Tulipánová |
|
(5.4.2012 10:17:02) Prosím, pište tipy na ty nejlepší beránky
Ačkoli sama jsem Velikonoce nikdy neslavila a vůbec je nemám ráda, letos je částečně slavit budu a chtěla jsem nějaké lidi obdarovat beránkem. Koupila jsem si menší dvoudílnou formu.
Beránků bych chtěla zkusit víc - uvítám recepty s použitím žitné a kaštanové mouky, ale i tradiční recepty.
A pak bych chtěla jeden speciální - ne sladký, spíš slaný, něco na způsob chlebu. Budu to dávat člověku, který sladké nejí. Ale absolutně netuším, jak to udělat.
Umím dobře vařit, ale vůbec péct.
|
angrešt |
|
(5.4.2012 10:24:24) Kde sháníš v ČR kaštanovou mouku?
Slaného můžeš zkusit upéci jako alsaský slaný Kougehopf salé - kynutý se slaninou a ořechy. Když funguje v bábovkové formě, určitě půjde i v beránkové.
nebo můžeš zkusit olivový chlebíček do beránka, ale bude mít asi plošší záda.
Velikonoční nádivka taky jde, ale blbě se vyklápí, trhá se to.
|
Tulipánová |
|
(5.4.2012 10:34:37) Angrešte, a nenapsala bys nějaký osvědčený recepty na ty beránky, o nichž píšeš? Hlavně ten olivový, ale mohla bych zkusit i velikonoční nádivku, i když ta určitě bude na menu na návštěvě, kam pojedu.
Kaštanovou mouku mám doma z nějaké zdravé výživy (opravdu nevím přesně odkud, ve zdravých výživách nakupuju hodně často), ale ještě nikdy jsem ji nepoužila. Ale dá se koupit i na internetu, jak se dívám, takže žádná vzácnost to není.
|
angrešt |
|
(5.4.2012 10:42:33) Olivový chlebíček peču většinou podle Bali - osvědčený recept (má tam dva různé, můžeš si vybrat, fungují oba) http://olivovakucharka.webgarden.cz/varime-s-olivami/olivovy-chlebicek-1-pain-aux.html
Nádivku dělám stejně jako každý, od oka. zhruba takto
Uvaříme uzené maso doměkka. Dobré je uvařit též kousek vepřového masa, kombinace s uzeným je pak chutnější. Malou cuketu nastrouháme nahrubo, posolíme a necháme vypotit. Starší rohlíky nakrájíme na kostičky a v hluboké míse zalijeme horkým mlékem smíchaným s trochou rozpuštěného másla. Maso nakrájíme na kostičky. Z cukety slijeme vodu. Mladé omyté kopřivy nasekáme (v rukavicích, nebo si na ruku navlékneme mikrotenový sáček), nakrájíme petržel,čerstvý popenec a oregano. Vše přidáme k namočeným rohlíkům. Přimícháme čerstvá vajíčka (buď celá, nebo z bílků ušleháme sníh - mně ale vích chutná "hutná" nádivka bez sněhu), osolíme, opepříme, přistrouháme muškátový oříšek (cca 10 strouhnutí). Pokud jsme neměli oregano, přidáme majoránku. Dobře promícháme, je-li hmota moc hustá, zředíme mlékem nebo vepřovým vývarem, je-li řídká, zahustíme strouhankou - hmota by měla být hustá asi jako ovesná kaše. Nalijeme do dobře (nejlépe sádlem) vymazané zapékací mísy. Povrch poklademe vločkami sádla a pečeme v troubě při 170°. Servírujeme teplé či studené, obložené zeleninou.
