koré |
|
(26.9.2012 9:25:07) Příští týden přijedou do Čech (Praha, České Budějovice, Český Krumlov) naši jihofrancouzští známí. V té souvislosti mě napadlo, co by tak asi od nás mohli přivézt svým rodinám. Když člověk jede do Francie, Německa, Itálie, není problém si vybrat mezi mnoha druhy více či méně trvanlivých dobrot - sýrů, uzenin, sušenek, slaného pečiva, různých typických sladkých či slaných zavařenin, které jsou často i pěkně dárkově balené - ale co se tak dá přivézt z ČR? Máme vůbec něco typického a zároveň vhodného k převozu?
|
MarMat (+2) |
|
(26.9.2012 9:30:38) Normálně bych napsala Tuzemák a slivovici...ale takhle nevím nevím
|
|
koré |
|
(26.9.2012 9:39:18) Lovečák jsem si zadala do Googlu - prý je spor mezi námi a Poláky, protože oni jsou přesvědčeni, že to je JEJICH tradiční salám, a my zase naopak. A bohužel jsem našla i spotřebitelské testy, z nichž plyne, že žádný z testovaných výrobků neuspokojil ani co do složení (zbytečné přídatné látky), ani co do senzorických vlastností).
Lázeňské oplatky jsou dobrý nápad, dokonce myslím, že se jeden den z Prahy pojedou podívat i do Karlových Varů.
Z vína jsme známým v minulosti vezli víno ledové z jižní Moravy, to v Provence nemají A také výběr takových malých ovocných pálenek z různých druhů ovoce, ale jak píše MarMar, to teď není moc vhodné.
|
Winky | •
|
(26.9.2012 9:47:54) Uzene maso, ale pouze pokud mate ověřeny zdroj. Pivo. Oplatky, dětem lentilky. Makovou buchtu.
|
|
angrešt |
|
(26.9.2012 9:49:15) Mně teda zrovna lovečák moc nechutná, ale překvapuje mě, jestli neuspěl ani ten ze Sasova? Vyzrálé maso mají velmi dobré, myslela jsem, že by třeba mohli napravit pověst i lovečáku.
Ve Francii jsem nejvíc uspěla se zdobenými perníky, na které jsem od perníkáře nechala vepsat jména obdarovaných.
Jinak občas zaujaly lázeňské oplatky, štramberské uši, český lesní tmavý med, povidla. Jedna moje francouzská známá má hrozně ráda Studentskou pečeť, ale nevím, zda se to dá zevšeobecnit. Jo, a taky dost lidem chutnala Fidorka.
|
angrešt |
|
(26.9.2012 9:54:47) Tenhle jsem mylsela, ani jsem nevěděla, že je kančí. http://e-shop.biofarma.cz/cz/produkty/kanci-biolovecak
|
|
koré |
|
(26.9.2012 10:01:19)
Natrefila jsem na spotřebitelský test na svet-potravin.cz a tam se testovala jen běžná produkce ze supermarketů. Takže třeba sasovskému lovečáku bych věřila.
Je fakt, že takové množství plněných a polévaných oplatků, co u nás je, se "na západě" nevídá. To by je mohlo zaujmout.
Studentskou pečeť si jako jediný suvenýr už léta odváží jeden americký známý, prý je to něco úplně jiného než to jejich Cadbury´s či co
|
Jana Z. |
|
(26.9.2012 10:07:40) Zvlastni chute, Studentska mi nechutna, hlavne ta cokolada jako takova...
(ale ja bydlim "kousek" od Lindt vyrobny, to ma clovek pak rozmazleny plazak;)
Tip na lesni med (cesky, zadna michanice medu buhviodkud), co tu zaznel je dobry,sami si taky vozime sklenice medu... Venku je med pomerne drazsi (pokud se nejedna o nejake EU a neEU michanice medu...)
|
angrešt |
|
(26.9.2012 10:14:20) Jo, Lindt není špatná čokoláda, používám ji na vaření, ganaché je z ní hezky hladká.
