosadila vysoká pasterizace, tedy zahřátí na teploty vyšší než při normální pasterizaci, ale stále nižší než 100 stupňů. Takové vydrží asi 14 dní.
A to že se na mléku nesráží smetana je zase tím, že mléko je homogenizované, bohužel nehomogenizované mléko se nevidí už skoro vůbec.
Stačí číst obaly.
 Elíláma 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:52:49)
High: nehomogenizované u farmářů nebo od bučícího auta (Radotínské) ~b~~b~~b~
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 10:58:57)
řekla bych že nic, podívej se, kdo tu čočku dodává, nejspíš ten samý výrobce jako tu co stojí v regálu hned vedle o 10 Kč dražší. Rozdíl je, pokud koupíš bio, doufejme.
 Nikaia+08+10 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:00:22)
Mám podobný dojem.
 adelaide k. 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:01:11)
Dabo, otázka je jestli je to třeba (byť od stejného výrobce) stejná jakostní třída ~d~~d~~d~
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:03:27)
a co je jakost u čočky, velikost zrn, počet zlomků, příměsí? to vidíš i skrz ten pytlík, navíc zlámaná čočka tě na zdraví nepoškodí a plevy vypláchneš
 angrešt 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:12:35)
Jakost čočky - hlavně obsah příměsí (šutry), nestejná velikost zrn a míra příměsi tzv. "obtížně uvařitelných zrn".

Nevím, jestli čočka Euroshopper je nižší jakostní třída. Ale považuju to za možné vysvětlení její nižší ceny.
Druhá, ta dobrá možnost, by byla, že Euroshopper by byl stejně jakostní, ale neměl by např. televizní reklamy (fakt nevím, zda je má či nemá, píšu to hypoteticky) a tak nemusí do cen výrobků rozpočítávat cenu za drahou reklamu.
 Elíláma 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:27:25)
angrešt: řekla bych půl napůl, značka i kvalita a ta kvalita kolísá, někdy vyjdou Euroshoppery kvalitněji než značkové, někdy je to skandál, chce to podle mě hlavně hlídat testy. A částečně je cena i lobby, že pěstitele prostě pumpnout (Tak ty nechceš prodat čočku za 2K4 na kilo? Tak nebudeme odkupovat a zkrachuješ) a občas to je podceněné, tj. obchod hodí nižší cenu než za kterou zboží pořídil, nebo stejnou, aby natáhl v reklamě zákazníky a tohle zboží bude samo jen procento jejich nákupu mezi všemi těmi hovadinami, co s tím koupí ~t~

Taky je dobré sledovat složení, v Albertu v nouzi (není-li všední den či je-li večer) kupuju maso, není tak hrozné na supermarket. Minule jsem poprosila manžela o mleté, vím, že tam mají i výběrové hovězí, které se prostě jíst dá. Přišel nadšený, jak levný to je (asi 60 Kč na kilo) a lupnul mi na stůl mleté maso. Opravdu to vypadalo jako mleté maso, nikde nápis styl sekaná nebo tak, jen Mleté maso směs - masný výrobek (to mi bylo podezřelé). Otočím na složení a maso 25 %, 25 % hovězí tuk a sádlo, 25 % voda (!!!!! v mletém mase!!) a 25 % už ani nevím co, škroby a spol. A v tom 6 "éček" včetně glutamátu!!!
A já to měla pro děcko a těhuli, žejo ~o~
:-©:-©:-©:-©
 Elíláma 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:29:41)
Jo a pro srovnání jsem koupila Zátkovy pravé vaječné špagety a z Lidlu kupuju za 12Kč semolinové a Zátka ať se jde vy... :-©
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:32:31)
A zrovna nudle mám nejradši Panzani, nevím co s nima dělaj, ale ty jejich vrtule jsou prostě dobrý, takže když jsou v akci, křečkuju zásoby.
 cvrček + 5 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(11.4.2012 16:44:51)
To je o chuti.... Máma taky miluje Panzani těstoviny, jsou drahý jak potvora... Já je měla u nich jednou a musím říct, že z Albertu těstoviny za 6,90 mi chutnají víc...
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:31:03)
No vidíš, já tam to hovězí mleté kupuju a voní dobře, chutná dobře, vypadá dobře, nikdy jsme se nesekla. Směs ne, když dělám sekačku koupím balíček hovězího, balíček vepře.
 Elíláma 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:44:34)
daba: já taky ne, manžel, znáš to, jemu tohle nedochází: ale dyk tam bylo napsaný mletý ~d~~d~
 adelaide k. 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:35:59)
Eli tohle "mlěté maso" koupíš skoro v každém řetězci. Čisté mleté aby člověk pohledal (v globusu se dá koupit, v Lidlu taky)
 anemon 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:51:49)
Mletého se bojím, melu doma.
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:54:17)
když to je hroznej opruz, tuhle jsem z nouze koupila v Albertu už nakrájené vepřové kostky - nic pořádnýho tam neměli, tak dobrý vepřový jsem už dlouho nejedli ~e~
 anemon 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:00:50)
Manžel si občas půjčí velký robot v práci a namelu do mrazáku, je to hned.

