Theodora.1 |
|
(7.4.2012 20:48:25) Co s ním děláte? Mám tady malou tašku a nevím, co s ním.
|
Kač. ♀ + ♂ |
|
(7.4.2012 20:50:07) Já dneska přemýšlela že bych ho nasadila, pod strom. Můžeš mi říct kde se dá sehnat?
dík Kač.
|
neznámá |
|
(7.4.2012 20:54:01) V lese.
|
neznámá |
|
(7.4.2012 20:54:40) A myslím, že i u Starkla nebo v jiném zásilkovém obchodu byl legálně k mání.
|
|
angrešt |
|
(8.4.2012 9:35:57) V lese se můžou trhat listy, pokud to není v chráněné oblasti.
Sazeničky jsem koupila tady http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Allium-ursinum---cesnek-medvedi
Nejlepší je syrový, jen pokrájené listy třeba na chleba s máslem, nebo do tvarohové či jiné pomazánky...
Ale používám ho třeba taky vlastně jako špenát - dám cca napůl špenát a medvědí česnek (klasika podusit na másle, atd.) a pak do špenátu už nedám česnek, medvědí ho navoní.
Teď jsem ho dala třeba do nádivky.
Vynikající je do jarních bylinkových polévek - takových těch pěkňoučkých se sedmikráskami a popencem a tak:)
Nebo na jakoukoli polévku jako posypání čerstvou natí.
nebo je z něj výborné domácí pesto - utřít s olejem, parmazánem a namletými mandlemi (v mém případě, páč jsme alergická na oříšky - ale s těmi by to jistě taky šlo)
|
MikiProdej | •
|
(13.3.2016 19:40:15) čerstvé listy medvědího česneku, je možno zakoupit i cibulky medvědího česneku,pokud by byl zájem můžu vyrobit i domácí pesto z medvědího česneku.Pouze Brno. Na fotce cca 100g trs medvědího česneku.Volat mezi 9-22hodinou,osobní předání možné v Brně Černovicích zastávka Spáčilova 730699910
|
|
|
|
Elíláma |
|
(7.4.2012 20:56:46) dají se sehnat sazeničky v lese, ale i na trzích
|
|
Theodora.1 |
|
(7.4.2012 21:05:52) Já jsem ho natrhala v parku dneska ráno společně s kopřivama do pondělní hlavičky. Jsou ho tam tuny, nikdo to nechce, nechápu. Určitě by šlo to vyrýt a zasadit doma, on se asi hodně rozroste.
|
zerat |
|
(7.4.2012 22:08:22) Možná proto, že v městském parku bude nejspíš řádně pohnojený močí psů
|
Theodora.1 |
|
(7.4.2012 22:51:32) Park, kde jsem to sbírala je rozdělený do dvou zón, tam kde se to sbírá na jídlo, psi prostě nemůžou, je to oplocené. Je to maloměsto, tak to tam lidi dodržují, ale díky za péči. Pochcaný česnek bych fakt nejedla.
|
zerat |
|
(7.4.2012 23:06:05) Já jsem to nijak zle nemyslela Jen, že když jsi napsala "park", tak se mi vybavily místní parky a tady žádné členění nikde není a pejskaři nedodržují ani sběr bobků...
|
Theodora.1 |
|
(7.4.2012 23:22:11) Já vím, já jsem to taky nemyslela zle. To je velký park, kde se to díkybohu dodržuje, medvědí česnek roste všude, ale sbírá se jenom tam, kde psi prostě nesmí. Je to výjimka, takový park, bohužel.
|
|
|
|
|
|
Luciferekk s čertíky |
|
(8.4.2012 18:03:32) Jako špenát.Jinak je chráněnej, takže trhat musíš potají .
|
angrešt |
|
(9.4.2012 11:32:07) Není chráněný. Sbírat mimo chráněná území se listy můžou.
|
|
|
|
pearl |
|
(7.4.2012 20:50:54) Usušit a cpát všude kam tě napadne
Ne, vážně, my ho moc rádi a dávám k masu, na pečený brambory, do pomazánky, do polévky, vynikající je do bramboráků.
|
Theodora.1 |
|
(7.4.2012 21:07:05) Zkoušelas ho mrazit?
|
Elíláma |
|
(7.4.2012 21:13:49) mraženej kupuju, je super.
|
Theodora.1 |
|
(7.4.2012 21:35:19) Tak díky moc, jdu vařit a mrazit. Ještě přemýšlím, jestli ho mám vrazit i k té předražené jehněčí kýtě Asi jo.
|
Arni |
|
(8.4.2012 11:39:47) Určite, nic nezkazíš. Ono stejně, když ho tam dáš trochu, tak to bude šul nul, pokud chceš výraznější chuť, musíš ho dát fakt hodně, nešetřila bych:) A přebytky si normálně mrazím, pak vytahuju do polévky v zimě, takže vpohodě;-)
|
|
|
|
|
|
Tulipánová |
|
(7.4.2012 20:53:17) Mňam
Do velikonoční nádivky, na chleba, do pomazánek, nasekat a posypat brambory, zeleninu... Je to strašně dobré, ale fakt strašně, v tomto období to dávám v podstatě do všech jídel, která nejsou sladká.
|
|
neznámá |
|
(7.4.2012 20:53:26) Do pomazánky a na brambory. Četla jsem i recept na pesto.
|
|
Dalalmánek |
|
(7.4.2012 20:55:50) My jsme ho sbírali v listnatých lesích na západním Slovensku, používali jsme ty dlouhé květní stonky - nakrájené do salátu. Jsou jemné a sladké.
|
|
Elíláma |
|
(7.4.2012 20:56:05) Jééé, to je dobrota! Plátek na topinku, nakrájím do tvarohu jako pomazánku, přidám do polívky, dělám nádivku, špenát, na jídlo malýmu tak od roku a kousek s bramborem nebo s vajíčkem...
|
|
Raduza |
|
(7.4.2012 20:58:57) Salát. Olej, trochu prolisovaného česneku a plnotučnou hořčici. Mňam.
|
Theodora.1 |
|
(7.4.2012 21:41:36) To zkusím určitě taky, udělám na to sauce citronnette, díky, to bude luxusní.
|
|
|
Arni |
|
(7.4.2012 22:18:07) Skvělá je z něj polévka, stejný způsob jako špenátová. Jen je třeba ho mít fakt hodně, ať to není jen obarvená voda a věř mi, že se budete oblizovat. Osolit, ochutit (trochu muškátového oříšku nakonec, kdo má rád i pepře) a po uvaření rozmixovat, pak dolít šlehačkou, trochu svařit a hotovo. S krutonkama luxus!!! Pak to máme rádi jen na čersvě upečený chleba s máslem a nasekané, děti i tak na celé plátky Medvědí česnek milujeme, u nás je ještě malinký, ale každý den ho popoháníme a už se na něj moc těším Cpu ho všude, kam to jde. Do salátů, polévek, zapékaná jídla, možností je spousta...
|
Arni |
|
(7.4.2012 22:19:39) Zapoměla jsem napsat, že první zpěním samozdřejmě cibulku a ke konci se může ještě přidat česnek, pokud by se ti zdála málo výrazná, ale není třeba
|
|
Theodora.1 |
|
(7.4.2012 22:48:12) Díky, zkusím určitě taky
|
|
|
|