Med mívá právě docela úspěch - mám tedy domácí, v obchodech nevím, kde koupit dobrý. A paradoxně jsem se setkala spíš s oceněním tmavého lesního, ač světlý květový je kvalitnější. Ale asi se tak nelíbí, protože připomíná vodou ředěné chudinky v supermarketech.
|
Len |
|
(26.9.2012 10:18:00) Nevim, jak jinde, ale v UK se moc lesni med neda koupit. Navic ma vyraznejsi chut, vim, ze domorodci taky chteji vzdy tmavy kvuli te ostrejsi chuti. Ja si vozim svetly.
|
katka * |
|
(26.9.2012 11:02:32) Nabízím poslední dvě sklenice letošního medu z vlastního úlu... (Praha - východ)
|
|
|
Jana Z. |
|
(26.9.2012 10:30:03) Tak tolik cokoladoveho nevarim, abych ji ocenila v tomto smeru.. (ganache jsem si sla vyguuglit ;)), chutove uz vim o co kraci ;))
Ujizdim na nekterych jejich kouskach, napr. Passion Chocolat Caramel & Fleur de Sel.. njn...
Nasim detem (a kamaradum nasich deti) vozime hromady detskych piskotu (Opavia) a Fidorky/Tatranky a Bebe susenky... Podzrivam nektere z tech spoluzaku, ze sem chodi hlavne na piskoty ;)) A nejstarsi dcera nedavno dostala ve skole nabidku 10euro za privezeni krabice Bebe susenek ,))
|
koré |
|
(26.9.2012 10:44:21)
Piškoty jsou krásně typické, to mě nenapadlo. Známí tedy mají děti i vnuky již dospělé (a pravnuci ještě nejsou), ale pokud jsou na sladké...
|
|
angrešt |
|
(26.9.2012 10:47:13) Lindt se solí není špatná, ale má maličké krystalky, pokud máš ráda slanou čokoládu, která opravdu pořádně křupe, tak doporučuju Domori - kupuju tady http://www.svetovacokolada.cz/0.00~zRIC06106.html případně hořká http://www.svetovacokolada.cz/pacari-bio-horka-cokolada-se-soli-a-kakaovymi-boby-50g~zPAC023.html ale víc mi chutná ta DOmori.
|
Jana Z. |
|
(26.9.2012 11:01:25) Nejsem si jista, jestli mi musi sul krupat mezi zuby ;))), ale mrknu se, kde ji tady maji.. Nejspis asi taky na netu..
|
|
|
|
|
|
Len |
|
(26.9.2012 10:11:27) Cadbury""s je hnusna, stejne jako studentska pecet
Jinak ten med je fakt dobry napad, taky vozim domaci.
|
|
angrešt |
|
(26.9.2012 10:16:40) Já ten jejich lovečák už koikrát chtěla zkusit, jenže celou štangli bychom nesnědli a zvlášť, dkyby nebyl dobrý, žejo. Bohužel jsem ho zatím neviděla prodávat na pultech, abych si nechala jen nakrájet na ochutnání. Doufala jsem, že bude u Sváčka, ale bohužel ne.
|
koré |
|
(26.9.2012 10:40:59)
Angrešte, a nemohli by ho mít v The Real Meat Society (nebyla jsem tam, jen jsem o nich četla)? Berou i maso ze Sasova.
|
angrešt |
|
(26.9.2012 10:44:54) Manžel ho tam neviděl, já vevnitř nebyla, muž tam chodí pro steaky a pokud mi to dobře popsal, je to jen řeznictví bez uzenářství. Ale mohl něco přehlédnout, budu ho instruovat. Ony celé štangle mají i u nás v Tescu, ale nevím, jeslti je nějaké uzenářství krájí na váhu, stačilo by mi trochu, nejsem takový salámožrout.
|
|
|
|
|
|
|
Lída+2 |
|
(26.9.2012 9:45:01) mě napadli hořické trubičky,ale ty by se jim museli dát do něčeho pevného.....
|
Czeperka |
|
(26.9.2012 9:55:31) Utopence, kremžskou hořčici, syrečky, studenstskou pečeť, Kolonády - tohle si vozí od nás z Čech kamarádka z Francie
|
susu. |
|
(26.9.2012 10:07:03) Taky mě napadly tvarůžky a romadůr. A jsem pro klasický perník, třeba švédské perníčky z Ikey mi vůbec nechutnaly.
|
|
|
|
Motýl73 |
|
(26.9.2012 10:14:53) Nemohlo by to být z Moravy? Štramberské uši, tvarůžky, slivovice, bílé víno.
|
Motýl73 |
|
(26.9.2012 10:20:28) z Čech Hořické trubičky a Miletínské modlitbičky
|
|
koré |
|
(26.9.2012 10:42:44)
Štramberské uši by určitě být mohly. Jen toto je vždy lepší kupovat v místě. Ty, co se dostanou balené v Čechách, bývají často tvrdé.
|
|
|
KoproFka |
|
(26.9.2012 10:45:40) Já mám ráda víc jak zahraniční naše súši i slané věci (jako třeba bramborové tyčinky od Bohemia, nebo makové krakery, atp.). Pro mě nepřekonatelné jsou Kolonády, lázeňské oplatky čoko i oříšk., trojhránky, fidorky, vlnky, koka, lentilky, tatranky i ty naše čokolády - studentská pečeť atp. to je úplně jiná chuť, než z ciziny...