Vepřovému se nebráním, jednou za čas třeba v mrkvi, nebo segedín...
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:02:52)
já tím spíš myslela, jak se tvrdí, že do mletého nebo těch už nakrájených polotovarů se dá všechno i zkažené maso, tak mě to mile překvapilo, že to bylo v pohodě, ani moc tlustého tam nebylo, fakt jen asi prostě odřezky, co se nehodily na plátky ~R^
 anemon 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:04:32)
Mám delší vedení.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 18:20:18)
v některejch řeznictvích ti umelou to, co si tam koupíš. Tak to dělám já - strojek nemám a hotové se mi kupovat nechce.
 Elíláma 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:56:46)
Adelaide: ale 25%??? 25 % MASA V MLETÉM MASE? A 25 % vody? proboha, jak to tam dostali? No fůj. přitom hned vedle v ragále prodávají ten výběr hovězí a je v pohodě.

Už si musím jednou zase koupit mlýnek ~:( u nás v masně naštěstí ale melou, cokoliv si koupíš.
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:57:57)
mletý sákne, sem četla recept na sekanou vlastně jen mletý + tatra mlíko, prej výtečná
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:59:01)
a šunka je taky samá voda, ale voda mi zas tak nevadí, na tu nescípnu :) jsou horší věci
 Elíláma 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:04:24)
daba: hustý!!! dík za info
 Elíláma 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:05:20)
dabo, mě voda taky neva, spíš princip, jakým ji navázat.. sůl? éčka? brrr.
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:08:52)
tak sůl záleží kolik, jinak taky v pohodě, ale blbý je, když si to nepřečteš a ještě osolíš a máš přesoleno. Takhle jsem jednou podělala krůtí řízky , byly křehčený. Je to krize, aby člověk všechno študoval, ale když máš za zadkem dítě, který rabuje regály ~t~
 *Niki* 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:15:29)
Dabo, OT, máš moc pěknou ikonu ~:-D
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:17:20)
dík, jsem na barokní andělíčky ulítlá ~k~
 Elíláma 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:18:09)
dabo, to je teda nejhustší úchylka, o který jsem zatím slyšela ~t~
 aach 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 14:16:57)
mě zase vždycky úplně vyděsí co se stalo. je taková pohřební. to už byla lepší ta tvoje hlava
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 14:30:07)
Tak pohřeb vidím jinak, ten andělíček sedí na leknínu a čte si knihu :) já už tam nechtěla mě ani malou, moc tu kecám ;)
 aach 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 14:33:26)
tak to jo ;-)
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 14:34:30)
a kdyby se něco takovýho stalo, tak tu neřešim čočku, ale kvílím na všech tématech, nebo spíš už někde visím ;)
 Elíláma 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:17:31)
no já študuju všecho... i s rabujícím děckem... prostě nechci ani omylem svým nákupem podpořit fušery.
 Inka 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:20:25)
Na dítě mi pomáhal rohlík, někdy jsem u pokladny hlásila i 3.
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:20:43)
no onehdá mi DH přinesl místo džusu pomerančový nápoj Relax - 12% pomerančové šťávy, fujtajxl, pomerančový sirup hello chutná líp. U tohohle složení studuju, balíček masa, je balíček masa, i když jsem se taky už poučila.
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 14:00:48)
tak se vracím z Alberta, mám hlávku zelí za 10 kč a bio mlíko za 9.90 ~:-D bych mohla udlěta mlíkovou polívku, by mě doma milovali ~t~
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:00:49)
já mlejnek mám a mele mi to jen libový maso, jak je tam kousek flaxy, tak se to ucpe ~o~ A libovýho masa je na mletí škoda
