Petra+Hani 2/04, Terez 1/09 |
|
(23.9.2012 12:29:04) Mám dotaz, máma rozmrazila kuřecí maso a měla pocit, že jde cítit zkaženým. Přesto ho zpracovala a dusila ho snad hodinu a půl. Pak už prý vonělo a vypadalo hezky. Může jim z toho oběda něco být??? Asi to nebyl vyloženě hnilobný zápach, ale cítit bylo. Navíc kdo ví, jak to v obchodě skladovali....ale přesto, může jim něco být?
|
Insula |
|
(23.9.2012 12:46:58) Salmonela a listérie by mělo vaření zničit, ale já bych neměla sílu to pozřít ani vařit. Takové maso by skončilo v popelnici. Umím si jídlo zhnusit.
|
BERBER+A+L+V |
|
(23.9.2012 12:51:44) Jakmile mám pochybnosti, VYHAZUJU...
Myslím, že je LEPŠÍ, vyhodit jídlo do popelnice (byť někdo špatně snáší plýtvání), než DĚLAT POPELNICI ZE SEBE SAMA!!!
|
|
|
Elíláma |
|
(23.9.2012 12:55:36) Proto ten zápach je, aby varoval, jsem fujky. Na druhou stranu jste si asi uvařili běžný obsah Tesco-párků, takže záleží jen na otrlosti pajšlu...
|
a je to? |
|
(23.9.2012 13:23:02) Ahoj Elííí...mrkni k nám na září. A díky!!!
|
Elíláma |
|
(23.9.2012 13:46:36) není vůbec zač
|
|
|
|
Pole levandulové |
|
(23.9.2012 12:56:52) No, co uz ted - at pocka a uvidi. ale ceksy spotrebitel je zvykly na ledasco, tipuju, ze se maximalne muze po..., ale nic fatalniho to nebude. Hlavne kdyz to nebylo z konzervy, tam by slo fakt o zivot.
|
|
cinnamon |
|
(23.9.2012 13:26:02) Ouha - no, poučení pro příště . Asi bych si předem (než nastanou komplikace) dala nějakou formu živočišného uhlí a něčeho na podporu trávení (co já vím, žaludeční čaj) a počkala, co bude. Každopádně držím palec, aby to konzumenti neodskákali něčím horším než zrychleným průchodem zažívacím traktem - a příště raději nechtěli ušetřit na úkor vlastního zdraví ... ale chápu, že ona je to někdy obtíž - zvlášť u hospodyněk ze starší školy, které nerady plýtvají.
|
|
x x |
|
(23.9.2012 14:03:54) Říkám, že se stát nic nemůže. Ona třeba kuřecí prsa v ochranné atmosféře jsou cítit vždycky, když je maso zkašené, tak smrdí fakt děsně a hlavně je slizké a mění i barvu. Já bych zase nebyla tak útlocitná. Dřív nebývaly lednice a maso se skladovalo ve spížce zabalené do octové utěrky... Pokud je to vařené nebo smažené a to fakt durch, tak nějaký lehký zápach nic nezmění. Valná většina těch balených mas, zvlᚍ kuřecího, je cítit a zkažené to není...
|
|
angrešt |
|
(23.9.2012 14:07:45) S největší pravděpodobností jim nic nebude, bylo to pak dostatečně tepelně opracované. Ale že by byl dobrý nápad to jíst... no, asi jak píše Elííí, zápach je tu k tomu, aby nás varoval.
|
x x |
|
(23.9.2012 14:09:15) Jo ale třeba taková divočina se nechává "odstát", a to ne zrovna krátkou dobu, vídám to u tchánovců a vůně není fakt libá. Chutná to ovšem báječně a nikdy nám nikomu nic nebylo...
|
angrešt |
|
(23.9.2012 14:13:00) Zrání masa (tj. nejprve povolení vazeb aktinu a mysosinu, lidově zvané posmrtná ztuhlost, posléze dalším zráním mírná proteolýza) je řízený proces, kdy nejde o "divoké zkažení", tedy napadení mikroorganismy, ale o řízené změny ve struktuře svalových bílkovin. Se shnitím to nemá nic společného, "zápach" je v tomto případě tvořen především kyselinou mléčnou.