Švagr je s rodinou služebně hodně v zahraničí a dodáváme dětem i dospělým právě ty fidorky a tatranky, páč tvrdí, že tohle se nahradit cizími sušenkami nedá
|
|
KoproFka |
|
(26.9.2012 10:45:42) Já mám ráda víc jak zahraniční naše súši i slané věci (jako třeba bramborové tyčinky od Bohemia, nebo makové krakery, atp.). Pro mě nepřekonatelné jsou Kolonády, lázeňské oplatky čoko i oříšk., trojhránky, fidorky, vlnky, koka, lentilky, tatranky i ty naše čokolády - studentská pečeť atp. to je úplně jiná chuť, než z ciziny...
Švagr je s rodinou služebně hodně v zahraničí a dodáváme dětem i dospělým právě ty fidorky a tatranky, páč tvrdí, že tohle se nahradit cizími sušenkami nedá
|
|
Simeona+3 |
|
(26.9.2012 11:30:45) Lázeňské oplatky, povidla. Dobré víno.
|
Ráchel, 3 děti |
|
(26.9.2012 11:52:00) víno do Francie? tak to snad ani ne... Kremžská hořčice, lázeňský oplatky... to už tady padlo bratrancovi vozím vždycky velkou bednu fidorek
|
Jana Z. |
|
(26.9.2012 11:58:59) ? proc ne? DOBRE ceske (cervene) mame, ne ze nemame...
J.
|
|
Simeona+3 |
|
(26.9.2012 12:13:47) Taky bych řekla že se nemá ČR zač stydět, osobně bych vybrala spíš bílé víno, mám ráda vína od p. Valihracha, ale v dobré vinotéce určitě poradí...
|
angrešt |
|
(26.9.2012 12:17:04) No, ale víno se teď stejně nemůže vyvézt, nebo se pletu?
|
|
|
|
Len |
|
(26.9.2012 13:13:58) Simeono, jedl ti nekdo z cizincu nekdy povidla? U nas se to teda u nikoho s uspechem nesetkalo, tak uz si z nich pecu jen sama pro sebe Naopak mak ma uspech obrovsky, moje makova babovka se vydrazila na charitativni drazbe za 50 liber UZ je povestna
|
|
|
T | •
|
(26.9.2012 11:48:57) Neni to k jidlu, ale nasi Francouzi si to odsud radi vozi: mydla z Botanicusu, sklenenou karafu na vinu, sklenicky... Z jidla: jako raritu - Olomoucke tvaruzky, nakladany hermelin. Nebo peceny caj. Lovecak bych Francouzum nedavala, ve srovnani s jejich klobaskami a salamy mi prijde dost hrozny.
|
Berda-Berda |
|
(26.9.2012 12:28:37) Vozila jsem pivo, becherovku (obecne francouzum moc nechutna, medovinu, vajecny konak. Dale ty zminovane oplatky, ty zazanamenaly nejvetsi uspech. Z legrace olomoucke tvaruzky, pivni syr a nakladany hermelin. Uspech slavi cokoliv s makem. Jinak sklo, granaty, ceske autory prelozene do Fr nebo Aj, kalendare ( napr. Ivan Svatos, Iva Hutnerova), drevene hracky. Ty salamy maji asi o dost lepsi, vino take. A naposledy jim tu moc chutnala moje domaci bezova stava, vazne ji neznali
Ted me jeste napadla sipkova marmelada, ale netusim jestli je "nase".
|
|
|
say | •
|
(26.9.2012 12:11:10) Z ČR není co vyvážet, vždyť tady nic dobrého nemáme.
|
say | •
|
(26.9.2012 13:09:20) To byla ironie! Trošku mě nadzvedla zakladatelka přezíravým postojem, který jsem z jejího příspěvku cítila. Myslím, že u nás je spousta věcí, kterými se stále ještě můžeme chlubit.
|
koré |
|
(26.9.2012 13:39:44)
Say, přezíravě jsem to nemyslela Já mám různé české dobroty ráda, ale právě proto jsem napsala, aby to bylo "vhodné k převozu" - protože si spíš vybavím různé naše koláče, buchty, placky, které jsou určeny k přímé konzumaci.