 H&M 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:05:50)
Adel., ja bych rekla, joje to jakostni trida.. Za komncu se taky prodavala cocka II a ryze II.. Ted jse o to co ti vadi a chutna, jinak myslim, chemicky osetrena bude stejne jako jakost I. Spis jde o velikost, nalamanost atd.. bavime se potravinach, jako cocka a ryze. U jogurtu, syru, uzenin je to podle mne neco jineho ty jsou proste sizene. Taky nemusi byt vsechny.. Muj dojem.
 HelenaPa 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 14:51:51)
H&M, ne vždy jsou "firemní" mléčné výrobky šizené. Např. Globus má mléčné výrobky dost dobrý. Bílý jogurt je jen z mlíka, smetany a jogurtových kultur, žádný škrob ani nic jinýho. Stejně tak moc dobrou mají i smetanu, kysanou smetanu. A manžel si moc pochvaluje jejich 30% Eidam. To nemůžu posoudit, ten nejím.
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:01:45)
třeba jsem bila v bille, chtěla jsem koupit kukuřičné chlebíčky - Penam byly za 15 kč, Clever za 13, vypadaly nachlup stejně, krom obalu, kouknu na Clever a výrobce Penam :) no stejně byly dost hnusný, ale to by asi ty 3 kč navíc nespravily ~:-D
 susu 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:04:12)
Je otázkou, jestli to Penam pro Clever(Billa) vyrobil podle stejného receptu. Já fakt nevím, jen těm levným věcem nevěřím.
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:06:42)
susu, řekla bych, že by vyšlo dráž měnit recepturu než to co by příp. ušetřili na surovině, ono je to prakticky jen z kukuřice. Ta mašina to polde mě prostě fluše pořád stejný, jen se vymění role s obaly. Navíc vypadaj fakt stejně, příště zkusím Penam :)
 susu 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:10:37)
Já jsem u Clever vyzkoušela instantní čaj a nějakou bábovku. Podle mojí chuti to bylo fakt hnusné, ve srovnání s normálním instatním čajem a bábovkou třeba od Joma, takže k této značce nemám důvěru, s výjimkou kuchyňských rolí(které ovšem nejím.:-) Možná záleží na konkrétním zboží.~d~
 Inka 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:13:07)
Prášek do myčky Clever je super a levný, ovšem taky ho nejím.
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:17:46)
susu, určitě, třeba jejich listový těsto je fakt humus, ale dětské pleny si dost kámošek pochvaluje, musí se to zkusit. Delvita byla lepší, jejich vlastní značka byla výborná, ale je v tahu. V tom albertu mi to přijde poctivější, ty jejich vlastní výrobky. Docela je kupuju. Teda spíš tu kvalitnější řadu, ale u základních surovin i tu levnou.
 X E N A 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:07:10)
No já myslím, že recept bude stejný, ale vstupní suroviny už ne.
Říkala mi kámoška, která pracuje ve výrobně značkových matrací, že dělali matrace pro Makro. Makro si zadalo nízkou cenu, takže to odnesl materiál. Šili ty matrace z levných materiálů.
Tak si myslím, že u těch potravin to bude fungovat obdobně.
 H&M 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:10:28)
Ja bych zrovna u toho chlebicku toho verila, podle mne to chce odzkouset.. Ja treba levnou ryzi, testoviny poznam.. U cocky na polivku, ta by sla podle mne udelat i z dvojky. Chlebicek bych urcite koupila Clever..
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:14:01)
Já už ho nekoupím, je tvrdej, mám vyzkoušenej jinej co je křupavej, ale ten není ani od Penamu a v bille ho nemaj. Navíc mám nesnášenlivost i kukuřice, takže přecházím na žitný knackebrot, Albert Quality je vcelku jedlej, složení v pohodě a proti Wasa stojí polovic.
 adelaide k. 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:00:13)
Nikaio, to je otázka... Hlavní problém vidím (pro sebe) v tom že prostě nevím...

