Donell |
|
(19.9.2012 14:16:07) Hezký den, již pomalu začínám přemýšlet na vánočními dárky..Letos bych si představovala pro tchánovce, ale i pro mé rodiče něco doma vyrobeného...podotýkám, že nejsem extra zručná, plést, háčkovat a jiné ruční práce neovládám, rovněž růžné ubrouskové techniky apod. neznám..spíš bych si ale stejně představovala něco z oblasti gastronomie..např.minulý rok jsem dělala domácí čok.lanýže, pečený čaj, ozdobně zabalila a mělo to u kamarádek docela úspěch...letos bych chtěla udělat domácí paštiku. Napadá vás ještě něco? Možná nějaký likér? Nebo cokoliv jiného...Prosím o inspiraci! Děkuji!
|
Inka | •
|
(19.9.2012 14:24:20) Naložené sýry, z likérů nějaká obněna vaječňáku, třeba čokoládový.
|
|
angrešt |
|
(19.9.2012 14:30:13) Likér? A z čeho? Dostat letos od někoho likér, automaticky skončí v záchodě
Křížaly, naložené sýry, ořechy v medu, domácí pralinky, sušené směsi koření ze zahrádky, méně obvyklé džemy a čatní, rilletes... akorát u paštik a rilletes to nesmí být starší cxca dvou dnů, aby to obdarovaný stihl pak spotřebovat do tří dnů.
|
Veverka16 |
|
(19.9.2012 14:43:49) to nejde nějak ještě dozavařit aby to vydrželo déle?
|
angrešt |
|
(19.9.2012 14:52:11) Dozavařit? No to ne. Max. se dá udělat paštika rovnou zavařovaná, ale takovou když jsem párkrát dostala, jsem vždy rovnou vyhodila. Vzhledem k tomu, co slyším a koneckonců i čtu tady - bych ani náhodou nevěřila někomu, že poctivě použil masová víčka a zavařoval dvojitě s rozestupem atd. Botulismus by mi za nějakou pitomou paštiku vážně nestál.
Vyhazuju vlastně cokoli zavařeného, pokud nevím, jak dárce zavařoval (tj. důvěřuju víceméně jen rodičům a pár kamarádkám) - když vidím, jak daleko může sahat lidská hloupost... třeba k "zavařování" v myčce... nejsem blázen, abych něco takového snědla.
|
MarMat (+2) |
|
(19.9.2012 14:59:42) Tímhle jsi mi zachránila krk. Jsem těhule a dostali jsme zavařeniny od babičky z Košic. Docela dost. No když jsem tu tak četla o tom zavařování (já to neumím ) a o tvém názoru na zavařování v myčce atd. tak jsem polovinu vyhodila a zbytek prostě nejedla. Muž mi řekl, že jsem pitomá..a měl týden průjem. Málem ho hospitalizovali. Asi náhoda, babička zavařuje léta, ale je fakt, že má čerstvě myčku naštěstí to otrava nebyla, jen to bylo zkažené a můj muž - čuník, to vůbec nepoznal
|
angrešt |
|
(19.9.2012 15:05:49) Myčka budí podezření Ale hlavně, to je dobře, žes byla opatrná, hlavně miminku by to mohlo ublížit.
|
|
|
|
|
rybíz |
|
(19.9.2012 14:48:38) Angrešte, nepodělíš se o nějaký recept na pralinky? A domácí sušenou směs bylinek? Já mám bylinek na zahradě moc, sama je používám všude, ale tak nějak úplně podle sebe, byla bych ráda, kdyby mi někdo poradil, jaké konkrétně vyrobit směsi.
|
angrešt |
|
(19.9.2012 14:58:57) Směs bylinek se krásně dá udělat třeba provensálská - to má většina lidí na zahradě. Tj. tymián, saturejka, majoránka, fenykl, rozmarýn (toho mailčko), ev. levandule, maličko, ale ta se dává jen někdy.
|
|
angrešt |
|
(19.9.2012 15:01:22) Jo, pralinky - hlavní je správně temperovat čokoládu - tj. nejde to bez teploměru, každý stupeň hraje roli. Pak kvalitní čokoláda - používám Callebaut.
No, formičky mám originál, ale viděla jsem použití třeba tvořítek na led.
A náplně - nám nejvíc chutná ganaché z bílé čokolády, taky na to kupuju Callebaut. A tu občas trochu okořením, třeba výborná je kombinace u Cataliny http://catalinapece.blogspot.cz/2011/08/vyzva-daring-bakers-cokoladove-pralinky.html
|
rybíz |
|
(19.9.2012 15:16:27) Za provensálské koření moc díky, to určitě udělám, pralinky mi připadají moc složitý Ale dělala jsem dva roky po sobě lanýže podle J. Olivera a všichni si je moc chválili. Možná koupím nějaká ta tvořítka a udělám to do nich, protože lanýže pomocí lžiček moc vábně nevypadaly.
|
angrešt |
|
(19.9.2012 15:19:15) Ony mají vypadat "nevábně" - tj. hrudky, připomínající vzhledově nevábné skutečné lanýže
u lanýžů je ale zas potíž s tím alkoholem. Nebýt toho, že mám doma načaté lahve, které jsme už používali, tak bych ani sama lanýže nedělala. ale mám tu koňak, Grand Marnier a ještě pár věcí, tak lanýže budou.
|
rybíz |
|
(19.9.2012 15:24:59) Já vím, že mají lanýže vypadat nevábně (ale furt trochu líp než ty moje), ale já jsem to myslela tak, že ten lanýžový recept použiju na výrobu pralinek. A alkohol? To, myslím, v tom receptu není nebo vlastně už nevím.
|
angrešt |
|
(19.9.2012 15:27:56) Aha, on tam možná alkohol nedává.
|
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(20.9.2012 7:43:30) v lanýžích od olivera žádný alkohol není. Ale jsou fakt výborné, já už je dělala taky několikrát, poprvé na přání syna, kterej miluje koukat na vaření olivera.. a loni jsem je teda vylepšila.. že jsem je tvarovala rukama.. a byly z toho válečky a kouličky a obalené v čokoládě a polité ještě bílou a vypadaly krásně.. ty které jsme obalili jen v kakau nebo ve skořici, tak se v balíčku deformovaly
|
|
|
|
|
|
|
withep |
|
(19.9.2012 14:43:53) Domácí pálenka je vcelku bezpečná My momentálně rozdáváme domácí medovinu
|
|
|
|