Svitka + 06/2011 + 10/2016 |
|
(16.10.2012 22:35:10) Chci se zeptat, jak dlouho vydrží mošť? Nechali jsme si udělat mošť z domácích jablek, letos byla ohromá úroda a moštu je neskutečné množství. Jak dlouho to bude pitné? Případně co s ním udělat, aby se ta doba prodloužila? Díky moc.
|
domenica |
|
(16.10.2012 22:51:32) bud se da zavarit, jako klasicka zavarenina anebo dat do mrazaku, ale upozornuju, ze musi byt prvne nastojaka a neplna pootevrena lahev. Az zmrzne, tak klidne dovrit a polozit.
|
lipoo |
|
(17.10.2012 8:25:41) proč nastojáka?a proč pootevřená?????normálně zašrubuju,nechám samozřejmě kousek volný a vzduch trošičku vytlačím a je to...nikdy problém nebyl.
|
|
|
Lenaseka |
|
(16.10.2012 23:09:25) V lednici vydrzi par dni, jinak davame normalne do mrazaku. (a nerikejte tomu prosim mošŤ )
|
Hana | •
|
(16.10.2012 23:50:34) V hrnci ohřát na teplotu 70 stupňů (nebo 80?, teď nevím), nalít do PET flašek a prudce ochladit ve vaně se studenou vodou. Praktikujeme léta, mošt vydrží dlouhé měsíce. Občas některý uzávěr povolí, to se hned zjistí, takže ty spotřebujeme hned.
|
|
|
lipoo |
|
(17.10.2012 8:24:06) my ho dáváme do mražáku..pak je jako čerstvej pořád..sterilizovaný mi nechutná
|
|
Zd a tři |
|
(17.10.2012 9:03:54) Tak do 3 dnů se dá (musí být v lednici). My ho dáváme do PET flašek a do mrazáku a zavařujeme ve šroubovacích lahvích od alkoholu atd..
|
|
Abigail* |
|
(17.10.2012 9:12:25) Nejvíc nám chutná čerstvý mošt, ale na ten nemáme v mražáku místo. Takže se dá zavařit, ale chutná to pak jinak, je to moc sladké. Moji rodiče dávají mošt do vysířených demižonů, to je pak mošt zas víc kyselý a nejsem si jistá zdravotní nezávadností.
|
|
Jája | •
|
(17.10.2012 9:13:29) Mošt (a ne mošť) steriluju. V hrnci ho ohřeju k bodu varu, seberu pěnu (není hezká a v moštu být nemusí), naleju do skleněných lahví, zazátkuju a uložím naležato. Naležato proto, abych věděla, jestli zátka drží (když ne, vyměním za jinou) a aby se vysterilizovala. Vydrží douho, ale skutečně jak dlouho, to fakt nevím, u nás ve vždycky vypije. Nesterilovaný mošt kvasí už po několika dnech. Zezačátku se dá pít, chutná jako burčák. Pak už ne. Dá se prý skladovat i se strahaným křenem, ale to nám vždycky vykvasilo. Takže já už jen steriluju.
|
|
Merylin5 |
|
(17.10.2012 9:37:59) Nám začíná kvasit už 3.den, mrazíme.
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(17.10.2012 10:14:09) Tak my vozíme do moštárny, kde ho rovnou pasterizují. Takže nám vydrží ( ale jen do té doby než se vypije ).Letos chceme taky nechat udělat koncentrát a zamrazit ho.
|
|
KK | •
|
(17.10.2012 12:14:08) normálně naplním do 0,7l omnia sklenic, zavíčkuju a nechám 20 min. na 80 stupních, vydrží dlouho, akorát spotřebovaný je brzy...
|
|
Loriana |
|
(17.10.2012 14:34:06) Taky jsme si moštovali před dvěmi týdny, měli jsme asi 30 litrů, práce na celý den, ale ta chuť Do mražáku jsem dala 10 litrů, normálně v petce, vypuštěný vzduch až k víčku, naležata. Ne jak to někdo psal na stojato, tak velký mražák nemám abych tam dala 2l petku na stojáka Nesterilizuju, nechce se mi... Pili jsme ho 3 dny čerstvý z lednice a byl chuťově OK, poté začal kvasit a byl z něj jablečný burčák, takto se dal pít ještě další týden, prostě trocha alkoholu navíc
|
|
|