KlaudieS+M+E |
|
(11.10.2012 13:45:52) V záchvatu tvořivé múzy pro syna jsem se rozhodla udělat vizovické těsto a vyrobit nějaké dekorace. Našla jsem na netu recept (500g hl. mouky+200ml vody) a pustila se do toho. Naštěstí jen z poloviční dávky. V receptu bylo psané, že důležité je ruční hnětení. Tak jsem hnětla, hnětla, hnětla, hnětla a hnětla, po hodině jsem měla křeč v ruce, po hodině a půl už v obou Těsto se pořád drobilo, tak jsem usoudila, že jsem dala málo vody a trochu jí přidala. Za pár vteřin těsto změnilo na konzistenci řídké stolice. Konzistence řídké stolice zůstávala dál i po další hodině "hnětení", takže jsem za stálého hnětení těsto vylila do wc (doufám, že to neucpe trubky)
Děláte někdo vizovické těsto doma? Nebo nějakou jinou modelovací hmotu, ketrá se pak upeče a je tvrdá a pevná?
Budu odpoledne, jdu koupit keramickou hlínu
|
štěpánkaa |
|
(11.10.2012 14:17:47) ještě ocet se tam dává - si pamatuju z mládí
|
kočka čiči |
|
(11.10.2012 14:45:37) Ocet být ani nemusí, fakt se dává tak strašně málo vody na hodně mouky (mouka by měla obsahovat co nejvíc lepku)... udělat z toho to správný těsto je opravdu fuška, trvá to děsně dlouho, já vždy zapojím manžela. Pak je dobrý nechat těsto přes noc v ledničce, no a potom tvarujeme výrobky, které necháme cca hodinu zaschnout (pak je můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem - důležité je nechat předtím opravdu výtvory zaschnout, jinak si je narušíme), dáme do trouby na cca 100 stupňů a pomalu pečeme (spíše tedy sušíme). Sušení trvá i mnoho hodin (podle velikosti). Větší tvary ještě před dáním do trouby propícháme opatrně jehlou, aby nám později nepraskaly...
Přeji hodně úspěchů, pokud se rozhodneš zkusit těsto znovu, já vzpomínám na svoje začátky, trvalo mi několik let, než jsem se dopracovala tam, kde nyní jsem. Metody pokus/omyl ... nejtěžší je opravdu správná příprava těsta.
Slané těsto je jednodušší, jen někoho může při modelování dráždit ta sůl (dost vysušuje).
|
|
|
jirkajurka |
|
(11.10.2012 14:20:57) dělám tzv. slané těsto, recept třeba tady: http://kukudilna.unas.cz/testo.htm
|
|
Rotem |
|
(11.10.2012 14:39:57) Dava se i ocet pokud s enemylim tez.
|
|
withep |
|
(11.10.2012 15:14:16) Já to zkoušela před Vánoci - že udělám ozdoby na stromek. Hnětení jsem ale po několika minutách svěřila robotovi . Modelovalo se z toho dobře, ale po upečení (vysušení?) a vychlazení se to hodně drobilo. Většina z toho, co přežilo a viselo na stromečku, se časem (nejpozději při odstrojování) rozpadlo taky. Asi to chce nějakou praxi nebo jet přesně podle návodu (možná jsem to sušila moc rychle při moc vysoké teplotě, nevím).
|
|
Meta |
|
(11.10.2012 15:53:46) Dělám, ale zásadně, jen a pouze v pekárně, jinak ani náhodou.
|
|
Medunka_ |
|
(11.10.2012 16:04:57) Delam slane testo a je super!! Recept daval nekdo vyse , mam s tim jen dobrou zkusenost.
|
|
AbrakaDabra | •
|
(11.10.2012 18:50:06) Považuju to za plýtvání potravinami, tak modelujeme z kynutého a v závěru se to sní. Případně modelujeme z mléčného marcipánu a taky se to nakonec sní. Zpracovává to pekárna nebo robot.
|
Medunka_ |
|
(12.10.2012 7:05:22) Abrakadabra, zajimavy pohled. Ja mam za to, ze treba slane testo je nejuspornejsi moznost, jak s detmi modelovat. Navic protoze testo je slane, nedava se do toho ruzna havet. Modelovani z kytuneteho testa nebo marcipanu je urcite fajn, ale nejspis se neda pouzit jako trvalejsi dekorace...
|
|
|
Insula |
|
(11.10.2012 19:21:45) Kup si modurit. Dá se vařit a pak nabarvit nebo upéct (to sice trochu smrdí, ale má skvělou barvu).
|
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(11.10.2012 20:47:32) Jo, jo, dělám toto, ty fotky u receptu jseou moje. Vždycky si s tím vyhrajeme. Ozdoby na stromek jsem i ukládala na další rok, ale hodně často se mi do toho dyla mouční moli či jiné breberky.... Trochu od nich pomohlo přelakovat výrobek ze všech stran (nouzově lak na vlasy, lépe lak na dřevo - ideální ve spreji.... Simča
|
|
|