 Nikaia+08+10 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:01:20)
No jo, když já se tak ráda zabejvám blbostma
 Grainne 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:02:47)
Co je na čem konkrétně hnusného se u základních surovin prakticky zjistit nedá, v tom je pointa.

Jinak mnohé výrobky, prodávané pod značkou řetězců, vyrábí tentýž výrobce, jako svůj "značkový" produkt, ovšem dražší.

Chce to zapátrat.

Mám ráda jasmínovou rýži, je dražší, ale jestli nejím hnusy v podobě hnojiv a postřiků, stejně nemám šanci zjistit.
 Daniela už registrovaná 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:04:53)
Je otázka, zda je to levné díky nějaké výhodné smlouvě (garantovaná množství odběrů apod.) mezi řetězci a dodavateli/výrobci, anebo proto, že výroba, zpracování, skladování a v některých případech složení je diskutabilní. I tak ale podobné potraviny z principu nekupuji, nevěřím jim. Samo že nikde nemám zaručeno, že dražší potraviny jsou kvalitnější - přes všechny uváděné certifikáty apod. Jde třeba i jen o ten pocit. I tak je dneska sehnat kvalitu docela problém. Kupovala jsem v sobotu flák krůtích prsou, už jen to, že byly balené ve folii, mě mělo asi varovat (a to jsem nechtěla kupovat balené vakuově, taky blbá zkušenost)...rozbalím, přivoním...a jdu:-©
 kreditka 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:08:32)
No tak třeba kečup bez rajčat, laciná vepřová konzerva jen z kůží, těstoviny, kteér po uvaření mají konzistenci sračky.... to jen pro příklad. Nemám nic proti levným potravinám, ale rozlišovala bych levné a šizené, ono totiž často nízká cen aznamená drahý výrobek - třeba v Dtestu testovaly rybí prsty, přepočítávali množství rybího masa no a po přepočtu nejdráže vyšly ty nejhnusnější rybí prsty Tesco pomalu nejdráž - skoro žádné maso a lidi platily za nějakou sračku z hrachu a brambor
 kotyk 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:11:50)
To záleží. Někdy prostě prodávají pod cenou, aby přilákali zákazníky.

Jindy jde o výsledek jednání s dodavatelem. To platí třeba u čokolád, kde je značka supermarketu dost často lepší než některé "značkové" čokolády.

Dost často se používají při výrobě levnější suroviny. To jsou případy řady cukrovinek jako čokoládové pomazánky nebo "lentilky".

A třeba rýže a čočka (někdy i mouka) jsou dost často skutečně výsledek nižší jakosti.