|
Elíláma |
|
(23.9.2012 14:52:42) fuj, to mi připomíná výrok, který se mi zaryl, z knihy Šógun, kde portugalský barbar vysvětluje útlocitným Japoncům, že bažant zraje tak dlouho, než upadne, je-li zavěšen za ocas. A někteří fajnšmekři ho věší za hlavu
|
|
Martina, 3 synové |
|
(23.9.2012 15:11:03) Tipovala bych, že to záleží na kvalitě vzduchu: suchý pouštní vzduch nebo naopak slaný chladný vzduch u moře to umožní. V našich podmínkách bych to bez dalšího nezkoušela.
|
angrešt |
|
(23.9.2012 15:19:30) Jo, to máš pravdu, ostatně i proto je u nás tradiční spíš uchování masa uzením než sušením, jak se činí třeba ve Středomoří. Tady u nás to schne blbě, max. někde na horách.
|
|
|
|
angrešt |
|
(23.9.2012 14:54:06) Pokud se zrání provádí delší dobu (tj. týdny až měsíce), tak to opravdu ve speciálním prostředí s kontrolovanou přesnou teplotou. Ale i normální poporážkové dozrání (které je v řádech dnů) se provádí v "řízené" teplotě - tj. na nehcladnější místo, co to jde, ale ne do mrazu - a hlavně, vyvěšením na vzduchu. Tj. nechytají se do toho ananerobi.
Ale zaigelitované kuže... to fakt není zrání, ale "primitivní" metoda zrání v domácích podmínkách, to je uhnití za minimálního přístupu vzduchu. Ten zápach napoví hodně, ale těžko se popisuje, zrající nehnijící maso sice nevoní, ale prostě se to pozná od hnilobného zápachu, ten je jak snětivá noha.
|
angrešt |
|
(23.9.2012 14:55:41) ..kuře.. a "není zrání, ani "primitivní" metoda domácího zrání..., ale.." pletou se mi prsty, asi to bude tím, že jsem obědvala maso na víně
|
|
Elíláma |
|
(23.9.2012 15:06:56) Žluťásku, holt pak musíš vařit dýl... než to natáhne kopyta samo z hrnce, undead
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(23.9.2012 15:13:35) Balíčkové maso ze supermaketu je baleno v ochranné atmosféře, takže když rozřízeš obal, foukne z toho "takovej divnej čuch", ale neznamená to nic závadného.
|
angrešt |
|
(23.9.2012 15:18:22) "ochranná atmosféra" je obvykle dusík. Ten není nijak zkaženě cítit. Když to divně smrdí, není to atmosférou, ale tím, že do ní zabalili něco ekl již předtím
|
Martina, 3 synové |
|
(23.9.2012 15:33:44) Mně divně smrdí i lupínky salátu - prodávají je již natrhané v takovém nafouklém pytlíku, když se roztrhne, je to takový zvláštní pach, ale v neporušeném vydrží i několik dní a nezvadnou.
|
Elíláma |
|
(23.9.2012 20:33:26) no, to je teda super... vitamíny tam ale nehledej.
|
|
|
|
|
|
Elíláma |
|
(23.9.2012 15:06:03) přesně mne napadlo, jak bolavá noha
|
Alena | •
|
(19.2.2013 18:15:50) No on ten dusík ty vitamíny právě udrží, proto se to tak dělá,je to vyzkoušené, ale dusík sám o sobě ve větším množství nebo při dlouhodobé konzumaci způsobuje rakovinu, což se samozřejmě neventiluje, aby to zákazníci kupovali...
|
|
|
|
Líza |
|
(23.9.2012 20:20:01) Žluťásku, přesně tak, nevíme, čím to bylo cítit. A vzhledem k tomu, jak probíhá nejhorší forma otravy masem, bych já osobně rozhodně nezkoušela na vlastní kůži, čím to bylo cítit. Myslím, že pokud člověk neumírá podvýživou a není mu už všechno jedno, tak jíst maso, který po rozbalení smrdí, je blbej nápad.
Budem všichni koukat na to, jestli mlíko je dostatečně bio a jestli v jogurtu nejsou přidaný konzervanty - pak vybalíme maso z tácku, s kolíčkem na nose ho budeme tři hodiny dusit a pak ho budem jíst?
|
|
|