Kaštanovou mouku teda tu v naší pidi prodejně podle mě nevedou, hledala jsem tam bezlepkové mouky a prd. Ale kouknu někdy v nějaké větší, až budu mít cestu do centra.
|
angrešt |
|
(5.4.2012 10:46:20) A tady je jeden z receptů na slaný Kougelhopf http://www.marmiton.org/recettes/recette_kougelhopf-sale-alsace_13333.aspx
|
Tulipánová |
|
(5.4.2012 10:53:58) Ty jo, tak to asi nepřeložím
|
angrešt |
|
(5.4.2012 11:04:07) Když nebudeš něčemu rozumět, tak napš, nechcve se mi to psát celé
|
|
|
|
|
|
|
Markéta s párkem | •
|
(5.4.2012 10:39:07) Hlavně si to nejdřív vyzkoušej. Já taky dostala dvoudílnou keramickou formu. Zkusila jsem před 14 dny a propadák. Jak jsem byla zvyklá, po půl hodině jsem se chtěla kouknout, jak to vypadá. Tak jsem nadzvihla víko a ono mi to začalo téct ven, protože to při pečení naběhlo, ale ještě to nebylo ztuhlý. A po upečení to vůbec nešlo vyklepnout. Při druhém pokusu jsem formu místo moukou vysypala kokosem a šlo to jak po másle. Jo a taky důležitý - cca po 45 minutách pečení jsem to v troubě obrátila. Možná i proto to pak šlo dobře ven.
|
|
lipoo |
|
(5.4.2012 10:56:55) berani naší babičky
|
angrešt |
|
(5.4.2012 11:04:36) tak to babička už potřebuje pasáčka, na takový stádo, ne?
|
Czeperka |
|
(5.4.2012 11:36:44) Beránek Negro
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na velkou formu potřebujeme: 5 vajec200 g moučkového cukru,200 g másla nebo Hery,120 ml smetany,30 g kakaa,1/2 lžičky skořice,280 g polohrubé mouky,kypřící prášek do pečiva,máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formyTroubu vyhřejeme na 160 °C.Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
POSTUP PŘÍPRAVY
Smetanu svaříme s kakaem a skořicí a necháme vychladnout.
Máslo s cukrem a žloutky utřeme (vyšleháme) do jemné pěny, smícháme s kakaovou smetanou, vmícháme mouku s kypřícím práškem a na úplný závěr vyšlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto nemícháme spíš obracíme.
Těstem naplníme formu (objemnější část), přiklopíme a pečeme 50–60 minut.
Po vyjmutí z trouby vrchní část formy odklopíme a necháme zchladnout, teprve pak beránka z formy vyjmeme.
Tenhle nám fakt chutná, není to moc dusivka.
Nádivku dělám podobně jako Angrešt, akorát bez majoránky a oregána (to mi v tom nechutná), dávám mraky zelenýho (kopřivy, petržel, pažitku) a místo oříšku, dávám muškátový květ a přidávám spařené a oloupané mandle.
|
|
|
Mikeš+ 3 holky |
|
(5.4.2012 11:43:46) Dcera pravila: "péjchki" (= pejsci), beránka teda asi v životě neviděla, to ji možná omlouvá. Ta poleva nahoře je cukrová? To muselo padnout půl cukrovaru
|
|
|
Vr | •
|
(5.4.2012 12:49:37) Mám vyzkoušený tento: http://www.apetitonline.cz/recepty/4705-citronovy-beranek-mazlik.html jen nedělám sněhové kudrlinky, děti by to oloupaly a berana uz nejedly
|
|
Meta |
|
(5.4.2012 13:42:45) Nacpala jsem letos do formy beránka chlebové těsto, že tohoto beránka použiji dekoračně do truhlíku s osením mezi okna. Upekl se úplně v pohodě, beránek jak malovaný, obecně kynutá těsta jsou pro formy nejbezpečnější (kynutím hezky vyplní tvar). A měla jsem co dělat uchránit ho před mlsnou smečkou, klidně by mi i tuto "atrapu" snědli.
|
|
karma |
|
(5.4.2012 14:39:29) nemám váhu, tak se přiživím na tvém tématu: nemáte na berana někdo recept bez vážení? Díky.
|
ŠÁRKA bENDOVÁ | •
|
(5.4.2015 13:14:32) 4 vejce , vanilkový cukr, prášek do pečiva , 2hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku oleje hrnek cukru a dle potřeby vodu
|
|
|
|