Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(29.5.2012 20:37:20) Ahoj, měla jsem v jogurtovači (1 litrová nádoba) zbytek jogurtu, ráno jsem ho zalila mlékem a dala jsem ho dělat na 10 hodin, před chvílí pískal a v jogurtovači je tvaroh, syrovátka je dole. Prosím, nevíte někdo, kde udělali soudruzi chybu? Myslíte, že to bude jedlé? Děkuji za názory. J.
|
Simeona+3 |
|
(30.5.2012 8:01:13) Zrovna jsem chtěla zakádat téma, jak vyrobit tvaroh tak díky za návod :-D. Takže zahřát jogurt ???
|
Jája | •
|
(30.5.2012 8:15:53) Ze smetany? Já ho dělám z kyselého mléka. Není to tím, že jsi zapla jogurtovač a mléko bylo nakyslé? Proto tvaroh...
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(30.5.2012 8:33:15) Z mléka, máš pravdu. http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=10179
Mlíko nebylo nakyslé, byl to normální krabičák, 1,5% tuku. Spíš byl starší ten jogurt.
|
Mapat |
|
(30.5.2012 9:24:16) Tipuju na slabou jogurtovou kulturu, asi to chce koupit nový jogurt.
Jinak z krabičáku samozřejmě jogurt udělat jde, nevím proč všichni pořád tvrdí opak. Pokud jde o složení toho mléka, tak to ale samozřejmě není žádná hitparáda.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(30.5.2012 11:10:29) Jogurt z krabičáku dělám roky. Bavily jsme se o tvarohu, který se z krabičáku nedělá, ale já jsem to dokázala.
|
|
|
|
|
|
|
Simeona+3 |
|
(30.5.2012 8:32:52) Tak dobře, ještě jednou. Jak vyrobím tvaroh prosím ? Litr mlíka do tepla a nechat zkysnout ? Bude to fungovat s plnotučným pasterizovaným mlíkem ? Stačí 40 stupňů ? (Tolik je přibližně v kuchyni). Mám chuť na koláč a tvaroh tady nekoupím...Děkuju.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(30.5.2012 8:34:13) Hodila jsme ti tam ten odkaz, ale možná máš lepší, když si na to založíš vlastní téma.
|
Simeona+3 |
|
(30.5.2012 8:41:30) Jani, děkuju, ještě blbý dotaz- jak nejlíp zkysnu mlíko ? Stačí ho nechat prostě venku z ledičky ? Ale jak jsem psala, to znamená v teplotě cca 40 stupňů.
|
Jája | •
|
(30.5.2012 9:23:20) Vezmi mléko, i pasterizované, dej do něj maličko jogurtu a nech ho v teple. Mléko zkysne. Pak ho nevař, ale zceď přes hustý cedník nebo přes plátno. Budeš mít měkký tvaroh. Když ho povaříš, získáš tvaroh taky, ale nebude tak dobrý.
|
Simeona+3 |
|
(30.5.2012 10:08:28)
|
Jája | •
|
(30.5.2012 18:58:57) Ještě jen radu: kyselé mléko nech stát do doby, až se začne oddělovat syrovátka od tvarohu. Já ho někdy nechávám v lednici. Trvá to i několik dnů. Pak to teprve zceď. Kdybys to chtěla zrychlit, stačí dát na plotnu ohřát, ale nemusí se to převařovat, tvaroh pak klihovatí a není tak dobrý. Tak se dělá ten na strouhání, prostě se pak od syrovátky vylisuje. Neboj se delší doby zpracování, nezplesniví to ani se to jinak nezkazí.
|
|
|
|
|
|
terapeutka |
|
(30.5.2012 8:41:06) Mám pocit, že musíš mít "čerstvé mléko" - tj. z mlékomatu nebo ze sklenice, ze sáčku nebo z vysoké krabice. Z trvanlivého to asi nepůjde, to kolikrát zapomenu stát otevřenou krabici trvanlivého přes noc v kuchyni a i když je tam teplo, tak je furt tekuté. Když jsem tam nechala jednou mléko v PETce, tak bylo do rána zdrclé.
|
|
Slonisko |
|
(30.5.2012 8:43:42) Z kyseleho mleka jsme delali tvaroh doma, kdyz jsem byla mala. Postup je 1. nechat zkysnout - pokojova teplota by mela stacit, nasi tam obcas davali kousek chleba. 2. zahrat (myslim ze neni nutne varit) tak aby se to zdrclo 3. precedit pres platno Vysledek byl spis jako tvrdy tvaroh na strouhani, ale mozna zalezi na tom jak moc to vyzdimes.
Jinak ja v UK misto tvarohu normalne pouzivala husty bily jogurt, obcas rovnou a obcas jsem ho nechala odkapat pres nejakou latku, aby byl hustsi.
|
Simeona+3 |
|
(30.5.2012 9:07:42) A není ten odkapaný jogurt na náplň do koláče moc řídký ? Chtěla jsem dělat dvojctihodné koláčky ( i když povidla vlastně taky nemám :-D)
|
Slonisko |
|
(30.5.2012 9:15:21) Neni, normalne jsem ho davala na kynuty kolace (takovy ty maly, kulaty). Da se tam pridat lzice pudinkoveho prasku, aby to opravdu neteklo, ale neni to nutny.
|
Slonisko |
|
(30.5.2012 9:19:37) Chut neni uplne presne ta sama jako tvaroh, ale je to dost dobra aproximace. Co mne nejvic chybelo a nedokazala jsem vyrobit byl kefir. Dva roky jsem na nej mela strasnou chut.
|
Mapat |
|
(30.5.2012 9:22:12) Slonisko: na kefír musí být ta kefírová houba
|
|
|
|
|
holka anonymka |
|
(30.5.2012 10:20:52) taky dělám doma tvaroh stejným způsobem. Když ho ale zahřeju víc - tím myslím i při pečení buchet - vznikne mi z toho něco jako roztavený sýr cihla, a ta v těch buchtách dobrá fakt není :-(
|
Simeona+3 |
|
(30.5.2012 10:33:16) Tak to jsem teda zvědavá, koláče se sýrem jsme ještě neměli :-D
|
|
|
|
|
|