Kalamity YANKA |
|
(14.6.2012 12:04:07) Pustila jsem se do uklidu spajzu, bo na me uz nekolikrat zas posledni tyden vyletl mol.
Nahore vzadu jsem objevila asi deset sklenicek zavarenych visni a tresni, dve se zavarenou dyni, domacich, od babicky. Babicka je zena veru to pecliva a na kazdou zavareninu napise rok zavareni. Na techto je rok 2000. Prece je to 12 let... myslite, ze je to jeste jedle? Zavarene ovoce se u nas ji vyjimecne, do zimy by ser toho urcite nikdo nedotkl, zvlast, kdyz je ted cerstve.... Vyhodit, nebo to jeste vydrzi? Vypada to neposkozene, zadna plisen, nic.
|
Inka | •
|
(14.6.2012 12:18:55) To jsem zvědavá, co Ti kdo poradí, taky mám doma pár takových kousků.
|
Merylin5 |
|
(14.6.2012 12:21:32) Vy byste to fakt jedli? Vždyť už to musí být i bez barvy, šedivý. U nás se jí max.z předloňska, starší se vyhazujou.
|
Inka | •
|
(14.6.2012 12:23:07) Asi ne, ale dýně je normálně žlutá a višně červený, ale jíst to asi nebudeme, když jsme to nesnědli do teď. Akorát e mi to líto vyhodit, když se s tím někdo dělal.
|
Kalamity YANKA |
|
(14.6.2012 12:34:47) no prave.... mozna me jen dostalo, ze ty visne jsou popsany jeste dedovym pismem, ktery pred ctyrmi lety zemrel.... takova nostalgie.... vzdycky se mi vybavi ta babicka, jak kdyz byla jeste mladsi na chalupe zavarovala pro celou rodinu... ted je mi to lito vyhodit, ale chut na to nemama ani se to u nas moc neji... mame spotrebu tak jednu zavareninu za rok.
|
|
|
Kalamity YANKA |
|
(14.6.2012 12:29:58) prave... ty tresne uz jsem takrka vyradila, jsou takovy bez barvy... visne, ac se stejnou nalepkou maji jasne cervenou barvu a vypadaj, jako prave zavareny...
|
Xantipa. |
|
(14.6.2012 12:39:17) Tak když jsou zavařeniny v chladnu a temnu, tak jim nic není a barvu neztrácejí.
|
|
|
|
|
Merylin5 |
|
(14.6.2012 12:20:17) Ne to fakt není jedlé.
|
|
neznámá |
|
(14.6.2012 12:22:23) Likviduji kompoty po 3 letech, nevím proč, jsem tak naučená z domova. Ale na vrcholu špajsky, na čestném místě mám zavařený angrešt, ten je snad starší než já. Ale to je taková trofej, jíst to nebudem.
|
MarMat (+2) |
|
(14.6.2012 12:41:27) a je poznat, že je to angrešt?
|
neznámá |
|
(14.6.2012 12:46:41) Je to poznat, nálev je čirý. Teda moc na to nesahám a neotáčím to. Určitě to bude ještě nějaký původní druh angreštu co už se teď nepěstuje, třeba to jednou bude velká vzácnost na aukru zbohatnu.
|
MarMat (+2) |
|
(14.6.2012 12:54:27) aby se ti dřív nerozložilo to sklo
|
|
|
|
angrešt |
|
(14.6.2012 12:44:14) Ano, angrešt si čestné místo zaslouží Domácí zavařeniny ovocné mají trvanlivost zhruba 3 roky, zeleninové 2 roky, houbové rok.
Pokud je toho hodně, tak prý se to dá odvézt do palírny, oni to smíchají, vykvasí a vypálí.
|
|
|
hana | •
|
(14.6.2012 12:27:24) Je to jedlé a mně by to nevadilo. Jedla jsem i staré míchané kompoty a byly to ty nejlepší, co jsem kdy jedla, protože byly báječně proležené. Mmch. dříve byla životnost masových konzerv 10 let, taky tomu nic nebylo. A v Paříži mají dodnes zavařený bujón od pana Pasteura, co zavařování vymyslel. A taky není zkažený.
|
Meta |
|
(14.6.2012 12:53:12) Nedrývej spotřebu! To platilo kdysi. Věda, pod vlivem grantů, dávno pokročila .
|
|
|
Girili |
|
(14.6.2012 13:34:22) Prepalit!
|
|
|