 Nikaia+08+10 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:12:57)
V čem ta nižší jakost čočky, rýže apod. spočívá?
 Nikaia+08+10 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:17:19)
Jo aha, angrešte, už to čtu, dík.
 *Niki* 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:25:42)
Já reaguju instinktivně, něco je pokus a omyl. POtraviny se konzumují denně po něolik desetiletí, takže klidně můžeme zkoušet co se dá, nechat to dobré a vyloučit to méně dobré.
Konkrétně u čočky jsem skončila u BIO, máme čočku rádi a jíme i docela často, a vyzkoušela jsem toho spoustu a nejlepší prostě byla ta bio. Jak na chuť, tak konzistence.
U jogurtu klidně jdu do LIdlovského Pilos, protože je prostě dobrý, i když je levný.
Atd.
Chce to zkoušet, nevěřit jen reklamě a ceně (dražší neznamená vždy kvalitnější).
 Meta 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:29:49)
Konkrétně na čočce z Penny se mi nezdá to, že je plná bince. Když pominu, že mě nebaví hra na Popelku, nelíbí se mi, když je mi pod názvem čočka prodáváno něco, co zametou z podlahy skladu.
 Tante Ema 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 11:41:59)
Jo, čočka z penáče je pěknej sajrajt. Bílé fazole mi přijde, že celkem jdou. žádný zázrak, ale poživatelné.
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:06:29)
taky mám ráda měkkou rýži, zkus někdy mléčnou rýži Alnatura z DM ~w~
 Inka 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:08:36)
Já mám taky ráda těstoviny mírně rozvařený.
A čokoládu nejradši na vaření.
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:10:17)
Tak čokoládu mám ráda 60% Lindt, ale ani hořká Albert Quality není špatná a stojí polovic, zato jsem měla nějakou levnou na vaření, z nouze jsem jí načala a bylo to jak když žvejkám formelu, už nebylo cejtit ani kakao
 kotyk 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:21:32)
Na čokoládu chodím do Lidlu, na tu jejich dražší značku. Lint je fajn, ale to bych brzo musela chodit nahá ~t~
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:22:17)
Nedávno byl Lindt tuším za 29, bála jsem se ale udělat větší zásoby, nemám trezor ~t~
 Inka 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:24:09)
V to outletu ve Štěrboholích je i prodejna Lindt, tam mají někdy prima akce. Často odejdu z nákupu bez hadrů a s plnou taškou čokolády, hlavně, když tam jsem se synem.
 kotyk 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:26:03)
Jojo, mám stejný problém ~f~
 Inka 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:22:18)
Já už ochutnala různý drahý i přivezený ze Švýcarska a vždycky se vrátím k tý na vaření, pěkně vychlazená z lednice, aby křupala.
 Elíláma 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:19:21)
fůůůj, bando rozvařenců ~t~~t~
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:21:11)
blemcy blemcy ~t~ ale špagety musím mít al dente, kolínka už ne, a ty Panzani se fakt neblemcnou ani když jsou úplně měkký, nevím čím to je, ani asi nechci vědět ~t~
 kotyk 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:23:21)
Já nedám ani rozvařený kolínka, mám pořád fóbii ze školní jídelny, takže kupujeme i ty bezvaječný od Riccosi.
 Elíláma 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:24:42)
daba, nápodobně, nechci to ani vědět ~t~ jinak lidlovský jsou k nerozeznání od Panzani (ne ty za 8Kč, ale za 12), od Panzani miluju spaghettini ~R^
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:25:38)
když Lidl mám daleko, tam posílám jen DH pro kafe a fazole v omáčce - na střídačku se obojím živí ~t~
 A + 1 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:28:53)
Nejvíce nakupuji v Albertu, protože ho mám u nosu.
Konkrétně mléko v obalu pro Ahold je vyrobeno v Olmě Olomouc, která má dle testu vůbec nejlepší mléko u nás,
jen je zabaleno v nevzhledném červeno-bílém obalu.
Taktéž některé aholďácké jogurty jsou vyrobené v Madetě.
Kdyby to bylo v orig. obalech těchto mlékáren, stály by výrobky o 30% více.
Takže za mě, dívám se, kde je to vyrobeno.
 A + 1 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:29:58)
A ještě ovesná kaše v tescoobalu je nejlepší, jakou jsem kdy jedla.
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:32:37)
Jo, já kupovala Albrtovský smetanový krém (pribinák) - luxusní složení - tvaroh, smetana, cukr, vanilka (vanilin)/kakao, jenže mám vysoký chlesterol, tak mám utrum a dítě radši tvaroháček
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:43:43)
Já asi taky budu muset péct, mám nesnášenlivost pšenice a žitný chleba 250g za 19 a dobrý to taky moc neni, jen aby ten můj nebyl ještě horší :)
 Inka 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:48:02)
Jestli máš pekárnu, tak je to bnkačka.
Já peču všechno, aspoň vím, co jsem si do toho dala.
 daba+holčička 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:50:26)
nemám, budu muset sehnat nějakou na pidi chleba, to nikdo jinej doma jíst nebude, ztvrdne tam i 1/4 šumavy - si dojdou pro rohlíky ~o~
 Inka 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:01:46)
Pořiď si tu s dvojitou formou, ten poloviční chleba je fakt pidi nebo v druhé části můžeš upéct, co jim bude chutnat. Jinak peču i rohlíky.
 neznámá 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 12:39:48)
~:-D TO je celkem trefa. Na čočku "Eurošopr" jsem si zanadávala při včerejším obědě. Je to plné prachu, zlomů, musíš to přebírat a hlavně je v ní spousty šutrů. To je fakt o zuby. (Navíc z toho vznikla kaše, ale to je možná kuchařkou~;))~Rv
Na levných potravinách není špatného mic, pokud jsou kvalitní a kvalita/malá cena je často nemožná už od základu. Jsou mi podezřelé z principu.
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 13:04:02)
Takhle obecně není vůbec jednoduché jednoznačně odpovědět. V principu by dražší potravina měla být kvalitnější a zdravější, tedy chutnější, bez různých aditiv, konzervantů apod. věcí nebo alespoň s jejich minimem, dalo by se pokračovat.
V realitě to může být všechno jinak. Vyšší cena automaticky neznamená vyšší kvalitu, naopak to, v některých případech, může platit taky. Ale poznej to bez příruční laboratoře, ani etiketám se nedá věřit.
 Ropucha + 2 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 14:09:49)
Podle mě na ceně často vůbec nezáleží. Musíš to prostě vyzkoušet. Někdy má vyšší cena jen vytvářet dojem, že jde o něco lepšího, přitom o lepší potravinu vůbec nejde (klidně může být naopak horší než jiné). U něčeho se připlatit vyplatí, u něčeho ne. Žádný vysledovatelný systém v tom podle mě není, musíš číst složení výrobků a sama si vyzkoušet, co ti chutná ~d~
 Horama 


Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.3.2012 17:34:23)
Na samotné nižší ceně není nic špatného. Důležité je, že potravina je tím, za co se vydává (tj. např. ne něco jako jogurt, co se ani nemůže jmenovat jogurt apod.), a není zjistitelně zkažená. Takové potraviny při nižší ceně vyzkouším. Pokud se osvědčí, kupuji dále, pokud ne, bylo to naposledy. Např. v jedné levné čočce jsem v minulosti našla takového prachu a kamínků, že snad byla dražší, než ta za vyšší cenu a skutečně jen z čočky složená. (To ale nemusí platit o tvém "eurošopru", který vůbec neznám.)
 Jája 
  • 

Re: Co je vlastně špatného na levných potravinách? 

(12.4.2012 18:10:24)
Byla jsem na školení, kde nám přednášel veterinář, co mj. kontroluje kvalitu potravin. Jeho názor byl jednoznačný: bio není lepší než nebio, protože je ale bio více vyhledávané, napasuje se tam kdeco a taky se to prodá za patřičně vyšší cenu. Mezi veterináři koluje tento vtip: jaký je rozdíl mezi normálním a bio-zemědělcem? Žádný. Normální hnojí a stříká v poledne, bio o půlnoci. Oni chodí po kotrolách a taky kontrolují dovozy, podle toho, co říkal, je to de facto věc obchodu, jak moc si dovolí zákazníka oškubat. Jinak byl i dost znechucen ze stavu, dky se kvalitní potraviny od nás vyvezou na Západ (třeba med), tam se na ně nalepí etikete "Echt deutschen Honig" a k nám se doveze totéž množství medu, ale dovezeného odněkud z JV Asie nebo Mexika, protože z tropické oblati je řidší a aby vydržel cestu a nezačal kvasit, naperou se do to antibiotika. Češi to stejně sežerou, tak co. Byl z té praxe dost znechucený, protože potavin, co se sem valí ze zahraničí a nemají požadovanou kvalitu, je fakt dost.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.