A taky je pravda, že "zápaďácký" turistický průmysl je v lecčems dál než ten náš, takže různé dárkově balené pochutiny jsou tam běžnější než u nás.
|
|
|
|
uf | •
|
(26.9.2012 12:49:58) .. aspoň se nemusíš bát, že tě někdo bude chtít vyvézt...
|
|
|
Sam01 |
|
(26.9.2012 13:11:24) Tak já z ČR rodině do ciziny vždycky posílám zejména jedlé suvenýry.
Lázeňské oplatky,české vánoční kolekce,korbáčky,rum,bechera,Studentskou pečeť malé čokoládky s obalem na,kterém jsou památky z ČR,domácí vánoční cukroví atd.Dole na Václaváku je malá cukrárna (kousek nad Baťou),kde mají tyhle bonboniery. Další podobná prodejna je na Nár. třídě vedle pasáže Metro. Tam mají i krásné plechové krabičky,sklo a ozdoby. Táta ten třeba do Anglie známým vozí náš chleba a domácí uzené. A kamarádce žijící v cizině jsem pro její děti vezla krabici tatranek.
|
|
Hannah+Onďa+Vašík |
|
(26.9.2012 13:57:03) Perník, štramberský uši, hořický trubičky, různý druhy klobás a piva:)
|
Inaaa |
|
(26.9.2012 15:10:00) Já kdysi do Německa vezla na přání brynzu, do Itálie becherovku, to je ale pitné, pak chtěli Italové pražskou šunku, dost lidi vozí chleba atd.
|
|
Inaaa |
|
(26.9.2012 15:10:48) Co miluju jsou jihočeské zelňáky, ty si já vozím z Budějovic...
|
Len |
|
(26.9.2012 15:12:29) Inoo, zelnaky ale dlouho nevydrzi. Ja si je teda pecu doma, v Budejcich si je dam sem tam, jsem si vsimla, ze u namesti zrusili prodejnu, kde je meli absolutne nejlepsi, takze uz ani nevim, kde koupit dobre.
|
Inaaa |
|
(26.9.2012 21:40:55) U náměstí na rohu? Tam jsem jednou kupovala teplé, ale chutnaly mi i ty na nádraží, zajímavé, že každý stánek měl jiné, ale nějak jsem dlouho nebyla v CB, takže nevím. Teda jela jsem přes CB, ale nebyla tam pobytem.
Doma jsem se o něco takového pokoušela, ale nebylo to ono.
Mmch nikdy jsem nepochopila, proč se v CB říká párku v rohlíku Pikador.
|
angrešt |
|
(26.9.2012 21:44:10) Jo tak to mě taky zajímá! Nejsme z ČB, ale manžel tam má příbuzné a občas tam jezdíme. a tohle mě taky uhodilo do očí - proč pikador? Protože je rohlík napíchnutej jak bejk?
|
Len |
|
(26.9.2012 21:46:32) Ja nevim, proc se tomu rika pikador. Ale jsem rodila jihoceska a jinak tomu nereknu
Inoo, to byla stejna firma na rohu namesti jako je u nadrazi. Ale ja do toho nadrazniho obchodu strasne nerada chodim, to si snad radsi zelnaky upleskam doma Nedelam teda ty kynuty.
|
|
|
|
|
|
|
Jája z Prahy |
|
(30.9.2012 6:48:45) Zdravim,moje rodina a rodina meho muze je z techto statu IT, FR a vzdy vozime nejakou slivovici, becherovku, cesky rum, {i kdyz nevim kdy chcete jet, ponevadz ted jak je zakany nakup a vyvoz alkoholu}, no aspon se Cechum ty jatra procisti, ze...... Ze syru bych vzala romadur, ale pozor, je to narod syru a vina, jak IT, FR, Svycarsko, tak snad nejaky klasicky dobry pivo...my vozime od kazdych nekolik, a u nas je velky vyber. ze sladkeho cesky medovnik {i kdyz nevim, ci je opravdu klasicky cesky}strudl znaji, taky delaji... nebo trubicky, lazenske oplatky, hlavne zadnou lindt, to je svycarsky vyrobek a neda se porovnat, kdyz si koupite lindtku tady ci tam, ma jinou chut, bohuzel u nas horsi, asi je to jako vse u nas sizeno. dobre porizeni a stastnou cestu a hezky si uzijte dovoleny.
|
|
|